Dodaj do ulubionych

Do Lomas! Lub kto zna przepis na TORT BISKUPIN?

IP: *.bakernet.com.pl 18.08.04, 11:00
Bardzo serdecznie poprosze o przepis na TORT BISKUPIN. Widzialam w watkach,
ze lomas mowila, ze jest ulubiony w jej domu.
Z gory dziekuje!!!
Obserwuj wątek
    • lomas Przepis na Biskupin 18.08.04, 16:22
      Proszę bardzo:
      Składniki (ja robię na oko więc ilości orientacyjne
      -ok 3 paczki biszkoptów lajkonik( tych podłużnych)
      -kostka masła prawdziwego
      -2-4 żółtka
      -1/2 l (może być trochę trochę więcej) mleka
      -mąka ziemniaczana ok 3-4 łyżki
      -owoce sezonowe
      -cytryna
      -cukier

Masa:
      -ubić żółtka z cukrem , dodać mąke ziemniaczaną wlać trochę mleka zimnego,
      pozostałe mleko zagotować, wlać do gorącego żółtka z mąką i gotować aż
      powstanie bardzo gęsty budyń.
      -ostudzić budyń
      -zmiksować masło na gładką masę i miksując dodawać budyń,na końcu gdy już
      wkręcimy budyń ciągle miksując bardzo pomału wlewać sok z cytryny( tak żeby
      masa się nie ścięła)
      -część masy odłożyć (na wierzch tortu) do reszty dodać owoce (najlepsze są
      truskawki, maliny, poziomki)

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami ale tak żeby wokół zostało trochę miejsca.
      W wolnym miejscu tortownicy układamy płotek z biszkoptów (musimy je dociąć do
      wysokości tortownicy) pod każdego biszkopta dajemy trochę masy.
      A teraz to już wiadomo wylewamy część masy tej z owocami, układamy biszkopty,
      znowu masa , znowu biszkopty i na wierzch masa bez owoców.
      Na wierzchu układam jakieś owocki :):)

Mam nadzieję że będzie smakował :)
      Pozdrawiam
      • Gość: Ija Re: Przepis na Biskupin IP: *.bakernet.com.pl 18.08.04, 16:38
        Bardzo dziekuje! I oczywisice kilka pytan - biszkoptow niczym nie trzeba
        nasaczac? Nasiakna od masy? Owocow - ile mniej wiecajej - pol kilo, kilo?
        Robilas z jagodami? Albo wisniami? I na koniec do lodowki? Dlugo musi sie
        chlodzic? Bo wlasnie sie dowiedzialam, ze mam dzis gosci - o 20.00, to moze bym
        zdazyla?
        • lomas Re: Przepis na Biskupin 18.08.04, 16:47
          No tak, na dziś chyba nie zdążysz najlepszy jest dopiero na drugi dzień i
          oczywiście trzeba do lodówki.
          Zapomniałam biszkopty te które idą do srodka można nasączyć ale nie trzeba ,
          nie robiłam z jagodami ani wiśniami więc nie wiem, a co do ilości owoców no nie
          wiem bo ja robie na oko, ale trochę więcej niż pół kg powinno wystarczyć ( jak
          robiłam z brzoskwiniami z puszki to 2 puszki w tym już dekoracja:))
          Pozdrawiam
          • Gość: Ija Re: Przepis na Biskupin IP: *.bakernet.com.pl 18.08.04, 16:52
            No nic, to wyprobuje innym razem - jestem wielbicielem ciast wszelakich, a nie
            mam piekarnika w nowym mieszkanku. Tylko kombiwar, w ktorym boje sie probowac
            piec. W takim razie dzis sprobuje znow pana cotta, malo cistowe, ale pyszne z
            sosem wisniowym. I mysle, ze na 20.00 bedzie gotowe. Bardzo dziekuje za przepis!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka