Dodaj do ulubionych

Taxi w Lizbonie

02.09.05, 08:43
Witam po raz kolejny!
Przylatuje w nocy z poniedzialku na wtorek i z tego, co pamietam, po polnocy
zadna komunikacja miejska juz nie kursuje z lotniska. Zatem zostaje mi
taksowka. Jak zrobic, zeby za duzo na nia nie wydac? Dzwonic i zamawiac tak
jak w Polsce? Czy moze sa jakies stanowiska taksowek z normalnymi cenami?
Z gory dzieki za podpowiedzi ;)
Pozdrawiam i do zobaczenia w Lizbonie!
Piter
Obserwuj wątek
    • keepersmaid Re: Taxi w Lizbonie 02.09.05, 11:28
      To w Polsce taksowki sa nienormalne, sorry.

W Lizbonie wystarczy wyjsc duzymi drzwiami jak wszyscy na postoj i wziac
      pierwsza taksowke, ktora podjedzie, bo ceny sa we wszystkich takie same i tabela
      jest przyklejona na szybie wewnatrz. Nie trzeba nic wymyslac.
      • adalberto Re: Taxi w Lizbonie 02.09.05, 18:16
        Super! Dzieki za odpowiedz!
        W Polsce moze i taksowki sa nienormalne, ale jestem do nich przyzwyczajony i
        wiem jak dzialaja, stad to moje, moze faktycznie troche niefortunne
        sformulowanie. :)
        Pozdrowienia!
        • keepersmaid Re: Taxi w Lizbonie 02.09.05, 22:31
          Ja rozumiem pytanie i okolicznosci, nie rozumiem za to zupelnie polskiego
          systemu, albo jego braku...

W Lizbonie taksowki maja te same ceny i ten sam kolor*** (korporacyjne i 100%
          prywatne), za radiotaxi placi sie dodatkowo za dojazd (jakies 1 euro?) i
          ewentualnie za wiekszy bagaz.

*** zasadniczo sa jasno-bezowe, chociaz jezdzi pare reliktow czarno-zielonych.
          • adalberto Re: Taxi w Lizbonie 03.09.05, 15:57
            No bo w Polsce to faktycznie jest chory system, jak się nad tym zastanowic. Ale
            moje pytanie wyniklo jeszcze dodatkowo z tego, ze mialem ciekawe przejscia z
            taksowkarzami w Amsterdamie i w Paryzu - w sumie w cywilizowanych krajach. No
            ale to byla wina mojej niewiedzy i dlatego teraz tez uprzedzalem ew. problemy.
            Ale wg mnie jeszcze bardziej chory system jest w Pradze... Ale to juz zupelnie
            inna historia...
            Za 2 dni bede juz w zupelnie innym swiecie...
            Pozdrowienia i jeszcze raz dzieki! :)
            Piter
          • acek2004 Re: Taxi w Lizbonie 04.11.05, 16:27
            mialem inne przezycia, raczej podobne do tych o ktorych sie slyszy w Polsce :)..
            czyli taksowkarz zawiozl nas nie tam gdzie chcielismy, ale tam gdzie mial
            "znajomy" hotel, i tam nas zostawil, klamiac ze nasz adres jest "tam za rogiem",
            bylo to co prawda kilka lat temu (3) i moze od tego czasu cos sie zmienilo...

powrot na lotnisko byl juz bez zastrzezen.. :)

j
      • jot.be Re: Taxi w Lizbonie 20.12.05, 14:26

> W Lizbonie wystarczy wyjsc duzymi drzwiami jak wszyscy na postoj i wziac
        > pierwsza taksowke, ktora podjedzie, bo ceny sa we wszystkich takie same i tabel
        > a

Ile ca może o 1 w nocy kosztować taksówka z lotniska do centrum, powiedzmy w
        okoice Baixa??
        Pozdr
        • assim Re: Taxi w Lizbonie 20.12.05, 14:33
          7/8 eur z walizka w bagazniku.
          pozdr/a
          • wojs5 Re: Taxi w Lizbonie 21.12.05, 11:00
            A mnie w pazdzierniku przewiozl o tej porze spod lotniska do centrum jeden
            gostek za 10 euro. No i co - mialem mu sieknac sliwke pod oko? :-) Zaplacilem i
            tyle, zwlaszcza, ze to byl moj pierwszy przejazd taxi w Lizbonie od stworzenia
            swiata, wiec sie tak bardzo nie orientowalem. Ale podobno po polnocy ceny sa
            urzedowo wyzsze, wiec juz sam nie wiem. Z powrotem, juz inny, zazadal fakt ok.
            7 euro. Z tym, ze to bylo ok 21.
            POzdrawiam
            wsk
            • xavier1111 Re: Taxi w Lizbonie 23.12.05, 11:28
              7-8 euro czy 10, niewielka roznica, ktora nadal mozna tolerowac. sadze ze
              pyskowac nalezaloby zaczac gdzies tak od 12 euro w gore. cena moze zalezec tez
              od trasy bo z baixy na lotnisko mozna jechac albo przez miasto albo obwodnica
              ktora sie nazywa marginal (marginal jest lepsza bo prawie nie ma swiatel po
              drodze i szybciej jest). a jak sie jedzie z cais do sodre to czasami kierowcy
              wybieraja trase przez bairro alto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka