choroby

(47 wyników)
  • Witam, Od 10 m-cy leczę się na nadczynność Basedowa, ale od 4 m-cy wyniki cały czas mam b.dobre. Tymczasem endokrynolog dalej każe mi brać leki - co drugi dzień 1/4 tabletki thyrozol 5mg oraz na serce concor 1,25 codziennie 1 tabletkę. Twierdzi, że nawet mając dobre wyniki to do 2 lat muszę brać leki. Czy to normalne? Dziekuję za wszelkie info.
  • Witam. Chcialabym sie dowiedziec czy tarczyca moze byc dziedziczna?? Moja mama miala tarczyce ponad 20 lat temu ale teraz moj tata zachorowal. Dlatego chcialabym sie dowiedziec czy jest to dziedziczne??
  • Witam! Witam po przerwie. Chciałabym skonsutować z Wami moje najnowsze wyniki. Bardzo marzę o drugiej ciąży ale strasznie się boję zajść przy mojej niedoczynności. Za dużo się naczytałam o problemach w ciąży z chorą tarczycą. Może po krótce przypomnę moją historię choroby. 2009.02.16 (po ciąży, bez leków) [b]TSH[/b] - 7,44 norma {0,35-5,50) [b]FT4[/b] - 11,27 norma{9,0-20} 20,64%, [b]2009.09.16 [/b] [b]TSH[/b] - 3,006 norma{0,35-5,5} [b]FT4[/b] - 12,33 norma{11,50-22,7} ...
  • Witam serdecznie, postanowiłam napisać o swoich kłopotach z tarczycą, gdyż, jak do tej pory nie znalazłam zrozumienia u lekarzy, którzy źródła moich problemów upatruja w psychice i wysyłają do psychiatry.W grudniu 2006, szukając przyczyn łysienia, wiecznego zmęczenia, wręcz otępienia umyslowego, nerwowości, puchnięcia, krwotocznych miesiączek, zrobiłam "na własną rękę" badania: tsh-4,15 (0,2-4,0), ft4- 14(10-27), anty-tpo w normie, prolaktyna- 368(72- 511),po teście z mtc wzrosła ok 15 ...
  • Przeszukałam forum o chorobie Hashimoto i nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Przestawiałam już tutaj wyniki swich badań. Wyglądają następująco: TSH 0 <0,49 - 4,67> FT4 23,95 <9,1 - 23,8> Robiłam również USG tarczycy. Opis do niego: Tarczyca nie powiększona, o wymirach: cieśń 4mm , prawy płat- 18x16x56 mm, lewy płat- 19x17x48 mm, objętość-16 ml tarczyca o obniżonej achogeniczności, wyraźnie niejednorodna, bez ewidentnych zmian ogniskowych. Tchawica...
  • Witam! od porodu bliźniąt 4 tata temu jestem nie do życia,po kolei stwierdzano u mnie syndrom przewlekłego przemęczenia,depresje itp.Ostatnio lekarz wpadł na pomysł aby zrobić TSh -0,768uL/ ( norma 0,25-5,0) i nadal nic.mam objawy wręcz książkowe niedoczynności tarczycy tzn; skóra sucha(wg lekarza- atopowe zmiany-smarować oliwką) jest mi non stop zimno śpię z termoforem w nogach,a w dzień chodzę ubrana na cebulę i pomimo to trzęsę się z zimna, nalana twarz-rano żeby przejżeć na oczy ro...
  • Położenie i funkcja przytarczyc w organizmie. Przytarczyce to gruczoły wydzielania wewnętrznego wielkości ziarna grochu. Występują przeważnie w liczbie czterech i zlokalizowane są najczęściej na tylnej powierzchni bocznych płatów tarczycy. Użyłem tu sformułowania przeważnie, bowiem ich lokalizacja i liczba może być różna. Często przytarczyce położone są wewnątrz miąższu tarczycy lub w śródpiersiu. Gruczoły te grają główną rolę w procesie regulacji gospodarki wapniowej. Wydziel...
  • Witam!!!Mam pytanie czy juz ktos z Was dostawal Kortyzon dozylnie i jakie wystapily dzialania uboczne.Corka ma wytrzeszcz oczu i widzi podwujnie (czasami) a zbliza sie termin zabiegu.Ponac bez kuracj Kortyzonem po usunieciu tarczycy stan jej oczu moze sie pogorszyc nie wiem czy to prawda.Pozdrawiam
  • Witam. Ok.23 września zachorowałam na podostre zapalenie tarczycy, które nie zostało rozpoznane przez lekarza internistę (stwierdził zapalenie gardła).Objawy: bóle promieniujące do gardła (przy przełykaniu), żuchwy,bóle głowy, płaczliwość, nerwowość, temperatura ok.38st.W końcu (po leczeniu przez panią doktor kolejnymi antybiotykami, które nie przyniosło efektów, a wystarczyło dać skierowanie do laryngologa, o które zresztą bezskutecznie prosiłam) trafiłam (dzięki innemu lekarzowi) do s...
  • Witam!!! Moja corka powinna juz dawno miec operacje ale nie chce o tym slyszec od prawie 2 lat bierze Propicyl czuje sie znakomicie.Lekarz nie chce juz przepisywac leku.Ja jako matka bardzo sie denerwuje. Boje sie zeby jej nic sie nie stalo.Mam pytanie jak dlugo mozna brac leki czy operacj jest naprawde konieczna jak ona sie super czuje(prawie wszystkie dolegliwosci ustapily)lekarz nie chce udzielic informaci bo ona ma 28lat.Pozdrawiam
  • Moja córka ma 20 lat i problemy z krótkimi cyklami, nadmiernym owłosieniem, wysokim ponad normę poziomem testosteronu. Glukoza niski poziom- napady wilczego apetytu. Wysoki poziom żelaza 100%. we krwi od lat plus przy MCV. Witamina B12 - 27%. Wypadanie włosów, przybieranie na wadze, nadmierna wrazliwośc i wiele innych dokuczliwych przypadłości np brzydki zapach ciała, pocenie sie. Ponieważ ja choruję na niedoczynnośc tarczycy miała robione wynikiw tym kierunklu. Oto one + pażdziernik 2008...
  • witam jestem chora i nowa na FORUM przeglądam je i staram się to WSZYSTKO ogarnąć. Niestety znaleźć dobrego Endoto jak wygrać w totka. więc postanowiłam wziąść chorobę w SWOJE ręce Wizytę mam na 29 lutego u nowego Endo wezmę ze sobą:wyniki badań i zobaczymy co mi powie. do tej pory dostawałam jodyx(nie pamiętam dokładnie nazwy) Poprzedni lekarz bawił się w szamana mówiąc: o faktycznie tarczyca powiększona zróbmy ths ft3 i ft4 a i może usg się przyda Po czym dostaję info, że ...
  • Witam, czy tez tak macie bo ja mam codziennie jakis koszmar w nocy mimo ze spie tylko po 3-4 godziny, czy to normalne i czy przejdzie po wyleczeniu tarczycy?bardzo prosze o odp.
  • Dziewczyny,podpowiedzcie mi prosze, 3 lata temu miałam jod prom. Miałam zdiagnozowanego Gravsa. Oprócz problemów z oczami raczej nic nie dolegało, no moze częsty katar..od dwóch dni mam powiększone wezły z tyłu na głowie, palce u rąk napuchnięte okropnie i bóle stawów..jakie powinnam zrobic badania, czy to może RZS, czy cos gorszego, czekam na Waszą radę pozdrawiam D.
  • Odebrałam wyniki dzisiaj. anty - TG 262,46 norma do 4,11 anty - TPO 5,00 norma do 12 FT4 - 2,1 norma do 1,9 TSH miałam robione jakiś czas temu i było poniżej normy ale lekko teraz nie mam bo za mało krwii mi wzieli musze iść jutro jeszcze raz. Zastanawia mnie TG wysokie gdyby TG i TPO to byłoby hashimoto a tak ? Jestem 4,5 miesiąca po porodzie.USG mam nie ma guzków ale jest ziarnista.I na pewno powiększona bo każdy lekarz i nie tylko pyta Czy ma Pani coś z tarczycą i to od mej ...
  • Jestem po operacji i poszukuję informacji o rekonwalescencji.Mam zdrętwienie twarzy,które wolno ustępuje i poszerzeną źrenicę w jednym oku.
  • czesc zazwyczaj siedzialam na forum niemowle(moj synek za tydzien skonczy rok)az do dzisiaj bo zrobilam usg tarczycy i znaleziono zmiany:w dolnej polowie plata zmina ogniskowa lita z duzym zwyrodnieniem plynowym w dolnej czesci plus torbiel w lewym dolnym biegunie-sama nie wiem co to oznacza ale chyba nic dobrego??...jesli ktos z was leczy sie u endo w lux medzie w wawie poradzcie do kogo pojsc no i pocieszcie na poczatek.hormony tarczycy zawsze mialam w normie hmmmm ...pozdrawi...
  • Witam. Stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy. Najprawdopodobniej mam tż chorobę już od około 3- 4 lat. Nałożyło się wiele chorób i nie leczyłem tego wcześniej bo myślałem że te objawy to inne choroby na które cierpię, lub uboczny skutek brania leków na te inne choroby. Tarczyca coraz bardziej dała o sobie znać i dopiero od 3 miesięcy się leczę po badaniach które jednoznacznie rozjaśniły iż tą chorobę mam. Leczę się euthyroksem mikroelementami i witaminami od 3 miesięcy. Puki co tsh i ...
  • na moje oko tak ale są tu osoby doświadczone, więc proszę o potwierdzenie. Chwile po ciąży miałam chorobę Hasimoto i co jakis czas robię badania. Oto moje wyniki: TSH: 2.69 ulU/mL - norma: 0.35-5.50 FT3: 3.89 pmol/l - norma: 3.5-6.50 FT4: 13.40 pmol/l - norma: 11.50-22.7. Chcę ponownie zajść w ciążę, więc proszę o interpretacje. Dziękuję.
  • Witam! Rozpoczynam nowy wątek ponieważ będzie teraz dotyczył mojej tarczycy.Od kilku lat chodzę do endokrynologa.Zaczęło się od tego że pojawiło się u mnie bielactwo.Pani dermatolog kazała sprawdzić tarczycę jako przyczynę tej choroby.I tak chodzę do endo ,która twierdzi że mam tarczycę w stanie zapalnym z autoagresji ,ale na razie wydolną hormonalnie,więc jestem bez leków .Mam tylko okresowe kontrole.Oczywiscie robię tylko TSH.Ostatnio zaordynowałam sobie sama (po przeczytaniu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się