-
synek ma miesiąc - cały dzień to jedno wielkie karmienie; niestety śpi dobrze tylko przy piersi, na rękach mamy, odłożony do łóżeczka czy na leżaczek budzi się po max 10 minutach i znowu chce jeść; przez 4 tygodnie nie robiłam w domu NIC, za szczyt sukcesu uznaję zjedzone śniadanie i umyte zęby,włosy; dłużej tak nie mogę, za chwilę będę mieć w domu 2,5latka (bardzo niesamodzielnego i bardzo absorbującego); pomyślałam o chuście - mogę pożyczyć tkaną zwykłą, nie kółkową; czy to ma szansę pomóc?...
-
Często tu spotyka się radę, że jeśli noworodek chce często ssać, a
my nie chcemy z nim non stop leżeć tudzież musimy coś zrobić w
domu/zająć się starszym dzieckiem - wtedy wyjściem jest chusta. W
związku z tym pytania:
1. jaki rozmiar biustu mają te mamy, które to praktykują?
2. jakie to są chusty? jakie wiązania?
3. czy nosicie tak dzieci, zanim obejrzy je ortopeda i zrobi usg
bioderek?
4. co robicie jak dziecko się zachłyśnie/zakrztusi?
z góry dzięki za podzielenie się doswiadc...
-
Zostalam mama chustowa (chusta kolkowa) i bardzo sie z tego ciesze.
Maly 7-tygodniowy niezawodnie w chuscie zasypia nawet jesli na
poczatku pomarudzi. A ja moge isc do sklepu czy odwalic drobne
domowe roboty. I pokolysac dzidzie.
I sobie tak mysle, ze chusta to w pewnym sensie ratunek dla mam nie
dajacych smoka swemu dzieciowi. Uspokaja, ale nie sztucznie
tylko 'fizjologicznie', bo lokuje dzidzie blisko mamy.
Co Wy na to?
[b]Moze podzielicie sie chustowym doswiadczeniem? Pani...
-
Mam pytanie do mam, które juz karmią. Czy karmicie swoje dzieciątka, trzymając
je w chuście?albo w takich cudacznych nosidełkach?czy tylko na fotelu, lożku,
krześle? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić a z drugiej strony trochę mierzi
mnie siedzenie w jednym miejscu z uwieszonym bobasem:)
-
Kupiłam wczoraj polekonta. Jula jest zachwycona. Ale...nie umiem jej
sama zawiązać i włożyć małą do środka. Na razie wiąże mi ją moja
starsza córka. Alw kiedy jej nie będzie nie wiem jak sobie poradzić.
Czy jest możliwe wiązanie samodzielne czy zawsze jest konieczna
pomoc drugiej osoby???Czy z 7 tygodniową Julą mogę wychodzić na dwór
w chuście???
-
Proszę o poradę JAK Wy to robicie karmiąc w chuście? Moja Malutka nie uznaje
pozycji kołyski jak leży sobie w półpoziomie czyli kołysce, bo zaraz jest
szloch. Fakt, że ma już ponad 5,5kg w 12tyg. ale ta pozycja jest be! Jak
próbowałam ją nawet karmić w chuście kółkowej w pozycji kołyski to albo
przeszkadzał nam materiał bo wchodził w paradę, albo cyc uciekał co kończyło
się jeszcze większym rozdrażnieniem. Proszę poradźcie jak Wy to robicie
technicznie? W jakiej chuście, wiązaniu, jak ...
-
Moje pytanie kieruje do mam, które karmią piersią i nie używają smoczków do usypiania. Jak usypiają wasze dzieci przy piersi, bo ja mam wizję, że taki aniołek je sobie i je i w końcu odpływa w krainę snu...Moje dziecko nie chce usypiać przy piersi, szarpie się, denerwuje, gdy przedłużam karmienie, żeby w końcu usnęła. Chce ssać ale nie chce jeść. W nocy za to zje i odlot. Myślałam, że wszystkie dzieci z czasem usypiają przy karmieniu. Podawałam Małej smoczek, żeby usypiała w łóżeczku, niestet...
-
nooo właśnie. mam niesamowitego 2- tygodniowego ssaka :)
ale po raz kolejny płacz na spacerze zagonił nas do domu. tak się żyć nie da.
jeśli można - poproszę o wszelakie patenty na dyskretne karmienie, najlepiej z ilustracjami, linkami, modelami bluzek (jakiś niedrogich?), po prostu wszystko co się da, aby dyskretnie nakarmić Glonojada w warunkach miejskich.
biust mam wielce okazały, więc tym bardziej mnie peszy. chociaż może to i niezależne? mniejszy miałam problem w Chorwacji, żeby o...
-
Moja 3 miesięczna córa ma chyba problem ze spaniem. Jak jej nie wsadzę w chustę ( ostatnio nawala mi kręgosłup) albo jak z jakichś przyczyn ni pójdziemy na spacer to nie ma opcji żeby zasnęła :( Przy piersi przysypia, ale mocno nie zaśnie. Standard czyli budzi się po odłożeniu. Próbowałam usypiać na łóżku, delikatnie wychodzić. Lipa. 10 min i płacz. Tłumaczyłam sobie, to minie, no ale ma 3 mies a tu dalej nic. Potrafi marudzić,jedynie przysypiać przy piersi i to tyle na cały dzień. Troche ma...
-
Witam, moja córeczka ma niecałe 7 tyg i od urodzenia cierpi na niesamowite kolki. Przez te 6 tyg nie byłoby wieczoru bez płaczu, prężenia. Od 5 dnia zycia podaję jej espumisan a od kilku dni delicol ale poprawy nie ma. Nie pomaga nic (a znam wiele spasobów bo to moje drugie dziecko) próbowałam chyba już wszystkiego. Nie pomaga nic oprócz...podania smoczka uspokajającego. Mała wtedy ssie go mocno, wyrzywa się na nim i cały ból przelewa na niego. Wiem, wiem smoczek to wróg przy karmieniu piersi...
-
Witam.
Wahałam się żeby napisać ale ja naprawdę już siły nie mam.Mała ma 3 miesiące i od urodzenia ciągle wisi na cycku.Nie mam nawet godzinnej przerwy w ciągu dnia ani w nocy żeby coś porobić,w ciągu dnia troszkę pogaworzy i się pouśmiecha ale oczywiście zabawiana, później powrót do cycka.Jak już zaśnie próbuję ją odłożyć ale znowu jest płacz i tak w kółko,smoczka nie chce(próbowałam maczać w różnych rzeczach i nic).Nosiłam ją w chuście ale strasznie mnie boli kręgosłup(mam wadę kręgosłupa)...
-
Witam
Jestem mamą 8 tygodniowego niemowlaka. Maluch przy porodzie miał złamany obojczyk, w szpitalu ładnie ssał pierś po ok. 40 min lub dłużej a w domu od jakiegoś 3 tygodnia życia ssie tylko niecałe 5 minut. Dobrze przybiera na wadze, po 6 tygodniach ważył już 5100 g (a urodził się 3810). Od 3 tygodnia zaczęły sie także kolki i wtedy podaliśmjy mu smoczka uspokajacza. Mały przy karmieniu (ale nie każdym) pręży się, odgina główkę do tyłu i płacze jakby pierś była dla niego karą a nie przyjem...
-
witam,
temat stary jak świat:)i w sumie jako mama trójki powinnam być wyedukowana a
tu klops:( poprzednia dwójka mocno cycoholiczna, usypiali przy piersi,
biesiadowali bez końca dzień, noc; bezsmoczkowi bo smoczki zaburzały ssanie
wiec cyc był na porządku dziennym i nocnym...teraz przy trójce (starszaki 6 l
i 4l) nie mogę sobie pozwolić na biesiadowanie czy nawet usypianie piersią bo
po prostu trwa to w nieskończoność przy najmłodszym obywatelu; poza tym moje
piersi nie wytrzymują:( dz...
-
Witam,
Jestem mamą 7 tygodniowej Niuni:) Jak do tej pory karmię wyłącznie piersią. Moje dziecko "wisi cały dzień" na piersi. Jak tylko próbuję Ją odstawiać, gdyż wydaje mi się, że po godzince czy dwóch ssania, rozlega się ryk. Poza piersią płacze cały czas. Tygodniowo przybiera na wadze 180 - 190 g, a więc nieźle. Pediatra stwierdził, ze przyrost wagi idealny, jednak przyrost ten osiągnięty został w nienormalny sposób. Poza tym wszystkim stwierdzono u mojej córci kolki, ja zrezygnowałam z bi...
-
Syneczek odmawia nam posłuszeństwa przy drzemkach w ciągu dnia.
Tzn. ewidentnie chce mu się spać, ale walczy ze sobą i z nami i
wydziera się w niebogłosy.
Usypiają go wtedy dwie rzeczy: chusta i cycuś. Obie w kilka sekund;
przy cycusiu po tych paru sekundach można go zostawić i zająć się
innymi rzeczami. Potrzeba bliskości, nie? Ale czemu nie pomaga
wzięcie na ręce, pogłaskanie?
Jeszcze w zeszłym tygodniu dawał się uśpić w wózku na balkonie i
smoczkiem, a teraz wypluwa smoczka......
-
Witajcie.
Post bedzie dlugi, wiec tylko dla wytrwalych:)))))) Z gory
przepraszam, jesli kogos tutaj uraze.
Zaczne od tego, ze na biezaco, od kilku miesiecy sledze to forum,
wchodze codziennie i sprawdzam nowosci. Nigdy sie nie wypowiadalam,
ale musze z siebie to wydusic.
Jaka jest cena karmienia piersia???? czy trzeba karmic za wszelka
cene??? Takich postow bylo pewnie tysiace, mimo to dorzuce kilka
swoich zdan.
Synek konczy wlasnie 3 miesiace, od poczatku nasze karmienie bylo ...
-
Witam
Jetem mamą niespełna 2 misięcznego bąka :) Karmimi się tylko piersią ale od jakiegoś czasu te nasze karmienia są męczące i stresujące zarówno dla mnie i jak i mojego synka. Na początku wszystko było ok, mały ssał co 3 a nawet 4 godziny i sobie smacznie spał, a teraz ani ssać nie chce ani za bardzo spać, a może ja za duzo wymagam? ale raczej nie. Robuś od 3 tygodnia ma kolki więc jest bardzo placzliwym dzieckiem, przed każdym karmieniem dostaje Infacol, no i dostaje też smoczek uspokaj...
-
Karmienie piersią cudem jest, butelki podać nie zamierzam, ale
przyznać muszę, że czasami chce mi się wyć.
Noce są cudowne, ale w dzień...
Przypominam sobie może 3 takie dni, kiedy każde karmienie było samą
przyjemnością, reszta to zwykle mniejsza lub większa nerwówka.
Teraz zbliża nam się chyba skok rozwojowy zgodnie z tym:
www.babyboom.pl/forum/dzieci-urodzone-w-lipcu-2007-f127/skoki-
rozwojowe-12723/ - non stop na rękach i to tylko w pozycji przodem
do świata. Czasami uda się ...
-
Pani Moniko błagam o pomoc.Mam córeczkę 2 miesięczną, karmię ją
piersią.Problem polega na tym,że ona wymusza na mnie ciągłe
karmienie.Nie przesadzam ze słowem "ciągłe", Mała jest przy piersi
non stop.Każde podejśćie do karmienia trwa po 4 godziny, jak ją
odstawiam to strasznie krzyczy, wykręca głowkę jak do karmienia,
robi usteczka do ssania.Każdy myśli,że ja ją głodzę.Przez to ciągłe
wiszenie na piersi czuję, że się przejada, strasznie ulewa.Ważę ją
często i w ostatnim tygodniu...
-
Może trochę głupie pytanie, ale skoro analogicznie wszystko co jem, przechodzi do pokarmu, to może i melisa ?
Moja 1,5 miesięczna córka zdecydowanie potrzebuje uspokojenia i wyciszenia. W nocy śpi w miarę ok, przerwy na karmienie - pierwsza po kąpieli po jakichś 3 godzinach, potem już zwykle co dwie.. :(
Niestety po porannym wstaniu ok. 9:00 w ciągu dnia nie śpi prawie wcale ! :( Są to zaledwie 15 minutowe drzemki w liczbie 4-5, które niejako na siłę udaje mi się "wymusić" , ale to wszystk...