Forum Zdrowie Uzależnienia
ZMIEŃ
      choroby

choroby

(62 wyniki)
    • a jedynie postawą, zespołem utrwalonych zachowań wobec osoby uzależnionej (chorej). Zaglądam tu bardzo rzadko, jednak to ukuło moje oczy i moja wiedzę na ten temat. Nie jest zgodne z prawdą.
    • Zdaje sobie sprawę, że pewnie zaraz zostanę zlinczowana, ale z góry uprzedzam, że poniższa kwestia również dotyczy mnie, a moim założeniem nie jest urażenie kogokolwiek... Od jakiegoś czasu czytam to forum, różne wypowiedzi, i tak zastanawia mnie jedna kwestia. Uzależnienie nazywane jest chorobą, ma objawy kliniczne no i generalnie z punktu widzenia medycznego tą chorobą jest... ale w moim mniemaniu, to nazywanie narkomanii czy alkoholizmu nagminnie chorobą, to w mojej ocenie troszkę naduż...
    • 17-letni syn narkoman mojej koleżanki pobił ją, bo kasy nie chciała mu dać. I w takiej chwili zawsze szlag mnie trafia, jak pomyślę, że ludzie traktują narkomanię w kategorii ,,choroby''.
    • Witam, jestem DDA, pije mój ojciec. Od pewnego czasu męczy mnie taki dylemat... Otóż wszyscy naokoło (mnie) trąbią, głównie rodzina i znajomi, że alkoholizm to choroba, więc mój tata jest chory. A ja sobie tak myślę, tak się zastanawiam i nie mogę sobie przypomnieć, kiedy on się tą chorobą zaraził? To jakiś wirus był może? Śmieszy mnie to, że ludzie tak pobłażliwie patrzą i traktują alkoholików, bo oni są CHORZY NA CHOROBĘ ALKOHOLOWĄ. Śmiech na sali. Przecież to nałóg. Koniec kro...
    • niedojrzałych emocjonalnie tzw "wiecznych dzieci" - efekt wychowawczy rodziców od najmłodszych lat. www.antykoncepcja.com.pl/article3_1.htm Człowiek dojrzały emocjonalnie: 1. Przyjmuje krytykę z wdzięcznością, będąc szczerze zadowolonym z możliwości poprawy. 2. Nie pogrąża się w litowaniu nad sobą. Zaczyna odczuwać działanie praw równowagi w całym życiu. 3. Nie oczekuje, że wszyscy będą mu okazywać specjalne względy. 4. Potrafi zapanować na swoim temperamentem. 5. W nag...
    • Tak się zastanawiam czy alkoholizm to choroba??? Jeśli tak to dlaczego tak naprawdę nikt jej nie chce leczyć (przymusowo) albo dlaczego nie da się z niej wyleczyć. Gdzieś czytałem że alkoholizm to choroba przewlekła prowadząca do śmierci, skoro leczy się inne choroby dlaczego w Polsce nie leczy się alkoholików tylko stwarza im się większe możliwości do picia?? Może to poprostu choroba nieuleczalna tak jak rak czy hiv?? Ale nawet osoby chore na raka, czy hiv mimo nieulczealności leczy s...
    • Do założenia tego wątku zmobilizował mnie ten wpis dziewczyny piszącej pod nickiem bezdech 2 forum.gazeta.pl/forum/w,176,139917519,139917519,Brak_w_okolicy_grupy_Al_Anon.html Tak często piszą tu członkowie rodzin osób uzależnionych , więc pomyślałam , że dobrze byłoby zgromadzić informacje na temat tej choroby w 1 miejscu. To nie jest wątek do dyskusji - jeżeli chcesz porozmawiać na ten temat - załóż proszę własny wątek na naszym forum.
    • Tylko dla potrafiacych logicznie wnioskowac. W obecnym podejsciu do Alkoholizmu istnieje kilka dogmatow, z ktorych pewne wymienie: 1. Alkoholizm to choroba nieuleczalna. 2. Alkoholizm to choroba ktorej nieodlacznym skladnikiem jak nie podstawa jest tzw system iluzji i zaprzeczen. 3 ALkoholizm to utrata wolnej woli- czyli bezsilnosc wobec alkoholu. ( Bezsilnosc wobec alkoholu przejawia sie przez spozywanie go mimo wczesniejszych szczerych deklaracji, ze spozywac sie go nie b...
    • Tak zdeformowała nasz świat emocji, że nie umiemy spokojnie rozmawiać o tym co przecież nas ŁĄCZY - nieszczęście uzaleznienia! Ze swej strony przepraszam Eskę za swoje słowa sprzed 2 lat. Rozumiem, że kierując się najlepszymi intencjami pisała to co każdy uzaleznioniony nowicjusz pragnie przeczytać. Tak naprawdę najważniesze jest to, żeby każdy kroczył spokojnie swoją drogą do celu jaki sobie wyznaczył.
    • Wznowione wydanie znanej ksiazki prof W.Osiatynskiego. Dostepna w wiekszych ksiegarniach - polecam zarówno tym ktorzy uczestniczą w ruchu AA jak i tym którzy nie uczestniczą, warto przeczytać. "Opis: Książka ?Grzech czy choroba? po raz pierwszy została wydana w 1992 roku przez Instytut Psychiatrii i Neurologii. W pięć lat później opublikowało ją wydawnictwo ?Akuracik?, prowadzone przez mego przyjaciela, nieodżałowanej pamięci Marka Adamika. Obydwa wydawnictwa miały stosunkowo w...
    • Coś mi tu nie pasuje. Żyję (żyłam, bo wkrótce się wyproawadzam z moją częscią domu i zagrody) z alkoholikiem ponad 10 lat. Na początku - ciężko mi ocenić czy to była już choroba (byłam szalenie zakochana). Picie postępowało, że jest śmiertelne wierzę - znam młode śmiertelne ofiary, nawet znałam osobiście. Młode wtedy, ledwo po 30-tce. Tylko to określenie - choroba niezawiniona - mi nie pasuje. Niezawiniona przez kogo? przez niego czy przeze mnie. Parę lat już wysłuchuję, że gdybym...
    • jestem na etapie czytania fajnej ksiazki w której ostatnio duzo jest poswięcone alkoholowi tzn zabawa ,dobry alkohol i ........... z poniedziałku na wtorek miałam sen alkoholowy ,cały dzien byłam jakas podenerwowana i niespokojna ,nie wiedziałam co mi jest .............. az wieczorem eureka :) powiedziałam do męza ,ze ja mam poprostu głód alkoholowy i co dziwne uspokoiłam się a zarazem ucieszyłam ,ze go rozpoznałam:) nie wiedziałam ,ze tresc tego co czytam moze tak zadziałac....pogadałam ze s...
    • Chciałem się podzielic swoimi przemyśleniami z dzisiejszej nocy. Jeastem alkoholikiemi od pewneog czasu czynnym i mocno czynnym.Osttnie kilka tygodni nie trzeźwiałem.moje doświaczenia z alkoholem sięgają lat sześdziesiąty.Jednak ostatnie kilka dni to jetsistny koszmar.od kilku dni nie piję.Ale wcale nie zmiełomoje samopoczucia Od trzech dni nie mogę jeśca noce spędzam na oglądaniu telewizji i, a jak się proogram kończy siadam do komputera.Dziś postanowiłem trochę poczytac o uzależniu od alkoh...
    • tak a propo- jesli trzymamy sie nazewnictwa i powolujemy na WHO to alkoholizm nie jest choroba (disease) tylko zespolem zaburzen ( disorder). czyli bardziej przypomina autyzm niz cukrzyce.
    • witajcie, mam pytanie zwiazane z pewna choroba, nazwalabym to raczej uzaleznieniem..ale..od czego?? otoz moj byly maz, na cale szczescie, bo oprocz zdrad posiadal jeszcze wieksza wade, wlasnie ta"chorobo- uzaleznieniowa"egzystowal w sposob nastepujacy: mimo ze mial dobrze platna prace, ciagle robil dlugi..wmawial klientom ze firma nie daje mu na benzyne, a oni mu pozyczali..zapozyczyl sie u wszystkich znajomych i jak sie domyslacie nie oddawal nikomu!! ale najgorsze co mogl zrobi...
    • Slyszalem od wielu juz (trzezwych) alkoholikow: "Jestem wdzieczny, ze jestem alkoholikiem...!" Czego nauczyla mnie moja choroba...? Jak zmienil sie moj stosunek do zycia...? Czy takze z innymi chorobami i przeznaczeniem potrafie dac sobie rade i wyciagnac z nich korzysci...? A... ;-))
    • Mieszkańcy województwa łódzkiego piją najwięcej w Polsce - to wynik badań przeprowadzonych przez Główny Urząd Statystyczny. Co czwarty mężczyzna i co dziesiąta kobieta w Łódzkiem piją alkohol przynajmniej raz w tygodniu... miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4570539.html
    • nie zeby mnie to smieszylo, tak tylko dla tych ktorzy jeszcze wierza, ze jak cie stac, to alkoholizm cie nie dotyczy. Wlasciwie to mam pytanie, jakie jest wrazenie z obejrzenia tylko tego filmu: ta pani sobie tylko ostro popila na urodziny (dwq dni wstecz) ta pani ma problem z alkoholem czy ta pani juz podlega pod leczenie wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,5977232,Senyszyn__Sejm_nie_jest_wolny_od_picia__dzis_trafilo.html
    • mógłbym tu np. napisać o prezydencie miasta Gdyni, który z powodu swojej choroby otarł się o śmierć i nie wstydzi się tego, ale zawsze można powiedzieć, że on nie chorował na alkoholizm... w obietnicach programu AA jest, że nie będziemy się wstydzić przeszłości, ani zatrzaskiwać za nią drzwi i że będą mogli z niej skorzystać inni, ponieważ wyzbędziemy się pokusy rozczulania się nad sobą - dlatego dziś, zapewne, tak wiele informacji o zdrowieniu z alkoholizmu - szczegóły w książ...
    • 4 tygodnie temu ucieszyła mnie decyzja przyjaciela z terapii, że ma dosyć sponiewieranego zycia i chce zacząc trzeźwieć. 3-ci (i jak mu zapowiedziałam ostatni) raz w ciagu naszej 3-letniej znajomości zdecydowałam sie mu pomóc. Nie chciał iśc na kolejna terapię i na mityngi AA. Poczytał na naszym forum, że można samemu skoro się chce zacząc trzeźwieć, a jest niegłupi i o naszej chorobie wie wszystko. Uwierzyłam, że ten naprawdę dobry człowiek postanowił odmienic swoje zycie Znalaz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się