Gość: kryzys IP: *.112.77.44.plusnet.ptn-ag2.dyn.plus.net 13.03.08, 09:44 zalamania nie bedzie, kupujcie, kupujcie, ceny wzrosna ;D ostatnia szansa! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: biedronka Polacy są mniej zadłużeni od USA? IP: *.acn.waw.pl 13.03.08, 09:50 Może kwotowo, ale w porównaniu do PKB? W zeszłym roku, ludzie kwartalnie łykali kredyty na 170 mld złotych, Polacy przez następne kilkanaście lat będą pracowali na banki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebar RPP powinna interweniowac razem z nadzorem bankowy IP: 213.164.91.* 13.03.08, 10:09 Nie mam zamairu placic potem za nacjonalizacje czy inne ratowanie banku bo jego prezes jest DEBILEM bioracym w dodatku potezne wynagrodzenie i odprawy. Proponuje publicznie pietnowac NIEODPOWIEDZIALNE banki i nie korzystac z ich uslug. Ma to swoje jak najbardziej finansowe uzasadnienie - takie banki sa NIEBEZPIECZNE i nie nalezy powierzac im swoich pieniedzy chociazby bylby to tylko prosty ROR... Wycofujcie swoje lokaty od IDIOTOW ! Poinformujecie Nadzor Bankowy listownie o kazdej namolnej probie wciaskania kredytu wam na sile jezeli widac wyraznie brak rzetelnej analizy waszej sytuacji finansowej. Sebar sebar_rysiu@yahoo.co.uk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Jesteś naiwny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 10:38 Ten prezes nie jest debilem tylko cwaniakiem. Jak bank sprzeda mnóstwo kredytów niezabezpieczonych dostanie premię. Jak bank z tego powodu padnie, jego oraz właściciela banku już tam nie będzie. Naszych pieniędzy też. Spróbuj znaleźć jakiegoś prywatnego człowieka żeby pożyczył WŁASNE pieniądze na takich warunkach (lub chociaz zbliżonych) na jakich teraz pożyczają banki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arfer Re: Polacy są mniej zadłużeni od USA? IP: *.238.82.2.ip.airbites.pl 15.03.08, 18:52 170 mld kwartalnie ?? Nie poćwierkało Ci się coś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Ależ sprawa jest bardzo prosta: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 09:55 Im agresywniej bank działa, tym większe zarobki naganiaczy i właściciela, więc jest w ich interesie szastać pieniędzmi - nie swoimi! A gdy wszystko walnie, jaki problem? Przecież nie oni stracą tylko my! Więc nie jest dziwne, że 70-letniemu emerytowi dają kredyt 115% na 30 lat przy cenie mieszkania w Koziej Wólce takiej jakie są w Paryżu. A wszyscy się cieszą - rośnie rośnie rośnie wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
coss83 Re: Ależ sprawa jest bardzo prosta: 13.03.08, 10:17 Nie rozumiem tylko, dlaczego 'Gazeta' pisze o możliwym spadku cen mieszkań wobec wzrostu ich podaży i spadku popytu...? Przecież taniej już nie będzie! Kto teraz nie kupi, przegra życie! Sami zapytajcie jakiegoś dewelopera - oni się na tym znają najlepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm7303 "Zapytajcie developera"!? IP: *.gprs.plus.pl 13.03.08, 12:00 To faktycznie nie mial bym sie kogo radzic w sprawie zakupu mieszkania, tylko developera LOL Zapewne bylby tak obiektywny w swojej odpowiedzi, jak agent ubezpieczeniowy zapytany o ryzyka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coss Re: "Zapytajcie developera"!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 12:24 Pojęcie 'sarkazm' jest Ci, jak widzę, programowo obce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: "Zapytajcie developera"!? IP: *.chello.pl 13.03.08, 14:53 no byłeś nazbyt subtelny czytelnik G@wnianej przyzwyczajony do walenia siekierą po głowie wtedy do niego dociera Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Ależ sprawa jest bardzo prosta: 15.03.08, 18:56 Nie dają kredytu w takiej sytuacji. W podanym przykładzie jeden z elementów musi się zmienić - albo dadzą na 110 % LTV i 30 lat, albo na 30 lat 70-latkowi, albo na 110 % LTV i 70-latkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Kupujcie taniej już nie będzie... 13.03.08, 10:18 kredyty same się spłacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mädchen Czy mamy już polski subprime? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 10:38 Uwierzyłam i wzięłam kredyt, a teraz piszecie że ceny spadną. To podłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Czy mamy już polski subprime? IP: *.acn.waw.pl 13.03.08, 21:49 no cóż, jak ktoś się do Ciebie uśmiecha nachalnie - to tylko jeden wniosek można wyciągnąć, banki uśmiechały się ostatnio bardzo nachalnie, dla mnie to był oczywisty sygnał, dziwię się że ludzie się dali nabrać, zrobiono z was niewolników, ale cóż, skoro tak ufacie komuś tak zakłamanemu jak kościołowi, któremu uśmiech nie schodzi z mordy nawet jak go leją po niej... to cóż... może po prostu niewolnictwo macie we krwi Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Czy mamy już polski subprime? 14.03.08, 09:27 Pomieszkasz pare lat w 1 mieszkaniu z tesciowa to zmienisz zdanie. Chetnie łykniesz kredyt byle byc na swoim. Nie dostrzega sie jednak tego gdy sie ma 15 lat i kase dostajesz od rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland Banczki zaostrzą politykę kred. ale PO udzieleniu 13.03.08, 10:38 ... owego kredytu. Każdy list z debilnego ING (za który złodzieje doliczają do zadłużenia 20 PLN !) kończy się straszeniem o windykacji, realizacji weksla na 200% inwestycji, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Banczki zaostrzą politykę kred. ale PO udziel IP: *.toya.net.pl 13.03.08, 10:47 List to chyba z jakiegoś powodu przesyłają nie? Jak się nie płaci rat to nie ma się co dziwić. Trzeba było sobie samemu policzyć na co kogo stać a nie słuchać doradców którym zależy tylko na jak największej prowizji od sprzedanych kredytów a nie waszych pieniądzach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wr Pierwsze zapowiedzi krachu banków w Polsce IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.08, 10:46 wujek kredyt działa w obie strony , kredytobiorcy czekają na ustawę o upadłości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mx12 Ile G.W zarobiła na artykułach ,,Kupuj..." IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.03.08, 10:47 Ile G.W zarobiła na artykułach ,,Kupuj taniej już nie będze" oraz kto teraz płaci za artykuły krach się zbliża...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ile G.W zarobiła na artykułach ,,Kupuj..." IP: *.toya.net.pl 13.03.08, 10:49 Jak to kto? Firmy windykacyjne i fundusze sekuratyzacyjne :) Zaraz się powjawi nowy produkt na rynku pod hasłem "obowiązkowe ubezpieczenie od spadku wartości mieszkania" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żydek 500,000 naszych przyjedzie (na początek) to będą IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.03.08, 10:48 500,000 naszych przyjedzie (na początek) to będą mieli na dzień dobry fajne mieszkania po Polskich frajerach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankiel z Hajfy Nasze Bank zrobią miejsce dla naszych w Polsce IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.03.08, 10:51 Nasze Bank zrobią miejsce dla naszych w Polsce mieszkania już są przygotowywane jeszcze Tusk nam odda wasze pieniądze i będziemy mieli komplet aby skolonizować ten kraj :) heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁS Re: Nasze Bank zrobią miejsce dla naszych w Polsc IP: *.fema.krakow.pl 13.03.08, 15:26 Czy przypadkiem nie mieszkasz w domu zbudowanym przez Żydów, z którego ich wywieziono do krematorium? Czy przypadkiem twój tatuś albo dziadek ramię w ramię z hitlerowcami nie "oczyszczał" Polski siekierą i ogniem? Czy może twoja mamusia albo babcia zbiła fortunę na szmalcownictwie? A może masz tyle lat, że sam zatłukłeś kijem kilkoro dzieci żydowskich? Bo niczym innym niż poczuciem winy nie umiem wytłumaczyć tej nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bankier Ale jaki krach banków ?. banki mają mieszkania :) IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.03.08, 10:54 hihihhihohohohohoh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZYDEKandJankiel Tusk sprzedawaj i oddawaj Polskę IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.03.08, 10:57 Wawel i Zamek Królewski na końcu obrazy Matejki możesz zabrać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi i taaaaaki h Luuudzie !!!!!! IP: *.klc.vectranet.pl 13.03.08, 10:57 W poniedziałek mieszkania drożeją o 30 % !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Ceny nie spadną (albo spadna niewiele IP: 195.149.64.* 13.03.08, 11:08 Pytanie, czy sokoro do Polski rok w rok importuje sie 1 mln używanych samochodów to cena ich spadła - tak może 10- 15%, ale nic wiecej, bo nikt nie odda za darmo - podobbnie jest z nieruchmościami. Odrobine taniej będą sprzedawać tylko ci co musza - a wierzcie mi tych dużo nie ma. Ze względu na zastój ceny spdną 10- 15%, ale nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super Re: Ceny nie spadną (albo spadna niewiele IP: *.k2.pl 13.03.08, 11:27 Jak chcesz kupić trzypokojowe mieszkanie w wawie za 600k i cena spadnie o 15% + 5% inflacji to daje 120k taniej jak dla mnie całkiem nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Ceny nie spadną (albo spadna niewiele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 11:31 to zobacz, o ile ceny spadly w porownaniu z czasem, kiedy sciagac sie nie dalo tak prosto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor_z_lasu Re: Ceny nie spadną (albo spadna niewiele IP: *.aster.pl 13.03.08, 12:15 > Odrobine taniej będą sprzedawać tylko ci co musza - > a wierzcie mi tych dużo nie ma. Do czasu gdy banki stwierdzą że spadająca wartość mieszkania przestała wystarczać jako pokrycie kredytu i upomną się o dodatkowe zabezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Ceny nie spadną (albo spadna niewiele 13.03.08, 12:15 Towarzystwo Ubezpieczen i Reasekuracji WARTA S.A. descr: ul. Chmielna 85/87 descr: 00-805 WARSZAWA > Czy aby na pewno jest to opinia bezstronnego człowieka? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Ceny nie spadną (albo spadna niewiele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 13:40 Akurat ceny samochodów spadły bardzo wyraźnie, a w przypadku aut starych, kilkunastoletnich, były to spadki o 50 i więcej procent (czyli cena spadła o minimum połowę). Także cienkie to porównanie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Ceny nie spadną (albo spadna niewiele IP: 195.149.64.* 13.03.08, 14:56 Ok, w takim razie teria chyba nieaktulna - wydawało mi się inaczej, ale skoro tak, to ceny zjada nie 10-15, a 30% ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Ceny nie spadną (albo spadna niewiele IP: *.acn.waw.pl 13.03.08, 21:54 nie 30% a 80, wrócą do poziomu 2tys za metr na ursynowie, na co z utęsknieniem czekam, może i teraz materiały są drogie, ale masa bloków pobudowana kilkadziesiąt lat temu ma zupełnie inną wartość i nie należy wszystkich mierzyć jedną miarą, dlatego jeszcze trochę poczekam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtr Re: Ceny nie spadną (albo spadna niewiele IP: 212.160.172.* 13.03.08, 18:09 Samochód to nie mieszkanie. Samochód starzeje sie po 10 latach i traci na wartości około 70-80 % po tylu latach. Sprowadzane samochody są zazwyczaj stare i po kilku latach idą na złom, więc przywozi się następne i tak w koło. Natomiast duża podaż, czyli wybudowanie mieszkań powoduje spadek cen, a gdyby wybudowano tyle mieszkań co sprowadzanych samochodów to metr mieszkania kosztowałby 1000zł. spadek byłby ogromny. Tak więc porównywanie samochodow do mieszkań jest nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Ceny nie spadną (albo spadna niewiele 14.03.08, 09:41 W sumie masz racje, gdyby nie 1 ale: W Polsce ponad minion mieszkan nadaje sie tylko do wyburzenia. Nikt tam mieszkac nie bedzie chcial jesli bedzie mial wybor. Koszt remontu przekroczy koszt wybudowania nowego. Lokalizacja i standard sa przerazajace. Toalety na korytarzu (jak u Kiepskich), wysokie pomieszczenia (ponad 3 metry), grzyby na scianach ciagnace sie od piwnicy i przeciekajacy dach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klozet Wielka płyta też ?. Please powiedz że tak ! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.03.08, 11:09 Wielka płyta też ?. Please powiedz że tak ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa W Polsce nie ma subprime IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 11:26 czy to jest takie trudne do zrozumienia dla autora? nie ma takiego instrumentu w naszym kraju jak subprime, banki domagaja sie miliona papierkow przed udzieleniem kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koxiarz Re: W Polsce nie ma subprime IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 12:34 Gość portalu: aaa napisał(a): > czy to jest takie trudne do zrozumienia dla autora? > > nie ma takiego instrumentu w naszym kraju jak subprime, banki domagaja sie > miliona papierkow przed udzieleniem kredytu. Otóż nie mogę się z tobą zgodzić, gdyż wymagane papierki to nie wszystko. Moim zdaniem banki właśnie teraz, a więc w momencie gdy powinny zwiększać wymogi bezpieczeństwa, starają się za wszelką cenę zwiększyc sprzedaż kredytów hipotecznych. W połowie ubiegłego roku kupowałem mieszkanie (cele mieszkaniowe a nie inwestycyjne) i podczas przeglądu ofert trafiłem na sporo ciekawych ale równocześnie ryzykownych propozycji, opratych w dużej mierze na założeniu dalszego wzrostu cen nieruchomości. Pamiętać należy, że premiowanie sprzedaży niesie za sobą ryzyko, tego, że pracownik będzie stawiał na pierwszym miejscu swój zarobek, a nie bezpieczeństow banku. Do tego dochodzi oczywiście praktyka banków, która prowadzi do amksymalnego ułatwienia pozyskania kapitału poprzez różne zabiegi, jak np. właśnie zaniżanie kosztów utrzymania, czy też karencję w spłacie rat kapitałowych. Ok, takie rozwiązania są również potrzebne, ale ich udział w portfelach kredytowych banków powinien być umiarkowany, natomiast w obecnej sytuacji rynkowej, gdy ceny mieszkań są bardzo wysokie, tylko tego typu postępowanie umożliwia uzyskanie kredytu przez średnio zamożnych. PS. Pamiętajcie, sprzedawca zawsze bedzie wam chciał coś wcisnąć (kredyt, kartę kredytową, fundusze inwestycyjne itp.) przeważnie zachwalając to w sposób niemiłosierny, dlatego każdy kto podejmuje długoterminjowe zobowiązanie (jakim jest właśnie kredyt hipoteczny) powinien sam kilkakrotnie zbadać swoją sytuację, nalepiej na chłodno w domu, bez towarzystwa "doradców". Ci doradcy mają wam pomóc w zrozumieniu konstrukcji danego produktu, bo tylko w takim przypadku jesteście w stanie w pełni ocenić konsekwencje jego kupna. Mój przykład wyglądał tak: Jestem jeszcze studentem, ale na szczęście przyzwoicie zarabiam (siedzę w finansach więc porównać oferty kredytowe i wybrać najlepszą dla mnie potrafię). Zdecydowałem się na kupno mieszkania i szukałem najlepszego kredytu. Oczywiście udałem się zrówno do banków, jak i do "doradców finansowych", rzekomo renomowanych. Ci ostatni interswoali mnie z jednego powodu, a mianowicie reklamowali się, że mają oferty z wszytkich banków, jednak największym problemem był fakt, że na moją prośbę o przedstwienie mi pełnej oferty kredytów(chęć oszczędzenia czasu), którą mógłbym sobie sam przeanalizować w domu otrzymałem odpowiedź: nie ma takiej możliwości!!! i to pomimo zapewnień, że i tak bedę korzystał z ich pośrednictwa. U drugiego z doradców sytuacja wyglądał podobnie, przy czym tu dopiero pojawił się kwiatek. Otóż przy sytuacji na rynku nieruchomosci, która wskazywała raczej na poczatek korekty cen "doradca" zaproponował mi wspaniałą możliwość zmniejszenia kredytu do spłaty, oczywiście dzieki wzięciu drugiego kredytu, na drugie mieszkanie, który oferował 5 lat karencji od spłat rat kapitałowych. Wizja oczywiście była jedna, a mianowicie taka, że na wzroście cen drugiego mieszkania (średnio 10% w skali roku z poziomu 8,5-9 tysi PLN/m2 !!! - jakaś kpina:D) zarobie tyle że po 5 latach spłacę niemal całość zadłużenia. Propozycja była ciekawa, jednak lewarowanie się na niepłynnym rynku nieruchomości i to w takich warunkach było według mnie zbyt ryzykowne i całe szczeście zrezygnowałem z takiej strategii, bo wygląda na to, że za 5 lat musiałbym sprzedać oba mieszkania, żeby pospłacać ten drugi kredyt !!! Uważajcie i myślcie. Własne mieszkanie jest bardzo ważne, ale nie oznacza to, że musiecie je mieć za wszelką cenę. A na "doradców"(raczej brokerów kredytowych), których głównym źródłem dochodów są prowizje od banków za sprzedaż ich produktów, radze bardzo uważać, gdyż moja konfontacja z jednym z nich wykazała spore braki w rozumieniu bieżącej sytuacji rynkowej, i ostre nastwienie na realizację planów sprzedaży. Niestety tak już wygląda w Polsce segment doradztwa finansowego, gdzie ETYKA, której podstawową zasadą jestnadzędność interesu klienta nad własnym i pracodawcy, traktowana jest po macoszemu. Pozdrawiam wszystkich, a przymierzającym się do kupna mieszkania radziłbym jeszcze chwilę poczekać, gdyż obserwowany zastój na rynku może być zwiastunem poważniejszej korekty (tu jednak należy wziąć też pod uwagę koszty, związane z wynajmowaniem w tym czasie innego mieszkania, które w moim przypadku przesądziły o szybkim zakupie swoich czterech kątów, nawet pomimo oczekiwania spadku cen) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: W Polsce nie ma subprime IP: *.de.ibm.com 13.03.08, 12:38 w Polsce 90% to subprime. przeciez wiekszosc ludzi oszukuje bank azeby dostac wieksza pozyczke. zreszta jak nazwac kredyt przy ktorym rata pochlania 50% dochodow bioracego? i to przy stosunkowo niskich stopach %? a takich kredytow jest mnostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Poczytaj wiecej o kredytach subprime w USA 13.03.08, 14:02 Kredyt na 700.000 USD dostawali ludzie zarabiajacy 1300 USD miesiecznie. W Polsce przy dochodzie netto 5000 zl na rodzine 3 osobowa mozna dostac kredyt na 300.000 zl. Widzisz roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michaił Re: Poczytaj wiecej o kredytach subprime w USA IP: *.toya.net.pl 13.03.08, 14:13 Masz rację, tylko że wówczas stopy procentowe ocierały sie o 1%, czyli były znacząco niższe niż u nas. W Ameryce kryzys miał swój początek w sektorze subprime, ale "gwoździem do trumny" był obieg papierów dłużnych zabezpieczonych nieruchomościami. Kiedy ceny nieruchomości zaczęły lecieć, to obligacje nagle przestały mieć pokrycie i to wywołało panikę. W USA przyjęło się uważać za "subprime" kiedy koszt kredytu to więcej niż 40% dochodów gospodarstwa domowego brutto. Czyli u nas jakieś 80% kredytów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lastboyscout 100 % ! IP: 71.167.135.* 13.03.08, 15:12 >>>li u nas jakieś 80% kredytów :-) << 100%, borac pod uwage, ze w USA wiekszosc kredytow ma stala oprocentowanie a w Polsce WSZYSTKIE kredyty maja oprocentowanie zmienne lub sa splacane w obcych walutach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Poczytaj wiecej o kredytach subprime w USA IP: 72.54.44.* 13.03.08, 15:24 Poczytaj troche o matematyce: Monthly payment:30 Years Interest rate: 4.500% (bardzo niski) Loan amount: $ 700,000.00 $ 3,546.80 a month $1300.00 na miesiac - $325 na tydzien. Pozyczki na uzywane daewoo z 92 nie dostaniesz przy takich zarobkach. Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Poczytaj wiecej o kredytach subprime w USA 14.03.08, 09:45 Ale nikt takich kredyow nie udzial w celu ich splacania. Spłacane miały byc same odsetki a kredyty byly udzialane w czasach gdy stopy % byly na poziomie 1-1,5%. To własnie wzrost oprocentowania przyczynil sie do kryzysu. Byl artukul o np. opiekunce do dzieci pochodzacej z Meksyku ktora dostała ponad 500.000 USD kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elmagiko Re: W Polsce nie ma subprime IP: *.dslgb.com 22.03.08, 00:25 Szacun. swietnie powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
poszi W Polsce średni kredyt jest słabej jakości 13.03.08, 19:46 To prawda, że w Polsce nie było aż takich absurdów jak w Stanach, ale za to średni kredyt jest gorszej jakości, bo stosunek rat do zarobków jest bardzo wysoki. W USA, żeby załapać się na kredyt "conforming" (prime) to oprócz dobrej historii kredytowej i kilku innych drobiazgowych wymagań, niespełnienie któregokolwiek powoduje utratę możliwości uzyskania takiego kredytu, trzeba przeznaczać maksymalnie 36% dochodów na spłatę wszystkich kredytów (w tym tylko 28% związane z samym kredytem hipotecznym) oraz na stałe opłaty związane z utrzymaniem mieszkania. www.mortgageunderwriters.com/debtto.html Często zaś powtarzany argument, że wszystko jest cacy, bo ogólny poziom zadłużenia jest mniejszy niż na Zachodzie przypomina mi dowcip o statystyku, który utopił się w jeziorze o średniej głębokości 30cm. To nie mówi to nic o obciążeniu poszczególnych dłużników, które jest znaczne, bo stosunek cen do dochodów jest w Polsce bardzo kiepski. Trudno też oczekiwać, żeby ten wskaźnik był taki, jak na Zachodzie. To, że tak niskie jest zadłużenie w Polsce bierze się w dużej mierze z tego, że "komuna" wyczyściła przez hiperinflację długi oraz darowała za ćwierć darmo mieszkania ogromnej części społeczeństwa. Jeśli spojrzeć na strukturę zadłużenia krajów o normalniejszej historii (aczkolwiek i tak "skażonymi" bańką), to można zobaczyć, że największe zadłużenie jest w grupie 35-45 lat libsurvey.essex.ac.uk/reports/2006LIB_RR.htm Ciekaw byłbym tych danych dla Polski, ale jestem przekonany, ze w Polsce nieproporcjonalnie duże zadłużenie spoczywa na osobach młodych, do 35 lat. Dla tej grupy wiekowej zapewne wskaźniki zadłużenia w łoskotem przekraczają zachodnie. Na Zachodzie prawie każdy jest zadłużony w mniejszym lub większym stopniu. Te stare kredyty, w dużej mierze już spłacone nie stanowią wielkiego problemu, choć pomnożone przez ich liczbę dają spore bezwzględne wartości. Te kredyty nawet w czasie problemów gospodarczych będą spłacane. W Polsce ponad połowa (co do wartości) kredytów pojawiła się w ciągu niecałych dwóch lat w czasie ogromnej bańki cenowej. Ta spora cześć zadłużenia spoczywa na zaledwie kilkuset tysiącach nieruchomości. W razie wzrostu stóp czy pogorszeniu sytuacji gospodarczej to skoncentrowane ryzyko da znać o sobie. Te nieruchomości, które są zadłużone, są zadłużone w dużo większym stopniu niż te na Zachodzie. A o spłacaniu kredytów nie decydują ci, którzy nie są zadłużeni, tylko ci, co są. To nie chodzi o bezwzględną wartość, ale o koncentrację ryzyka. 9 osób pływających w chłodnym jeziorze i jedna we wrzącej solance średnio kąpią się w przyjemnym ciepłym morzu, ale to jakoś nie uratuje tego nieszczęśnika przed ugotowaniem. W Polsce ryzyko kredytów hipotecznych jest bardzo skoncentrowane, bo prawie nie ma małych zadłużeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lastboyscout Znakomite spostrzezenia. IP: 71.167.135.* 13.03.08, 20:58 Znakomite spostrzezenia. Chetnie zapoznalbym sie z szersza analiza dotyczaca zwlaszcza czynnikow uruchamiajacych mechanizmy podlegajace ryzyku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubbler Re: W Polsce średni kredyt jest słabej jakości IP: 206.19.210.* 10.10.08, 12:46 Rzeczowy komentarz, szacunek dla autora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konjo Banki oszukuja klientów i ...same siebie! IP: *.gprs.plus.pl 13.03.08, 11:57 Pogon za klientem to "chytra reklama", chytry sprzedawca, mocno dopingowany wysoką prowizją i ... chytra polityka kredytowa, któa zawsze bije w ...same banki! złapac klienta to dac mu lepsze warunki niz konkurencja - efekt? kryzysy finansowe! u nas powolutku zblizamy sie do naszego własnego kryzysu. karty kredytowe dla kazdego, kred. gotowkowe dla kazdego w 5 min. ... przyjdz i bierz, a klienci biorą i sie dławią... na koncu zawsze zarabia provident... porazka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 12:28 W Hiszpanii FT przewiduje spadek cen nieruchomości do poziomu sprzed 10 lat czyli coś ponad 60% ... niedługo czeka to Polskę (w Hiszpanii bańka spekulacyjna rosła przez 15 lat, w Polsce przez 2÷3 lata) ... oj będzie się działo... w niektórych miastach brakuje już miejsc na bilbordy reklamowe deweloperów ... Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom 13.03.08, 14:04 To jesli teraz mieszkanie w blokach z lat 80-tych w Katowicach kosztuje 2000 zl/m2 to ile bedzie kosztowac po spadku cen? 1000 zl/m2 - rewelacja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom IP: *.171.149.46.crowley.pl 13.03.08, 14:15 Pokaz mi mieszkanie w Katowicach za 2 000/metr, za taka cenę nie kupisz nawet familoka. W Katowicach mieszkania w bloku to min. 4000 zł, chyba, ze totalny syf do remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom 14.03.08, 09:49 Popatrz na serwisach internetowych: gratka czy allegro. 4000 zl/m2 to mozna wybudowac domek pod Katowicami wraz z dzialka. W okolicznych miejscowosciach Bytom, Zabrze czy Sosnowiec moze kupic mieszkanie od 1200-1500 zl/m2 - normalne w bloku i po remoncie. Jest oczywoscie pewna grupka oszołomow ktorzy takie mieszkania wystawiaja po 2500-3000 zl/m2 lecz potem bujaja sie miesiacami ze znalezieniem klienta. Ludzi ktorzy chca sprzedac mieszkanie po normalnych cenach (ponizej 2000 zl/m2) przybywa. Niektorzy wyjezdzaja na zachod i potrzebuja kasy, inni wybudowali sobie domek i chca sprzedac mieszkanie by troche spłacic kredytu na dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michaił Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom IP: *.toya.net.pl 13.03.08, 14:19 Pamiętam jak w latach 90 mieszkania można było kupić i po 800zł za metr kwadratowy... Nic nie stoi na przeszkodzie by 1kzł (800 + inflacja) znów zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Namolny Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom IP: 62.233.214.* 13.03.08, 14:49 Ale Wy jesteście naiwni. Ciekawe ile ma kosztować metr mieszkania w dobrych lokalizacjach, tam wartość gruntu już winduje cenę lokalu, a nie liczcie, że ziemia stanieje. O obniżce cen materiałów budowlanych też nie słyszałem, wszystko idzie do góry, a płace w budownictwie rosną lawinowo. Jedynie co można obniżyć to prowizję developera, ale też bym na dużo nie liczył max 8-10 %. Jedynie co może stanieć to mieszkania w PRL-owskich blokach w gorszych lokalizacjach. Tu spodziewałbym się obniżek nawet o 20 %, ale nie więcej. A poza tym w kraju gdzie brakuje setek tysięcy mieszkań ceny zawsze będą wysokie. A w Hiszpanii już dawno rynek mieszkań się nasycił, a nam jeszcze daleko do tego. Zresztą wspomnicie moje słowa, że średnia cena mieszkania w Warszawie, Krakowie czy Gdańsku w 2012 roku będzie ok. 12-13 tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michaił Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom IP: *.toya.net.pl 13.03.08, 14:51 Ja bym rzekł, że brakuje setek milionów mieszkań! A co, klawiatura wszystko wytrzyma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom IP: *.chello.pl 13.03.08, 14:56 > Ja bym rzekł, że brakuje setek milionów mieszkań! A co, klawiatura wszystko > wytrzyma a pan z TV? To bez kozery powiem że brakuje 1 Mld (mieszkań) (kabaret Tey, adaptacja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do namolnego Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom IP: *.gdynia.mm.pl 15.03.08, 00:22 Ty naiwny jestes - przy jakiej cenie popyt moze byc zaspokojony - bujasz w oblokach - euro 2012 - juz duza czesc Polakow wie, ze to sie nie uda a ty masz jeszcze nadzieje - robocizna drozeje - juz teraz firmy przestaja zatrudniac - to cena robocizny tez spadnie jak bedzie wiecej rak do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 15:15 Oj nie, tak dobrze to ani już nie jest, ani nie będzie. Ale spadek z 4 (obecnie) na 3 jest możliwy. Przy czym Katowice czeka teraz kilka dużych inwestycji podnoszących atrakcyjność i pseudoprestiż miasta, toteż tu prawdopodobnie nie będzie takich spadków jak gdzie indziej. Nie licz na 2k/m2, chyba że za metr chlewika na Załężu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tik Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 16:30 na razie katowice wzrosły o jakis 4% ,srednio 4,6 do 5,2 za metr Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom 14.03.08, 09:55 Fakt - nie sa to Katowice - tylko Dąbrowa Górnicza. Dla niektorych to nie do przyjecia - bo Zaglebie. Dla innych liczy sie czas dojazdu. www.allegro.pl/item325124046_mieszkanie_50mkw_dabrowa_gornicza_zabkowice.html Przy obecnym ruchu drogowym szybciej mozna do ronda w Katowicach dojechac z Dabrowy niz z Ligoty. Tu masz mieszkanie za 1300 zl/m2 www.otodom.pl/index.php?mod=show&insId=247972 W obu tych przypadkach sa to mieszkania poza Katowicami lecz z dojazdem do Katowic krotszym niz z nowych i modnych obecnie dzielnic w Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 18:52 W tym drugim przypadku dojazd do centrum Kato zajmuje max 10 minut, a w pobliżu jest park Skałka - w sumie fajna oferta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: W Hiszpanii jest już krach na rynku nieruchom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 18:48 Średnio to ja i moje dwa psy mamy po 3,33 nogi :) Zerknij na Gratkę i zobacz jakie są realia - część mieszkań po bzdurnych cenach (niektóre faktycznie o wysokim standardzie), a większość ofert w okolicach 4k/m2. Podaż się zwiększyła, inaczej niż pół roku temu można spokojnie trafić mieszkanie np. na Tauzenie, Brynowie czy Paderewie za 3,5-4 tysie. W gorszych lokalizacjach coraz częsciej zdarzają się mieszkania za 3 i mniej. Rośnie Rednetowi czy innym Szybko.pl i niektórzy jeszcze biorą to za rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona polecam teneryfe super klimat IP: *.Red-88-22-150.staticIP.rima-tde.net 27.04.08, 11:40 Witam wszystkich czemu wszyscy pisza o nieruchomosciach i inwestycjach w polsce a przeciez można wspaniale mieszkać w miejscu gdzie lato trwa 12 mc, gdzie słońce świeci przez 340 dni w roku i do tego to wyspaniała wyspa o idealnym mikroklimacie jaki ma Teneryfa. I co najważniejsze ceny nieruchomosci nie