chust

(59 wyników)
  • P.Pawle - jakie nosidło lub chustę poleciłby Pan dla 6-miesięcznego bobasa, które jeszcze nie siedzi? czy taki sposób noszenia nie obciąży jeszcze za bardzo kręgosłupa dziecka?
  • Które z nosidełek jest lepsze dla Maluszka 2 miesiące : www.womar.com.pl/section2.php?page=produkty&zm2=nosidelka&zm3=4 czy www.womar.com.pl/section2.php?page=produkty&zm2=nosidelka&zm3=0 w jednym i drugim malec znajduje się w pozycji leżącej. a niestety ze względu na brak możliwości codziennego korzystania z wózka zmuszona jestem zakupić nosidełko by móc normalnie funkcjonować. Proszę o podpowiedź
  • Witam serdecznie, We wspaniałej książce "Co nieco o rozwoju dziecka" jest Pan zwolennikiem chust do noszenia dzieci. [b]Mając w domu 17 dniową córeczkę oraz 1,5 rocznego synka[/b] z dnia na dzień podjęłam decyzję, że potrzebuję pilnie jakiegoś rozwiązania, by móc poświęcić jak najwięcej uwagi (w tym samym momencie) moim dwóm absorbującym maluchom i do tego jeszcze co nieco zająć się domem. [u]W chuście chciałabym nosić malutką córeczkę[/u], by mieć wolne ręce. [b]Nie wiem zupełnie jednak jak...
  • Córka (3,5 mca) lubi być noszona, zresztą ani mnie, ani mężowi ani opiekującej się nią podczas gdy jestem w pracy teściowej to nie przeszkadza i dużo jest na naszych rękach. Zainspirowana wieloma postami na temat chust postanowiłam i ja spróbować. Póki co rozglądam się za jakąś, na początek tanią, by w ogóle sprawdzić czy cóka będzie chciała w niej być noszona. Później kupię lepszą jak się sprawdzi metoda. Teściowa moja natomiast kupiła nosidełko - dokładnie takie: allegro.pl/womar-...
  • Witam, Panie Pawle, czy takiego małego człowieka (powiedzmy jedno- dwutygodniowego) można nosić w chuście? Jeśli tak, jaka chusta i ew. jakie wiązanie byłoby dla niego odpowiednie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
  • Moj syn (6 mcy) pierwsze 3 miesiace przespal, potem byl prawie ciagle w chuscie lub na rekach, bo tak chcial i tak bylo mu dobrze. Obecnie nic nie umie... lezy tylko, czasem sie przekreci z plecow na brzuch i odwrotnie, ale to bardzo rzadko (2-3 razy dziennie). Nie siedzi, nie siada. Czytam o jego rowiesnikach i boje sie, ze mu ta chusta krzywde zroblam. Dodam, ze traz tez by tylko na rekach siedzial i podloga jest oczywiscie beeeeeeeeeeeeeeeeee... Mam sie martwic? Mam dwojke starszych d...
  • Witam. Widziałam już kilka wątków na podobne tematy, ale żaden z nich nie rozwiązał problemu. Poza tym dotyczyły one wzmożonego napięcia, natomiast moja 5-miesięczna córka ma zdiagnozowane osłabione napięcie mięśniowe. Lekarz rehabilitant ocenił, że jest wiotka centralnie i przejawia 5 na 7 objawów. Moje pytanie brzmi czy mogę ją nosić w chuście elastycznej? Fizjoterapeutka kazała się wstrzymać, ale miałam wrażenie, że nie jest do końca obeznana w temacie chust. Ja bardzo bym chciała, mał...
  • Witam, temat był już wielokrotnie poruszany i czytałam archiwum jednak mimo to poproszę o pomoc. Czytałam w Pana książce, ze chusta oprócz rąk jest najlepszym nosidłem i poleca Pan pozycję kołyskową. Moja córka (5 tygodni) od 3 tygodni cierpi na kolki, oraz refluks ż-p. Zalecenia lekarza są raczej standardowe wysokie spanie, wysokie karmienie, obijanie, jedzenie na raty, zagęszczanie nutritonem. Z obserwacji moich domowych wynika, że jeść może w każdej pozycji jednak ważne jest żeby po...
  • Witam panie Pawle, nie wiem czy moje pytanie juz kiedyś zostało zadane, w każdym bądź razie nie mogę znaleźć. Mieszkam w Anglii, tutaj nieco inaczej podchodzi się do dzieci i do ich badania. Mój synek ma prawie 4,5 misiąca, ostatni raz jego bioderka były badane jak miał 8 tygodni i było z nimi wszystko ok. Ale zauważyłam juz jakis czas temu, że ma nierówne fałdki na udach, a to podobno oznacza, że coś z bioderkami jest nie tak(choć podobno u zdrowych dzieci też się to zdarza), moja poło...
  • ktora chuste poleca Pan na poczatek, dla dzieciatka tuz po porodzie i przez pierwsze miesiace? tradycyjna - wiazana, czy kolkowa? bede bardzo wdzieczna za podpowiedz, bo nie wiemy, jaka chuste nabyc :) pozdrawiam serdecznie!
  • Witam! Oglądałam film z Pana udziałem "Co nieco o rozwoju dziecka". Pokazuje Pan w nim jak nosić dziecko w chuscie. Do jakiego miesiaca mozna nosic dziecko w chuscie, ktora jest pokazana na filmie? Czy 4 m-c to juz za pozno, czy dziecko nie jest za duze na taka chuste? Ortopeda, u ktorego bylam na wizycie z moim synkiem powiedzial, ze dopiero od 4 m-ca mozna dziecko nosic w nosidelku. W Pana filmie nie znalazlam tematu nosidelka, czy Pan go nie poleca? Jezeli nie ma przeciwsk...
  • Mam trzytygodniową córkę i kupiłam chustę tkaną. Obecnie ćwiczę wiązania ale nie jest to takie proste. Czasami nóżka czy rączka dziecka gdzieś mi się zaplącze, poza tym mocno trzeba tę chustę naciągać i z instrukcji obsługi wynika, że dziecko jest bardzo ciasno opatulone. Czy nie zrobię krzywdy dziecku przy takich, nieudanych jeszcze, próbach wiązania? Ciągle mi się wydaje że taki bobas jest bardzo kruchy...
  • Co Pan sądzi o tym produkcie, czy będzie odpowiedni dla miesięcznego dziecka i póżniej?W opisie nie ma zbyt wielu infarmacji, tylko, że wygodne i bezpieczne, odpowiednie od urodzenia do 9 kg.Podaję link www.argos.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/ProductLargeImagePopup?storeId=10001&jsparm=false&imageName=282- 0984456aA69UC455533X.jpg&imageText=++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++++++++++++++++++++&jsparm=fal...
  • Panie Pawle, mam pytanie dotyczące chusty. Moja córka miała rozpoznaną dysplazję w wieku 3 tygodni na lewym bioderku. Po 4 tygodnia od rozpoznania poszliśmy na kontrolę i okazało się, że bioderka są całkowicie wyleczone i prawidłowe. Wiem, że dzieci z dysplazją absolutnie nie można nosić w chuście, ale co z moim szkrabem? Czy mogę od czasu do czasu ponosić ją w chuście?
  • chusta(7)

Moj 3 miesięczny synek przechodzi bunt wózkowy. Nasze spacery często kończą się tym, że malego trzymam jedna reka a druga pcham wózek. Poza tym w domu też często chce na ręce. Myślę o kupnie chusty, tylko zastanawiam się czy jest ona bezpieczna dla małego dziecka i ile może on przebywać w chuście. Dodam, że mały ma zdiagnozowane słabe napięcie mięśniowe i ma asymetrię. Dziękuje za pomoc!
  • Witam, do tej pory nosiłam swoją 6,5 miesięczną córkę w nosidle. B. sporadycznie, po domu, najdalej do osiedlowego sklepu. Doczytałam jednak, że nie powinnam tego robić, jeśli dziecko samo nie siada (czy nie siedzi posadzone?). Siadanie tuż tuż, ale narazie te praktyki zarzuciłam. I właśnie, prawie ukamienowana na pewnym forum za to, że pakuję dziecia do nosidła, zaczęłam szukać info o chustach. I znowu na takim jednym forum przeczytałam, że najpierw odradzał Pan chustowanie w ogóle, a późn...
  • Doradzcie... Potrzebuje cos do "noszenia" Kuby, mysle, ze juz od wiosny (2.04.09 konczy 6 miesiacy) a koniecznie na lato! Bardzo podobaja mi sie chusty tylko, ze tak tego wszystkiego duzo, ze jakos rozkminic nie moge z tego co wywnioskowalam to mi by sie juz przydala wiazana tkana. No i tu pojawil sie klopot, bo potrzebuje cos co bedzie tez mogl uzyc moj maz, czy babcia i dziadek Kuby- po pierwsze raczej nie widze ich w chustach (zwlaszcza dziadka zreszta i tak nie dobralibysm...
  • Panie Pawle, W ostatnich poradach na DDTVN pokazywał Pan wiązanie chusty - kołyskę. Niestety było dość szybko i skrótowo pokazane. Nie potrafię rozszyfrować. Bardzo proszę o instruktaż albo link w którym jest dokładnie krok po kroku pokazane jak zawiązać tą kołyskę. Bardzo dziękuje i pozdrawiam WUJKA WSZYSTKICH DZIECI. :-) AGNIESZKA ZIELSKA
  • Witam. Po czytaniu informacji o chustach mam w głowie mętlik. Czy dla synka lepsza będzie taka na kólkach czy elastyczna? Jest ciężki, sztywny, ale nie wiem, czy w tej elastycznej (kangalu bodajże) jest też możliwość ułożenia dziecka w innej pozycji niż pionowa?
  • Czy mogę nosić moje 6 miesięczne dziecko w chuście pomimo tego że ma asymetrię ułożeni ową i miało wzmożone napięcie mięśniowe? Syn chodzi na rehabilitację z powodu asymetrii z której powoli "wychodzi"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się