choroby

(198 wyników)
  • Czy chorując na chorobę przewlekłą (ciągnącą się latami) zdecydowałbyście się na dziecko wiedząc ,że choroba może być dziedziczona, ale nie w sensie prostym z rodziców na dzieci. Można odziedziczyć skłonność genetyczną do zachorowania, ale nie musi to oznaczać, że choroba wystąpi. Zdecydowałybyście się? Przekazałybyście "złe" geny dla swoich potomków?
  • Witam. Z pewnością nie jestem jedyną osobą, którą lekarz w wywiadzie pyta o choroby w rodzinie. Jakie choroby brane są pod uwagę? Chodzi mi raczej o to, czy podajecie choroby cioci, wujka...czy tylko rodziców i babcie, dziadków? Pytam ze względu na własne problemy i...no właśnie. Jakieś dwa miesiące temu brat mojego taty poszedł do szpitala. Marskość wątroby. W zeszłym miesiącu nagle poszedł do szpitala drugi brat taty. Nowotwór płuca. Brat nie żyje. A wczoraj...trzeci brat był ...
  • Czy coś wiecie o tej chorobie, jakie są objawy? Jak się leczy\?
  • Usłyszałam o chorobie na którą cierpi pewien nastolatek. Polega ona na ustawicznym lęku, obawie co stanie się w przyszłości, osłabione sa też kontakty interpersonalne. Takie dziecko nie jest zdolne do nauki w normalnym środwisku klasowym. Wiecie jak nazywa sie ta choroba? Bardzo potrzebuję pomocy!
  • Z takim właśnie podejściem spotkałem się u lekarzy i specjalistów. Na moje pytania o tę chorobę dostaję tak mgliste informacje... Ktoś ma jakieś artykuły do podrzucenia?
  • Witam, 4 dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży, umówiona do ginekologa jestem za tydzień. Wg mnie to może być ok 4 tc. W poniedziałek obudziałam się z okropnym bólem szyi - nie gardła , ine przełyku ani migdałków ale bólem na wysokości jabłka adama. Ból jest tak potworny ,że nie mogę głowę przechylić w prawo, dotyk tego miejsca powoduje zwiększenie bólu :( Mam podwyższoną temp. Dziś byłam u lekarza rodzinnego, twierdzi,że to węzeł chłonny, z powodu ciąży nie zapisała...
  • Napewno wiekszośc z Was nie zna tej choroby, ja znam az nadto. Moja MAma choruje od 92 roku, objawy to leki, urojenia, zamknięcie w sobie, senność. Czasmi bedąc w pracy lub wiekszym gronie ludzi odnoszę wrażenie, ze jestem obarczona ta choroba, a mianowicie wyłanczam sie z dyskusji, zamykam w sobie, wtedy czuję, ze robie sie podobna do Mamy. Pytanie do osob ktore znaja chorobe: Czy tez spotykacie sie z takimi sytuacjami
  • Witam, mam pytanie czy wynik badania cytologicznego w grupie I wyklucza inne choroby typu grzybice czy chlymydie?
  • Dziewczyny moze wiecie co to za choroba. Ostatnio na palcach pod złotymi pierscionkami i obrączką robi mi się zielonkawy kolor na skórze.Slyszałam ze jak złoto"farbuje"to coś jest nie tak w organizmie ale co? Z gory dziekuję
  • proszę podpowiedzcie mi co to za rozpoznanie, ginekolog wpisał mi jako kod choroby N 86, czy ktoś z was może wie o co chodzi???
  • pomóżcie!zanim zaczniemy ze soba sypiac chcemy zrobic badania, ale mam watpliwości jakie-co mozna zbadac dajac do pobrania krew?HIV i jakie jeszcze choroby przenoszone drogą płciową?
  • Wiecie może gdzie znajdę nazwę choroby znając tylko jej indeks ( chodzi mi o taki skrót gdzie jest podany numer choroby).Pozdrawiam
  • Moja siostra ma 21 lat. 3 lata temu zachorowała na schizofrenie...Byla miesiac w szpitalu a pozniej przez rok brala leki.Wszystko minelo... A teraz obserwuje jej zachowanie: jest pobódzona, gada jak nakręcona a innym razem jest wyciszona. Wyolbrzymia wszystkie problemy, bardzo się stresuje i wszystko ją przeraża.Nie może się na niczym skupić. Jest męcząca. Gdy jej wspominam o wizycie u lekarza to nie chce o tym słyszeć. Jestem jej przyjaciółką i mnie sie ze wszystkiego zwierza, ni...
  • Witam Was dziewczyny! Może któraś z Was ma lub miała taki problem jak ja... otóz od jakiegoś roku choruję na zwyrodnienie kregosłupa z uciskiem nerwów na prawą nogę. pracowałam,byłam bardzo aktywna,chodziłam na aerobic,jeżdziłam na rowerze.poniewaz mam tendencje do tycia,po ciąży schudłam 27kg.Moja waga oscylowała pomiędzy 60-65kg.I dopadło mnie choróbsko!Zero pracy,zero cwiczeń,zero rower NIC!!!Tylko leżenie i dreptanie po domku.Nawet do sklepu wyjśc nie mogłam... mój mąz to do...
  • Mam tyle przypadłości, że z tego powodu doszło mi jeszcze psychiczne schorzenie - depresja. Najgorsze jest to że moje choroby są zewnętrzne, czyli mające wpływ na mój wygląd. To jest strasznie dołujące. Uwaga, wymieniam: 1. Progenia (jak bym miała pieniądze, to bym zoperowała...) 2. Żylaki 3. Skrzywienie kręgosłupa 4. Hirsutyzm 5. Krótkowzroczność i astygmatyzm 6. Depresja Pewnie myślicie że wyglądam jak potwór.. No cóż, piękna nie jestem ale postronny człowiek nie domyśli ...
  • Witam. W tym miesiącu odłożyłam tabletki anty,bo chcemy mieć dzidziusia :) i właśnie 6.03 miałam ostatni okres a teraz rozłożyła mnie choroba-boli mnie gardło i mam temperaturę( dochodzi do 38,5) i nie wiem jak z leczeniem!!!mogę brać tabletki przeciwgorączkowe?bo co jeśli jestem już w ciąży?a raczej za wcześnie jest by robić test.....poradźcie kobietki :)
  • Doszłam do wniosku, że wszystkie choroby biora sie ze złego odzywiania i braku ruchu. Co sadzicie o tym?
  • Od jakiegoś czasu bardzo piecze mnie w okolicach wejscia do pochwy. Mam ogromne bole calego brzucha(nie takie smae jak w trkcie miesiaczki). W wejsciu do pochwy zauwazylam cos co chyba sie z iej wydostalo, gesta konsystencia, dosc spora. To wstydliwy problem. Cezko mi jest o nim pisac a juz nie wspominajac o pojsciu do ginekologa. Mam 18 lat i jeszcze nigdy nie bylam u ginekologa i sie boje, wiec prosze doradzcie co mam robic, jelsi ktos mial podobny problem lub wie os na ten temat to n...
  • MAm problem. Babcia męża - starsza juz osoba - całe życie ma psy lub koty i jest z nimi bardzo zżyta. Ostatanio gdy u niej byłam poczęstowała mnie min. kawałkiem chleba któy ukroiła i dała mi z ręki. Za chwile dała jeść psu "z ręki". Skojarzyłam wtedy - ze ona nie myje w ogóle rąk po psie i wcześniej też pies lizał jej rękę (z której ja zjadłam chleb), ona go głaskała. Boje sie teraz że mogłam zarazić się jakaś chorobą. Pies (dalmatyńczyk) ma ważne szczepienia i odrobaczenia ale - ...
  • Mam astmę a chciałabym w przyszłości mieć dziecko. Biore lekarstwa serevent (sterydowy) i cropoz, 2 razy dziennie po 2 dawki. Oprócz tego mam AZS (atopowe zapalenie skóry) i ciągły katar alergiczny. CZylijestem kompletnym, cieżkim alergikiem. Do tego - ostatnio jak miałam robione badania okresowe- wyszło mi cisnienie 140/80 (ale to chyba drobiazg), wstajęz moczem do ubikacji w nocy zwykle 2 razy. No i - chyba od tej astmy - zwapnienie fragmentów płuc. Chciałabym bardzo mieć dziec...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się