Dodaj do ulubionych

Dobra wiadomość

08.12.16, 17:52
Bardzo dobra wiadomość dla Koscioła w Polsce:

"Dotychczasowy metropolita łódzki i zastępca przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski abp Marek Jędraszewski został mianowany nowym metropolitą krakowskim. Zastąpi on odchodzącego na emeryturę kard. Stanisława Dziwisza. Decyzję Ojca Świętego ogłosił w południe 8 grudnia, w dniu uroczystości Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny, nuncjusz apostolski w Polsce abp Salvatore Pennacchio."

ekai.pl/wydarzenia/temat_dnia/x105795/abp-marek-jedraszewski-nowym-metropolita-krakowskim/
Najlepszą recenzję wystawiła dla nowego metropolity krakowskiego niezawodna GW. Co mają do zarzucenia abp Jędraszewskiemu przedstawiciele najbardziej postepowego medium w Polsce? Ano to, że cytuję:
"Ostro krytykuje wszystko, co nie pokrywa się z linią Kościoła - in vitro, gender, osoby homoseksualne, ustawę antyprzemocową i rozwody."

Więcej tych bardzo ciekawych rozwazań teologicznych mozna przeczytac tutaj:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114871,21089515,cywilizacja-smierci-i-lewacka-zaraza-najslynniejsze,,1.html#MT
Trudno o bardziej kuriozalne wywody. Mozna więc domyślać się, że dla GW najlepszy będzie ten biskup który będzie pochwalał to, co nie jest zgodne z linią Koscioła. Wtedy zapewne zasłuży na miano postępowego. Redaktorom GW nie dziwię się. Zdumiewa mnie za to nieustannie inna kwestia, że są katolicy którzy głoszą podobne poglądy. Może i są postępowi, ale czy na pewno wiedzą co głoszą? I czy są to poglądy czasem nawet nie katolickie ale czy jeszcze chrześcijańskie?
Obserwuj wątek
    • andrzej585858 Re: Dobra wiadomość 11.12.16, 14:39
      Rozbawił mnie pewien fragment komentarza związanego z nominacją ab Jędraszewskiego. Co prawda nie dotyczy on osoby nowego metropolity ale szerzej sytuacji Koscioła w Polsce, niemniej pozwala dobrze poznac intencje zwolenników tzw. Koscioła otwartego:

"Pamiętajmy też, że do Franciszka próbowały się przy różnych okazjach (np. sprawy ks. Lemańskiego) przebić z informacjami dotyczącymi polskiego Episkopatu różne środowiska ze spectrum tzw. kościoła otwartego. Mam wrażenie, że Franciszek ostatnią decyzją obnażył pewien wybór, którego dokonał i nie jest to wybór, który pozwalałby mieć nadzieję na rychłe zmiany w polskim kościele."
      forum.gazeta.pl/forum/w,244931,161667757,161667757,_Polska_nie_dostanie_papieza_jakiego_chce_.html?p=162940530

Jestem niezmiernie ciekawy czy red. Michnik także jest zaliczany do "spectrum tzw. koscioła otwartego"? w koncu nawet napisał szeroko kolportowany na łamach "postępowej" prasy list do papieża wstawiając się za ks. Lemanskim?
      No i te nadzieje na zmiany -od zarania dziejów zawsze były jakies środowiska, jakże często okreslające się jako "otwarte" które czekały na zmiany. I to nie jakieś tam zmiany - tylko na te, które są zgodne z naszym punktem widzenia. Smutne zjawisko - ale człowiek zawsze ma problem z wolną wolą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka