choroby

(14 wyniki)
  • Zmagam się ostatnio z dylematem wychowywania pzrewlekle chorego dziecka. Synek ma 4 latka, choruje od 4mies. życia, ciagle ma sterty badań - jak nie cysto-, to reno-, to urodynamika, końca nie widać. Kiedy nam się wydaje, że już jest lepiej, okazuje sie, że tak wcale nie jest. Mały jest strasznie nerwowy od urodzenia i baaardzo wrażliwy, wrecz nadwrażliwy emocjonalnie. Przeżywa wszytsko, mimo że jest zawsze bardzo dzielny podczas badań, to jednak widzimy po zachowaniu, że potem ma probl...
  • Tak ostatnio gdzies przeczytalam, ze sa pewne modne choroby. Do nich zalicza sie ten nasz refluks, a takze problemy z napieciem miesniowym. Mysle sobie - co to wczesniej tych chorob nie bylo? Dzieci nei chorowaly na zakazenia ukladu moczowego? A moze chorowaly tylko leczono je wlasnie sposobami domowymi, ziolami itp??? Co myslicie?
  • No właśnie. Znalazłam założycielkę forum na forum "chore dziecko strata dziecka" i aż się zdziwiłam. To jest aż taka poważna wada? Bo z tego co mówią lekarze to mam traktować dziecko jak zdrowe. Ot, drobna wada. Niektórzy mają trzeci migdał i częściej chorują na gardło, inni mają reflux i częśćiej mają zakażenia dróg moczowych, jeszcze inni mają wysypkę. No i ja tak dziecko traktuję. Jak zdrowe, troszkę bardziej narażone na pewne schorzenia ale jednak chowane karmione i pielęgnowan...
  • Troche psychologicznie zapytam. Ale czytalam kilka postow. Tu i owdzie opisy, ze sie ktos nie mogl pogodzic.. Czasem placz... Jak sobie z tym radzimy??? Wsparcie rodziny czy czasem ktos nam wymawia, ze urodzilismy chore dziecko?
  • Witam! Mam parę pytań związanych z Zume-m. Po 1 wysyłam posta którego napisalam w styczniu-po zum-ie mojej wtedy 3,5 m-cznej córki. forum.gazeta.pl/forum/w,22158,106523681,106523681,Co_to_moze_oznaczac_USG.html Miałam iść na to kontrolne usg po 6 tyg.ale do tej pory nie zrobiłam bo córka prawie cały czas jest chora:( A więc do rzeczy: Od tego Zum-u robiłam kilka badań moczu i wychodziły ok. Ale do czasu:(Zacznę od początku: Julka od środy miała lekki katarek,troszkę kaszlała i ...
  • Jestem mamą uśmiechniętego, radosnego 7 latka, z pierwotnym moczeniem nocnym. Diagnozowanie rozpoczęliśmy ok. 3-4 lat temu badaniem urodynamicznym. Na początku "wyszła nadczynność pęcherza moczowego i zbyt mała jego objętość. Młody do dnia dzisiajszego bierze Driptane. Ponieważ dotychczasowe leczenie pod okiem dr Paruszkiewicza nie przynosiło poprawy takiej, jak byśmy chcieli, wczoraj młody przeszedł cystoskopię. Dziś wiem, że syn ma Cystitis cystica, czyli pęcherzykowate ...
  • Rok temu krotko pisalam o chorobie mojego dzis 6 letniego synka! Wczoraj bylismy na badaniach w klinice w Hannoverze okazalo sie,ze bialko w moczu niestety znacznie wzroslo,a od lipca 2009 Jakub przyjmuje dodatkowo witamine D poniewaz struktura jego kosci jest rozluzniona :-( Wczoraj lekarze podniesli mu dawke przyjmowanych juz lekow o nazwie HCT ratiopharm! Dodatkowo Jakub przyjmuje Rekawan i Blemaren. Czy tu na tym forum jest ktos z identyczna choroba?? Przyznam,ze byloby mi ...
  • Mój mały od dwóch miesięcy nie chodzi w dzień w pampersie, zakładam mu tylko do spania i zawsze wołał siku i kupkę, ostatnio zauważyłam, że mały nie wysikuje sie do końca i coraz częściej posikuje w majtki. Dzisiaj w nocy bardzo płakał, że chce mu się siku i zrobił do nocnika, rano pielucha była całkiem sucha. Teściowa zaniosła mocz do badania, wyniki odbierze mąz po pracy. Poradźcie mi czy umawiac sie z urologiem? Może ja zabardzo panikuję?
  • Co to są za badania, jak długo dziecko musi być w szpitalu ? Czy ktoś miał robione te badania na Szpitalnej w Poznaniu?
  • Czy rozmawiając ze swoimi znajomymi ( lub też w pracy ) na temat dzieci mówicie, co dolega naszym dzieciom ? Ja wspominam ( jeżeli ktoś się zapyta o zdrowie ) ale i tak żadko kto wie co to jest refluks, cystografia. Druga rzecz jest taka, że niektórzy kojarzą naszą wadę ( refluks już II st. ) z chorobą nerek, a co za tym idzie - na myśl im przychodzi słowo " dializa", brrrr.....
  • Leczę synka od 17 m-cy i wiem jak ważna jest równowaga psychiczna rodziców. Pomyślałam ,że mogłybyśmy napisć jak sobie tłumaczymy i radzimy z pojawiniem się choroby w naszych rodzinach.Napiszmy jakie są nasze sposoby ,aby łzy same nie cisły sie do oczu. Beata
  • czy myślicie że dziecko z refluxem będzie ciężej znosić ospę?
  • KOlezanki z zaprzyjaznionego Forum i Organizacji Dlaczego chca zrobic akcje majaca na celu zamowienie i sprzedaz bransoletek w kolorach niebiesko - rozowym. Bede to bransoletki nie tylko dla rodzicow, ktorzy utracili swoje dzieci, ale rowniez dla rodzicow dzieci, ktore w jakis sposob sa dotkniete chorobami. Mysle, ze warto te akcje rozpropagowac wsrod nas dlatego podaje link do watku na forum Strata dziecka, chore dziecko, o ile ktos bylby zainteresowany: forum.gazeta.pl/forum/7...
  • Chorobę zdiagnozowano u mojego męża tydzień temu.Próbuję nie panikować, ale niepewność mnie wykańcza. Mamy 2,5 rocznego syna.Potrzebuję kontaktu z osobami które wiedzą więcej na temat tej choroby z praktyki, . Może ktoś w Polsce specjalizuje się w torbielowatości. Byłam w poradni genetycznej, zero informacji. Przeszukuję internet, wiem że syn ma 50 % szans na brak choroby. Wiem że są próby z rożnymi lekami, ale jeszcze w powijakach. Może ktoś mi pomoże?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się