Dodaj do ulubionych

Czy przedstawiona oferta PeKaO S.a. godna uwagi ?

24.02.06, 20:28
- Kredyt 450 tys.
- PLN
- 100 %.
- marża 0,85 % + WIBOR 3 M( aktualnie 4,68%)
- prowizja 0%
- częściowa / całkowita spłata - 0%
- ubezpieczenie do czasu wpisu hipoteki 0,6%
- Polisa na życie - 50% wartości nieruchomości(nawet nie wiem ile wyjdzie).

Pani z PeKaO nagabuje mnie już 2 tyg., mamiąc super indywidualną ofertą. Czy
jest to rzeczywiście coś powalającego na rynku złotówkowym ?
(Zaznaczę, że na 90% zdecyduję się na CHF, ale mimo wszystko zastanawiam się
również nad PLN).

Obserwuj wątek
    • zbooycerz Re: jest godna uwagi 25.02.06, 14:07
      jak na rynek zlotowkowy, ktory jest w ciaglym trendzie malejacym jesli chodzi o
      WIBOR to oferta jest warta uwagi

przejdz sie moze do innego oddzialu, bo najlepsza jaka sie udalo mnie znalezc to
      0.5% marzy na 2 lata i potem 0.75% za to z prowizja 1% i platna czesciowa splata
      powyzej 15% w danym roku (2.5% od nadplaty wrrr...)

niestety PKO SA nie oferuje w przyszlosci ewentualnego przewalutowania wiec
      Twoja oferta z bezplatna wczesniejsza splata jest pod tym wzgledem lepsza

wywiedz sie jeszcze jak czesto aktualizuja swoj wewnetrzny WIBOR 3M - u mojego
      PKOSAkandydata tna do aktualnej sredniej z ostatniego miesiaca jesli ta srednia
      jest nizsza o wiecej niz 0.25pkt procentowego od ostatniej obowiazujacej stopy

wybor czy PLN czy CHF mozesz miec jesli masz nadwyzke zdolnosci a priorytetem
      jest dla Ciebie w tym momencie oszczednosci na racie przez jakies 2-3 lata, bo
      pewnosci, ze aktualny uklad dluzej sie utrzyma nikt nie ma smile

ps rozumiem, ze raty rowne na max lat czyli dla PKO SA 30?

pzdr
    • kriss_333 Re: Czy przedstawiona oferta PeKaO S.a. godna uwa 26.02.06, 16:07
      bankowy.wp.pl/waluty.html?POD=8&b=8
      Wibor 3M wynosi 4,17 !
    • ffiill Re: Czy przedstawiona oferta PeKaO S.a. godna uwa 26.02.06, 18:30
      Wiem że na 100% możesz uzyskać lepsze warunki jeżeli chodzi o marżę - pierwsze
      2 lata 0,5% a później 0,75%.
      - mi nikt nie mówił o polisie na życie (więc może tutaj coś nie gra)
      - ubezpieczenie do czasu wpisu do hipoteki - lepszego już w Pekao nie
      dostaniesz!!
    • hyper_mouse Re: Czy przedstawiona oferta PeKaO S.a. godna uwa 26.02.06, 19:11
      jak na kredyt złotowy to oprocentowanie jest bardzo niskie,
      a który to oddział?
      mimo wszystko raczej lepszy jest kredyt w CHF, bo rata wychodzi zwykle -30%
      tańsza, chociaż święty spokój i nie zawracanie sobie głowy kursami też ma swoją
      cenę.
    • kamilkka30 Re: Czy przedstawiona oferta PeKaO S.a. godna uwa 26.02.06, 21:23
      Wielkie dzięki za odpowiedź. Po tych opiniach mam niezły mętlik w głowie.

Zaznaczę, że dostałam do wyboru dwa warianty:
      I. Marża 0,5 % w pierwszych 2 latach, potem 0,85% Prowizja 0,5%.
      II. Marża 0,85% od samego początku, ale za to 0% prowizji.

30 lat, raty równe.

Jak przeliczyłam na kalkulatorze bankowym, wyszło mi, że przy II wariancie
      przepłacę 138,00. Ale za to nie muszę wykładać tych pieniędzy.

Aktualny WIBOR 3M, rzeczywiście jest 4,17%, ale ten 4,68 % jest podobno jeszcze
      z ostatnich niezmienionych przeliczeń banku. Czyżby to oznaczało, że za chwile
      zostanie zmieniony (przekracza 0,25%) ???

Ubezpieczenie na życie jest obowiązkowe w przypadku gdy kredyt bierze tylko
      jedna osoba, lub osób biorących jest kilka, ale tylko jedna wykazuje dochody.
      Tak jest w moim wypadku. Polisę na życie mąż ma wykupioną odkąd firma
      zarejestrowana jest tylko na niego. Dlatego kosztowo nie powinno to zwiększyć
      naszego obciążenia.

Warunki takie zostały mi zaproponowane, po tym jak złożyłam dokumenty ( taki
      zapasowy bank) i po kilku dniach Pani zadzwoniła, że mam donieść jeszcze PIT za
      rok 2003, najlepiej jeszcze za 2002, a za rok 2004 donieść dokument nadania
      PITu. Do tego opinie z innych banków. Jak mi już wymieniła przez telefon, te
      punkty, to powiedziałam jej, że ma wniosek wraz z całą dokumentacją wyrzucić do
      śmieci. Bo ja nie mam na to czasu.
      Wcześniej jak zapytałam o możliwość negocjacji, usłyszałam że takowej nie ma.
      • kriss_333 Re: Czy przedstawiona oferta PeKaO S.a. godna uwa 26.02.06, 21:42
        Co do zmian Wiboru dowiedz sie w banku jak czesto go zmieniaja, ten co podaja -
        4,68 był ok 3 - ce temu! Z tego co wiem skoro oproc. jest oparte na Wiborze 3
        miesięcznym to zmieniaja co 3 m-ce, ale sprawdz to.
      • zbooycerz Re: Czy przedstawiona oferta PeKaO S.a. godna uwa 28.02.06, 16:38
        > Aktualny WIBOR 3M, rzeczywiście jest 4,17%, ale ten 4,68 % jest podobno jeszcze
        > z ostatnich niezmienionych przeliczeń banku. Czyżby to oznaczało, że za chwile
        > zostanie zmieniony (przekracza 0,25%) ???

wlasnie zobaczymy jutro jak to jest... bo jak to nazywasz 'przeliczenia' to zbyt
        gornolotne slowo w tym przypadku

od jutra powinno byc nizej

tak czy siak CHF na 45 lat jest tanszy niz PLN na 30lat wkalkulowywujac ryzyko
        kursowe

pzdr
    • pe33 PKO SA - zachowaj ostrożność 27.02.06, 10:46
      Bardzo uważnie przeczytaj umowę i dobrze się zastanów zanim podpiszesz umowę z
      PKO SA. Przypominam swoją historię ku przestrodze. Jeżeli Włosi przejmą BPH
      gdzie mam obecnie kredyt, będę musiał szukać kolejnego banku.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=11822105&a=11847246
      • ffiill Re: PKO SA - zachowaj ostrożność 27.02.06, 11:02
        urzekła mnie Twoja historia wink)))

ale to chyba naprawdę już historia patrząc na stopy % o których piszesz..

napisz kiedy miałeś takie perypetie z Pekao SA.. bo chyba było to dawno i w
        bankowości wiele się zmienilo od tych zamierzchłych czasów wink a teraz obsługa
        klienta VIP wygląda znacznie inaczej (jest to chyba jedyny pozytywny aspekt w
        tym banku).. no chyba, że Ty inaczej definiujesz VIPa (jako długoletniego
        klienta banku - tak napisałeś)

• pe33 Re: PKO SA - zachowaj ostrożność 05.03.06, 10:11
          Owszem, w pewnym sensie historia. Miałem dobre doświadczenia z PKO SA do 2002
          roku, wieloletnie prowadzenie rachunku, wysokie obroty, spłacany na czas
          kredyt. W 2002 roku wziąłem kredyt z omawianymi perypetiami (już po przejęciu
          przez Włochów)- dali mi kredyt w wysokości 60% tego co miałem obiecane z
          dwukrotnie wyższą prowizją, po 3 miesiącach zamiast po 3 tygodniach. Co gorsza,
          po roku okazało się że inne banki obniżyły oprocentowanie z 11% do 5,5-6%, PKO
          SA obniżył oprocentowanie z 10,5% do 9,5%, jednocześnie proponując 5,5% nowym
          klientom. Mimo posiadania konta VIP i regularnego spłacania kredytu, nie udało
          mi się nic wynegocjować, ale bez problemu dostałem 5,8% w BPH(2003 rok). Przez
          wiele miesięcy musiałem starać się o zwolnienie hipoteki (łacznie z interwencję
          u dyrektora na szczeblu regionalnym). To był koszmar, kosztował mnie
          kilkanaście tysięcy złotych i wiele stresów i stąd ostrzegam wszystkich przed
          tym bankiem. Działo się to wszystko w Warszawie, a nie w jakimś prowincjonalnym
          oddziale. Życzę biorącym tam kredyty aby się to zmieniło, ale w to nie wierzę.
    • kamilkka30 Re: Czy przedstawiona oferta PeKaO S.a. godna uwa 01.03.06, 11:35
      Umowy nie podpisałam. Choć przyznam, że długopis już miałam w ręce. Bezpłatna
      wcześniejsza spłata części lub całości kredytu, musi pochodzić ze środków
      własnych. W przypadku refinansowania prowizja wg. aktualnej tabeli opłat tzn.
      2,5 %. Było zbyt piękne by mogło być prawdziwe.
      Zapisy umowy zmieniane były kilkakrotnie.
      - mniejsza marża - większe ubezpieczenie na życie (zaakceptowałam).
      - O% prowizji - ubezpieczenie wkładu własnego z 3,5% na 7,5% (nie
      zaakceptowałam, zmieniono na 3,25%).
      - do czasu wpisu do hipoteki marża wyższa o 0,6%, obok zapis aktualne
      oprocentowanie 6,13 %, obowiązuje do ostatniego dnia kwartału w którym
      nastąpiło wpisanie (na żądanie dodatkowy zapis wykreślony).
      - ubezpieczenie wkładu własnego i do czasu wpisu do hipoteki, płatne w dniu
      podpisania umowy (czyli nie dojdzie do sprzedaży, ale składki nie są już
      zwrócone)

Reasumując, w jednym miejscu odjęli, ale w innym miejscu dodali. Czytanie enty
      raz tej samej umowy, było wykańczające.

• zbooycerz Re: Czy przedstawiona oferta PeKaO S.a. godna uwa 01.03.06, 17:26
        > Umowy nie podpisałam. Choć przyznam, że długopis już miałam w ręce. Bezpłatna
        > wcześniejsza spłata części lub całości kredytu, musi pochodzić ze środków
        > własnych. W przypadku refinansowania prowizja wg. aktualnej tabeli opłat tzn.
        > 2,5 %. Było zbyt piękne by mogło być prawdziwe.

no ale skoro to jest tak dobra oferta w PLN i watpliwe czy sie uzyska lepsza w
        przyszlosci w innym banku to czy wogole bedziesz refinansowac?
        tez sie nad tym zastanawialem... szkoda tylko, ze nie ma rachunku bilansujacego,
        albo rownoleglej lokaty na % rowny % kredytu hipotecznego

do jakiej marzy zeszli?

to przez czytanie sie zniechecilas?

pzdr
        • kamilkka30 Re: Czy przedstawiona oferta PeKaO S.a. godna uwa 01.03.06, 18:46
          Zeszli z marży 1% oraz prowizji ok. 1%.
          Po negocjacjach miałam takie warunki:
          - marża 0,85%, prowizja 0%, ubezpieczenie wkładu własnego 3,25%, ubezpieczenie
          do czasu wpisu hipoteki 0,15% za 3 m-ce., częściowa/całkowita spłata ze środków
          własnych 0% (jeśli refinansuje to 2,5%).
          Zniechęciłam się przez ciągłe zmiany, każda zmiana powodowała dopisek w innym
          miejscu. Trochę żałuję, że w ostatniej chwili (tzn. po pozytywnej decyzji PKO
          BP w CHF) zdecydowałam się na negocjowanie zapisu 2,5%. Uparłam się że mają go
          wykreślić ( a mogłam zaproponować np. 1% - tego żałuję najbardziej). Do tego w
          ostatecznej wersji umowy pojawił się zapis, że w dniu podpisania umowy kredytu
          (tj. 28.02.06) mam od razu uiścić opłatę za ubezpieczenie wkładu własnego, i
          opłatę za wpis do hipoteki przeszło 3,5 tys. Taki bat, żeby się nie wycofać do
          piątku.

Ponadto prowadzimy działalność gospodarczą, PeKaO SA pozwala przeznaczyć na nią
          tylko 33%. Bez zgody banku nie mogę również zaciągać kredytów i pożyczek (mogę
          ich informować, ale nie pytać o zgodę). Takie zapisy bardzo nas ograniczają.
          Pewnie gdybym miała więcej czasu, prosiłabym o ich wykreślenie, ale takowego
          nie posiadałam, skupiałam się na tym "gdzie odjęli, a gdzie dodali".
          Troszeczkę szkoda. Dlatego lepiej nie pisz , że źle zrobiłam, bo załapię
          doła smile)))
          • robiw Re: Czy przedstawiona oferta PeKaO S.a. godna uwa 05.03.06, 13:48
            Witaj.
            Mi w PKO S.A. zaproponowali takie warunki :
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=37764422
            .. nikt nie pomógł niestety w decyzji... robiw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka