sylwialew 26.02.05, 19:30 Wczoraj wieczorem zaczela bolec mnie lewa piers i jak zaczelam dotykac to okazalo sie ze mam jakies zgrubienie.Co to moze byc?????????????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fizula Re: Zgrubienie na piersi !!!!!!!!! 27.02.05, 09:46 To może być wiele różnych rzeczy. Trzeba by z Tobą dokładnie porozmawiać na ten temat, a najlepiej zobaczyć, co się dzieje. Czy miałaś niedawno w tej piersi zapalenie? Najczęstszą przyczyną tego typu problemów, to zatkanie przewodu wyprowadzającego (mlecznego). Czy oprócz tego jest biały pęcherzyk na brodawce? Jeśli to by było to, to można by zalecić: ~rozpoczynanie karmienia chorą piersią ~częste i odpowiednie długie karmienia ~ciepłe okłady przed i w trakcie karmienia na to zgrubienie (aby ułatwić stamtąd odpływ mleka) ~zmiana pozycji do karmienia tak, aby bródka dziecka była od strony zablokowanego fragmentu ~zimne okłady na zablokowany fragment piersi po karmieniu A przede wszystkim pozwól sobie na więcej odpoczynku, odprężenia, nie odciągaj bez potrzeby, zwróć uwagę czy przyczyną nie jest ucisk biustonosza, nosidełka, uraz (uderzenie, masaż). Bywajcie zdrowi! Jeszcze opisałabym Ci jedną rodzaj pomocy, ale po poznaniu szczegółów (może na gg: 3897744) Odpowiedz Link
elzpuk77 Re: Zgrubienie na piersi !!!!!!!!! 28.02.05, 09:05 może to być równiez zastój - wtedy dobre jest karmienie tą piersią, odciąganie (trochę),. Jeżeli masz gorączkę,pierś jest częściowo zaczerwieniona, ból może promieniować tak że aż cięzko jest rudzyć ręką, podnieś dziecko - może to być zapalenia. Ja takie miałam 2 razy - raz dostałąm antybiotyx ospamax (można orzy nim karmić), a drugim razem pomogły mi okłady (ciepłe przed i zimne po karmieniu, masaż, lekkie odciągamie)i smarowanie piersi żelem altacet. Takie zapalenia trwały u mnie krótko może i tobie szybką miną, pozdrawiam ela Odpowiedz Link
sylwialew Re: Zgrubienie na piersi !!!!!!!!! 28.02.05, 21:19 Dzieki Bogu to byl tylko zastuj bo jak porzadnie wymasowalam i sciagnelam pokarm to zgrubienie zaraz zniklo.Dzieki wielkie za rady Odpowiedz Link