alkoholu

(20 wyników)
  • Jestem 6 miesięcy po leczeniu i w związku z tym zapytałem lekarza o ewentualne wypicie np piwa czy kieliszka wódki od czasu do czasu i powiedział, że "można wypić - alkohol nie spowoduje nawrotu wirusa". Jakie są WASZE opinie na ten temat?
  • Cześć mam Pytanie znowu odnośnie picia alkoholu po kuracji interferonem. Skończyłem leczenie interferonem 3 tygodnie temu i na przykład jakbym wypił 1 piwko przy sobocie to nic mi nie grozi? Prosze o odpowiedż
  • alkohol(23)

wiem, ze nam nie mozna.ale nie pije 2 lata.we wrzesniu koncze terapie.jest jak na razie minusik.chcialabym uczcic jakos zakonczenie tego leczenia.dzis lekarka powiedziala, ze moge zapomniec o suto zakrapianych imprezach.ja nawet nie mam ochoty na wielkie picie, ale tak czasem w weekendzik, dla lekkiego rauszu, zresetowania sie.niech sie wypowie ktos kto juz skonczyl... czy picie moze jakos wplynac na utrzymanie minusa???
  • Jestem nosicielem hcv mam 40 lat,nie lecze sie bo niewiem czy to cos pomoze,a w dodatku pije alkohol w weekendy czy jest to niebedzpieczne?
  • Mój mąż pije przynajmniej jedno piwo dziennie,a w weekendy po kilka. Lekarz powiedział, że w małych ilościach można pić alkohol, ale ja czytałam, że każda nawet najmniejsza ilość, przy wirusie hcv bardzo osłabia wątrobę. Czy można pić alkohol gdy choruje się na hcv?
  • Alkohol(11)

Pytam z czystej ciekawosci. Po 1/2 lampce wina, jestem pijany :-) Czy Wy macie podobne objawy, czy tylko ja mam tak "dobrze" ? Oczywiscie alkoholu nie pije, to była tylko degustacja.
  • Na początek przypomnienie o sobie... O WZW C dowiedziałem się około 25 lat po złapaniu gada. Przeszedłem lecznie interferonem, zakończone w zeszłym roku, niestety niepowodzeniem. Mimo niepowodzenia wyniki enzymów wątrobowych jakoś tam się poprawiły. Czekam na nowe leki. Ponoć za 2-3 lata dostepne w Polsce ("rozruch" NFZ-tu). W mojej "głowie" poukładałem sobie to wszystko tak, że mam gada w sobie ale skoro przez tych prawie 30 lat nic strasznego mi nie zrobił + interferon (poprawił mimo wszys...
  • Witam mam takie pytanie w środę skończyłem ostatni zastrzyk tego Interferonu i na przykład jakbym chciał sobie wypić piwko może 2 to jak to by podziałało na mój organizm jak długo ten lek utrzymuje się w organizmie i czy pijąc te piwo nic mi nie grozi ? proszę o odpowiedz
  • Nie wiem nawet od czego zacząć…sprawa jest dosyć skomplikowana i chyba beznadziejna bo nie można dorosłego człowieka zmusić do czegoś czego sam nie chce…pisze chyba tylko po to żeby się wyżalić ;( mój brat ma 30 lat..w wieku 24 lat wykryto u niego wirusa HCV, podjął leczenie ale ze względów zdrowotnych (znaczna nadwaga, wysokie nadciśnienie, problemy z hormonami, stłuszczenie wątroby) musiał przerwać terapie. Od tamtej pory nie chce słyszeć o żadnym leczeniu, re terapiiR...
  • Lubię alkohol, ale z racji przebytej terapii, no i nadszarpniętej wątroby / zw1 / nie piję dość często. Myślę o daniu sobie w żyłę przeciętnie raz na miesiąc / nie łączyć z patologią i przemocą / Mam oczywiście swoje zdanie na ten temat, ale co Wy myślicie? Danie w zyłe czyt dosłownie - zalewka.
  • Ciekawostka dla miłośników LIV-52: Fotografie martwicy wątroby i wzrost ALT wywołany przez paracetamol u szczurów i normalne u użytkowników LIV 52: medind.nic.in/jab/t04/i4/jabt04i4p278.pdf
  • czy ktoś może mi napisać, jaki lekarz powinien ustalać najlepszą dietę dla chorej wątroby? czy robi to hepatolog, czy raczej inny lekarz, np. dietetyk czy diabetyk?
  • Witam, ostatnio sporo czytalam nt. wyciagu z karczocha i pozytywnego wplywu na watrobe chorego na HCV. Polecano go rowniez tutaj, na tym Forum. Moje pyt. jest nastepujace: - spotkalam sie z wyciagiem firmy Phyto Farm - ale wszystkie wyciagi plynne maja spirytus - a przy hcv nalezy sie wystrzegac alkoholu. - farmacuta porownujac sklad tegoz wyciagu powiedzial,ze lepszy sklad maja tabletki cinarizina i jeszcze jakies o podobnej nazwie (jesli zle napisalam,przepraszam). Jak to jes...
  • Z tego wszystkiego aż zajrzałem na pierwszą stronę forum gazeta.pl aby zobaczyć czy przyczyną nie jest reklamowanie tam naszego zacisznego forum. Ale nie. Obecnie promowane: Schizofrenia Wszystko o chorobie, prawach pacjentów, leczeniu... * Sposób na uniknięcie omamów * Picie alkoholu na forum * World Mental Health Day To chyba nie o nas?
  • witam. Od prawie roku borykam sie z bólami z prawej strony na wysokości żeber. Zaczelo sie w ubiegle wakacje. zrobilem badania:mocz,krew standard,usg i wszystko w normie.pani doktor powiedziala,ze histeryzuje.niedlugo poznej zrobilem podstawowe badania watrobowe:alat,aspat itd.wszystko w normie tylko ALAT 45. gastrolog powiedzial ze to nic nie znaczy. od tamtej pory raz pobolewalo raz nie.w ubieglym tygodniu zaczelo olec znowu i sie uparlem ze to wylecze. ponowne badania ALAT73,re...
  • Piwo(12)

Zapobiega marskości wątroby, zawałowi serca, nowotworom, udarowi, gruźlicy, starzeniu się i... tyciu. Jest lekkostrawne i niemal w całości przyswajalne, a na dodatek pełne witamin. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by nawet codziennie sięgać po małe jasne z pianką. Wszystko na zdrowie! Trudno przecenić walory piwa nie tylko w roli towarzyskiego „wspomagacza", ale przede wszystkim jako zdrowego i pożywnego napoju, który ma zbawienne działanie na nasz organizm. Podobnie jak wszys...
  • Witam serdecznie! Chcę się pochwalić,że dziś odebrałam to najważniejsze badanie, które się wykonuje na zakończenie 48 tygodniowej kuracji - mam minusa!!!!! Do tej pory nie brałam czynnego udziału w wymianie opinii między osobami zmagającymi się z wirusem, bądz też odkładającymi decyzję o podjęciu leczenia. Warto było, gdyż kuracja, w moim przypadku, przebiegła stosunkowo łagodnie. Powodzenia życzę wszystkim leczącym się.
  • Chciałem się dowiedzieć co oznaczają nieznacznie podwyższone te 2 wyniki i co należy zmienić, żeby były w normie. Mam na myśli jakieś zmiany diety, czy coś podobnego. Pozdrawiam:)
  • Dzisiaj ostatni raz wzięłam interferon. I wiecie co? Był to najprzyjemniejszy zastrzyk ze wszystkich :D
  • Podobnie jak niektórzy z Was jestem nosicielem wiruska C, mam pytanie, ponieważ wybieram się na sylwestrową imprę na ile będę nierozsądny (wg. Was)o ile na okolioczność Nowego Roku wypiję lampkę szampana lub dwie. Nadmienię, że od momentu kiedy dowiedziałem się o swojej chorobie unikam alkoholu. Coż sądzicie na ten temat, drodzy forumowicze???? Korzystając z okazji życzę wszystkim dużo, dużo zdrowia i samych minusów w Nowym 2008 roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się