28.04.15, 19:41
Dostałam w spadku z działką i taki kompost, jak to się z tym obchodzić i co tam wrzucać?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/qf/hi/iquw/MZofGuqbZMcOkuoXVX.jpg
Obserwuj wątek
    • leloop Re: kompost 28.04.15, 20:15
      wszystko. no prawie ;)
      wszystkie zielone odpadki z działki (unikać może nasion np. mlecz czy gwiazdnica), resztki kuchenne prócz mięsa, kości i tłuszczów. szary karton, papierowe ręczniki, wytłoczki od jajek, szczury z herbaty i fusy kawy, popiół z ogniska, skoszona trawę (podsuszona).
      pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodnictwo/Kompostowanie/Zak%C5%82adanie_pryzmy
      • dorka556 Re: kompost 28.04.15, 21:39
        Mimo, że w tym linku polecają wrzucać rozgniecione skorupki jaj, nigdy tego nie robię.
        Skorupki długo się rozkładają a nierozłożone paskudnie wyglądają na rabatkach i grządkiach.
        Można je kompostować osobno.
        • leloop Re: kompost 29.04.15, 08:10
          skorupki jajek przed wyrzuceniem na kompost susze i rozdrabniam dokładnie tłuczkiem do mięsa. w praktyce wygląda to tak, ze w domu stoi duża papierowa torba gdzie wrzucam skorupki, gdy się wypełni rozdrabniam i sru na kompost.
      • se_nka0 Re: kompost 28.04.15, 21:39
        Wrzucam - skoszoną trawę, odpadki spożywcze ( z pojemnika z domu), kawa, herbata ( uwaga- saszetki rozrywam),popiół, pokruszone skorupki od jajek.
        Expresowe herbatki rozrywam bo nie rozpuszcza się ten papier.
        Jesli zastalaś kompost to warstwa pod spodem powinna już być do użytku.
        • leloop Re: kompost 29.04.15, 08:13
          u mnie torebki z herbaty rozkładają się bez problemu a produkcja jest duża. wyrzucam razem z sznureczkiem i kartonikiem, jeszcze ani razu się nie natknęłam na resztki przesiewając kompost.
          • niebieska.kokardka Re: kompost 30.04.15, 00:13
            To może jakaś inna firma tej herbaty, hehehe.. tzn, że filtry od kawy z fusami razem, już po zaparzeniu też można? I nie trzeba tego niczym przykrywać, żeby się lepiej 'przejadło'? Tylko kompost kompostem, na spodzie pewnie już jest git, tylko nie ma żadnej furteczki na dole, żeby to wybrać O_o, pewnie na jesień jakoś to rozwalimy, może się uda, bo podejrzewam, że na tym kompoście to nic więcej nie było, jedynie chwasty z grządek..
            • leloop Re: kompost 30.04.15, 08:30
              tak, filtry razem z fusami. filtry to czysta celuloza, dżdżownice lubią.
              no nie ma furteczki, trzeba zakasać rękawki ;)
              z przerzuceniem kompostu nie czekałabym do jesieni. najlepiej skonstruować drugi, może być mniejszy i przerzucić wierzchnią warstwę tę mniej przerobioną i potem sukcesywnie ją przykrywać kolejnymi odpadkami. a z tego starego już używać kompost, najlepiej przesiany ale jak komu nie przeszkadzają większe kawałki to może być bez przesiewania.
            • szadoka Re: kompost 30.04.15, 08:30
              żaby Ci nie przyszło do głowy kupić w zamian te plastikowe kompostowniki, a już nie daj buk połączone ze sobą. Nie wiem kto to wymyślił ale ja jeszcze nie znalazłam sposobu żeby z nich kompost wybrać. Mimo drzwiczek na dole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka