04.05.13, 18:36
Czy wiecie moje ogrodniczki po ilu latach powinna zaczać owocować ulena? Moja rośnie juz u mnie piąty rok i w sumie było 5 śliwek . Kwitnie bardzo slabo a w tym roku nawet jednego kwiatka nie widze. Zastanawiam sie czy nie rozstać sie z nią na zwasze. Szkoda mi troche bo to juz calkiem duze drzewko...
Obserwuj wątek
    • dorka556 Re: ulena 04.05.13, 19:40
      Uleny późno wchodzą w okres owocowania.
      Cztery lata temu posadziłam zwykłą węgierkę i ulenę. W ub.roku jadłam pierwsze węgierki a ulena nie miała i teraz też nie będzie miała ani jednego kwiatka.
      Nie chcę straszyć, ale może to być nawet 7-10 lat (znam taką). Jest dobrym zapylaczem i jak zacznie owocować, to obficie (często co 2-gi rok).
      • horpyna4 Re: ulena 04.05.13, 19:49
        Dawno temu była ulena na działce moich rodziców. Nie pamiętam, po ilu latach zaczęła owocować, ale jak już zaczęła, to co roku owocowała wściekle. Warto dać jej szansę, bo jest bardzo pyszna. Tyle, że osy ją uwielbiają - dojrzałe owoce są bardzo słodkie.
        • szadoka Re: ulena 05.05.13, 09:44
          no wiem, ze pyszna, dlatego ją posadziłam :), dam jej szanse, zwlaszcza, ze na moim piachu rosnie nad podziw dobrze i zwyczajnie mi szkoda. Z osami sie tez podziele jak zacznie owocowac.
          A dzis znalazlam jeden pąk ( 1).
          Czekam tez az moje derenie zaczna owocowac. W tym roku zakwitly oba wiec a noz cos z nich bedzie...
          • horpyna4 Re: ulena 05.05.13, 10:00
            Konfitury, nalewka, czy jedno i drugie?
            • dorkasz1 Re: ulena 05.05.13, 11:08
              Mój dereń kwitnie od kilku lat, ale owoców jeszcze się nie doczekałam. Posadziłam go 8 lat temu.
              Co do Uleny, to na starej działce, którą kupiłam z dorosłym drzewem, do dzisiaj owocuje jak szalona. A moja obecna, posadzona w 2004 roku daje od jakichś 3 lat, po kilka sztuk. Wciąż daję jej szansę. U mnie też piaski i wiosną chłód od lasu.
              • szadoka Re: ulena 05.05.13, 18:43
                nie zalamuj mnie. Ucieszylam sie, ze skoro zakwitly oba drzewka to w koncu cos z tych dereni bedzie... nalewka znaczy :)
                Slyszalam , ze one jak ulena, jak juz zaczna owocowac to jak glupie... :)
                • dorkasz1 Re: ulena 05.05.13, 20:59
                  No wiesz, ja mam tylko jednego i w promieniu ładnych kilku, a może nawet kilkunastu kilometrów, dereni niet. Dlatego nie jestem zdziwiona, że u mnie nie ma, więc na mnie nie patrz :) Żeby nie było, że to przeze mnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka