Dodaj do ulubionych

dretwienie dłoni? to normale przy hashi?

03.01.06, 07:33
Ostatnio znowu powróciło mi to denerwujące drętwienie prawej dłoni. Drętwieje
zarówno podczas wykonywania jakichś czynnosci jak i gdy jestem w spoczynku
(czasem budze się ze zdretwiała reka - o zgrozo jak budzik dzwoni- ciężko go
wyłączyć.
Czy ma to może cos wspólnego z rosnacym TSH? Podskoczyło mi znowu.
pozdrawiam i Życzę wszystkiego dobrego w NOWYM ROKU
Obserwuj wątek
    • aada1 Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 03.01.06, 10:23
      Tak, moze to miec zwiazek z rosnacym TSH i spadkiem tyroksyny w organizmie.
      Minie jak zwiekszysz dawke.Jak masz mozliwosc to podejdz sobie do lekarza,
      powiedz mu o tym napewno zwiekszy Ci dawke. W momencie spadku poziomu FT4 w
      organizmie wystepuja mini obrzeki ktore sa odpowiedzialne za takie dretwienia,
      skorcze miesni, bol lydek.
      Na jakiej dawce teraz jestes?
      Ada
      • mamadamianka Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 03.01.06, 12:25
        obecnie 25 w tygodniu, 50 na weekend. Przy wiekszych dawkach TSH spadało do 0.
        Własnie w piątek idę do całkiem nowego endokrynologa. Z poprzedniego wolałam
        zrezygnować. Tak własciwie to hashi mam wykryte dzięki mojemu reumatologowi.
        • aada1 Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 03.01.06, 14:55
          Hmm bardzo dziwnie bierzesz hormonik...w weekend taki kop, a w tygodniu ptasia
          dawka...Jakie masz aktualnie TSH?
          Najlepiej jak dawka jest rozlozona, wtedy organiz przyzwyczaja sie do codziennej
          porcji "energi"
          Madamianka jesli moge Ci cos zasugerowac to bierz dawke 25+ 1/4 tabl codziennie
          ...na poczatek.
          Jesli dalej objawy niedoczynnosci beda sie utrzymywaly zwieksz dawke hormonu o
          kolejne 1/4 tabl.
          Z wlasnego doswiadczenia wiem ze dobrze jest dawki zwiekszac powoli i stopniowo.
          Organiz ma czas na przyzwyczajenie sie do danej porcji i nie zareaguje
          nadczynnosciasmile
          Dobrze jest tez jesli TSH masz skaczace robic badanie TSH co miesiac, to tak na
          poczatek do momentu az nie przejmiesz panowania nad swoja tarczyca wink
          Ada
          • aada1 Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 03.01.06, 15:10
            Ale oczywiscie najpierw idz do lekarza smilei dopytaj go czy tak mozesz dawkowac
            hormonsmile
            Ada
      • hashikonik Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 03.01.06, 14:40
        aada1 napisała:

> Tak, moze to miec zwiazek z rosnacym TSH i spadkiem tyroksyny w organizmie.
        > Minie jak zwiekszysz dawke.Jak masz mozliwosc to podejdz sobie do lekarza,
        > powiedz mu o tym napewno zwiekszy Ci dawke. W momencie spadku poziomu FT4 w
        > organizmie wystepuja mini obrzeki ktore sa odpowiedzialne za takie dretwienia,
        > skorcze miesni, bol lydek.

Nie, nie musi to mieć związku z TSH - podwyższonym,obniżonym, itp.Uważam też,
        że nie można wszystkiego podciagać pod hashimoto.I nie jest też tak, że
        opisane przez koleżankę parastezje (drętwienie) miną po zwiększeniu dawki
        tyroksyny.Takie myślenie trąci naiwnością, moim skromnym zdaniem. A skąd niby,
        koleżanka aada1 wie, że dolegliwości te nie pochodzą np. od zmian
        neurologicznych typu zesp.kręgosłupa szyjnego,cieśni kanału nadgarstka (to
        drugie akurat w hashimoto występuje częściej) itp. Nie bawmy się w stawianie
        diagnozy w internecie,wmawiając komuś, że "przejdzie do tyroksynie",
        ponieważ... no właśnie, dlaczego?... tu oczekuję gromów. Hashikonik

• katerina24 Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 03.01.06, 14:47
          Powinnaś mamodamianka iść do lekarza ,po drugie jak pamiętam pisałaś że to inna
          choroba immunologiczna wytworzyła Ci Hashimoto ,czy w końcu powiedzieli Ci co
          to za choroba była,może to w niej trzeba szukac przyczyny?Nie wszystko związane
          jest z hashi ,udaj się do lekarza
        • aada1 Re: dretwienie dłoni? do hashikonik 03.01.06, 15:08
          Witaj...hashikonik
          Zaskocze Cie czasami osoby ktore maja podwyzszone TSH odczuwaja bardzo duzo
          dziwnych objawow natury neurologicznej...
          Nie stawiam tu na forum diagnoz daleko mi do tego...
          Ja pisze tylko z wlasnego doswiadczenia...a przeszlam juz bardzo duzo.
          Jak dobrze poczytasz moj post to pisalam aby kolezanka poszla do lekarza...
          Obecnie u mnie przy poziomie FT4 0,760 mam dretwienie calej lewej rekisad
          idiotyczne uczucie jak palcow swoich nie czujesz...
          No zaznacze moze jeszcze, ze neurolog po przeprowadzeniu badania nie swierdzil
          nic zlego smile
          Pozdrawiam Ada
          • hashikonik Re: dretwienie dłoni? do hashikonik 03.01.06, 19:08
            Witaj aada1.Króciutko. Nie zaskoczyłaśmnie piszące, że osoby o podwyższonym TSH
            mają dziwne dolegliwości neurologiczne- toż wspomniałam o zespole cieśni
            nadgarstka.
            Piszesz o doświadczeniach,że przeszłaś dużo.Z pewenością,tak. Ale, jeśli
            napiszę Ci, że ja - mam astmę,hashimoto,nadciśnienie,wadę serca,przebyłam
            niedawno udar mózgu; - to bedzie dużo,czy mało? Wiesz aado1, dla mnie to nic.
            Takie mam podejście do życia ,świata. Nieraz, oczu nie moge otworzyć,łeb mi sam
            opada, ale zbieram sie w sobie, itp. Nie warto się licytować.I jeszcze jedno;
            mam parastezje obu rąk od 4 lat, a neurohirurgowi wyszło banalnie; przepuklina
            C3,C4 w k.szyjnym i zapalenie kanału cieśni nadgarstka.Ot,co.I nie gniewaj się
            na hashikonika.Pa.
          • mongra Re: dretwienie dłoni? do hashikonik 15.01.06, 15:49
            gdy TSH miałam wysokie, to drętwiały mi w nocy całe ręce (zawsze po jednej) -
            przestawałam je czuć!. Budziłam się w nocy i musiałam całą rękę masować. Po
            tym, jak od 3 m-cy mam TSH <1 jak ręką (wink) odjął. Ciekawe, że nigdy nie
            łączyłam tego z Hashi...
            pozdrawiam,
        • to-ja-007 Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 03.01.06, 15:43
          > tu oczekuję gromów

oj Hashikonik ....... ale Ci sie na zarty zebralo na poczatku roku ...

Przy okazji, moze zauwazylas ze Ada napisala "MOZE to miec zwiazek",
          zaprzeczeniem tego nie jest "Nie, nie musi to mieć związku", wiec troszke
          niepotrzebny ten atak.

> Nie bawmy się w stawianie
          > diagnozy w internecie,wmawiając komuś, że "przejdzie do tyroksynie",
          > ponieważ... no właśnie, dlaczego?...

Na zasadzie prawa empirycznego forum Hashimoto wink

> Nie bawmy się w stawianie
          > diagnozy w internecie,wmawiając komuś, że "przejdzie do tyroksynie",

Widzisz troszke myslisz pojecia. Nikt tu nie stawia diagnozy przez internet.
          Zwykle i tak jak hormony sa za nisko to lekarz zwiekszy dawke tyroksyny.

Dlatego to normalne, ze rozne dziwne objawy sa konfrontowane na forum z
          doswiadczeniem innych chorych - zeby miec jasnosc czy TRZEBA isc do jeszcze
          innego lekarza, czy jednak moze jest szansa, ze dany objaw to konsekwencja braku
          rownowagi hormonalnej i ze wystarczy POCZEKAC az nowa dawka zacznie dzialac.

