24.04.12, 13:08
W zeszłym roku na jesień kupiłam mnóstwo cebul tulipanów. Większość te niskie odmiany, nie botaniczne, ale z niższych. Powychodziły na wierzch i szlaczek je trafił. 3/4 tego co wsadziłam dzisiaj dosłownie powyciągałam z ziemi w takim stanie. Pognite jakieś jakby zmarznięte. Cebulki są w ziemi, a to co wyciągnęłam tak wygląda. Powiedzcie mi, czy te cebule będą dobre i na przyszły rok mi będą kwitły. Czy wszystko diabli wziełi?
Co myślicie dziewczyny zmarzły chyba co?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/0tOiBx9PFCFuvlDJgB.jpg
Obserwuj wątek
    • bakali Re: Zmarzły? 24.04.12, 13:22
      Mnie to wygląda bardziej na zgniłe, tulipany tak łatwo nie marzną od byle mrozu. Nie zalegał na nich śnieg albo nie posadziłaś ich w dołku jakimś wodę zbierającym?
      • asta6265 Re: Zmarzły? 24.04.12, 13:33
        Nie z tych rzeczy. Dosadziłam po prostu do innych tulipanów. Dziwi mnie tylko to, że te mniejsze odmianowo, a zarazem szybciej kwitnące szlaczek trafił, a te inne póżniejsze są piękne i dorodne. Czyli jakby jednak mróz, bo te wcześniejsze szybko wychodzą na wierzch. To się nie stało dziś ja już to zauważyłam jakiś dobry miesiąc temu na początku marca, ale się łudziłam, że będzie ok:(
        • leloop Re: Zmarzły? 24.04.12, 13:41
          a może miały jakiegoś grzyba albo pleśń to się często zdarza, tak jak Bakali mówi nie powinny zmarznąć, zwłaszcza, ze inne nie zmarzły. te łodygi wyglądają na zgniłe, myślę, ze cebule są w podobnym stanie, wywal je.
          • lellapolella Re: Zmarzły? 24.04.12, 13:45
            moim zdaniem, zgnilizna, zakładałabym, że cebulki były zawirusowane albo co. Wykop jedną, jak będzie do bani, to wywal wszystkie i nie kupuj od tego dostawcy.
            • horpyna4 Re: Zmarzły? 24.04.12, 13:52
              Musiały być zarażone, tulipany nie marzną.
            • asta6265 Re: Zmarzły? 24.04.12, 14:56
              Dziewczyny nie straszcie, tosz to cebulki od Królika:(
              • dorkasz1 Re: Zmarzły? 24.04.12, 16:01
                Ja też myślałam, że tulipany nie marzną. W tym roku przekonałam się, że jednak marzną. Posadziłam z tego samego "miotu" od Królika, u klientki i u siebie. U niej piękne, właśnie kończą kwitnąć, u mnie przykurcze, wyglądają jak te u Asty. U niej jest cieplej, a moje dostały mrozu w momencie, gdy miały pąki na wierzchu, ale jeszcze nie wybarwione. No i zmarzły. Wcześniej wyglądały dobrze, a teraz po ataku mrozu, do bani.
                • asta6265 Re: Zmarzły? 24.04.12, 19:02
                  Czyli jednak możliwe, ja też obstawiam, że zmarzły. Kurcze jakieś felerne cebule miał. Jestem nerwowa i napiszę do Królika, kurna, bo to nie było 10 cebulek tylko przeszło 100 sztuk, a co mi tam ulżę sobie.
                  • lellapolella Re: Zmarzły? 24.04.12, 20:17
                    Asta, jak będziesz pisać, to wyślij fotki od razu. Ja też składałam reklamacje wiosną, bo dostałam za mało cebulek, w paczce była jedna zamiast pięciu a ponieważ to było dla Derekcji, więc walczyłam;) Dosłali mi, co prawda bez obiecanego gratisu ale pal sześć.
                    • leloop Re: Zmarzły? 24.04.12, 23:14
                      łomatko Lella, o mnie piszesz ?
                      Asta, a zobacz jak wyglądają cebulki, dla mnie to jednak dziwne, ze wszystkie zmarzły :/
                      może trzeba się zapytać p.Zoi ?
                      • asta6265 Re: Zmarzły? 25.04.12, 09:28
                        Napisałam do Królika, załączyłam zdjęcie, a cebulki obejrzę i wtedy Wam napiszę, ale jak wstanę z wyra, bo od wczoraj wieczora nie mogę wyrobić z bólu - nerka mnie cholernie boli i nic nie pomaga. Leżę i kwiczę:(
                        • horpyna4 Re: Zmarzły? 25.04.12, 09:45
                          A od czego boli? Bo jak kamica, to lepiej siedzieć, niż leżeć (przerabiałam to dość intensywnie). To znaczy, w takiej pozycji półleżącej, z wysokim podparciem. Napisz, co jest i co nie pomaga.
                          • asta6265 Re: Zmarzły? 25.04.12, 13:21
                            Hopryno nie wiem co jest i dlaczego boli. Miałam robione badania, moczu i krwi, usg też nic nie wykazało, żadnych kamieni, piasku, a nerka mnie co jakiś czas boli. Dzisiaj to jest okropny ból. Tak leżę i czekam co będzie się dalej działo. Biorę leki przeciwbólowe i rozkurczowe. Zobaczę do wieczora jak nie ustąpi, będę musiała wzywać pogotowie, bo kolejnej takiej nocy jak dziś nie wytrzymam:(
                            • leloop Re: Zmarzły? 25.04.12, 14:11
                              a robiłaś usg wątroby, może to woreczek ? krotko przed moja operacja tez mnie bolało w okolicy nerki i to bardzo, pamiętając jak mój Tata przy kamicy rozgrzewał sobie nerkę, żeby mniej go bolało, rozgrzewałam sobie ... woreczek, no i rozgrzałam :]
                              • lellapolella Re: Zmarzły? 25.04.12, 14:39
                                kurde, Asta, życzę powrotu do zdrowia. Szkoda, że nie leci z nami lekarz...
                            • horpyna4 Re: Zmarzły? 25.04.12, 14:49
                              Uj, to chyba bez szpitala się nie obejdzie. Najgorzej, że nie wiadomo, co. U mnie przynajmniej w moczu są zwykle liczne szczawiany, więc można było zdiagnozować we własnym zakresie nawet co do rodzaju kamieni.

Bidulka, współczuję bardzo.
                            • yoma Re: Zmarzły? 25.04.12, 19:47
                              Asta, to nie nerka, to korzonki. Ja wójt ci to mówię. I współczuję, bo znam ten ból.
                              • horpyna4 Re: Zmarzły? 25.04.12, 20:19
                                Oby to były tylko korzonki. Też znam ten ból, ale przynajmniej nie jest to coś naprawdę paskudnego. Noż kurczę, żeby życzyć komuś dolegliwości korzonkowych? Chyba na zasadzie mniejszego zła...
                                • yoma Re: Zmarzły? 25.04.12, 20:24
                                  Bez dowcipów politycznych proszę :)
                        • hesperia1 Re: Zmarzły? 25.04.12, 16:29
                          Asta trzymaj się!
                          • se_nka0 Re: Zmarzły? 25.04.12, 16:51
                            Asta, do lekarza marsz i melduj nam tu co się dzieje. Zdrowia!
                      • leloop Re: Zmarzły? 25.04.12, 17:26
                        p. Zoja odpowiedziała
                        zojalitwin.wordpress.com/choroby/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka