Dodaj do ulubionych

Dlaczego szynka świeci

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 08:56
Moja szynka extra świeci w ciemnościach! Przeżyłem szok, kiedy jedząc
sniadanie w ciemnościach, zobaczyłem moją szynkę na chlebku świecącą niczym
znaki drogowe nocą. Usiana była niebieskimi chyba fosforowymi kropeczkami.
Czemu jadamy takie g... Kto na to pozwala? Ile tam jest konserwantów. Zróbmy
coś z tym!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gonia Re: Dlaczego szynka świeci IP: *.oaza-dd.com 23.10.03, 13:28
      Kiedys zauwazylam cos podobnego zupelnie przez przypadek, i zaczelam sie
      przygladac wedlinom. Odkrylam, ze swieca tylko te ze sklepu obok mnie i tak sie
      zastanawiam, czy to nie miejscowe sprzedawczynie tak wzbogacaja moje
      pozywienie.... W kazdym badz razie teraz kupuje gdzie indziej i nie ma
      problemu.
    • Gość: bolus Re: Dlaczego szynka świeci IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 13:44
      Niesamowite!!!!!!!!!!!Musze to sprawdzic.Jesli to prawda to juz wiem jak na
      pradzie zaoszczedzic
    • Gość: Ilona Re: Dlaczego szynka świeci IP: *.green.net.pl 23.10.03, 13:53
      To ja się cieszę, że nie jem mięska (zawsze mniej chemii we mnie siedzi ;) )

Pozdrowionka
    • hania55 Re: Dlaczego szynka świeci 23.10.03, 14:21
      Bo składa się z mięsa w 35-50%. Reszta to.... Może lepiej nie wiedzieć, co.
      A dzieje się tak, dlatego, że szynka z większą zawartością szynki w szynce
      byłaby droższa. Mniej osób by ją kupowało, mniej pieniędzy dla producentów,
      itp. itd.
    • Gość: Papick Re: Dlaczego szynka świeci IP: *.pspeng.cz 23.10.03, 14:22
      Kiedyś czytałem artykuł, że dawno temu można było zrobić z mięsa 0,5 kg szynki, dzisiaj w czasach chemii i okradania klientów 2 kg. Dziś szynka (i nie tylko) jest pełna chemii, która ma za zadanie utrzymać w mięsie wode, dalej są w niej barwniki (no bo ładny kolor, to jest to co ludzie chcą - biała szynka bez koloru nie wygląda apetycznie), dalej wzmacniacze smaku, żeby jeszcze bardziej smakowała itd ...
      Kiedy to wtedy przeczytałem, to już mi się odechciało takich smakołyków.
      • aniel Re: Dlaczego szynka świeci 23.10.03, 15:20
        byl taki artykul w GW- dlatego nie jem szynki :(
        • Gość: tangerines Uważaj, to niebezpieczne IP: *.iis.ar.wroc.pl 23.10.03, 15:46
          Jeżeli wędlina swieci, jest to objaw bardzo niebezpiecznej reakcji chemicznej.
          Nie wolno jej SPOŻYWAĆ!!!! Powstają tam wyjatkowo trujące związki - świecą
          bakterie gnilne.
    • ktys1 Re: Dlaczego szynka świeci 23.10.03, 18:53
      zjawisko fluoroscencji.Szynkę szpikują fosforanami i to właśnie one świecą.
      smacznego
      • Gość: szok Re: Dlaczego szynka świeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 10:58
        Właśnie , własnie. Oto fosforan sodu, który świeci a ma za zadanie, ajk ktoś
        zauważł, zatrzyamć wodę. Czyli szyneczka jest ciężśza, wilgna, a z 1/2 kg mięsa
        wychodzi 3 kg. Czysty zysk, a nasze zdrowei? Kto o tym myśli. Ten siet na pewno
        jest też i w innym pozywionku, niekoniecznie mięsnym? Panie Ministrze od
        rolnictwa i żywności! Jak żyć, jak żyć?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka