Dodaj do ulubionych

Lek na sesję egzaminacyjną wanted!

02.06.04, 14:36
Darlings, tym razem ja jako petent. Co można sobie wziąć na sesję
egzaminacyjną:)? Ratunku, bo mnie wątroba od kofeiny pęknie, a koleżanka już
dawno na kofeinę nie reaguje. Jest jakiś dopalacz? Ja go pewnie nie wezmę, bo
moja żaba może się z nim gryźć, ale uratujecie mój dom przed zbiorowym
wyskoczeniem serducha!!!! Heeeelp!!! Jak mi tylko powiecie, co się nada, to
ja sobie sama wyszperam, czy pasuje

16%VOL
22%VAT
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 02.06.04, 19:00
      Beba, fęk ju wery macz, a co masz dla mnie na głupawę? Na tarzanie się po
      podłodze z desperackiego śmiechu? I na obłęd w oczach?

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      • beba2 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 02.06.04, 19:24
        Kaftan, Martini, kaftan...w twarzowej bieli, z przydługimi rękawkami wiązanymi
        z tyłu.
        Coś wiem na ten temat. W zamierzchłej przeszłości też byłam na etapie pisania
        pracy mgr, hehehe...
      • virginia1 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 21:57
        Czy nie uważasz, że wszystkie odpowiedzi dla Martini dotyczyły
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=13129110&a=13135996
        a jeżeli ktoś pyta o "wydolność", to poprostu odpowiada się konkretnie na jego
        pytanie i informuje ,że wymienione leki nie dotyczą tej kwestii itd.
        Takie jest moje zdanie , - napewno go nie zmienię.
        • tom_j23 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 22:07
          virginia1 napisała:

> Czy nie uważasz, że wszystkie odpowiedzi dla Martini dotyczyły (...)

Nie kombinuj :-). Nie - nie uważam tak. Zobacz, do którego listu jest przypięta
          odpowiedź Awinna, więc jasne jest, na które pytanie odpowiadał. Ponadto
          odezwała się xkiniax i wyjaśniła o co pytała, więc zasadne było moje
          wyjaśnienie.

> Takie jest moje zdanie , - napewno go nie zmienię.

No cóż - to nie ja do Ciebie mam jakieś uwagi, ale Ty do mnie :-).

Pozdrawiam
          Stefan

• astria1 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 02.06.04, 22:39

aaaaaaaa moze taki kop z upsss.... zgadnij firmę : _ e_L

to nie zlosliwie :-)))) wlasnie tez mialam takie zapytanie o tym :-)

pzdr

• martini_very_bianco Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 02.06.04, 22:45
        jesteże taki?

16%VOL
        22%VAT

--
        takie tam... forum homeopatyczne
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
        • akownik Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 04.06.04, 11:36
          Jezeli egzamin jest rano to wieczorem poprzedniego dnia wez GELSEMIUM 9CH piec
          granulek a rano powtorz.Jezeli masz uczucie kuli w gardle i kolatanie serca
          mozna wesprzec sie IGNATIA.
          pOZA TYM PODAJESZ ZBYT MALO INNYCH OBJAWOW TOWARZYSZACYCH/biegunka?/.
    • awinn Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 04.06.04, 13:23
      Z wlasnego doswiadczenia najlepszy lek przed egzaminem jest: Argentum nitricum
      200CH, 1 x dziennie przez 3 dni przed egzaminem. Wieczorem, dzien przed
      egzaminem wez dodatkowo jedna dawke Aconite 200CH i w dzien egzaminu przed
      wyjsciem z domu nastepna dawke Aconite 200CH.

Powodzenia

A.
      • virginia1 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 09.02.05, 20:31
        hopsasa do lasa
        może trochę pózno, ale lepiej pózno niż wcale
      • xkiniax Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 10:10
        a gdzie mozna kupic te preparaty o ktorych wspominacie ?
        • tom_j23 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 10:42
          Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze, choć wątek stary. Akownik napisał Gelsemium,
          a Awinn - "z własnego doświadczenia" - Argentum Nitricum. Fajnie - obaj mają
          rację, ale nie tłumaczą dlaczego. Otóż oba leki i Gels. i Arg-n. mają w obrazie:
          - lęk przed wystąpieniami publicznymi
          - trema przed egzaminem
          - lęk przed zgromadzeniami, itp.
          Jest jednak zasadnicza różnica między nimi. Arg-n. ma w objawach
          nadpobudliwość, zaś Gels. - paraliż (dokładnie odwrotnie od Arg-n.). Skutkiem
          tego Arg-n. ma na egzaminie natłok myśli, plątaninę, która kończy się oddaniem
          pracy bezładnej i pokreślonej. Gels. natomiast sparaliżowany strachem ma
          odczucie pustki skutkiem czego odda na egzaminie kartkę pustą (ma pustkę w
          głowie). Arg-n. jest gadatliwy i nie może się skupić, Gels. "odpływa" i traci
          kontakt z otoczeniem.
          Ponadto oba leki mają oddziaływanie nie tylko na system nerwowy, więc decydując
          się na któryś dobrze byłoby spojrzeć na całą charakterystykę leku zwłaszcza,
          podając je w zaproponowanej potencji 200.

I jeszcze jedna sprawa - tytuł wątku jest "lęk przed sesją", ale w pierwszym
          liście jest mowa o "dopalaczach", itp. Więc żeby była jasność - oba leki, tj.
          Arg-n. i Gels. wpływają na układ nerwowy zapobiegając tremie, nie podnoszą zaś
          w żadnym wypadku wydolności organizmu.

Pozdrawiam
          Stefan
          • beba2 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 14:02
            Bo ten na "wydolność" to Martini dostała ode mnie na skrzynkę. A na gelsemium ,
            ani argentum nie zasługiwała. Nic z tych rzeczy jej się nie działo.
            • tom_j23 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 17:59
              beba2 napisała:

> Bo ten na "wydolność" to Martini dostała ode mnie na skrzynkę. A na
              > gelsemium, ani argentum nie zasługiwała. Nic z tych rzeczy jej się
              > nie działo.

Tak myślałem, skąd u Martini lęk przed sesją :-).
              Ale to pewnie wynika z wyrazu "lek". Ci, którzy nie są przyzwyczajeni do
              używania polskich literek w listach pewnie często odczytują "lek", jako "lęk" i
              pewnie stąd wątek zboczył z tematu. Tym niemniej xkiniax zapytał(a) o te leki i
              nie byłem pewien o co chodzi, czy o lęk, czy o wydolność.

Stefan

• very_martini Stefan, podpadnę Ci:) 16.04.05, 18:16
              i innym przeciwnikom Zaawansowanych Indian. Skoro Awinn napisał 200, to tak ma
              być i koniec. Ta homeopatia działa trochę inaczej niż "nasza", a Awinn wie, co
              pisze.

16%VOL
              22%VAT
              • tom_j23 Re: Stefan, podpadnę Ci:) 16.04.05, 18:20
                very_martini napisała:

> i innym przeciwnikom Zaawansowanych Indian. Skoro Awinn napisał 200, to tak ma
                > być i koniec. Ta homeopatia działa trochę inaczej niż "nasza", a Awinn wie, co
                > pisze.

Może i wie, tylko nie wiem czy wczytał się w temat wątku :-). To raz.
                A dwa - jeśli pisze "z własnego doświadczenia" najlepsze jest to czy tamto - to
                hm - no zaczynam wątpić :-).

Stefan
                • beba2 Re: Stefan, podpadnę Ci:) 16.04.05, 18:48
                  Tom, Awinn pisał z własnego doświadczenia, które jest doswiadczeniem homeopaty
                  leczącego w kilku krajach świata i to ie tylko w gabineciku, ale równiez w
                  wielkich klinikach.
                  Wątpić sobie możesz, zwłaszcza jeśli niespecjalnie masz pojęcie o metodzie
                  którą Awinn praktykuje. Niejeden homeopata chciałby wiedzieć z czym to się je...
                  • tom_j23 Re: Stefan, podpadnę Ci:) 16.04.05, 19:05
                    beba2 napisała:

> Tom, Awinn pisał z własnego doświadczenia, które jest doswiadczeniem
                    > homeopaty leczącego w kilku krajach świata

W sumie - patrzę na ten wątek i uważam, że on nadaje się do skasowania :-). No
                    może po moich wyjaśnieniach - już nie :-).
                    No bo zobacz - pytanie jest o sesję w kontekście kawy, kofeiny i dopalaczy. I
                    dalej w wątku padają nazwy: Argentum Nitricum, Gelsemium, itp. Nie wiem jak dla
                    Ciebie i innych użytkowników, ale dla mnie to żaden problem rozpoznać, że te
                    leki zapodano w związku z TREMĄ, a nie w związku z WYDOLNOŚCIĄ. Przy czym
                    autorzy propozycji nie wyjaśniają, że te leki nie zwiększają wydolności, a
                    jedynie uodparniają na stres. Czyli odpowiedzi są bez sensu i bez związku z
                    zapytaniem.
                    I teraz xkiniax pyta, gdzie można kupić te leki. Jak myślisz - czy xkiniax chce
                    się pozbyć tremy, czy zwiększyć wydolność?
                    Skąd człowiek nie znający się na homeopatii może wiedzieć, że odpowiedzi są bez
                    związku z pytaniem?
                    Wiesz co - wykasuj ten wątek, bo on tylko może wprowadzać ludzi w błąd i będą
                    brać Argentum na zwiększenie wydolności. I nie chodzi mi o podważanie
                    wypowiedzi Awinna, ale o to, że dyskusja poszła nie w tę stronę co trzeba i
                    odpowiedzi są nie na temat.
                    Co do sformułowania "z własnego doświadczenia" - to rzeczywiście można je
                    różnie odebrać. Ja odebrałem je jako stwierdzenie, że na Awinna przed egzaminem
                    dobrze działał Argentum, co nie musi oznaczać, że na innych będzie działać
                    równie dobrze. I nie mów mi, że to zależy od szkoły.
                    Jeśli natomiast pisząc "z własnego doświadczenia" Awinn miał na myśli własne
                    doświadczenia jako homeopata, to również ryzykowne jest stwierdzenie, że na
                    wszystkich zadziała Argentum, gdy wiadomo, że lekiem o podobny działaniu jest
                    Gelsemium. Tak czy siak, żaden z nich nie poprawia wydolności i dlatego
                    odpowiedzi mogą wprowadzać w błąd.

Stefan

• virginia1 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 20:50
        Stefan.. nie wiem dlaczego nie będąc homeopatą w tak kadegorycznym tonie
        wyrażasz swoje zdanie ??? Jest to tylko forum, które nie zastępuje wizyty u
        homeo, a służy tylko jako pogotowie.Jeżeli mają być stosowane tu Twoje zasady,
        to poprostu forum nie ma prawa istnieć, Albo najlepiej pisać wielkimi literami
        IDZ DO HOMEOPATY i nic poza tym., bo i po coż, skoro wszystko chcesz sprowadzić
        do teorii.Chyba można udzielić drobnej porady....Czytając Twoje wywody człowiek
        zaczyna popadać w paranoję i obłędny lęk przed homeopatią. (moje odczucie i
        moich dzieci)
        Odnośnie Awinna, uwierz Martini i Bebie. Wiedzą co mówią. Leczę się u homeo,
        który stosuje leczenie, które wywołałoby chyba u Ciebie lekki zawrót głowy ( oby
        tylko) a zapewniam,że jest to dobry lekarz.Pomimo ciągłego leczenia pan sam
        zaleca skorzystać (w razie konieczności) z jakiegoś leku ogólnie dostępnego w
        aptekach (Homeo...co byś nie miał wątpliwości)
        Muszę kończyć , bo czym dłużej piszę, tym bardziej jestem zdenerwowana, gul
        skacze... kula w gardle...i co wtedy .......
        Gelsenium ???? czy moze ????
        • tom_j23 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 21:11
          virginia1 napisała:

> Stefan.. nie wiem dlaczego nie będąc homeopatą w tak kadegorycznym tonie
          > wyrażasz swoje zdanie ???

Przeczytaj jeszcze raz cały watek i zastanów się co napisałaś. Czy ja
          komukolwiek w tym wątku cokolwiek odradzam? Chyba nie do końca rozumiesz
          powstałą tu sytuację. Więc wyjaśnię Ci to jeszcze raz. Otóż w pierwszym liście
          Martini pyta o leki WSPOMAGAJĄCE studenta PRZED sesją. Dalej pisze o kawie,
          kofeinie. W tym kontekście ja (nie wiem jak inni) rozumiem, że chodzi jej o
          leki zwiększające wydolność organizmu przed sesją. Też tak to rozumiesz?
          I w odpowiedzi dostaje między innymi dwa leki, tj. Argentum Nitricum i
          Gelsemium. Otóż nie wiem czy wiesz (teraz już powinnaś wiedzieć), że te leki
          NIE ZWIĘKSZAJĄ WYDOLNOŚCI. Owszem - one są w pewien sposób powiązane z
          egzaminami i studiowaniem, ale to powiązanie polega na tym, że one znoszą
          tremę, a nie zwiększają wydolności. Rozumiesz różnicę? Niestety, autorzy tych
          rad o tym nie wspominają (przynajmniej ja tego nie widzę - może przeoczyłem). W
          konsekwencji - dla osób nie znających się na homeopatii powstaje mylne
          wrażenie, że wymienione leki podnoszą WYDOLNOŚĆ.
          I na tym etapie wątek się kończy. I teraz wpada na forum nowa osoba i pyta,
          gdzie można te leki kupić? Czy sądzisz, że osoba ta wie, że wymienione leki nie
          mają nic wspólnego z WYDOLNOŚCIĄ, ale z TREMĄ przed egzaminem?
          Rozumiesz teraz problem?
          Podsumowując - nie mam nic przeciwko radom na forum, ale wolałbym, aby były one
          z sensem i na temat.

Pozdrawiam
          Stefan

• virginia1 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 21:20
            Piszsz tylko o pierwszym pytaniu Martini, a gdzie w tym wszystkim zagubiło się
            drugie ??????
            • tom_j23 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 21:31
              virginia1 napisała:

> Piszsz tylko o pierwszym pytaniu Martini, a gdzie w tym wszystkim zagubiło się
              > drugie ??????

Może coś przeoczyłem, widzę tylko drugie pytanie, które zadał(a) xkiniax. Pyta
              w nim gdzie można nabyć te leki. Może jest gdzieś w wątku pytanie o tremę - to
              wskaż mi je, bo być może przeoczyłem.

Pozdrawiam
              Stefan
              • xkiniax Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 21:42
                chodziło mi o coś na poprawienie wydolności, bo z lękiem potrafie (lepiej bądx
                gorzej) sama sobie poradzić.
                • tom_j23 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 21:48
                  xkiniax napisała:

> chodziło mi o coś na poprawienie wydolności, bo z lękiem potrafie (lepiej bądx
                  > gorzej) sama sobie poradzić.

Tak też zrozumiałem Twoje pytanie i dlatego wtrąciłem wyjaśnienie, że leki o
                  których mowa nie poprawiają wydolności, ale wpływają na psychikę. Stąd
                  ostrzeżenie i króciutki wykład.

Pozdrawiam
                  Stefan
                • very_martini Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 17.04.05, 12:06
                  Z dopalaczy Beba jest dobra, ja swego czasu pożerałam jeszcze lecytynę.
                  Jedno, co mogę Ci na 100% doradzić - odstaw cukier i kawę (brzmi jak herezja,
                  ale kofeina zawarta w kawie daje nam kopa tylko chwilowego, i spozywana w
                  większych ilościach potwornie uzaleznia, a słodzona z mlekiem dodatkowo
                  przymula.) Cukier jest przymulaczem numer 1 i ja w czasie sesji i okresach,
                  kiedy muszę dużo działać yntelektualnie z niego rezygnuję.
                  Z pomysłu dopalania się kulkami w końcu zrezygnowałam.

16%VOL
                  22%VAT

• xkiniax Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 21.04.05, 09:58
                    Zrezygnowac z kawy? to jak ja sie bede budzic :/ Moge jej nie slodzic, ale kawa
                    bez mleka nie chce przejsc mi przez gardlo... no coz, ale czego nie robi sie dla
                    nauki ;)
                    very_martini dziekuje za odpowiedz.
                    Pozdrawiam
                    • very_martini Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 21.04.05, 10:01
                      Zamień na jakiś czas na zieloną herbatę po prostu. Jest wstrętna, ale rozjaśnia
                      umysł:)

16%VOL
                      22%VAT

• virginia1 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 22:13
      Odnoszę wrażenie, że wszystkie odpowiedzi dla Martini dotyczyły tej prośby
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=13129110&a=13135996
      W przypadku prośby o "wydolność" poprostu odpowiadamy, że wymienione preparaty
      nie dotyczą tej kwestii, a dyskusja na temat leków na tremę jest zbyteczna.
      Takie jest moje zdanie , napewno go nie zmienię.
      Jeżeli masz dobrą wolę i wiedzę to na zasadzie "pogotowia ratunkowego" można pomóc.
      • tom_j23 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 16.04.05, 22:22
        virginia1 napisała:

Daj już spokój :-).

> W przypadku prośby o "wydolność" poprostu odpowiadamy, że wymienione preparaty
        > nie dotyczą tej kwestii, a dyskusja na temat leków na tremę jest zbyteczna.

Zrozum - o tremie nikt w tym wątku nie wspomniał, dopóki ja tego nie
        wyjaśniłem. A więc gdybym nie napisał nadal wyglądałoby na to, że Argentum i
        Gelsemium podnoszą wydajność. Wyjaśniłem wcześniej skąd prawdopodobne
        zamieszanie. Pewno Awinn odczytał "lek", jako "lęk".

> Jeżeli masz dobrą wolę i wiedzę to na zasadzie "pogotowia ratunkowego"
        > można pomóc.

Toteż dokładnie to zrobiłem - mając "dobrą wolę" wyjaśniłem, że leki te nie są
        na to, o co pytano. Więc czemu za to masz do mnie jakieś pretensje?

Stefan

• beba2 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 17.04.05, 19:55
          Kończąc ten bzdurny temat: Gelsemium i argentum nie są w tym wypadku
          dopalaczami ( w innych wypadkach są :)).
          Panowie, którzy nie doczytali pierwszej prośby Martini, właśnie te leki
          zasugerowali. Błąd, ale z niedoczytania właśnie.

A to forum jest pogotowiem, cokolwiek to znaczy i co by ktokolwiek nie mówił.
          Teoretyzować sobie zawsze mozna, ale nie każdego laika, ktory prosi o komleks
          na grypę one zainteresują.
          Jesli odpowiedzi nie dostanie tu, dostanie ją w pierwszej lepszej aptece.

I bardzo Cię proszę Tom, nie narzucaj temu miejscu swoich zasad. Mozesz sobie
          je realizować na homeokulce.
          • tom_j23 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 17.04.05, 21:33
            beba2 napisała:

> Kończąc ten bzdurny temat:

Masz rację, że temat jest bzdurny. Nie wiem czemu wywołał tyle emocji wśród
            niektórych czytelników.

> I bardzo Cię proszę Tom, nie narzucaj temu miejscu swoich zasad.

Ale nie masz racji, że ja temu miejscu narzucam zasady :-). Odnoszę wręcz
            przeciwne wrażenie - na forum wolno pisać tylko to - co jest zgodne ze zdaniem
            Szanownej Administracji. A więc zasady narzuca kto inny. Szkoda, że to forum
            jest takie ubogie i nie ma nim praktycznie żadnych dyskusji :-(, a te które są
            w większości kończą się niestety podobnie jak ta.
            No cóż - zawsze jako Administratorka forum - możesz skasować moje listy, albo
            zablokować mój login i będziesz miała problem niesfornego forumowicza z głowy :-
            ).
            Ale - masz rację - jest homeokulka. Zapraszam osoby otwarte na dyskusje na
            stronę www.homeokulka.fc.pl

Pozdrawiam
            Stefan

• beba2 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 21.04.05, 11:41
              I tak ciągle zapraszasz od nas na homeokulkę, więc masz darmową reklamę :P
              Jednak To Tyu ciągle mówisz, ze to forum nie powinno być pogotowiem. A dlaczego
              nie ??? Nikt tu nie potępia dyskusji.
              A jesli szanowna administracja chciałaby Cię zbanowac, to nie musiałbyś o to
              prosić.
              • tom_j23 Re: Lek na sesję egzaminacyjną wanted! 21.04.05, 21:32
                beba2 napisała:

> I tak ciągle zapraszasz od nas na homeokulkę, więc masz darmową reklamę :P

Ech - Beba - żeby ze wejścia na stronę Homeokulki użytkownicy płacili - o to
                byłaby reklama. I tak dokładam do tego interesu, więc trudno mówić tu o
                reklamie. To forum jest finansowane ze środków publicznych, a Homeokulka - z
                prywatnych, więc jest drobna różnica.
                Szkoda mi po prostu ludzi, którzy w nieświadomości swojej są leczeni chemią.

> Jednak To Tyu ciągle mówisz, ze to forum nie powinno być pogotowiem.
                > A dlaczego nie ???

Dwie sprawy - po pierwsze nie ciągle. Mówię, że forum to nie przychodnia wtedy,
                gdy ktoś jest albo bardzo niecierpliwy, albo chce leczyć przez forum
                skomplikowane przypadki. Wtedy z reguły nikt nie kwapi się do odpowiedzi i
                czasem odpiszę na taki list. A potem wydaje się, że ja tak ciągle. Jeśli list
                jest z sensem i można pomóc i ktoś (np. Ty pomożesz), to wtedy nie wtrącam się.

I druga sprawa - nieco różnimy się podejściem. Otóż Ty dajesz rybę, a ja wędkę.

> Nikt tu nie potępia dyskusji.

Niby nie, a jednak wiele dyskusji kończy się w sposób nieprzyjemny. Nie wiem z
                czego to wynika, skoro nikt nie potępia dyskusji.
                W tym wątku np. nigdzie nie napisałem, żeby nie stosować wymienionych leków lub
                że forum to nie przychodnia, itp. Napisałem, że proponowana potencja 200 jest
                wysoka i żeby w związku z tym uważać. Napisałem dokładnie tak:

"Ponadto oba leki mają oddziaływanie nie tylko na system nerwowy, więc
                decydując się na któryś dobrze byłoby spojrzeć na całą charakterystykę leku
                zwłaszcza, podając je w zaproponowanej potencji 200."

I dlaczego to zdanie spowodowało burzę?

Stefan

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka