Gość: Ania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.04, 15:31 Od kilku dni chodza za mna lazanki z kapusta. Do tej pory jadalam je tylko w barze mlecznym, ale teraz chcialabym sama sprobowac je zrobic. Prosze o jakies wskazowki/przepisy. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mala Re: lazanki z kapusta - jak?? IP: 81.21.197.* 17.10.04, 16:03 500g kiszonej kapusty 2 cebule sól pieprz posiekać kapustę, jeśli bardzo kwaśna to przelać wodą cebulę przesmażyć, dodać kapustę na patelnię i udusić doprawić i dodać do makaronu i wymieszać można wysmarować żarowca masłem i do piekarnika na 20 minut ja zawsze dodaje wcześniej namoczone suszone grzyby i zamiast wody do duszenia dolewam wody w której grzyby najpierw się moczyły a póżniej ponad pół godziny gotowały i razem z kapustą na patelnię :) smacznego zamiast grzybów można też dodać kiełbasę, albo mięso mielone przesmażone wcześniej, ale ja ani za kiełbasą ani mięsem nie przepadam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala słodką kapustę też można tylko wtedy trochę więcej IP: 81.21.197.* 17.10.04, 16:05 tej kapusty trzeba dodać wg przepisów które mam ale ja zawsze robiłam tylko z kiszonej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: słodką kapustę też można tylko wtedy trochę w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.04, 16:35 Dziekuje :) Jutro wyprobuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: lazanki z kapusta - jak?? IP: *.proxy.aol.com 17.10.04, 16:46 A dla mnie, jeśli łazanki z kapustą, to zawsze surową z tej choćby przyczyny, że zarówno łazanki, jak i kapusta są krojone w maleńkie kwadraciki, a kiszona jest sztkowana. Do tego częso bądź to grzyby suszone (Bożonarodzeniowo), bądź to kiełbasa w plasterkach. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: lazanki z kapusta - jak?? 18.10.04, 16:46 A ja robie tylko ze swiezej kapusty. Szatkuje sie taka kapustę, podgotowyje i mocno odciska. Na patelni przyrumienia sie cebulke, dodaje do kapusty i przyprawia sola i pieprzem (im wiecej tym smaczniejsze) i miesza sie z ugotowanymi lazankami. Teraz tylko trzeba to wszystko razem podgrzac. Najpelsze sa na 2 dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: lazanki z kapusta 18.10.04, 23:13 na wierzch zestawu opisanego przez thiesse nie wolno zapomniec polozyc sporo wiorkow masla /tuz przed pieczeniem/, co dopelni wspanialy smak tej mieszanki. ja wszystko oproszam jeszcze bulka tarta. a jesli mamy extra kiszona kapuste do wykorzystania - to koniecznie z zoltym grochem i duuuuuzo kminku i majeranku. i oczywiscie smazonej cebulki... mroze te dobrze utarta papke i podaje 'kiedy trzeba'; np. do golonki:) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: lazanki z kapusta 18.10.04, 23:27 kapusta masła nie lubi:( łazanki ze słodkiej wyłącznie, ale do uduszonej kapusty nalezy dodac objetościowo tyle samo mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego (mielić samodzielnie, nie kupować gotowej maźgi) zrumienionego na patelni. duuużo pieprzu ziołowego wzmocnionego czarnym. Odpowiedz Link Zgłoś