sa wcale takie wielkie jak by sie wydawalo ..... W polsce czasami sa wyższe za ciemne mieszkanie w klimacie w którym 2/3 roku jest zimno i ciemno albo budowa domu gdzie tu koszt takiej budowy to od 750 do 950 euro za 1 metr kw. .... to dużo taniej niz w warszawie Ja mieszkam na teneryfie i gorąco polecam, super miejsce, niskie koszty utrzymania nieruchomości, loty z polski 3 razy w tyg za ceny od 100 euro ..... i 5 h i jesteście Państwo w środku lata .... www.mdrinversion.com Nieruchmości w Hiszpani na Teneryfie Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr kto nie kupił mieszkania - przegrał życie IP: *.autocom.pl 13.03.08, 12:32 kto nie kupi mieszkania na rynku w czasie podgrzewania cen przez GW - przegra życie Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Jak ma być kryzys to i tak będzie 13.03.08, 13:31 Co da zaostrzenie polityki kredytowej teraz, kiedy ludzie biorą coraz mniej kredytów hipotecznych. Jeśli banki nabrały syfu do portfela to już za późno i żadne zaostrzenie polityki nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Re: Jak ma być kryzys to i tak będzie IP: 74.86.90.* 13.03.08, 14:58 > Co da zaostrzenie polityki kredytowej teraz, kiedy ludzie biorą coraz mniej > kredytów hipotecznych. biorą mniej bo zaostrzyli, podniosą stopy będą jeszcze mniej brali... kolega z branży B. że taki zmartwiony? Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelx5 chce widziec te puste zamkniete osiedla!! 13.03.08, 13:49 i wyjeżdżające z nich ciężarówki z meblami z ikei :) hahahah Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: chce widziec te puste zamkniete osiedla!! 13.03.08, 14:02 Raczej się nie doczekasz. Wbrew pozorom masowe wypowiadanie umów kredytowych nie jest w interesie banków. Nagłe rzucenie na rynek dużej ilości mieszkań z odzysku komorniczego spowodowałoby głębokie spadki cen mieszkań i jeszcze bardziej pogłębiłoby kryzys (ludzie byliby dużo mniej skłonni do spłacania kredytów za mieszkania, których wartość jest znacząco niższa niż wysokość kredytu jakie na nie wzięli - tak już było w UK w latach 80.). Banki będą kilowały tylko tych klientów, którzy nie będą się chcieli układać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Natychmiast zamieszkają tam ludzie z Izraela !!! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.03.08, 14:44 Natychmiast zamieszkają tam ludzie z IZRAELA !!! którym rząd Tuska da 60 Miliardów w ratach na ,,zagospodarowanie" na (poczatek) przyjedzie ich 500,000 którym klimat ,,arabski" już nie odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuetend nie dla psa kielbasa, co obywatelu? ;) IP: *.ATRADIUS.com 13.03.08, 14:58 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Czy mamy już polski subprime? IP: 80.240.172.* 13.03.08, 13:56 W USA obniżają stopy procentowe i mimo to jest proble, U nas stopy procentowe RPP podnosi na potęgę by spowodowac kryzys ale my sie nie dajemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msliciel Re: Czy mamy już polski subprime? IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 13.03.08, 14:25 a moze otworzyc konto, i niech kazdy, kto chce kupic mieszkanie wplaci ile chce, za zgromadzona kase zasponsorujemy szereg tekstow na 1szej stronie gazety pt: NIE KUPUK MIESZKANIA - JUZ ZA " MIESIACE CENY SPADNA MIN O 60% i podobnych....zobaczymy, kto bedzie wowczas cienko spiewal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuetend tak jest, na ramie bron! IP: *.ATRADIUS.com 13.03.08, 15:11 nakopales juz kartofli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srd Kredyt tylko unijny w walucie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 14:36 To najlepsze i najtańsze rozwiązanie. polecam poszukać ciekawych rozwiązań na necie.. eurokredyty(com) dobre źródło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 No cóż w plecy na rynku nieruchomości jeszcze IP: 74.86.90.* 13.03.08, 15:07 w 3/4 RP nie było... let's make history Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipo-kr Korek hipoteczny-TAK, TAK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.08, 06:40 Bo na załozenie księgi wieczystej w Wołominie czeka się prawie 2 lata, a zakladają po uruchomieniu procedury przez Rzecznika Praw Obyw !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś