Dodaj do ulubionych

Pytanie z gatunku fachowych..

03.07.05, 21:56
U mojego 3 letniego dzieciaka ujawniła sie w maju alergia. Jest na tyle
silna, że zatruwa jemu i wszystkim wokół życie. Napady kaszlu w nocy i nawał
gęstej wydzieliny, zapalenie spojówek itd itd
Od razu zaczał dostawac przeciwalergiczne leki. Zdecydowałam sie na wykonanie
mu testów alergicznych i 2 tyg przed ich data musiałam odstawic leki. Nie
dostaje ich od środy.Dolegliwosci oczywiscie bardzo sie nasiliły. Podaje mu w
związku z tym od dziś homeopatyczne gotowe preparaty dostępne w aptece-Luffa,
Malia.
I tu pytanie- czy homeopatyczne środki mogą wpłynąć na reakcje podczas testów
alergicznych? Mam zamiar odstwić je dzien lub kilka przed.Testy 13,07 dopiero.
Mechanizm działanie tych leków nie jest do konca wyjasniony.
Nie chciałabym zostac całkiem bez lekow, nawet tych homeopatycznych przez te
1,5 tygodnia jeszcze :((
Obserwuj wątek
    • akownik Re: Pytanie z gatunku fachowych.. 03.07.05, 22:02
      Homeopatyczne leczenie alergi/wziewnej i pokarmowej/nie jest uzależnione od
      przeprowadzenia testów.Można nie robić testów i wyleczyć z alergii.W homeopatii
      istotne są objawy.
    • very_martini Re: Pytanie z gatunku fachowych.. 03.07.05, 22:08
      A ja odpowiem tak - nie lecz alergii lekami kompleksowymi, to zły pomysł.
      Jedynym rozsądnym wyjściem jest konsultacja z homeopatą, żeby pozbyć się
      problemu od środka.

Jeśli chodzi o testy - nie wiadomo. Może się okazać, że Twój maluch jest bardzo
      podatny nawet na leki homeopatyczne w postaci kompleksu i pod ich wpływem nie
      będzie reakcji alergicznej na teście.

16%VOL
      22%VAT
      • akownik Re: Pytanie z gatunku fachowych.. 03.07.05, 22:16
        Martini,znowu bym z Tobą podyskutował.Moja praktyka świadczy jednak o tym,że można
        leczyć alergie lekami kompleksowymi.Kiedyś to robiłem.Faktem jest tylko to,że
        nie należy tego robić samemu i lepiej iść do homeopaty.
        • very_martini Re: Pytanie z gatunku fachowych.. 03.07.05, 22:46
          Nie dopisałam "na własną rękę".
          Twardo jestem przeciwna leczeniu alergii takimi lekami, ale jeśli już ktoś
          bardzo chce, to niech się z tym zwróci do lekarza.
          Tylko problem jest taki, że można trafić do lekarza mającego na przyklad bliskie
          związki z jakąś firmą, a wtedy wiadomo, jaka MM obowiązuje:P

16%VOL
          22%VAT
          • akownik Re: Pytanie z gatunku fachowych.. 03.07.05, 23:46
            Martini,to,że Ty czy ja jesteśmy czemuś przeciwni nie ma tu żadnego znaczenia.
            Istotna jest tylko praktyka przy łóżku chorego.Leczenie nie jest bowiem
            rzemiosłem tylko sztuką i sama teoria tu nie wystarczy.
    • very_martini Re: Pytanie z gatunku fachowych.. 03.07.05, 22:47
      Ciekawa jestem, kiedy koleżanka Beba popędzi na forum farmaceutyczne:)
      Farmakopeo, a co Cię skusiło do przejścia na złą stronę mocy, wyklętą przez
      Towarzystwo w Białych Fartuchach?

16%VOL
      22%VAT
    • granna Re: Pytanie z gatunku fachowych.. 04.07.05, 07:53
      Ja mam tylko jedną uwage; Po co teraz dziecko męczyc testami? Przeciez to samo
      wyjdzie zimą a się tak mały nie umęczy> Co CI to da teraz, ze bedizesz
      wiedziała na co jest uczulony. Przecież to co proponuje med akad, to
      antyhistaminanty, bez względu na to czy uczula trawa czy brzoza. A szcepionki
      odczulajace i tak po okresie pylenia. A homeopatii wystarczą objawy.
      Dziewczyno, ja od lat mialam problemy z alergia wziewną na pylki traw, zbóż i
      grzybów. Robiłam testy 2 razy, drugi oczywiscie wykazał juz mocniejsze
      uczulenia. I powiem CI jedno, odstawianie leków teraz by zrobic testy jest po
      prostu okrucieństwem.
      Wleź w skóre tego dziecka, wyobraż sobie jak go wszytsko swędzi, dusi, jak
      drapie, kręci w nosie, nie mozna jesć nie czujesz smaku ani zapachu, oczy mozna
      sobie wydrapac byle przestały swędziec i nie wiem co jeszcze . Wyobraż sobie,
      że marzysz o zawarciu paktu z diabłem byle Ci cos pomogło i potem odstaw sobie
      wszytsko co Ci przynosi jakąkolwiek ulge i zrób sobie testy !!! Bedizesz
      bogatsza w wiedze na co jestes uczulona i wrócicsz do tych samych leków co
      przed testami.
      Sorki, ze moze za mocne słowa, ale nie umiem delikatniej
      • farmakopea Re: Pytanie z gatunku fachowych.. 07.07.05, 20:25
        Witam po małej przerwie. Niestety odstawienie lekow przeciwhistaminowych
        zakonczyło sie nagłym atakiem astmy i obturacją płuc. Wylądowalismy w szpitalu.
        Mały dostaje hydrocortyzon, antybiotyki dozylnie. Nigdy nie reagował tak
        gwałtownie!
        Decyzje o odstawieniu lekow podjał lekarz prowadzacy bo leki stosowane do tej
        owszem tłumiły objawy, ale nie do konca. Mimo ich stosowania nadal miał silny
        katar, kaszel w nocy. Zaczeło mu sie to na początku maja- do tej pory nie
        wykazywal zadnych objawow alergii. Testy miały pomoc w wykryciu ewentualnego
        winowajcy i wyeliminowanu go z najblizszego otoczenia..mamy w domu kota..
        (osobiscie uwazam, ze to nie kot jest winowajca bo mamy go od czasu kiedy
        małego jeszcze nie było w planach)
        Ja i mąz nie mielismy alergii, tematu zupełnie nie znam z autopsji- jedynie
        teoretycznie, z czasow studiow. Leki zostały odstawione we wtorek, w
        poniedziałek następnego tygodnia bylismy juz w szpitalu. To była bardzo
        gwałtowna reakcja organizmu. Też wydawało mi się ze odstawienie teraz- kiedy
        wszystko pyli- leków łagodzących objawy jest dziwnym posunieciem, ale to nie ja
        jestem lekarzem.. uwazałam ze ma doswiadczenie i wie co robi. Chciałam
        złagodzic objawy homeopatycznie, ale nie udało sie... Raczej mimo wszystko
        pozostane przy tradycyjnej farmakologii, bo nie chce mieć powtorki z rozrywki.
        • very_martini Re: Pytanie z gatunku fachowych.. 07.07.05, 22:08
          Alergia na zwierzątka, niestety, może wyskoczyć nawet po latach obcowania z nimi
          dzień w dzień.
          Myślę, że jeśli chcesz się zabierać za homeopatię w tak ciężkim przypadku (z
          Twojego postu poprzedniego nie wynikało, że jest aż tak nieciekawie), to tylko
          pod kontrola homeopaty, nigdy na własną rękę (już pisałam). Homeopatia potrafi
          zdziałać cuda w kwestiach alergicznych, trzeba tylko znaleźć porządnego homeopatę.
          Tak mi jeszcze przyszło do głowy... Nie wiążecie tej alergii ze szczepieniami?
          To dość powszechne powikłanie, tylko nie wszyscy to kojarzą, a pediatrzy uparcie
          twierdzą, że to bez związku.

16%VOL
          22%VAT
          • beba2 Re: Pytanie z gatunku fachowych.. 07.07.05, 22:32
            Uuuu, nie ma znaczenia, ze dziecko wychowuje się z kotem. Alergia moze
            wyskoczyć w kadej chwili. U nas było to samo. Nie wyobrażam sobie, ze mogłabym
            dziecko z atakami astmy narażać na tak silny alergen ( chociaz czasem kot też
            człowiek :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka