choroby

(357 wyników)
  • Pomocy ... moja mama ma nawrót choroby ostatnio było to 6 lat temu nie wiem co mam robić ,nie chce sie leczyć. Co mam zrobić,żeby doprowadzić ja do lekarza jak co kolwiek do niej mówie odbiera to jako atak z mojej strony. Bardzo prosze o jakąś rade !!!
  • Witam, mam w zasadzie bardzo długa historię do opowiedzenia... przyglądam sie pewnemu zjawisku w naszej rodzinie, osoba dosyc bliska dotknieta jest chorobą dwubiegunową. leczy sie i mieszka poza granicami naszego kraju i o dziwo mimo wielu epizodów szpitalnych nie jest swiadoma swojej diagnozy !? przeczytałam ostatnio wypisy ze szpitala i dzieki klasyfikacji IDC-10 dowiedziałam sie o diagnozie +osobowosć histrioniczna. Osoba ta obecnie jest w kiepskim stanie, przyjmuje leki i zapija alkoholem...
  • Czym się zajmujecie? Czy pracujecie w wyuczonych zawodach.
  • Czy pomimo brania leków macie nawroty choroby? Pytam bo leki biorę niedługo, około miesiąca i tak mnie ustabilizowały że mam non stop depresje... A boję się nawrotu manii...
  • Mam do Was pytanie.Czy z wiekiem CHAD sie nasila? Sa u nas na oddziale dwa przypadki mojej choroby (chad)...ale ludzie ich stan : (Sa otepiali,dziwni,nawiedzeni mowiac brzydko bez ogrode psychole: (...no bije od nich choroba umyslowa.Ja wiem ze CHAD nia jest,ale czy az do tego stopnia? Boje sie patrzac na nich...czy ja tez bede taka?Sa starsi ode mnie,ale nie starzy.Napiszcie prosze jesli cos wiecie.Pozdrowienia z oddzialu.
  • Jak myślicie? Moja teza hipo robocza: tak. Nie zazdroszczę ludziom, z którymi zaczyna się "coś dziać" np. po 50. I buja, ale nie wiedzą, że i dlaczego. Obłożenie się ksiażkami, jakieś tam niższe stany wyższej inteligencji pomagają? Czy i tak bujnie tak, że się straci tę świadomość? moja mama: ale Ty jesteś świadoma tej choroby ja: no i co? (w momencie kiedy kaska ładnie mi wyciekała, bo wszystko trzeba bylo mieć. ale też zawsze ten debet miał swój pułap, wiedziałam, dokąd mogę się p...
  • Witam, trafiłam na to forum, gdyż na prawdę już nie wiem co możemy zrobic zeby pomóc mamie, czasami mam wrażenie ze nic nie jest jej w stanie pomóc. zachrowała na nia 7 lat temu podczas pobytu we Włoszech, gdzie wyjechała do pracy. Od tego czasu urządza nam horro 3 razy do roku, tak czesto jak tylko przychodzi faza maniakalna, od ok 3 lat staje sie to nie do zniesienia. A wszystko przez to, iż źle wyszła za mąz, ojciec to porazka, co udawadnia nam na kazdym kroku. Nie lubiemy j...
  • Parę osb tu mówiło, że psychiatra im mówił, że są dwie prawdziwe choroby psychiczne - schizofrenia i ChAD. Ja natknęłam się niedawno przez przypadak na artykuł, w którym przeczytałam, że schizofrenia to najcięższa choroba umysłu, a depresja maniakalna to najcięższa choroba duszy. Ale w ogóle uważam, że depresja jest najcięższą chorobą duszy, bo potrafi zabić... mówi się, że chorych na schizofrenię, którzy popełniają samobójstwo (ok. 10%) dopada właśnie depresja (z jej powodu jej...
  • od konca sierpnia mam hipo teraz ciutke wyhamowala, przestalo mnie telepac z nadmiaru energii, lodowka peka w szwach, dzieciom od rowerow lydki jak kolarzom wyrosna ;) dom zaczyna blyszczec a ja robie zapasy na okres depresji, ktora przyjdzie, przyjdzie na pewno ale tak mi teraz dobrze caly czas sie usmiecham, wieczorem musze isc godzine pobiegac, bo mnie roznosi boje sie lekow, doktor zapowiedziala, ze rozwazymy stabilizatory, odebralam komplet badan - zdrowa jestem jak byk, ale wcia...
  • znów troszke czasu mnie nie było na forum (przynajmniej nie właczajac sie do rozmow)a takze nie było mnie przez moja depreche ;/: ( i tak to u mnie jest jak mam to cholerstwo to nawet lezac w łozku przed telewizorem nie chce mi sie wziasc laptopa na kolana i właczyc komputer zeby przynajmnie oderwac sie od tempego patrzenia w ten telewizor...ALE CUZ TAKI MOJ LOS W TYCH ZŁYCH MOMENTACH ale ja nie o tym chcialam mowic ..bedac dzisiaj u lekarza stwierdziłam ze ja chyba tak naprawde...
  • Zastanawiam się, na ile choroba definiuje naszą tożsamość? Czy myśląc o swoim "ja", myślimy przede wszystkim: mam ChAD; czy też może jest to sprawa marginalna, jedna z wielu. Przecież osoby chore na choroby somatyczne nie myślą o sobie przede wszystkim: mam nadciśnienie, mam cukrzycę. Myślę, że dużo zależy od tego jak często pojawiają się fazy i na ile ChAD pozwala o sobie zapomnieć. Czy można, spotykając się ze zdrowymi, nie myśleć ciągle: jestem inny, bo mam ChAD?
  • i czy w ogóle rozmawiać? Rozmawiacie o ChAD z rodziną- rodzicami, dziećmi, znajomymi, przyjaciółmi, etc.? Jak zacząć? A może nie rozmawiać? Chciałabym być szczera względem moich rodziców odnośnie mojej diagnozy, ale do końca nie jestem przekonana o udzieleniu tej informacji rodzicom. Szczególnie mam tu na myśli mamę- choruje na ChAD od ponad 30 lat. Ale mam tak silną potrzebę zwierzenia się jej, że nie wiem czy się powstrzymam. Czujecie potrzebę dzielenia się Waszym "sekretem" z...
  • Ostatnio spotkałam się z ciekawa nazwą naszej choroby, która myślę, bardzo oddaje jej sens - najzłośliwszy nowotwór duszy. Tłumaczenie było takie: rakiem duszy nazywa się depresję, a maniakalna jest najbardziej wyniszczająca. Spotkaliście się z czymś takim??? Mnie się bardzo to spodobało.
  • Postanowiłem napisać o sobie na tym forum, gdyż zauważyłem, iż mogę mieć tę chorobę, ale trochę słabszą jej odmianę. Otóż na jesieni mam depresję około 4-5 miesięcy, a później następuje okres wzmożonej aktywności, którego nie nazwałbym manią, a raczej hipomanią. W tym okresie czuję się dobrze, ale podejmuję się destrukcyjnych działań, jak nadużywanie alkoholu i zachowuję tak, jakbym nie liczył się z nikim, ani z niczym (tak twierdzą moi rodzice, choć ja to oceniam inaczej). Przepełnia m...
  • Mam 30 lat ok.3lata temu stwierdzono chad,byłam 6-krotnie hospitalizowana.Aż 3 razy w tym roku z powodu ostrej mani, zdradziłam męża( miałam romans przez miesiąc)Mąż nie może tego zrozumieć że zrobiłam to nieświadomie, w chorobie.Tak bardzo chciałabym żeby mi wybaczył, ale właściwie co jak ja nic nie pamiętam .
  • witam wszystkich!jestem ciekawa jaki macie stosunek do swojej choroby.osobiscie jestem po ciezkim epizodzie depresyjnym,ktory bardzo przezylam ale na szczescie juz jest ok:)nie jestem pewna czy nie jestem teraz w fazie manii bo czuje sie super.mozecie mi wyjasnic czym rozni sie mania od bardzo dobrego samopoczucia?pewnie granica jest cienka...
  • Mąż mój ma zdiagnozowane zaburzenia schizoafektywne, bierze leki: depakine chrono 2000mg na dobę, zalastę 10mg x 2. Od pewnego czasu zaobserwowałam, że nie pamięta czynności, które wykonywał rano. Parę razy zdarzyło się, że po obudzeniu zwyzywał mnie na czym świat stoi, po czym potrafił zasnąć...Po południu, kiedy pytałam go o jego zachowanie, zaprzeczał zdziwiony, jakoby taka sytuacja miała kiedyś miejsce...Jak myślicie, czy to są faktycznie zaniki pamięci? Jeśli tak, to z czym...
  • Czy kogoś z Was zwolniono z pracy z powodu tej choroby. Bo mnie tak . Kiedyś byłam osobą aktywną zawodowo. Kilka lat pracowałam jako nauczycielka, potem zrobiłam studia podyplomowe i się przekwalifikowałam. Później pracowałam na stanowiskach kierowniczych, również jako specjalista. Po dużym kontrakcie zatrudniłam sie w firmie w moim powiecie. Po kilku dniach pracy przestałam spać, wycieńczona trafiłam na pogotowie, gdzie dali mi do podpisania zgodę na leczenie w szpitalu psychiatrycznym...
  • Zaznaczam, że chodzi mi głównie o ChAD. Ponieważ tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15184&w=94743302 napisano o negatywach, tu proszę o pozytywy ;) Nie akceptuję -- w depresji: nienawiści do rzeczy i przedmiotów, nadwrażliwości na zapachy i głupiego widzimisię, aby cały świat używał pięknych markowych w sposób umiarkowny i nikły pachnących perfum, a na pewno delikatnych dezodorantów :) nadwrażliwości na hałas, [b]tych poranków gdy budzę się i patrzę martwo na ścianę[/b], braku my...
  • czy łatwo przyszło wam nazwać rzecz po imieniu? czy chad nie jest po prostu usprawiedliwieniem - jestem chory, a więc takie rzeczy zdarzają mi się w życiu... czy to nie sprawia, że sie poddajecie, nie walczycie tak gorliwie jak wtedy, kiedy myśleliście, że macie nad tym panowanie? czy nie odpuszczacie doszukując się u siebie kolejnych objawów, które uchronią was od imperatywu normalnego funkcjonowania? o ile łatwiej jest powiedzieć 'jestem chory', o ile łatwiej jest wziąć pigułkę, zwolnienie ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się