Dodaj do ulubionych

..wczoraj weszłam tu po raz pierwszy:)

12.07.07, 11:12
i zaraz zrobiłam pachnące(bardzo bardzo) mydełka i świeczki...a właściwie
tylko dwie świeczki i dużo woskowych serduszek.
Do mydełek i do wosku dodałam bardzo dużo przypraw:)- były gęste
czekoladowe:)- aż chciało się palce oblizywac przy produkcji.
Mydełka nawet jeszcze się mydla- tylko pięknie koloryzuja na czekoladowo:)-
lepiej wiec jak będą tylko pachnieć :)

Pozdrawiam

Bea

fotoforum.gazeta.pl/72,2,1111,65780835,65780835.html
Obserwuj wątek
    • annqaa Re: ..wczoraj weszłam tu po raz pierwszy:) 12.07.07, 18:15
      widzialam i gratuluje:)
      • doral2 Re: ..wczoraj weszłam tu po raz pierwszy:) 13.07.07, 00:01
        Bejku, daj dokładną konstukcję :)))
        • bei Re: ..wczoraj weszłam tu po raz pierwszy:) 13.07.07, 09:04
          mydełka- miałam 3 glicerynowe i jedno zwykłe- niewielkie. nie wiem, ile ważyły:(
          Rozpuściłam je w kąpieli wodnej (garnek w garnek na parze)
          Dodałam opakowanie zmielonego cynamonu, opakowanie zmielonych goździków- sama
          goździki zmieliłam, opakowanie przypraw do piernika, tak z 2 rządki gorzkiej
          czekolady, łyzka kakao, odrobina olejku migdałowegoi arakowego chyba:)
          Namieszałam czekoladowego błota- przełozyłam do foremek , którymi wykrawam
          ciastka-foremki nie mają dna, wiec oblepiłam je folią aluminiową...resztę
          przełozyłam do plastikowych "foremek" po czekoladkach.
          wystygło momentalnie...i wyjęłam:)aaaaaaaaaaaa..w jeszcze gorące wetknęłam
          wstążeczki, ale tylko w kilka. Wysłałam Ci przepis na musujące kąpielowe kule-
          tzn pastylki albo babeczki- zależy jakiej foremki uzyjesz.
          • annqaa Re: ..wczoraj weszłam tu po raz pierwszy:) 15.07.07, 20:56
            hej hej ja tez chce przepis na musujące kule:D szukalam takich na forum.
            pozdrawiam
    • bei wysłałam:) 21.07.07, 17:03
      • annqaa Re: wysłałam:) 22.07.07, 22:46
        dziekuje i jeszcze raz dziekuje,
        pozdrawiam z upalnego miasta
      • czarneoczy Re: wysłałam:) 23.07.07, 13:34
        czy ja też mogę prosić o przepis na gazetowego na te musujące kule?

ja dopiero się przymierzam do wytworzenia mydełek :)
        ale już teoria mnie wciągła i boję się co bedzie dalej...
        • annqaa Re: wysłałam:) 23.07.07, 13:57
          to uwazaj :D
          dzisiaj kupilam mleko w proszku- ale nie mam pojecia jak zdobyc tluzcz- maslo kokosowe, raz widzialam ale to w innej miejscowosci i bylo drogie.
          pozdrawiam
          • r0sie Re: wysłałam:) 24.07.07, 00:39
            bardzo fajne,
            zreszta juz pochwalilam na RiO
            • bei kąpielowe 24.07.07, 11:41
              przepis oczom zaraz wyślę

ja jak nie mam masełka kakaowego ( w aptekach drogo, w necie szukaj i na
              allegro)- to dodaję oliwę z oliwek:)

fotoforum.gazeta.pl/72,2,1111,66363412.html
            • bei musujące pastylki 24.07.07, 11:46
              1 szklankę sody
              1/2 szklanki kwasku cytrynowego
              1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
              1/5 szklanki drobnoziarnistej soli kuchennej
              2-3 łyżeczki oleju ze słodkich migdałów
              1/5 szklanki wody
              2 łyżeczki eterycznego olejku lawendowego barwnik spożywczy np barwniki do
              pisanek) foremka do tabletek opakowania po malutkich serkach lub foremki na lód)

W szklanej misce mieszamy dokładnie wszystkie SUCHE składniki. W szklance
              mieszamy mokre. Następnie powolutku dodajemy płynną mieszaninę do tej suchej,
              ciągle mieszając i co ważne - nie dopuszczając do musowania. Jeśli mieszanka za
              bardzo zaczyna musować, to "gasimy" ją przyklepując łyżeczką.

Następnie bierzemy nasze foremki i nakładamy łyżeczką mieszankę, mocno
              wciskając ją do formy- mocno uklepując łyżeczką. Napełnioną foremkę wkładamy na
              kilka minut do lodówki i napełniamy kolejną.

Gdy napełnimy druga foremkę, wkładamy ją do lodówki, a poprzednią wyjmujemy.
              Przykładamy do formy płaską tacę i wyjmujemy pastylki (powinny ładnie wyjść,
              jeśli nie chcą, mozna lekko postukać w denko). Zostawiamy pastylki na tacy,
              foremkę ponownie napełniamy. I tak bawimy się aż cała mieszanka zostanie
              przekształcona w tabletki. Następnie zostawiamy je na 24 godzin na tych
              płaskich tackach, żeby sobie dobrze wyschły.

Po wyschnięciu wkładamy je do szczelnie zamykanego pojemniczka. Do kąpieli
              wrzucamy jedną - dwie tabletki ....

• bei kule i inne formy 24.07.07, 11:49
              Kule kąpielowe wrzucamy do ciepłej wody-w zimnej nie musują.

Składniki:
              100g soda spożywcza
              50g kwas cytrynowy
              25g skrobia ziemniaczana lub kukurydziana (albo jakakolwiek) 25g mleko w
              proszku 25-30g małso kakaowe lub tłuszcz kokosowy lub inny tłuszcz stały
              25 kropli olejku eterycznego
              ewentualnie kilka kropli barwnika spożywczego

Wykonanie:
              Wszystkie suche składniki (soda, kwas cytrynowy, skrobia, mleko w
              proszku)
              zmieszać razem.

Tłuszcz włożyć do szkalnego naczynia, naczynie do garnka z gorącą wodą i
              poczekać, aż tłuszcz się roztopi.

Wlać tłuszcz do suchych składnikow i dobrze wymieszać. Mieszanina powinna mieć
              konsystencję wilgotnego piasku, takiego, z którego można już robić babki, ale
              jeszcze nie jest zbyt mokry ;-). Jesli nasz "piach" będzie zbyt suchy i nie
              można będzie z niego nic ulepic, można dodać odrobinę oleju spożywczego. Teraz
              można dołożyć zapach i ewentualnie kolor. Jeżeli masa zacznie się pienić, to
              trzeba go "ugasic" przyciskając pieniące się miejsce łyżką.

No i można wkładaż mieszaninę do foremek czy pojemników do lodu, a foremki do
              zamrażalnika.

Po kilku godzinach, a najlepiej następnego dnia można wyjąć bomby z
              zamrażalnika i z foremek.

Nie muszą być przechowywane w lódowce, ale mogą się kruszyć, dlatego dobrze
              jest przechowywać je w pudełku, a chcąc je komuś podarować, najlepiej zawinąć
              je w przezroczystą folię. Bomby nie muszą być formowane w formemkach, można po
              prostu ulepić rękami kule.

Mleko w proszku pełni rolę emulgatora i miesza tłuszcz z bomby z wodą. Można je
              pominąć i zrobić bomby bez mleka w proszku, wówczas jednak tłuszcz wypłynie na
              powierzchnię wody i osadzi się na wannie. Nie jest to żadna tragedia, tłuszczu
              jest dosyć mało i łatwo się zmywa.

• bei przepisy znalazłam w sieci:) 24.07.07, 11:49
            • bei piasek do kąpieli- mleczno -cynamonowy 24.07.07, 11:50

cynamonowo-mleczny piasek do kąpieli

Aby zrobic taki mleczny piasek, potrzebujemy:

1 szklankę mleka w proszku
              1 szklankę sody
              1 łyżeczkę mąki kukurydzianej (niekoniecznie)
              1 czubiastą łyżkę cynamonu

Wszystkie składniki wsypujemy do ładnego naczynia i dokładnie mieszamy. Do
              kąpieli wsypujemy 5-7 łyżek stołowych mieszanki
            • bei pieniąca się sól do kąpieli- pomarańczowa 24.07.07, 11:51

1 kg soli (najlepiej gruboziarnistej)
              1/3 szklanki bezzapachowego mydła w płynie
              1 łyżka oleju z pestek winogron
              pomarańczowy barwnik spożywczy (może byc taki do farbowania
              pisanek)
              2 łyżeczki olejku eterycznego o zapachu pomarańczy

Płynne składniki mieszamy w szklance. Następnie wlewamy je do soli, cały czas
              mieszając. Mieszamy do chwili, gdy sól będzie miała jednolitą barwę. Nastepnie
              wysypujemy ją na papier śniadaniowy cienką warstwą i zostawiamy na
              24 godziny
              do wyschnięcia. Później przesypujemy do zamykanego słoja albo pudełeczka.
              • annqaa Re: pieniąca się sól do kąpieli- pomarańczowa 24.07.07, 15:09
                ah zaszalalas az milo na to popatrzec:D
                na RIO umiescilas swietny kursik:)
                pozdrawiam
                • bei jeszcze piasek- wyglada jak prawdziwy piasek 25.07.07, 15:08
                  można by wrzucić kilka muszelek:)
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,1111,66363412,66456753.html
                  • annqaa Re: jeszcze piasek- wyglada jak prawdziwy piasek 25.07.07, 17:37
                    ha wlasnie moja pierwsza porcja chyba to beda muszelki- zamraza sie:D
                    ciekawa jestem efektu:D
                    • czarneoczy Re: jeszcze piasek- wyglada jak prawdziwy piasek 25.07.07, 18:27
                      AAAAAAAAAAAAA.......
                      jutro jadę do auchan i kupię mleko w proszku, zwinę z szafki olej i będę świnić
                      w całej kuchni :D
                      o mamuniu... a jak naprodukuję, to jak się wyłożę w tej wannie to normalnie pół
                      dnia przeleżę...
                      Bei jesteś niesamowita...
                      • annqaa Re: jeszcze piasek- wyglada jak prawdziwy piasek 25.07.07, 18:30
                        naprawde uwierz mi, nie pobrudzisz calej kuchni:D najwyzej garnek i stoł- mi zawsze olej kapie na stol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka