-
W związku z moją malejąca tarczycą szukałam trochę ostatnio po anglojęzycznych portalach i uderzyło mnie to, że od czasu do czasu pojawia się tam hasło "choroba Orda". Dla Amerykanów chyba każda choroba autoimmunologiczna tarczycy przebiegająca z jej zanikiem jest chorobą Orda, a nie Hashi... Hashi to dla nich choroba związana z wolem. Ciekawe, tym bardziej, że podobno Ord jest częsty w Europie, a poza nią to Hashi z wolem.
Na portalach polskojęzycznych nic nie pisze się o chorobie Orda. Fa...
-
kilka mies.temu zauwazylam zmiany na prawym oku.lsniace,widac bialko nad zrenica,opuchniete.zaczelam szalec po lekarzach.TSHIII 0.24 przy dolnej normie 0.25.anty TPO,fT3,fT4,TRAB wszystko w normie.endykrynolog przepisal BETO na serce i po leczeniu,mam czekac na nadczynnosc.usg oka w gornej granicy normy.okulista twierdzi ze te objawy poprzedzaja wlasciwa chorobe.krople do oczu i tyle.i tak od pazdziernika.czy tak moze byc?o.ko raz gorsze raz lepsze,caly czas wytrzeszczone.czy ktos tak ma?chod...
-
Przeczytałam tu u nas, że zdarza się, iż choroby autoimmunologiczne występują parami.
I teraz pytanie:
czy Wy się diagnozujecie, wiedząc o Hashimoto, w kierunku innych chorób?
------------------------------
Czas nas wszystkich odmienia. Na szczęście.
-
Chciałabym wszystkim zwrócić uwagę na pewien aspekt choroby Hashimoto. Wciąż są osoby, które nie do końca są tego świadome.
Jeżeli leczycie się na Hashimoto, musicie bardzo zwracać uwagę na swoje objawy. Z czasem dawka hormonu, która przez ostatni rok/parę lat wam wystarczała, może okazać się za małą. Wiąże się to z postępującym zanikiem tarczycy, niszczonej przez własny organizm. U jednych proces następuje szybciej (np. w ciągu roku tarczyca zmniejsza objętość o połowę) u innych dochodzi ...
-
Witam Was wszystkich. Może ktoś jest w podobnej sytuacji... Po ciąży biochemicznej zaczęłam szukać "winowajcy". Jako, że moja mama ma niedoczynność tarczycy to tarczycę jako pierwszą zaczęłam podejrzewać. Zrobiłam wyniki sama z siebie i oto co wyszło:
TSH 10.02 - 4,505 (norma 0.55 -4.78)
FT3 10.02 - 5,56 (norma 3.5 -6.5)
FT4 10.02 - 15,18 (norma 11.5 -22.7)
Mój ginekolog powiedział żeby się tym TSH nie martwić bo hormony tarczycy są w normie. Powiedział, że jeśli chcę się uspoko...
-
Hashimoto jest chorobą immunologiczną, gdzieś czytałam,że takie choroby lubią
chodzić parami.Czy komuś coś wiadomo na ten temat? Czy oprócz hashimoto ktoś
ma jeszcze zdiagnozowaną inną chorobę immunologiczną. Iza
-
Witam. Pisze tutaj po raz pierwszy i przepraszam, z góry, jeżeli
podobne tematy już sie pojawiły. Jestem jednak w tak kiepskim stanie
psychicznym, że na dzien dzisiejszy nie mam sily szukać.
Mam niedoczynnośc tarczycy (hashimoto), cukrzyce insulinozależną,
pco..... i tak jak sporo z nas, tyje od powietrza. Jestem załamana,
bo mam 37 lat, a z każdym miesiącem przybywa mi kg. Nie wiem do kogo
sie zwrócić. Nie mogę znaleźć lekarza, który zająłby się moimi
wszystkimi chorobami jednoc...
-
Witajcie. Mam już wyniki mojej córki. Jestem załamana i nie wiem co robić.
Dziś byliśmy z Martynką u kontroli we Wrocławiu. Miesiąc temu leżałyśmy tam na reumatologii. Czekałyśmy na wyniki. Dzis otrzymałam wynik i diagnozę.
Martynka ma dodatnie przeciwciała jądrowe typu "nuclear dots". Według lekarzy stan jest poważny. Choroba jeszcze nie zaatakowała ale jak to w przypadku autoagresji jest, każda infekcja może ją wywołać. Wtedy będą musieli wkroczyć z leczeniem:sterydy, hormony, metrotexat...
-
Witam. Chciałabym dołączyć do tego forum ze względu na hashimoto i
niedoczynność. Póki co wpisuje się w wątku na zwykłym forum tarczycy i
konsultuję moje wyniki i uzyskuję odpowiedzi na pytania, ale myślę, że tu mogę
dostac jeszcze większe wsparcie.
Wpisuję całą historię moją historię i poproszę o komentarz do końcówki - jakoś
tak nie wiem co zrobić - zwiększyć suplementację Euthyroxem do 100, włączyć
selen lub żelazo czy pozostawić wszystko tak jak jest, czyli 5 dni 75 mg Euth.
i 2 dn...
-
Witam!Opisywałam jakiś czas temu mój przypadek,który jest dziwny i lekarze nie wiedzieli co robić . forum.gazeta.pl/forum/w,94641,142577967,142577967,Wysoki_poziom_przeciwcial_i_nic_nie_mozna_zrobic_.html.
