03.04.13, 13:36
Jelitówka mnie dopadła:-( Bebechy wywija mi go góry nogami. Leci górą i dołem, jakaś masakra:'(
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Zdycham 03.04.13, 14:03
      Spirtem ją! Wierzę w spirt, odkąd mnie postawił na nogi. Współczuję. Pij jak najwięcej, bo się odwodnisz.
      • horpyna4 Re: Zdycham 03.04.13, 14:18
        Tylko nie pić przypadkiem tego spirtu przy odwodnieniu. Wodę trzeba uzupełnić, spirtem to się można wysmarować.
        • se_nka0 Re: Zdycham 03.04.13, 14:40
          Uu paskudztwo. Szybkiego wyzdrowienia.
        • asta6265 Re: Zdycham 03.04.13, 14:42
          Yoma na samą myśl o spirycie muszę miskę do buzi przykładać. Brrrr. Jak to mój mąż powiada: lepiej wiadro kapuśniaku zjeść:-)
          Hopryno spoko mnie to nie grozi.
          • yoma Re: Zdycham 03.04.13, 15:12
            No bo to tak działa. Choroba na samą wieść, że będzie leczona spirtem, idzie sobie precz :)
            • hesperia1 Re: Zdycham 03.04.13, 15:22
              Młodego ostatnio colą wyleczyłam.Też miał opory i tydzień prawie go namawiałam.Kiedy w końcu dał się przekonać i wypił pół kubka przeszło.Chrupki kukurydziane też zatrzymują,takie dla dzieci bez dodatków,banany,ziemniaki i kisiel.
              Zdrowiej Asta.
              • horpyna4 Re: Zdycham 03.04.13, 16:33
                Bardzo dobry jest węgiel, do kupienia w każdej aptece. Działa na zasadzie wchłaniania różnych świństw, jak się już znajdzie w przewodzie pokarmowym. I przynajmniej nieszkodliwy.

W warunkach ekstremalnych, kiedy nie było dostępu do leków, przypalano na węgiel skórki od chleba. Podobno skutkowały.
                • edziakrys Re: Zdycham 03.04.13, 17:38
                  Biedna Ty! Ale to jakiś wirus panuje, bo moja psiapsiółka też wczoraj siędziała na tronie z nocnikiem podstawionym pod twarz.
                  A Smectę próbowałaś? Smakuje jak tynk ze ściany, ale pomaga jak nic innego. Dzieckom lekarz dał kiedyś Nifuroksazyd i tez super zadziałał.
                  Zdróweńka życzę!
                  • lellapolella Re: Zdycham 03.04.13, 18:04
                    Asta, patrz pozytywnie- schudniesz, w dodatku teraz i tak pogoda do bani, akurat na siedzenie w klopie...
    • leloop Re: Zdycham 03.04.13, 21:48
      Asta to wirus, swoje musi wykonać. możesz tylko osłabić skutki cola i tym co Edzia pisze. dużo pij, nie jedz jak Ci się nie chce i spij ile wlezie.
      mój Młody kiedyś zapadł na 1,5 dnia przed szkolnym wyjazdem w góry. przez pol roku marzył o tym wyjeździe a tu doopa. cola i to lekarstwo dały rade, jeszcze wsiadając do autobusu był letko zielonkawy ale z opowieści opiekunów wiem, ze następnego dnia już grało i buczało :) oczywiście odsprzedał wirusa reszcie rodziny i robiliśmy wyścigi do kibla przez dwa dni, resztę czasu przesypiając;)
      • se_nka0 Re: Zdycham 04.04.13, 10:07
        Asta, lepiej Ci?
        • sigrid6 Re: Zdycham 04.04.13, 10:31
          BARDZO DOBRY sposób na takie dolegliwości. Szybciutko ugotuj marchewkę bez soli i pij ten wywar. Zawsze pomagało i dzieciom i ostatnio męża tak ratowałam. Potem ryż rozgotowany .Taki kleik a potem ryż z jabłuszkiem jak będziesz się trochę lepiej czuła. Pierwsze słyszę żeby cola była dobra na problemy jelitowe. Toż to sam cukier albo inne paskudztwo. Maże tylko podrażnić jelita. Stoperan też jest dobry. Zdrowia życzę.
          • lellapolella Re: Zdycham 04.04.13, 11:12
            Pierwsze słyszę żeby cola była dobra na problemy jelitowe
            Sigrid, ja też nie chciałam wierzyć, gdy się dowiedziałam, tym bardziej, że zawsze rodzinę starałam się trzymać daleko od takich świństw. Tym niemniej- działa i to szybko, tylko powinna być odgazowana.
            • sigrid6 Re: Zdycham 04.04.13, 11:40
              Mimo że uważam cole za świństwo też się nią leczę ale piję j a jak boli mnie głowa. Myślę że to duża ilość cukru mnie osobiście pomaga. Jednak na chore jelita wolę stary babciny sposób. Bo w medycynie najważniejsze nie szkodzić a wywar z marchewki nie zaszkodzi. I jeszcze jedno przy takich dolegliwościach lepiej nie pić mięty bo podrażnia. To już lepiej po chorobie zjeść ciasto miętowe.
              • asta6265 Re: Zdycham 04.04.13, 12:23
                O jedzeniu w ogóle nie ma mowy, już trzeci dzień nie miałam nic w ustach tylko piję Smectę piję .Faktycznie zjadę z wagi. Wczoraj wygramoliłam się z wyra, żeby mężowi przyszykować jedzonko na wyjazd, to szybko musiałam skończyć, bo odruch wymiotny był ogromny.
                Z tą colą to naprawdę pomaga, ale musi być wygazowana, wielokrotnie już testowałam i na sobie i na innych.
                Dziś już lepiej, nie latam tyle do toalety, imodium brałam i pomógł.
            • leloop Re: Zdycham 04.04.13, 13:08
              > Pierwsze słyszę żeby cola była dobra na problemy jelitowe
              Sigrid, nawet niektórzy lekarze po cichu doradzają picie cieplej, odgazowanej coli przy niestrawnościach i kłopotach jelitowych. gdyby tu była Lampka, nasza nadworna chemiczka, to by Ci fachowo opisała proces :)
              cola powinna być ze szklanej butelki a nie z plastiku. ja w podróży (a mam 2000 km do zrobienia) zawsze popijam cole, łatwiej mi się trawi te tony kanapek ;)
              wszystko można co nie można, byle z cicha i z ostrożna ;)
              • sigrid6 Re: Zdycham 04.04.13, 14:58
                Nie przeczę coś w wym musi być ale ma sobie nie próbowałam. Mój syn (a on ma zawsze rację) pije cole + kawę w podróży żeby nie zasnąć. Przed egzaminami też to stosował. Mechanicy używają coli do zapieczonych śrub podobno nawet rury kanalizacyjne też można tym odetkać. No po prostu panaceum i już.
                • asta6265 Re: Zdycham 04.04.13, 15:30
                  Bo jedno zaprzecza drugiemu), ale to działa. Bo weź kawałek surowego mięsa i zalej go na noc colą - nie uwierzysz co ta cola zrobi mięsem, czyli notabene to samo robi z naszymi bebechami:), a z drugiej strony pomaga:)
                  • hesperia1 Re: Zdycham 04.04.13, 16:38
                    I wannę pięknie wybieli;)
                    Ostatnio też młodego leczyłam.Wypił pierwszy raz w życiu i stwierdził ze wolałby zjeść zgniłe jajo niż napić się coli.Pomogło.
                    • yoma Re: Zdycham 04.04.13, 16:50
                      > I wannę pięknie wybieli;)

O, warto wiedzieć. Mojemu młodemu szkolna piguła też kazała colę.
          • wadera3 Re: Zdycham 04.04.13, 18:00
            sigrid6 napisała:

>Pierwsze słyszę żeby cola była dobra na problemy jelitowe. Toż
            > to sam cukier albo inne paskudztwo. Maże tylko podrażnić jelita.

Nie wiem jaki czynnik w Coli działa, ale jest rewelacyjna na jelitówki i wszelkie inne brzuchowo - jelitowe dolegliwości.
            Nawet zalecana bywa przez co światlejszych lekarzy, nie zapętlonych we współpracę z koncernami farmaceutycznymi.
            Znam jej(Coli) działanie z autopsji, oraz stosowania u swoich pacjentów i podopiecznych.
            • dorkasz1 Re: Zdycham 04.04.13, 19:41
              U mnie w domu od dawien dawna kupujemy colę na święta. Kiedyś (jakieś 20 lat temu), będąc w Szwajcarii, dowiedziałam się o jej cudownych właściwościach. Dzieci zawsze myślały, że to tak z okazji świąt, a ja tak na wszelki wypadek. No i ze dwa razy się przydało, nawet nie odgazowywałam. Nazywamy ją w domowym slangu "woda z bagien".
              • yoma Re: Zdycham 04.04.13, 19:48
                Och, woda bagienna to była, jak kumpel absyntu napędził, nie przedestylowawszy. Zielone było i nawet smaczne, tylko trzy dni się potem chodziło do tyłu i na boki...
            • leloop Re: Zdycham 04.04.13, 21:47
              > Nie wiem jaki czynnik w coli działa,
              Lampka pisała coś o kwasie fosforowym, regulatorze kwasowości.
              • sigrid6 Re: Zdycham 05.04.13, 11:49
                Człowiek się uczy całe życie i to jest piękne. Mam nadzieję że nasza chora koleżanka czuje się lepiej.
                • lellapolella Re: Zdycham 05.04.13, 14:43
                  Ja też mam nadzieję, że z Astą już lepiej. Teraz mnie coś bierze i biję się w zapadłe piersi: to nieprawda, że pogoda jest akurat na siedzenie w klopie, prawda jest taka, że to kropla przepełniająca czarę goryczy:{
                  • sigrid6 Re: Zdycham 05.04.13, 14:54
                    Nigdy nie ma odpowiedniego czasu na chorowanie ,ani pogody. Ostatnio miałam BARDZO dużo problemów w rodzinie zdrowotnych i nie tylko ale co nas nie zabije to nas wzmocni i tego się trzymam. Dzisiaj byłam u fryzjera mam nowy kolor i jestem gotowa na przyjęcie wiosny tz. zdjęcie w końcu tej czapki. Zdrowia życzę nie dajcie się dziewczyny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka