lellapolella 23.05.12, 23:36 wygrzebałam gdzieś, że Horpyna ma i głównie ją pytam*: warto? Dążę docelowo do likwidacji trawnika, bo nie cierpię kosić- nada się? Nie wymarza?Jak szybko się rozrasta? *ale każdy może dodać coś od siebie;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: kotula 24.05.12, 08:56 nie jest łatwo znaleźć, w końcu udało mi się pod LEPTINELLA. w mojej magicznej książce mówią, ze do -7 ale tych kotulów jak psów wiec może jakaś znajdzie się co lubi chłodniej :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: kotula 24.05.12, 09:57 Ja mam kotulę nowozelandzką. Żadne mrozy jej nie nie robią krzywdy i jest byliną zadarniającą praktycznie na płasko. Można deptać. Dobrze, że mi przypomniałyście o niej, bo po różnych zawirowaniach ogródkowych zostały mi jej nędzne resztki. Muszę przesadzić tam, gdzie będzie mogła swobodnie się rozrastać. Aha, chyba nie lubi przesadzania jesienią, więc teraz jest dobra pora. Odpowiedz Link
wadera3 Re: kotula 24.05.12, 10:14 Horpyno, oprócz tego, że wszystkiego najlepszego;), to Twoja kotula u mnie się nie poznała na moich dobrych chęciach. Znikła jak sen złoty. Więc, jakby Ci się udało swoją odnowić, to pamiętaj o mnie biednej. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: kotula 24.05.12, 10:28 Dobra, dam znać, jak się odnowi. A poza tym dzięki i nawzajem. Odpowiedz Link
lellapolella Re: kotula 24.05.12, 10:41 hmmm, nowozelandzka powiadasz? A mogłabyś sprawdzić w googlu czy to c.squalida, bo do takiej mam furtkę? Byłabym wdzięczna. Odpowiedz Link
yoma Re: kotula 24.05.12, 10:37 Mam jakąś kotulę. Kompletnie bezproblemowa i płaska taka, że u mnie ginie w tłumie. Mogę dać, jak znajdę - na wiosnę ją gdzieś widziałam, ale gdzie to było? Odpowiedz Link
wadera3 Re: kotula 24.05.12, 11:58 No, jakbym zdobyła bezproblemową kotulę, to w sumie miałabym do obsadzenia nią ca. całkiem niemałe boisko piłkarskie;) Odpowiedz Link
yoma Re: kotula 24.05.12, 12:10 OK, poszukam :) Tam u ciebie bardziej glina, prawda? Bo na boiska piłkarskie świetna jest macierzanka piaskowa, ale jak sama nazwa wskazuje... Odpowiedz Link
wadera3 Re: kotula 24.05.12, 12:29 To zależy gdzie u mnie:D, mam trzy miejsca "u mnie". Na Podlasiu, tam gdzie najrzadziej ktoś przebywa, ziemia żyzna , czarna i wspaniała, na Siekierkach jałowa zbita i mimo nawozów i gnojówek z prawdziwych krów, nieurodzajna, pod Mogielnicą, owszem-glina. Odpowiedz Link
yoma Re: kotula 24.05.12, 12:36 Noż w mordkę... tego to nie wiedziałam, obszarniczko. A boisko to które? Odpowiedz Link
wadera3 Re: kotula 24.05.12, 13:22 Największe pod Mogielnicą, z gliną, najpiękniejsze na Podlasiu, najbliższe na Siekierkach :D I żadne z nich nie jest moje:( Choć uprawiam, koszę sieję sadzę i pielę. Odpowiedz Link
yoma Re: kotula 24.05.12, 13:31 Och, znam ten ból. Wieś moja też dopiero od roku, a i to tylko w kawałku. Odpowiedz Link