15.03.11, 14:44
Słuchajcie, mam problem. Od jednej z firm, w których pracowałam w zeszłym roku, nie dostałam pitu 11. Jest jeszcze trochę czasu, ale troche mnie to martwi i zastanawiam się, co trzeba robic, jeśli się tego pitu nie otrzyma. Wie ktoś? Będę wdzięczna za informacje :)
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Pit - 11 15.03.11, 14:49
      Zadzwoń i powiedz, ze nie masz od nich pit-u.
      • ateh7 Re: Pit - 11 15.03.11, 15:27
        A pewnie, że dzwoniłam. Twierdzą, ze wysłali w terminie. Teraz już w ogóle nie odbierają moich telefonów.
        • the_dzidka Re: Pit - 11 15.03.11, 17:53
          Miałam kiedyś podobną sytuację, firma zbańczyła, a właściciel uciekł za granicę, więc zero PIT. W US poradzono mi, żebym sama wszystko policzyła na podstawie znanej mi wysokości zarobków, i dołączyła do zeznania informację opisującą, jak to było. Tylko że to było jeszcze przed zmianą doliczającą nam ubezpieczenie zdrowotne itp., więc wyliczenie należnego podatku naprawdę nie było niczym skomplikowanym. Teraz gorzej z tym...
          • ateh7 Re: Pit - 11 15.03.11, 18:59
            Mnie teraz poradzono, żebym sama policzyła, na podstawie tego, co wiem. To była umowa zlecenie, znam tylko kwotę netto. I Pani z US powiedziała, żebym złożyła oświadczenie o tym, że nie dostałam pit, i ksero umowy, w urzędzie właściwym dla siedziby tamtej firmy.

Ale dziś czytałam jeszcze, ze trzeba wysła do nich informację o tym, ze nie otrzymałam, o konsekwencjach i kopię skargi. To, o czym pisze Nessie.

Mam tyle różnych informacji, że już w końcu nie wiem, co robic. W piątek będę w moim urzędzie i zacznę to ogarniac. Póki co, dziękuję za pomoc! :)
        • nessie-jp Re: Pit - 11 15.03.11, 18:42
          ateh7 napisała:

> A pewnie, że dzwoniłam. Twierdzą, ze wysłali w terminie. Teraz już w ogóle nie
          > odbierają moich telefonów.

Wyślij list polecony z informacją, że nie otrzymałaś PIT-u i że składasz doniesienie do Urzędu Skarbowego. Załącz kopię skargi. Skargę złóż (osobiście, z pokwitowaniem dla ciebie) w swoim US-ie.

Musisz mieć papierową podkładkę, że informowałaś, prosiłaś, nie dostałaś.

Inaczej w ogóle nie możesz rozliczyć PIT-u bo nie masz oświadczenia firmy, że odprowadzili zaliczkę na podatek.

• the_dzidka O, i to jest rzetelna rada! 15.03.11, 18:58
            Srup tak.
            • ateh7 Re: O, i to jest rzetelna rada! 15.03.11, 19:07
              Sropię :)
        • mamalgosia Re: Pit - 11 15.03.11, 20:32
          Ale przecież nie mają potwierdzenia, że odebrałaś. Wyślij im list polecony (z kopią ad acta) zeby Ci ponownie (?) wysłali pit
          • jottka Re: Pit - 11 15.03.11, 20:38
            kopia skargi lepsza, do końca lutego mieli termin przysłania jej pita, niech się teraz przed urzędem skarbowym tłumaczą:)
    • ateh7 Re: Pit - 11 16.03.11, 18:54
      Jak odliczyc od podatku dziesiecinę, świętopietrze i wszystkie tace? :D

PS>Paszczakówna - mówisz i masz! :)
      • slotna Re: Pit - 11 16.03.11, 19:20
        Nie wiem, ale wiem, ze pit sie sklada w urzedzie, a w urzedach krzyze pisza na forach.
        • szprota Re: Pit - 11 16.03.11, 19:32
          Znaczy, krzyż schodzi ze ściany w godzinach urzędowania, loguje się do urzędokompa i trolluje na gazecie? Nieładnie.
          • ateh7 Re: Pit - 11 16.03.11, 19:36
            To znaczy, że nie mogę odliczyc?
            • szprota Re: Pit - 11 16.03.11, 19:59
              Nie mam pojęcia, przyszłam zboczyć na tematy religijne i potępić krzyż.
              • ateh7 Re: Pit - 11 16.03.11, 20:26
                To nie tylko mnie przyniosło z tych powodów :) Juhuu! Ale fajnie!
      • mamalgosia Re: Pit - 11 16.03.11, 20:16
        ateh7 napisała:

> Jak odliczyc od podatku dziesiecinę, świętopietrze i wszystkie tace? :D
        >
        > PS>Paszczakówna - mówisz i masz! :)

Pragnę tylko nadmienić, że Paszczakówna pisała o wątku o picie-10, a ten wątek jest o picie -11, czuję się zdezorientowana i teraz nie wiem, na jaki temat zboczyć. Może na elektrownie atomowa, akurat jestem po rozmowie o radioaktywności z Synami
        • ateh7 Re: Pit - 11 16.03.11, 20:23
          Czepiasz się. Jeśli uważasz inaczej, to wskaż mi, proszę, wątek o PIT - 10 :)
          • mamalgosia Re: Pit - 11 17.03.11, 08:49
            Oczywiście, że się czepiam. Nie ma wątku o picie-10, czyli kłamstwo się szerzy;)
        • nessie-jp Re: Pit - 11 16.03.11, 21:01
          > Może na elektrownie atomowa, akurat jestem
          > po rozmowie o radioaktywności z Synami

Bożymi? Co wnoszę z pisowni wielką literą?

• slotna Re: Pit - 11 16.03.11, 21:18
            Nie, nie, po prostu elektrownia w Synami roznosi radioaktywnosc i to jest radioaktywnosc z Synami. A wy tylko Fukushima i Fukushima.
            • mamalgosia Re: Pit - 11 17.03.11, 08:50
              Radioaktywność z Synami to jeszcze nic w porównaniu z Radioaktywnością-Z-Szefem;)
          • mamalgosia Re: Pit - 11 17.03.11, 08:50
            nessie-jp napisała:

> > Może na elektrownie atomowa, akurat jestem
            > > po rozmowie o radioaktywności z Synami
            >
            > Bożymi? Co wnoszę z pisowni wielką literą?

A,nie:) Ja tak z szacunkiem zawsze o Mężu i Synach:)

Znam osobę, która zawsze pisze z wielkiej litery "Ja", też fajnie:)
            >
            • meduza7 Re: Pit - 11 18.03.11, 08:52
              A może to była elektrownia z Synaju?
    • ateh7 Re: Pit - 11 23.03.11, 20:12
      Dziękuję wszystkim za pomoc w ogarnięciu tematu. Zrobiłam tak, jak radziłyście (list i skarga). Byłam w US i bardzo miła pani udzieliła mi informacji, w jaki sposób mogę się rozliczyc gdybym, mimo wszystko, nie dostała tego jednego PIT. Dzięki! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka