e._ 16.11.07, 12:57 Będzie od poniedziałku w Lidlu, jeśli ktoś ciekaw: www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages/c.o.20071119.p.Piwo_pszeniczne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Piwo pszeniczne czyli białe! 16.11.07, 13:01 Uprzedzam,ze ma charakterystyczny smak i nie kazdemu odpowiada:)Ja lubie:)Moj M nawet nie powacha:D Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Piwo pszeniczne czyli białe! 16.11.07, 13:14 Do tego bardzo się pieni, dlatego fachowo to się je leje na plasterek cytryny. Ciekawostka, ja też nie przepadam ale znam takich, którzy bardzo je cenią i lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Piwo pszeniczne czyli białe! 16.11.07, 13:44 a beczkowe fachowo 7 minut:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m cytryna?! profanacja ;) IP: *.pools.arcor-ip.net 17.11.07, 02:43 w bawarii za dodatek cytryny do piwa przenicznego odbieraja obywatelstwo i deportuja z landu;) dla prawdziwego smakosza takiego piwa cytryna w nim to tak samo jak szampan zmieszany z cola. tylko amerykanie pijaja z cytryna, ale oni raczej sa ogolnie bardzo na bakier z kultura picia, nie tylko piwa Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: cytryna?! profanacja ;) 18.11.07, 16:17 Ale ja w niemieckich knajpach nauczyłam się że to się leje na plasterek cytryny do bardzo wysokiej szklanki. Berlin Zachodni (to był ten pierwszy raz, bardzo dawno), Getynga, Marktredwitz, Drezno itd... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Dokładnie: 18.11.07, 16:29 Herne, Neus, Hamburg, Wielen na granicy z Niemcami - wszędzie z cytryną i to bez dodatkowych pytań.Zresztą: pl.wikipedia.org/wiki/Piwo_pszeniczne i żeby nie skłamać: "...Weizenbier wird in keinem Fall mit einer Scheibe Zitrone serviert. Der Zitronengeschmack verfälscht nicht nur den Biergeschmack, die in der Zitronenschale enthaltenen Öle zerstören auch den Schaum.Auch Reiskörner haben im Weizenbier nichts verloren. Zwar braust und zischt es nach der Reiszugabe kurzzeitig im Glas, aber dieser Vorgang treibt die Kohlensäure aus dem Glas, das Bier wird schal, die Note besonderer Spritzigkeit geht dem Weizenbier rasch verloren..." Ze strony: www.bierundwir.de/sorten/weizen.htm Odpowiedz Link Zgłoś
0yotte Re: Piwo pszeniczne czyli białe! 17.11.07, 23:17 ależ to nic nowego... w Carrefour na bieżąco jest kilka rodzajów pszenicznego piwa :) W innych marketach pewnie też. specyficzny smak, ciekawy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Piwo pszeniczne czyli białe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 11:27 to prawda, tylko ceny zbójeckie Mi jakos nie bardzo....podobnie, jak niebieska pepsi Siła przyzwyczajenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Piwo pszeniczne czyli białe! 19.11.07, 10:11 Ja lubie pszenicznego primatora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwożłopka Re: Piwo pszeniczne czyli białe! IP: 80.54.192.* 19.11.07, 11:28 W plusie na stałe w ofercie maja pszeniczniaka w butelkach /nie w puszce,co nie jest bez znaczenia/ z nieco lepszego browaru, za bardzo przystępne 2,69 st.valentines bodajże.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Jakie białe?P S Z E N I C Z N E tylko. 19.11.07, 13:46 Żadne białe: WEIZEN BEER a nie WEISEN (nie mam niemieckiej czcionki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Jakie białe?P S Z E N I C Z N E tylko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 14:01 Niemiecka czcionka jest zbędna-weizen... lub weissbIEr images.google.pl/images?svnum=10&um=1&hl=pl&lr=&q=weissbier&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Jakie białe?P S Z E N I C Z N E tylko. 19.11.07, 14:25 No faktycznie, kropnęłam się ale to dlatego, że ono takie jaśniutkie jest, w kolorze białego wina i zawsze mi się tak kojarzyło. Mam nadzieję, że nikogo nie wprowadziłam w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Jakie białe?P S Z E N I C Z N E tylko. 19.11.07, 14:33 no nie biale tylko lekko metne:D Weißbier www.brauerei-karg.de/images/dreiplusbild%20Kopie.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Jakie białe?P S Z E N I C Z N E tylko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 14:58 donoszę, że Lidlowskie nie pieni się za bardzo. Własnie z "dzieckiem" wypiliśmy na spółkę. Niech się młodzież uczy, że sa inne piwa. Smak też taki sobie. Jesli już pszeniczne , to pozostanę przy kerfurowskich butelkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
spastic Re: Jakie białe?P S Z E N I C Z N E tylko. 20.11.07, 04:17 Ee tam, niezłe jest, mi smakuje! lepsze od choćby naszego pszenicznego i nijakiego w smaku "Ciechana" którego z kolei jęczmienne klasyczne piwo uważam za skądinąd przebój. Ale to już rzecz gustu. Lidlowskie nie jest może Paulanerem czy Faustusem (puszka) ale jak za te cenę to zdecydowanie warto Odpowiedz Link Zgłoś
szaruga Re: Piwo pszeniczne czyli białe! 20.11.07, 14:39 idę dziś kupić - sprawdzę jak daleko mu do mojego ulubieńca Hoegardeen Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Piwo pszeniczne czyli białe! 20.11.07, 15:17 O tak, bardzo lubie :) Narobilam sobie smaka czytajac ten watek i pojechalam do sklepu po piwo pszeniczne, wrocilam z... Trappiste ;) Odpowiedz Link Zgłoś