Gość: Ija IP: *.bakernet.com.pl 18.08.04, 11:00 Bardzo serdecznie poprosze o przepis na TORT BISKUPIN. Widzialam w watkach, ze lomas mowila, ze jest ulubiony w jej domu. Z gory dziekuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lomas Przepis na Biskupin 18.08.04, 16:22 Proszę bardzo: Składniki (ja robię na oko więc ilości orientacyjne -ok 3 paczki biszkoptów lajkonik( tych podłużnych) -kostka masła prawdziwego -2-4 żółtka -1/2 l (może być trochę trochę więcej) mleka -mąka ziemniaczana ok 3-4 łyżki -owoce sezonowe -cytryna -cukier Masa: -ubić żółtka z cukrem , dodać mąke ziemniaczaną wlać trochę mleka zimnego, pozostałe mleko zagotować, wlać do gorącego żółtka z mąką i gotować aż powstanie bardzo gęsty budyń. -ostudzić budyń -zmiksować masło na gładką masę i miksując dodawać budyń,na końcu gdy już wkręcimy budyń ciągle miksując bardzo pomału wlewać sok z cytryny( tak żeby masa się nie ścięła) -część masy odłożyć (na wierzch tortu) do reszty dodać owoce (najlepsze są truskawki, maliny, poziomki) Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami ale tak żeby wokół zostało trochę miejsca. W wolnym miejscu tortownicy układamy płotek z biszkoptów (musimy je dociąć do wysokości tortownicy) pod każdego biszkopta dajemy trochę masy. A teraz to już wiadomo wylewamy część masy tej z owocami, układamy biszkopty, znowu masa , znowu biszkopty i na wierzch masa bez owoców. Na wierzchu układam jakieś owocki :):) Mam nadzieję że będzie smakował :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ija Re: Przepis na Biskupin IP: *.bakernet.com.pl 18.08.04, 16:38 Bardzo dziekuje! I oczywisice kilka pytan - biszkoptow niczym nie trzeba nasaczac? Nasiakna od masy? Owocow - ile mniej wiecajej - pol kilo, kilo? Robilas z jagodami? Albo wisniami? I na koniec do lodowki? Dlugo musi sie chlodzic? Bo wlasnie sie dowiedzialam, ze mam dzis gosci - o 20.00, to moze bym zdazyla? Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: Przepis na Biskupin 18.08.04, 16:47 No tak, na dziś chyba nie zdążysz najlepszy jest dopiero na drugi dzień i oczywiście trzeba do lodówki. Zapomniałam biszkopty te które idą do srodka można nasączyć ale nie trzeba , nie robiłam z jagodami ani wiśniami więc nie wiem, a co do ilości owoców no nie wiem bo ja robie na oko, ale trochę więcej niż pół kg powinno wystarczyć ( jak robiłam z brzoskwiniami z puszki to 2 puszki w tym już dekoracja:)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ija Re: Przepis na Biskupin IP: *.bakernet.com.pl 18.08.04, 16:52 No nic, to wyprobuje innym razem - jestem wielbicielem ciast wszelakich, a nie mam piekarnika w nowym mieszkanku. Tylko kombiwar, w ktorym boje sie probowac piec. W takim razie dzis sprobuje znow pana cotta, malo cistowe, ale pyszne z sosem wisniowym. I mysle, ze na 20.00 bedzie gotowe. Bardzo dziekuje za przepis! Odpowiedz Link Zgłoś