Gość: rona IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.12, 16:54 Gotujecie czy parzycie? Różne sposoby dostępne w necie, chociaż u mnie w domu gotowało się je. Uwielbiam ten zapomniany specjał :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: Łuski kakaowe 05.03.12, 15:51 A skad sie je bierze? Tyle sie o nich naczytalam.... Mozna z czyms smak porównac? Jak sie ma to do kakao? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rona Re: Łuski kakaowe IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.12, 22:56 > A skad sie je bierze? Bywają w sklepach- pakowane w foliowe woreczki wyglądają jak kawałki kory > Mozna z czyms smak porównac? Jak sie ma to do kakao? Smakują bardziej "aksamitnie" niż kakao, jak dla mnie są pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łuski kakaowe 06.03.12, 23:15 Czy mowa o tym czy czyms innym? Jesli luski to to samo co po angielsku nibs to ja takowe kupuje i dodaje do muesli surowe oraz do wyrobu surowej czekolady. Nie paruje ani nic z tym nie robie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rona Re: Łuski kakaowe IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.12, 16:37 Jesli luski to to samo co po angielsku nibs to ja takowe kupuje i dodaje > do muesli surowe oraz do wyrobu surowej czekolady. Nie paruje ani nic z tym n > ie robie. Obawiam się, że to artykuł diametralnie różny od nibs Nie wyobrażam sobie jakiejkolwiek kory drzewa w muesli, chyba że to muesli dla chomika lub świnki morskiej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Łuski kakaowe 07.03.12, 16:56 muesli dla chomika lub świnki morskiej lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Łuski kakaowe IP: *.direct-adsl.nl 15.05.14, 10:25 wiec musze cie zmartwic ale nibs to wlasnie luski kakaowe lub tzw kakaushale anane z dziecinstwa. Jest to lupinka ( otoczka) w ktorej znajduje sie ziarno kakaowca. Poza rewelacyjnym smakiem jakie wielu z nas zna z dziecinstwa luski zawieraja cale bobactwo magnezu Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Łuski kakaowe, inaczej : kakau szale 07.03.12, 05:58 To sie kiedys na Slasku 'kakau szale' nazywalo. Nigdy tego nie lubilam, bo to byla taka woda kakaowa, jak po umyciu garnuszka z kakao.;( Ale byli milosnicy. Slyszalam, ze ma wartosci odzywcze i polecane jest dla karmiacych matek. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Łuski kakaowe, inaczej : kakau szale 07.03.12, 08:18 dokladnie-kakalszale:) i fajne porownanie-po umyciu garnuszka:D ale ja to wielbicielka owego napoju jestem:)babcia kiedys na weglowej kuchni gotowala-ech..tego smaku juz nie powtorze-na elektrycznym to juz nie to samo.. ps-do autorki-gotowac,odtawic,przecedzic,dolac mleka i dosypac cukru:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Łuski kakaowe, inaczej : kakau szale IP: *.w81-251.abo.wanadoo.fr 07.03.12, 09:45 Szukam tego od dluzszego czasu,bo wyczytalam,ze mozna uzywac do dekoracji,by przykryc w doniczkach ziemie,co zapobiega wysuszaniu ziemi a jednoczesnie jest pozywka dla kwiatkow doniczkowych i delikatnie pachnie. W ktorych sklepach mozna kupic i po ile to jest paczkowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rona Re: Łuski kakaowe, inaczej : kakau szale IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.12, 16:34 > W ktorych sklepach mozna kupic i po ile to jest paczkowane? Kupiłam w lepszym spożywczym Pakowane po 0,5 kg i kosztuje ok 5zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Łuski kakaowe, inaczej : kakau szale IP: *.w81-251.abo.wanadoo.fr 07.03.12, 19:11 Dziekuje rona za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: Łuski kakaowe 07.03.12, 10:13 Chodzi chyba o lupiny od kakao, cacao husks. Odpad przy przetwarzaniu ziarna kakaowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: Łuski kakaowe IP: *.aster.pl 07.03.12, 17:02 Kiedyś przed laty kupowałam łupiny kakaowe w workach z Zakładów Cukierniczych Waltera. To to kosztowało grosze i używało się w ogrodach do spulchniania ziemi. Zapach kakao snuł się wtedy po okolicy tak jakby w pobliżu była fabryka Wedla. Odpowiedz Link Zgłoś