Forum Zdrowie DDA
ZMIEŃ
      alkoholu

alkoholu

(15 wyników)
    • Czy pijecie w ogóle, czy boicie się tego, co działo się z Waszymi rodzicami? Czy właśnie powielacie schematy rodziców - jedynym źródłem odprężenia po niedającej satysfakcji pracy jest alkohol? -> pod tym ja się niestety muszę podpisać... Nie mam dzieci - na ich szczęście...
    • Szanowni Państwo! Piszę do Was, ponieważ mam problem, z którym nie potrafię sobie sama pomóc. Znajomy polecił mi to forum, mówiąc, że natrafię tu na miłych ludzi, którzy dadzą mi wskazówki jak rozwiązać tą sytuację. Moim problemem jest wrogość do alkoholu. W dzieciństwie mój ojciec był nałogowym alkoholikiem, co bardzo mocno przeżyłam. W szkole podstawowej nie miałam żadnych przyjaciół, byłam przez nich poniżana i odpychana. Traktowali mnie jak trędowatą. Często mi dogryzali, że ...
    • mój ojciec pije, ale nigdy nie byłam negatywnie nastawiona do alkoholu. sama czasem się napiję(jestem studentką :-)), ale wiem, że bez tego też bym się dobrze bawiła i alkohol nie jest mi potrzebny do szczęścia. wręcz przeciwnie, nie lubię być pijana. nie mam nic przeciwko mężczyznom, którzy piją. mój chłopak na szczęście nie nadużywa alkoholu. raz zdarzyło mu się przesadzić (napił się absyntu). wpadłam wtedy w histerię, bo zobaczyłam w nim ojca. jak to jest u was?
    • Witam. Jestem tu pierwszy raz, ale ogromnie potrzebuje pomocy i nie wiedziałam do kogo się zwrocić.po krótce powinnam przedstawić moją sytuację. Mam 22 lata, w mojej rodzinie alkoholikiem jest ojciec. Po bardzo trudnym i burzliwym dzieciństwie, wielu latach leczenia u psychiatry i terapii u psychologa stanęłam na własne nogi. Przeszłam bardzo wiele, aczkolwiek zdaję sobie sprawę z tego, że wiele innych osób przeszlo o wiele więcej. Z powodu tego jak było w domu, miałam wiele problemów ze sobą...
    • Czytam wasze posty i musze przyznac, że zazdrosze Wam tego tzw. wstertu do alkoholu. Ja pomimo tego co przeszłam w dzieciństwie i co trwa do tej pory, sama czasem sięgam po alkohol i to jest dosyc musicie przynac dziwny przypadek. Skoro w mojim życiu wyrzadził mi wileką krzywde nadal czasem sięgam po niego, ale to chyba stare nawyki z okresu dojrzewania i chęci zwrócenia na nich swojej uwagii (o czym pisałam wcześniej)Co sądzice na ten temat?
    • Witajcie, moje pierwsze pytanie brzmi: czy każda osoba, która wychowywana była w rodzinie, gdzie jeden z rodziców był alkoholikiem, ma syndrom DDA? Po drugie, chciałam uzyskać opinię na temat następującej sytuacji: mężczyzna z którym planuję dalsze wspólne życie, wychowywany był przez "normalną" matkę i ojca alkoholika - są po rozwodzie (poważany Pan, z odpowiedzialną pracą a przy tym kilka odwyków na oddziale plus próby samobójcze i gnębienie rodziny - mam wrażenie, że również ...
    • (...) KIM JESTEŚMY? Dobrze opisuje to fragment książeczki "12 Kroków dla Dorosłych Dzieci z uzależnieniowych i innych rodzin dysfunkcyjnych": Dorastaliśmy w rodzinach dysfunkcyjnych. Ich środowisko wypaczyło nasze myślenie o nas samych i o otaczającym nas świecie. Widząc siebie w krzywym zwierciadle informacji i sygnałów dawanych nam przez naszych rodziców, uwierzyliśmy, że jesteśmy "nie w porządku". Zostaliśmy pozbawieni naszej autentycznej tożsamości i zaczęliśmy szukać sposobów na ...
    • Witam Was. Kilka dni temu znalazlam to forum. Wlasciwie nie wiem od czego zaczac swoja opowiesc. Wiem, ze jestem DDA choc nie wszystkie cechy do mnie pasuja. Mam 28 lat. Mieszkam za granica. Mam meza i coreczke. Tata popijal przy wszelkiego rodzaju okazjach (imieniny, wesela itd) i to dosc mocno, do urwania filmu, zasniecia. Na co dzien nie pil. Mama nigdy z nim nie miala zadnej imprezy bo sie tak spijal, ze musiala go holowac do domu lub w jakies inne miejsce gdzie dochodzil ...
    • witam, jestem tu po raz pierwszy, zalozylam ten watek na innym forum ale przekierowano mnie tutaj, to moze teraz cos o mnie i o mojej mamie: otoz z moja mam zawsze byly problemy, z powodu alkoholu do ktorego ma do dzis slabosc, wiele sie z tata przez nia wycierpielismy, najedlismy wstydu itp. niewazne, od jakiegos czasu jest z nia troche lepiej tzn. popija sobie rzadko, niestety ja i tak jak ja widze taka chwiejaca sie i jak cos belkocze do mnie wpadam w zlosc, zreszta zlosc t...
    • mam wszelkie objawy, mimo, że u mnie w domu alkohol był nieobecny kompletnie. Ale opis osoby z DDA pasuje jak ulał do mnie. I mój dom był "toksyczny"... Proszę o pomoc...
    • Znacie takie przypadki? Nie wiem, jaki procent alkoholików to synowie alkoholików, ale słyszałam, że alkoholizm bywa "dziedziczny". Ciężko mi to pojąć - dlaczego alkoholizm rodziców nie zniechęca ich synów do sięgania po alkohol, nie jest przestrogą, nie rodzi urazu do alkoholu? Mój brat niestety ma zadatki na alkoholika, lubi sobie wypić, pije nie tylko towarzysko, ale też w domu, "do lustra". Stosunki między nami są od zawsze chłodne i często dochodzi między nami do spięć (jest ...
    • Hej. Za rok wychodze za maz. mam nadzieje. Moj przyszly maz tez jest dda. Jak wiadomo, dda czasem maja klopoty z kontrola. Ja mialam, wprawdzie nie jesli chodzi o alkohol. On mial koszmarny wzorzec w domu i w ogolniaku popijal, bo nie mila co robic. Teraz jest inaczej, nie chce pic, chodzimu na terapie dda. Jednak ja caly czas sie boje n maxa, ze on bedzie jednak alkoholikiem, ze wszystko sz...trafi, ze nie mamy sznas, w ogole fatalizm. Najgorsze jest to, ze ze 4 razy w ostatnim r...
    • ??? jestem dda(chociaz to slowo nie chce przejsc mi przez gardlo) mam predyspozycje do wiadomego, czy alkoholizm rodzicow i juz chyba brata oznacza... ???
    • trzy tygodnie temu rozstałam się z chłopakiem, po ponad 5 latach związku. to on mnie zostawił. powodem była chęć nowości, wolności. zrozumiałam, przebolałam, a że okazał się beznadziejny, bo już po dwóch dniach od rozstania pocieszył się w ramionach innej dziewczyny, zaczęłam nowe życie. dowiedziałam się jednak, że on od tych trzech tygodni codziennie pije. miał dwa dni przerwy, ale jak mnie zobaczył, to znów się upił. wiem, że to już nie mój problem, ale czy uważacie, że on ma problem ...
    • Mam pytanie: czy u kogoś w Was stwierdzono uzależnienie krzyżowe? Czy leczycie się na to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się