choroby

(19 wyników)
  • Najpierw małe sprostowanie do wstępu do tego forum: choroba Addisona (niedoczynność kory nadnerczy) to również choroba autoimmunologiczna. To w charakterze wstępu. :-) A teraz do sedna sprawy: niestety (a może na szczęście) jest to choroba bardzo rzadka, która jakoś przytrafiła się właśnie mnie. Czy ktoś z Was miał może do czynienia z ta chorobą? Chciałabym wymienić doświadczenia.
  • Czy choroby immunologiczne współistnieją ze sobą? Czy zachorowanie na jedną oznacza, iż może wystąpić inna choroba z autoagresji? Czy skoro organizm wytwarza przeciwciała antytarczycowe jak np. Hashimoto, to znaczy, że wytwarza też przeciwciała anty innym organom?? Pomóżcie!! Czy ktoś coś wie na ten temat??
  • Po zdiagnozowaniu Hashimoto i sprzeczych opiniach kilku endokrynologów na temat skutków tej choroby dla organizmu ( w jednym byli zgodni choroby nieuleczalnej)wybrałam się do immunologa (uznanego specjalistę). Lekarz z uśmiechem na ustach stwierdził, że nie ma się czym przejmować bo mamy przecież rewelacyjny polski lek na m.in. tą chorobę w postaci tfx. I tu moje pytanie - jeżeli lek tan jest taki rewelacyny to dlaczego żaden endo mi o nim nie wspomniał i necie trudno coś się na t...
  • Witajcie. Szukam kontaktu z rodzicami dzieci lub osobami dorosłymi, u których potwierdzono agammaglobulinemię Brutona(XLA). Mam 2-letniego synka z "niezłą" historią chorobową i wyniki badań szpiku w ręku... Bardzo chciałabym wymienić obserwacje, informacje itp. Z góry dziękuję za maile. Pozdrawiam i do usłyszenia. Marta, mama Jaśka
  • Jeśli ktoś chce znać przyczynę ponad 100 chorób autoimmunologicznych, jak przewidywać, zapobiegać i leczyć przyczynowo (bez leków) przez unikanie czynnika chorobotwórczego, to proszę napisać do jerzygrzeszczuk@op.pl Jerzy Grzeszczuk
  • Wiecie kto moze stwierdzić, czy to na pewno toczeń? Miałam cięzka małopłytkowść, początkowo podejrzawaną jako hemofilię. Po 4 latach sama przeszła, wczesniej nic nie pomagalo. Potem dostalam choroby Hashi-moto, reumatologicznego zapalenia stawów, anemii hemoloitycznej, lekopenii, zaplenia mięsni. Mam objawy jak w toczniu, przeciwciała, podwyższone ob, itp. ale lekarze nie są pewni. Leki na mnie nie dzilaja, a na typowe leki na toczen albo w ogole nie reaguje, albo alergicznie. kog...
  • Trafiłąm na to forum dopiero dzisiaj i mam do Was pytanie czy jest tu ktoś kto może miał podobne problemy. Otóż pare lat temu będąc w ciązy zaczęłam nagle głuchnąć i tak w ciągu 2 tygodni ogłuchłam na 1 ucho czałkowicie, po krótkim czasie to samo zaczęło sie dziać z drugim. W drugim uchu utratę słuchu udało sie powstrzymać, ale od tamtego czasu zdarzyło się parę takich epizodów w wyniku czego słuch w tym jedynym słyszącym uchu znacznie się pogarsza. Lekarze twierdzą że to w wyniku choro...
  • Poszukuję lekarza, który złożyłby różne rzeczy do kupy i powiedział o co chodzi. Nawracające półpaśce - obecnie zaleczone. Nawracające zapalenia oczu. Od lat podwyższone OB i CRP. Za dużo limfocytów.Bolące stawy i mięśnie. Węzły chłonne powyżej 2 cm. Teraz Graves-Basedow, więc wszelkie dolegliwości zrzucane są na tarczycę. Nawet te, które mam od lat. Ostatnio endokrynolog (kolejna z serii, bo jeszcze nie mam lekarza, który nie sprawia wrażenia bankomatu przyjmującego kasę) zapyta...
  • witajcie, dziekuję za odpowiedzi na mój post o OB. skoro jak piszecie, nie jest to miarodajne badanie, to jak was zdiagnozowali? Czy zawsze trwało to latami, chodziliście opd lekarza do lekarza? Jakie pierwsze badanie zasugerowało waszemu lekarzowi że to może być toczeń lub inna choroba autoimm, skoro krew ;ieliście ok? Przepraszam za tak szczegółowe pytania ale to dla mnie bardzo ważne. I jeszcze jedno:czy motyl na twarzy przeważnie jest pierwszym sygnałem, czy wyprzedzają go b...
  • Niedawno zrobiono mi przeciwciała i wyszły ANA 1:80 typ świecenia jąderkowy i plamisty. Lekarz mówi że to choroba autoimmunologiczna, czy to może być twardzizna, czym się to objawia, bo pielęgniarki w szpitalu, za każdym razem jak próbowały mi pobrać krew, to nie mogły przebić skóry taka twarda. Proszę o sugestie. Dziękuję
  • Witajcie, Duzo Was tu zagląda chorych na SM ? Ja własnie tydz. temu dowiedziałam się ze jestem chora. Własnie wrociłam ze szpitala, przez 5 dni dostawałam sterydy w kroplówkach, teraz nadal biorę Metypred. W koncu przeszły mi zawrory głowy jakie maiałam od 2 tyg., a dokładniej mowiac maiałam oczopląs. Jeszcze trochę cierpną mi rece i nogi, ale mam nadzije ze i to mi przejdzie... A jak jest u Was? Jak długo juz chorujecie? jakie macie objawy? nie znam nikogo chorego na SM...mam tyl...
  • Czy ktoś wie do jakiego specjalsty się udać? Laryngolog odsyła do reumatologa, a reumatolog do laryngologa. Gdzie w Polsce leczyć? Czy ktoś wie?
  • Pragnę podzielić się swoją wiedzą na temat chorób immunologicznych
  • Witajcie! Kilka dni temu otrzymałem maila z propozycją założenia fundacji. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o odzew. Fundacja dotycząca Twardziny ma mieć na celu większy i szerszy dostęp do informacji, tłumaczenie stron anglojęzycznych itp.
  • W tym wątku proszę o napisanie jak trafiliście na to forum. Dziękuję.
  • Proszę o jakąkolwiek informację na temat przebiegu ciąży oraz porodu w tej chorobie. Dotyczy to mojej podopiecznej.Jest w 18 tym tygodniu i lekarze proponowali usuniecie.Przyszła mama sie nie zgodziła.Lekarze zapewniają o możliwości wielu komplikacji, jak w ciąży tak i po porodzie. A może są jakieś mamy z takim doświadczeniem?
  • Nadczynność tarczycy przyspiesza wszystkie reakcje chemiczne w organizmie, czego wynikiem są niekiedy dziwne dla otoczenia zmiany wyglądu czy zachowania chorego. U nastolatków choroba wybucha jak wulkan, bez ostrzeżenia. Pojawia się wole, poty, rozdrażnienie, brak koncentracji. Młodzi ludzie po 20 roku życia, gdy ich tarczyca zaczyna źle pracować, odczuwają nagły przypływ energii i nadmierne pobudzenie. Bywają kłótliwi i wybuchowi. Po 45 roku życia chudnie się i traci apetyt, oga...
  • Od 5 lat nie mam postawionej diagnozy. Ani leczenia.. Moze ktos z Was spotkal sie z czyms takim? 5-4 lata temu: nawracajace zakazenia bakteryjne i wirusowe, stany zapalne oskrzeli, drog moczowych, przydatkow; 3-2 lata temu: spadek zakazen bakteryjnych ale wzrost infekcji wirusowych; 2 lata temu do chwili obecnej: 1-2 infekcje wirusowe w miesiacu. To znaczy nekaja mnie: bole kosci(nie tylko stawow), miesni, gardla, uczucie, jakby zaczynala i sie grypa.Codziennie wieczorem mam wraze...
  • podobno ta odmiana twardziny nie jest grozna.. czy to prawda?? co to jest?? jak to leczyc?? czy wystaryczy leczenie dermatologiczne czy powinnam udac sie do poradni chorób tkanki łącznej?? bede wdzieczna za informacje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się