Dodaj do ulubionych

papryka igołomska

10.01.14, 10:32
podobno tak nazywa się ta biaława papryka, którą można kupić w PLu w końcu lata. we Francji nie ma takich papryk, są same duże, mięsiste i bezsmakowe :/
skąd wziąć nasiona tej igołomskiej (oprócz wydłubania z samej papryki) ? w necie tylko w ilościach hurtowych dla badylarzy, na co mi 1000 nasion papryki za tryliard :(
Obserwuj wątek
    • nieskorzanka Re: papryka igołomska 11.01.14, 09:57
      Podobna? www.sklep.vilmorin.pl/papryka-slodka-zorza.html
      • dorkasz1 Re: papryka igołomska 11.01.14, 10:06
        Podobna jest też 'Sweet Banana', ale to nie to samo. Myślę, że trzeba poczekać do sezonu i wydłubać Leloop nasiona z tych kupionych do jedzenia.
        • leloop Re: papryka igołomska 11.01.14, 10:52
          cóż, będę musiała się obejść smakiem w tym roku :( jedyna nadzieja jeszcze w Edzi, może ma w planach te paprykę i odstąpiłaby kilka nasion w rozsądnej cenie.
          w każdym bądź razie zamawiam się na sierpniowe dłubanie papryk ;)
          • dorkasz1 Re: papryka igołomska 11.01.14, 15:09
            Dosyć aromatyczna bywa też ta mniejsza papryka, taka okrągła, pomidorowa.
            • edziakrys Re: papryka igołomska 11.01.14, 19:50
              Taka wielka odpowiedzialność na moich chudych barkach...
              Miałam "białą" paprykę zeszłego sezonu o nazwie Mira. Bardzo smaczna, obficie rodząca, do uprawy amatorskiej. Nie planuję w tym roku sadzenia setek sztuk papryki, bo u mnie nie opłacalna, niestety. Posadzę dla siebie i sąsiadów; mam Yolo Wonder, jakby co i z pewnością białej też posadzę a Mira się sprawdziła.
              • leloop Re: papryka igołomska 11.01.14, 20:27
                dzięki za podpowiedz :)
                • horpyna4 Re: papryka igołomska 12.01.14, 09:09
                  Jeżeli ta odmiana nazywa się "igołomska", to pewnie została wyprodukowana w tamtych stronach i być może jest to specjalność producentów z okolic Krakowa. Może tam poszukaj?
                  • leloop Re: papryka igołomska 12.01.14, 10:43
                    Horpyno, to są najprawdopodobniej odmiany (bo jest ich wiecej) przeznaczone do upraw profesjonalnych. nie ma ich w ofercie dla amatorów, wyłącznie dla producentów w ilościach hurtowych. z tego artykułu wynika, ze nazwa "igołomska" pochodzi od wzmożonego miejsca upraw a nie wyprodukowania odmiany. wrp.pl/papryka-sto%C5%BCkowa-%E2%80%93-nowe-mo%C5%BCliwo%C5%9Bci
                    poza tym nie przesadzajmy, nie będę robić szczegółowego researchu dla paru nasionek ;)
                    • dorkasz1 Re: papryka igołomska 12.01.14, 10:55
                      Z tego co ja wyśledziłam w sieci, to z proponowanych odmian w typie "igołomska": Dimento, Erato, Whitney, Flexum Superamy, Amy, tylko ta ostatnia jako jedyna, nie jest mieszańcem i zbierając z niej nasiona można mieć gwarancję, że powtórzy cechy. Reszta to loteria.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka