choroby

(41 wyników)
  • Witam Moja choroba ( RZS ) spadła na mnie jak grom z jasnego nieba wraz z nadejściem nowego roku. Spadek ogólnej kondycji ( zawsze była bardzo dobra ) potliwość i obrzęk w kosce lewej nogi , poranna sztywność to pierwsze niepokojące mnie symptomy . Po wizycie u lekarza rodzinnego , który przepisał mi Nimesil plus zalecił zrobienie badań pod kątem RZS , mobilność na krótko się poprawiła , ale brzęki stóp , kolan postępowały w zastraszającym tempie . Badania wykazały OB – 90, CRP -86 ,...
  • Czytałam gdzieś,że choroba na początku jest najbardziej agresywna a potem się trochę uspokaja. Choruję 3 lata i nie wiem, czy możliwe jest aby było potem lepiej czy raczej nie. jak było u Was? Jaki okres choroby był najgorszy ? dzięki za odpowiedzi.
  • Wpis ten kieruję do wszystkich osób, które straciły wiarę w odzyskanie zdrowia.. Kupiłam książkę 'Jak leczyć zapalenie stawów bez lekarstw' - autorek Margaret Hills i Christine Horner. - wyrzuciłam wszystkie posiadane leki. - nie mam komputera, więc mogę jedynie czasami z niego korzystać. OTO PRZEPIS NA ŻYCIE I ZDROWIE: ( wg autorek podstawą terapii jest dieta) 1. 1 szklanka gorącej wody + łyżeczka miodu+ łyżeczka octu jabłkowego / 3 razy dziennie dożywotnio 2. 1/2 szklanki cie...
  • Kilka miesięcy temu zdiagnozowano u mnie chorobę Stilla. Poszukuję jakichkolwiek informacji o tej chorobie bądź osób cierpiących na to schorzenie. Jeśli macie jakieś informacje to proszę piszcie.
  • Witam znalazlam to forum dzisiaj. Chyba nie czesto tu ludzie zagladają... Bardzo pilnie potrzebuję namiarów na lekarza reumatologa w Warszawie albo w okolicy lewobrzeżnej Warszawy. Leczę się na seronegatywne zapalenie stawów od 5 lat w Instytucie Reumatologii i mam tak dośc tego cholernego miejsca że chce mi sie wymiotowac na sama mysl o kolejnej wizycie. W ciagu ostanich 20 mcy mialam 3 zmiany lekarzy bo kolejni odchodza stamtad bo nie moga pracowac w takich warunkach. Kazda kolejna lekarka...
  • Od 9 lat choruję na RZS,jestem po drugim rzucie choroby(tak to określają lekarze),już przez dłuższy czas czułam się dobrze,ale jakiś tydzień temu,zaczęło się wszystko od początku,bolą mnie wszystkie stawy małe i duże,strasznie spuchła mi lewa stopa niewiem jak to długo potrwa,wiem jedno,że nie mam już siły na walkę z RZS.Na dodatek żadnego zrozumienia wśród rodziny,a jak słyszę "wczoraj nic ci nie było a dzisiaj wszystko cię boli to niemożliwe" to brzydko mówiąc szlag mnie trafi...
  • Witajcie, w styczniu dowiedziałam się że jestem chora(spuchnięte stawy dłoni, RF 218,9 OB 28mm) Lekarz zapisał mi ARECHIN i METHYPRED.Biorę regularnie. Teraz tak naprawdę nie czuję żadnych objawów. Czasem myślę czy to czasem nie był zły sen. Chcę w tym roku zajść w ciążę, boję się jednak że choroba wróci i mnie na dobre rozłoży, mam dopiero 24 lata. A jak u Was było? czy też po lekach nie mieliście żadnych objawów? jeśli tak było to po jakim czasie one się nasiliły? wiem że każdy organi...
  • zachorowałam 3 lata temu, atak był straszny, miałam szczeście, że trafiłam na dobrego reumatologa, cały czas biorę leki - ostatnio; metypred, MTX, febrofen, cały czas salazepirynę. Najważniejsze to nie poddawać się i dużo ćwiczyć, ja dużo chodzę(z kijkami), jeżdżę na nartach(z chroniącymi kolana ortezami), pływam regularnie (ok. 1 godz. jednorazowo)i intenstwnie bawię się z wnuczką(4 lata). Nikt nawet nie przypuszcza, że jestem chora na tą straszną chorobę, najgorsze, że mój bra...
  • nie mam siły by się leczyć...nie mam siły by cokolwiek robić...nie widzę sensu w dalszym leczeniu i staraniu się każego dnia. trafiłam na wspaniałą lekarkę po roku choroby. w tej chwili nie czuję jakiś większych dolegliwości bólowych, jestem po 2 dawce mtx ale na nic nie mam siły.nie czuję potzrby aby walczyć o swoje zdrowie - chociaż wiem że może przyjść taki rzut choroby że nie wstanę z łóżka. jest mi bardzo smutno - chyba dlatego że nie mam oparcia u męża, który nawet nie za...
  • Witajcie Na RZS choruję od 4 lat (teraz mam 22 lata)Dopadł mnie kiedy pięłam się po szczeblach kariery sportowej...Cały świat mi się rozpadł i właściwie do dzisiaj nie mogę się do końca otrząsnąć z tego wszystkiego.Choroba cały czas małymi kroczkami się rozwija choć przyjmuję leki (sulfasalazin i dicloberl) Przeszłam już przez "końskie" dawki sterydów i zastrzyków ze złota.Jestem załamana. Zawsze byłam bardzo szczupła (bardzo intensywnie trenowałam)a po 2- letniej kuracji sterydami...
  • Mam pytanie. Ostatnio przeczytałam na stronie rzs,że w ciągu pięciu lat od wykrycia choroby, może dojść do utraty sprawności zawodowej. Nie bardzo rozumiem, to niby co ja będę mogła robić za jakieś dwa lata? Na czym ta niesprawność ma polegać? Mam leżeć w łóżku i czekać , aż umrę? Jak do tej pory byłam bardzo aktywna, ostatnio dodatkowy stres dał mi w kości :). Ja nie umiem nic nie robić.
  • Pierwszy raz jestem na takim forum i jestem zaskoczona tym co czytam... Myslalam ze to nie bedzie tak zle, ale widze ze moj optymizm jest wygorowany. Choruje od 9 miesiecy i staram sie walczyc- mialam nadzieje ze to nie ja, to nie ta choroba ale wszytsko co piszecie pasuje do mnie i wiem ze to nie pomylka. JEdno mnie dobija najbardziej- nie tyle sam bol co brak zrozumienia innych. Nikt nie stara sie nawet pojac jaki to bol ze az sie wstac niemoze. Przeraza mnie to wszystko, nawe...
  • Hey!Od 2 lat choruje na RZS.Mam 22 lata i na swoim koncie wiele lekow.Od 0,5roku biore MTX i zaczynam miewac mdlosci,nie czuje glodu tylko jest mi poprosu nie dobrze.Ostatnio lekarz powiedzial mi,ze nie toleruje chemi i powinnam zastanowic sie nad leczeniem biologicznm.Czy ktos z was kozysta z tego leczenia i moze powiedziec mi na ten temat cos wiecej.Duzo czytalam o tym i wiem ze wystepuje wiele skutkow ubocznych.Mam dopiero 22 lata i boje sie co bedzie np.za 10lat po tym lecze...
  • Pomocy!!(28)

Witam! Mam 19 lat. od 5 choruje prawdopodobnie na...no wlasnie nie wiem juz sama na co;( w wieku 15 lat skierowano mnie do szpitala reumatologicznego z podejrzeniem choroby Stilla ale kiedy z niego wyszlam zadna diagnoza nie byla podana. Podejrzewano nawet bialaczke ale na szczescie wynik byl ujemny. Dostalam encorton i MTX ale nie pomoglo na dlugo, wrocilo po 2 latach. Wyslano mnie znow do szpitala ale innego, lepszego. Na skorze pojawily sie wykwity łuszczycowe wiec stwierdzono ŁZS chociaz ...
  • WITAM WSZYSTKICH NA FORUM . Mam PROSBE czy ktos moze orientuje sie gdzie na slasku robia operacje ,mam powykszywiane palce iprzykurcze rak . CHoruje od 14 lat na RZS i pomimo leczenia choroba zrobila swoje Pozdrawiam Wszystkich Basia.
  • Choruję na RZS. szukam dobrego reumatologa na Fundusz lub prywatnie. Dzieki za pomoc
  • Od kilku miesiecy bola mnie rece .zaczelo sie ogolnie nagrzewalam roznymi sposobami pomagalo na krotko.Teraz nie moge podnosic rak przy podnoszeniu bol ,ale to nie w stawach.od 7 miesiecy dlonie obolale czesto napuchniete ,bolace kciuki najpierw jeden puzniej drugi,sa zgiete i nie daja sie wyprostowac.problemy z drobnymi czynnosciami ,nie ma mowy o robieniu na drutach itd. Czuje sie chora.Bylam u neurologa ,reumatologa ,rendgen dloni,ram...
  • Pozdrawiam.Choruję na RZS 37 lat a od 22 na cukrzycę insulinozależną, poza tym jestem osobą słabo widzącą. Dzisiaj po raz pierwszy przeczytałam tąstronę.W związku z chorobą przeszłam naprawdę sporo bólu.Zachorowałam po porodzie mając 21 lat, diagnoza wystawiona w Klinice była straszna,byla wyrokiem na całe życie.Pierwszym lekieem który mi podano była Indometacyna,której obecnie się nie stosuje.Następnie w Szpitalu uzdrowiskowym zaczęto mi podawać Sanokryzynę/złoto w końskiej dawce we wlew...
  • Witajcie, pomóżcie, podpowiedzcie coś na temat RZS bo ja od zmysłów odejdę... od kwietnia zmagam się z bólami i sztywnieniem stawów, najbardziej stawy śródstopia, palce wskazujące, prawej ręki bardziej, od niedawna też ból w lewym biodrze. Badania morfologii, odczyn Walerego-Rosego nic nie wykazały, reumatolog kazała zrobić badanie Anti-CCP, którego wynik mnie powalił, przy normie do 16,9 mam ponad 1000 :( Na tej podstawie stwierdziła początek RZS (mam 29 lat) i podała leki Metypred, Trexan...
  • Dlaczego żaden z lekarzy nic nie wspomina o Tymoterapii??? Wejdźcie na stronę www.tfx.pl. Thymus Factor - " hamuje zjawiska autoimmunologiczne i poprawia czynność narządów będących przedmiotem autoagresjii>>>" " immunomodulator stosowany w leczeniu przyczynowym wielu chorób o podłożu autoimmunologicznym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się