Przez rok czasu leczona byłam selen i magnezem,a moje samopoczucie dalej było kiepskie.Pod koniec marca zaczęłam znów źle się czuć.Dziwne telepanie w środku,podwyższone ciśnienie,robiło mi się słabo,ogólne rozbicie itd. Pomyślałam,że zrobię sobie kontrolnie badania tarczycy i jak zwykle ...
-
Jestem juz stara (w maju stuknie mi 31) i zaczynam sie powoli zastanawiac nad powiekszeniem rodziny. Ze wzgledow praktycznych musze jeszcze 1-2 lata poczekac ale nigdy nic nie wiadomo. W wieku 24 lat bylam w ciazy, ktora stracilam, ze wzgledu na znikoma ilosc progesteronu. Ciaza byla nie planowana ale bardzo chciana, duzo wycierpialam. Podejrzewam, ze gdybym wiedziala, ze cos jest ze mna nie tak (hashimoto) i w zwiazku z tym nie pozwolila sobie na "kontrolowana wpadke", dzis cieszylabym sie p...
-
Mam nastepujace pytanie.
Wykryto u mnie chorobe autoimmunologiczna (ktorej nie nazwano) na podstawie wyników fT3, fT4, TSH, badania fizykalnego, wywiadu i zapalenia tarczycy w usg. Nie robilam natomiast badania na p/ciala.
Od tygodnia biore Letrox 25 (przez 20 dni) potem 30 dni mam brac na zmiane z 50, po 50 dniach na stałe 50mg.
Po jakim czasie powinam zrobic anty TPO aby wyszlo wiarygodne. Slyszalam ze na poczatku przyjmowania lekow anty TPO sie zmniejsza.
-
Zakladam nowy watek, bo pytanie nie dotyczy konkretnie mnie. Chcialam zapytac, jak mam rozumiec stwierdzenie, ze niedoczynnosc towarzyszy hashimoto. Gdzie indziej z kolei jest napisane niedoczynnosc, czyli hashimoto. A wiec jak to jest. Mozna miec hashimoto a nie miec niedoczynnosci? Jezeli niedoczynnosc jest objawem lub towarzyszy hashimoto, to co z innymi objawami? Czy ta choroba objawia sie innymmi symptomami poza niedoczynnoscia? I nie chodzi mi o symptomy wynikajace z niedoczynnosci, tyl...
-
[quote="Jobenka 23.08.10, 20:38"]
forum.gazeta.pl/forum/w,94641,115576831,115649724,Re_Witam_i_prosze_o_spojrzenie_na_moje_wyniki.html
nigdy tego nie zrozumiem, ze czujecie sie madrzejsze od lekarzy studiujacych
wiele lat medycynesad jesli bym byla niezadowolona z mojego obecnego lekarza,
zmienilabym go, ale nie dawkowalabym sobie sama silny lek na recepte, nie majac
o tym pojecia. a potem bedzie pretesja do bogu ducha winnego lekarza, ze sie
organizm rozregulowalsad
ale to tylko mo...
-
Nie ukrywam, że jestem fatalistką.
Nie stoi to w żadnej sprzeczności z wesołym usposobieniem, miłościa
do zmian i nowych wyznań, ale w przypadku zaistnienia choroby mocno
daje znać o sobie.
Endokrynolog obiecał mi poprawę funkcjonowania już po tygodniu.
Podeszłam sceptycznie i nadal podchodzę, bo raz ze nie słychać na
forum o tym, że po tabletce jak ręką odjął, a dwa że owszem mam
lepszy nastrój i samopoczucie ale to może być chwilowa para, która
zaraz sie ulotni.
W każdym raz...
-
Poniżej przeklejam dość żywiołową dyskusję, która rozwinęła się w wątku użytkowniczki izka1976.
-
Czy ktoś z was robił badania pod kątem zespołu Sjogrena?
Czytałam ostatnio, że ma to związek z chorą tarczycą...
-
Jak to stwierdziła endokrynolog, zachorowałam nietypowo, bo mam dopiero 31
lat, a jest to choroba (niedoczynność) osób po 40. jaki jest wasz przedział
wiekowy? większość przed, czy po 40?
-
[i]Bezpłatne badania czynności tarczycy (TSH, antyTPO)
w ramach Tygodnia Walki z Chorobami Tarczycy:
Łódź, Kraków, Warszawa, Wrocław : 24 - 28 maja 2010 r.
Możesz się zapisać już od godz. 9.00 w dniu 17 maja br.
Zapisy prowadzone są wyłącznie przez stronę www.badanietarczycy.pl
[/i]
Na stronie www.tarczyca.pl można obejrzeć tegoroczny filmik z Kayah z corocznej akcji "Tydzień Walki z Chorobami Tarczycy". Kayah opowiada o swojej chorobie i o tym jak doszła do diagnozy. Napiszę pa...
-
witam serdecznie
jestem tutaj nowy - pierwszy post i uderzam od razu z pytaniem do was . Sprawa
wyglada następująco, jako że moja u mojej kochanej dziewczynki zdiagnozowano
niedoczynność tarczycy typu hashimoto chciałbym sie dowiedziec jak najwiecej o
sprawach których jeszcze nie dokonca rozumiem. szukałem oczywisciem ateriałów
które w wiekszości pomogly mi obczaic co i jak ale jst to tak obszerny temat
plus ciagły brak czasu powoduje ze najperosciej mi napisac pytanie .
ok pytanie p...