Skad znasz tak dobrze przyczyny dretwienia dloni?

pozdr.
          ula
    • to-ja-007 Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 03.01.06, 15:31
      Mnie dretwiala lewa reka. I tak jak Ada uwazam, ze to Hashi.
      Podejrzewalam jakis zwiazek z kiepska praca przytarczyc - ktora sie przeciez
      zdarza przy niedoczynnosci czy nadczynnosci.

Na pewno tego nie mam jak hormony sa w normie. Konkretnie to fT4 mam ok a fT3 za
      niskie wiec tlumaczenie Ady by tez pasowalo ......

pozdr.
      ula
      • ala261 Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 03.01.06, 17:57
        a mnie np drętwiał 1 palec,ten najmniejszy w lewej ręce
        • ajka66 Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 03.01.06, 19:34
          to ja tez cos moze komus zasugeruje.
          mam kregosłup zdrowy jak dzwon / rezonans magn. całego odcinka wzorcowy /a od
          miesiąca odczuwam drętwienie i drżenie mięsni tylko lewej reki.

i mała literówka parestezje / nie parastezje /- objawy mrowienia, drętwienia i
          cierpnięcia rąk
    • iskial Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 03.01.06, 20:28
      Witam wszystkich ja też odczuwam drętwienie palców u ręki czasem drętwieje mi
      noga na razie łączyłam to z kregosłupem gdyż mam też zwyrodnienie na odcinku
      pierśiowym i szyjnym ale to drżenie mięśni to chyba od tarczycy i dziwne bo
      gołym okiem tego nie widać ręce nie drżą a ma się uczucie jakby całe ciało
      chodziło może to ma zwiazek z haszi i rosnacym TSH co sądzicie dziewczyny troche
      to jest denerwujące przynajmniej dla mnie pozdrowienia Roma
      • katerina24 Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 03.01.06, 21:31
        Ja wiem na 100%że to od Hashimoto a to dlatego że ilekroć jestem u lekarza w
        Polsce kaze mi łapy wyciągać [dobrze ze nie każe dotykac nosa---bo to już byłby
        test na "tankowanie sub.alkoholowych],to jest takie drżenie,trzęsienie ,czasami
        mam tak z nogą lewa /prawą ale głównie chodzi o rękę [obie]najlepiej to widac
        kiedy sie trzyma kartke papieru [ona drży]albo co było bardzo stresujące i
        nieprzyjemne[wiadomo ludzie po pozorach sądzą]w zeszłym roku miałam wystapienie
        publiczne trzymałam mikrofon i dosłownie jego końcówka mi drżała ,kolega prosił
        żebym się nie denerwowała...
        Żaden lekarz nie wytłumaczył mi od czego to pamiętacie ten art o ence[cos tam]
        nie piszę ani nie sugeruję że to mam ale może to cos takiego podobnego ,jakieś
        zmiany neurologiczne albo coś takiego,cholera wie.Czytałam na ang str,że
        pojawia sie osłabienie mięśniowe i drzenie mięsni moze to to nie
        wiem...Zastanawiałam się nawet czy nie wybrać sie do jakiegos fr lekarza
        problem z tymm że to jest terminologia fachowa a ja znam raczej "literacki "fr
        a nie medyczny.Poza tym wracam za 2 miesiące i może do tego Neumana pójdę.No
        nic pozdrawiam WAs
    • morgana_le_fay Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 15.01.06, 15:14
      Często przy przebudzeniu drętwiały mi dłonie ( od zewnętrznej strony, tzn najpierw mały palec, potem dochodził serdeczny itd). Zdarzały się też takie "telepki" całego ciała i czasami drętwienia palców stóp. Nikt jeszcze na 100% nie stwierdził czym to było spowodowane. Mam lekkie skrzywienia kręgosłupa tu i tam, ale kto ich nie ma? Nie każdy wszakże budzi się zdrętwiały i to w tak charakterystyczny sposób!

Ostatnio, odkąd dostaję lekką dawkę hormonu, moje drętwienia osłabły. Zdarzają się od czasu do czasu, szczególnie w okresach obfitujących w stres, pojawiają się wspólnie z jakże znajomą "gulą" w gardle i typowym tarczycowym duszeniem.

Ja je więc osobiście łączę raczej z hashimoto niż kręgosłupem na podstawie wieloletnich obserwacji. Ale broń Boże nikomu nic nie sugeruję.
      • anoda34 Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 15.01.06, 15:26
        morgana...ja np. mam stwierdzoną nerwicę lękową i też w podobny sposób
        drętwieją mi palce...tudzież całe kończyny (pisałam w dzisiejszym poście że
        miałam przypadek z objawami zawałowymi i właśnie zdrętwiała mi wtedy ręka).
        Tak "gula" w gardle to też efekt hulającej po organizmie nerwicy.

A co to jest "typowe tarczycowe duszenie"?
        • morgana_le_fay Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 15.01.06, 15:38
          No... duszenie. Dla mnie typowe, bo mnie "typowo" tarczycowo dusi wink) Trudno mi to opisać,to tak jakby tarczyca puchła od środka. Chyba inaczej niż dusi np. astma.

A co do nerwicy, to po pierwsze mam bardzo nieprzyjemne skojarzenia ze zrzucaniem wszystkiego na nerwicę, a po drugie - jak widać na moim przykładzie - nerwica, a nawet ciężka depresja może być wynikiem hashi.

Ja przeszłam już nawet "zawał nerwicowy" smile), to znaczy wszystkie (wraz z najdrobniejszymi charakterystycznymi) objawy zawału bez zawału. A jakże. Później, jak już pisałam ciągłe gule w gardle, częstoskurcze nadkomorowe i parę innych przypadłości i wszystko miało być wynikiem nerwicy, ewentualnie innych coraz to innych "drobnych nieprawidłowości". Dziwnym trafem, w moim przypadku wszystko zaczęło się klarować odkąd zaczęto leczyć mnie na hashi. Wszystko, łącznie z ulubioną nerwicą.

uściski. (Nie za gardło)
          m,
          • madziulaw Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 13.04.06, 12:00
            Cześć Dziewczyny - studiuję to forum, bo mam Hashi poczatkowe. Pani Doktor
            zaleciła mi połówkę 25ki co 2 dni, na razie.

Chciałabym coś dodać a propos tej krańcowej nerwicy, a nie zdiagnozowanego w
            porę Hashi, bo ja znam to od podszewki, bo moja Mama miała taki problem.
            Leczono ją na nerwicę, a było coraz gorzej. Dochodziło do tego, że była bardzo
            agresywna, ręce jej sie trzęsły, nie mogła nasypac sobie cukru do filiżanki, bo
            spadał z łyżeczki, wpadała w skrajną deprsję. Cholery można bylo dostać. To
            było dla nas dzieci piekło. I słuchajcie - prze 2 lata tak ciężkiego stanu nikt
            nie wpadł na to , ze to Hashi! Dopiero sama przeczytała w gazecie o chorobach
            tarczycy - na własną rękę zrobiła badania - znalazla lekarza - zaczęła się
            leczyc, i co? Mam teraz wyluzowaną, spokojną Mamę, która cieszy się życiem.

Dodam, że latami męczył ją potworny ból obu rąk (drętwienie), w nocy, w dzień
            też, już jako młodą Dziewczynę, a w ciąży to już był horror. Zwalano na złe
            krążenie, kręgosłup, wszystko było w normie.
            Dodam, ze teraz z rzadka miewa LEKKIE BÓLE. To chyba ważne, co?

To takie moje spostrzeżenia.Postanowiłam dodać coś na bazie moich rodzinnych
            doświadczeń.

• convallaria Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 13.04.06, 22:56
              Witam, mam takie pytanie bo mnie zaciekawil ten watek... lecze sie na
              niedoczynnosc tarczycy, mam stwierdzone hashimoto. od tygidnia mam zdretwiala
              cala reke orpocz tego odczuwam mrowienie, reka jest wrazliwa na dotyk i zimno.
              Od poniedzialku jestem na zastrzykach (wit b1, b6, b12) no i tak srednio
              przechodzi. Nie wpadlam na to, ze to moze miec zwiazek z tarczyca, ale teraz
              zwatpilam... co wy o tym myslicie?
              Pozdrawiam
              • mamadamianka Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 14.04.06, 07:10
                ja od pewnego czasu biorę dodatkowo polfilin i magne b6. Jest juz lepiej i reka
                mi nie drętwieje. Doradzono mi, że dobrze byłoby gdybym zrobiła doppler tętnic
                żył szyjnych. Hm ale skierowania nikt nie dałsad taka ta nasza słuzba zdrowia
                kochana (oszczędliwa na pacjentach)
              • madziulaw Re: dretwienie dłoni? to normale przy hashi? 14.04.06, 09:10
                Wiesz, Convallaria, najpierw to ja porobiłabym bad z krwi pod kątem reumatyzmu,
                zapalenia stawu (wydaje mi się że tę rękę należałoby prześwitlić), a inna
                sprawa to należałoby wykluczyć kłopoty z krwiobiegiem.
                Jeśli nic nie wyjdzie znaczy się, że taka to uroda.

Chociaż, moja Mama żyla w czasach kiedy generalnie wielu badań nie robiono i
                zastanawiające jest to że ten ból rąk jednak przeszedł po unormowaniu hormonów.
                Po tylu latach męki. Niezwykłe, ale prawdziwe. Oparte na faktach.

Ja natomiast ostatnio mam obolałae stawy (mięśnie?), tak jak przy
                przeziębieniu.. Oczywiście też już widzę siebie powykrzywianą rzs,
                podejrzewałam u siebie nawet przez chwilę tocznia (??? ale to chyba nie to).

Mamodamianka, witaj, natykam się na ciebie na @dzieckach. Miło Cię tutaj
                spotkać.
                Pewnie nic ci nie wyjdzie w tych tętnicach, ale sprawdzić trzeba.

Zdrowia Dziewczyny
                • mamadamianka witam madziulaw!! 14.04.06, 10:08
                  oj swiat jest mały... w necie równieżsmile

Mam nadzieje, że będzie ok. Ostatnio troszke hashi mi dokuczasad. U mnie tez
                  podejrzewaja albo rzs albo toczensad.

pozdrawiam
                  • madziulaw Re: witam madziulaw!! 14.04.06, 12:17
                    Mamodamianka, a co własciwie ci jest. Masz stwierdzone stany zaplne w
                    organizmie? Gdzie? OB?
                    Toczeń,poważne stwierdzenie, nie wierzę --
                    • moneta21 Re: witam madziulaw!! 25.06.06, 22:13
                      a ja jak mi cos zaczyna dolegac to najpierw zaglądam do nas miłe Panie :i tak
                      jest i teraz -dretwieje mi lewa dłoń i to dosyc mocno mi przeszkadza
                      -praktycznie cały czas jest odrętwiała a opuszkow juz nie czuję.Mam ostatnio
                      problemy z haschi tsh-15,5 podwyzszyłam dawke horm i było lepiej ale znowu cos
                      sie psuję.jutro dzwonie do endo moze cos poradzi przez telefon
                      • mamadamianka Re: witam 04.07.06, 19:12
                        Hej moje dretwienie dłoni na pewno nie ma nic wspólnego z TSH - juz
                        sprawdzałam - od pół roku mam ładny wynik . Teraz nawet niecałe 2!!!!!!!

Celuja na te kolagenoze. Oczywiscie dalej niewiadomo co to za "typ" . I oby tak
                        dalej lepiej zeby nic sie nie ujawniało. Przeciwciała przeciwjadrowe teraz
                        znikły. Został jedynie - test combi na plus. uff. Czekam na reszte wyników
                        • ewapenia Re: witam 20.07.06, 00:16
                          to ja się podzielę, że dwa lata temu zespół cieśni nadgarstka nie dawał mi żyć.
                          Trzy lata temu urodziłam dziecko, i wtedy też zaatakował mnie Hashimoto (ale to
                          wiem dopiero od pół roku). Zespół cieśni nadgarstka jest wywoływany kilkoma
                          czynnikami, ja spełniałam aż trzy bodajże warunki (ciąża, praca na laptopie -
                          ucisk nadgarstka, gwałtowny przyrost wagi, reszty nie pamiętam). Wszelkie
                          obrzęki i przyrost wagi odbijają się na cieśni nadgarstka, bo nerwy w tym
                          miejscu są płytko, więc te obrzęki i sadełka je uciskają. Doszłam do stanu
                          wstrząsającego - nie mogłam prowadzić wózka, trzymać dziecka na ręku, trzymać
                          długopisu, nawet przez czas potrzebny do złożenia podpisu. Przeszło mi po
                          paskudnych zastrzykach ze sterydów. Po półtora roku wróciło, ale tym razem
                          zaostrzyły mi się też inne objawy niedoczynności tarczycy, więc zbadałam tsh i
                          zaczęłam się leczyć. Odkąd biorę euthyrox, nie pamiętam, co to znaczy budzić
                          się w nocy ze straszliwym bólem rąk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka