andrzej585858
17.09.16, 22:03
Bardzo ciekawy wywiad - warto przeczytać. Tutaj pozwolę sobie na zacytowanie istotnego fragmentu:
"Wspominasz w książce o bardzo ważnym projekcie "Panny wyklęte". Na pewno przyczynił się on w dużym stopniu do popularyzacji historii "żołnierzy wyklętych" w ostatnich latach. I dobrze, że się ich przypomina. Ale kiedy widziałem wczoraj łysego kolesia w koszulce z "Polską Walczącą", pomyślałem jednak: "Może to poszło nie w tę stronę co trzeba?"
W tych koszulkach chodzi przede wszystkim młodzież, normalni ludzie. Nie sądzę, żeby przez "Panny wyklęte" zwiększyła się liczba członków ONR. Według ostatnich badań na narodowców nadal głosuje w Polsce tylko 1-2 procent wyborców. Dlatego uważam, że histeria wokół wzrostu nastrojów nacjonalistycznych nad Wisłą to zmanipulowany i nieprawdziwy obraz. Tak naprawdę "brunatna fala" była na początku lat 90., kiedy zaroiło się od skinheadów. Moi "kolorowi" znajomi musieli wtedy uważać i chodzić po Warszawie opłotkami. Nawet żona Roberta Brylewskiego – Viviana – została pobita. Jakoś wtedy jednak nikt nie mówił, że to "brunatna fala" – może dlatego, że część tego środowiska skinowskiego była inspirowana przez dawne służby specjalne Peerelu.
Moim zdaniem chrześcijaństwo jest czymś więcej niż jakkolwiek partia polityczna – prawicowa czy lewicowa. Przecież ojczyzna chrześcijan to "królestwo nie z tego świata". Ty deklarujesz się jako prawicowiec?
Mam z tym problem. W pewnych kwestiach światopoglądowych bliżej mi jednak do prawicy. Jestem przecież za życiem, przeciw aborcji i eutanazji. Nie podoba mi się też pomysł adoptowania dzieci przez pary gejowskie, bo uważam, że to zbyt ryzykowny eksperyment społeczny na żywym organizmie. Nie kryję się z tym zupełnie, choć mam wielu przyjaciół-gejów i okazuję im pełen szacunek. I tu znów powraca to, o czym już wspominałem. Gdybyśmy mieli do siebie wzajemny szacunek, na pewno nie byłoby w Polsce tylu problemów. Jeśli nasze poglądy nie są jakieś skrajne, nie chcemy wymuszać ich przyjęcia przez innych pięścią, to myślę, że jest w naszej ojczyźnie miejsce dla każdego."
muzyka.onet.pl/alternatywa/darek-maleo-malejonek-nabralem-pewnosci-ze-bog-nade-mna-czuwa-wywiad/j3rzcd