Dodaj do ulubionych

gad do identyfikacji

09.05.12, 11:19
mam wrażenie, że mam go mnóstwo, tylko zazwyczaj duszę dziada w zarodku a tu się rozbujał...

http://img692.imageshack.us/img692/2684/img7689z.jpg

Obserwuj wątek
    • yoma Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 11:46
      Wiesiolkowato wygląda.
      • leloop Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 12:12
        a to nie wierzbowka czasem ?
        (z wiesiolkowatych ;) )
        • yoma Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 12:28
          Nie wydaje mi się, żeby wierzbówka była taka czerwonawa, ale mogę się mylić.
          • leloop Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 12:39
            nogi jej zmarzly, moja tez tak ma
            • horpyna4 Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 14:42
              Może to być wierzbownica, bliska krewna wierzbówki. Podobno niektórzy nawet zaliczają je do jednogo rodzaju, ale ja niedzisiejsza jestem i niech u mnie będzie po staremu.
              • yoma Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 14:43
                Przyznam szczerze, że jednej od drugiej nie odróżniam, ale nie spędza mi to snu z powiek.
                • lellapolella Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 15:12
                  a tak sobie teraz myślę, czy ja tam kiedyś wiesiołka nie miałam? Dawno go nie było, ale może go gdzie Hotdog łapą wystukał z niebytu?
                  • yoma Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 15:27
                    "... i się okazuje, że wsadził ją prosto w oko czerwonego wiesiołka..." :)
                    • horpyna4 Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 15:32
                      ...jak napisał patron tego forum.
                • horpyna4 Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 15:46
                  Ja odróżniam wierzbówkę kiprzycę (fajna nazwa) od wierzbownicy drobnokwiatowej. Nawiasem mówiąc, wierzbówka kiprzyca świetnie sprawdza się w kiepskich warunkach. Można ją zestawiać z nawłocią, bo razem kwitną i są podobnie ekspansywne (rozłogi + obfity samosiew).

Aha, właśnie doczytałam się, że wierzbownicy rośnie dziko w Polsce kilkanaście gatunków i w dodatku lubią tworzyć mieszańce. Tym bardziej nie podejmuję się dokładnej identyfikacji roślinki ze zdjęcia.
                  • yoma Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 16:43
                    Mnie rośnie cóś. Nie wiem, które to, ale kwitnie na różowo, robi dmuchawce i sieje się jak głupie.
                    • horpyna4 Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 17:41
                      Może przenęt purpurowy?
                      • yoma Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 17:52
                        Nie, raczej ta wierzbownica

> Owoce: Torebka zawierająca dużą ilość niełupek zaopatrzonych w aparat lotny w postaci pęczka jedwabistych białych szczecinek

zgadza się.
                        • leloop Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 18:56
                          och Yoma, wałkowaliśmy temat na PO wieki temu gdy taka posiała Ci się na balkonie ;)
                          a moje wiesiołki wyglądają mw. tak, maja zdecydowanie dłuższe liście, powycinane
                          https://lh3.googleusercontent.com/-H9QyxJxgsk4/T6qfYw6FkII/AAAAAAAANHs/HzPEM5CfB5o/s512/DSC00211.jpg
                          • horpyna4 Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 19:29
                            Leloop, ale różne gatunki wiesiołka mają liście różniące się nieco kształtem. Taki missouryjski ma wąskie, ale dwuletni już nieco szersze. A właśnie ten dwuletni (cenny surowiec lekarski zresztą) rośnie dziko w Polsce i bywa chwastem; to właśnie z nim bywają porównywane podobne rośliny niewiadomego pochodzenia.
                            • yoma Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 20:01
                              U mnie ten dwuletni w zeszłym roku wylazł, idiota, w miejscu, gdzie się skladuje drewno na ognisko...
                          • yoma Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 20:00
                            Pamiętam, i właśnie odtąd nie wiem, wierzbowka czy wierzbownica, bo zdania były podzielone :) Zawiozłam ją na Wies i z trudem bo z trudem, ale się sieje. Ona lubi coś takiego, czego ja nie mam.
                            • horpyna4 Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 21:57
                              Ja odróżniam bez problemu, bo wierzbówkę poznałam osobiście bardzo dawno temu. Moja mama posadziła ją kiedyś na działce, jak zresztą jeszcze kilka innych krajowych bylin (np. sadziec konopiasty). Wierzbówka jest duża, nawet do 2 m, a kwiaty ma w stożkowatych gronach. No i liście przypominają liście wierzby, a pędy są dość sztywne, jakby były drewniejące.

Wierzbownica przy niej to słabe zielsko, kwiatki ma pojedynczo osadzone w górnej części łodygi, ale jakoś tak między liśćmi. Nie tworzą wyraźnego grona i nie ma u wierzbownicy takiego szpiczastego kwiatostanu, jak u wierzbówki.

Wierzbówka występuje masowo na nasłonecznionych porębach, gdzie się zwykle bujnie rozrasta i tworzy nawet nie kępy, tylko całe łany.
                              • leloop Re: gad do identyfikacji 09.05.12, 22:02
                                ja mam wierzbownice, rozsiewa się jak skurczybyk
                                Wierzbówka ładna, jak jechałam rok temu z sabatu do Jeleniej to widzialam z pociągu cale lany, w ogóle tam fajne te chwasciory kolo torów rosną :) chętnie przygarnęłabym kilka :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka