chust

(6 wyników)
  • To z pewnoscia zadna rewelacja ale ja np tego nie wiedzialem. Na uniwersytetach W TURCJI obowiazuje zakaz noszenia chust (i to nie tylko przez wykladowcow) Wlasnie dzisiaj Trybunal Europejski uznal, ze zakaz ow nie narusza praw obywatelskich (ani zadnych innych) i sluzyc ma rozdzieleniu panstwa od religii. Powyzszy fakt stawia cala dyskusje o zakazie noszenia chust W NIEMIECKICH szkolach (i to tylko przez nauczycieli) w troche dziwnym swietle... Czy potrafi ktos to logicznie wytl...
  • W skrocie: Niemiecki Sad Federalny uchwalil podobno (bo kopia wyroku jest niedostepna mediom), ze regionalny zakaz noszenia chust przez muzulmanskie nauczycielki w szkolach publicznych musi obowiazywac rowniez chrzescijanskie siostry zakonne. Link do artykulu po angielsku: www.smh.com.au/articles/2004/10/11/1097406465436.html Artykul: Nuns hit by headscarf rule October 11, 2004 - 10:57AM A German federal court has reportedly ruled that a regional ban on Muslim teachers weari...
  • Federalny Sąd Administracyjny w Lipsku uznał, że zakaz noszenia islamskich chust, wprowadzony w szkołach Badenii-Wirtembergii, jest zgodny z prawem.
  • Decyzja ta jest wszedzie i ogolnie bardzo krytyczna. Jaka jest wasza opinia na ten temat. Czy szkola jest miejscem na demonstracje religijne czy jest to poprostu przywalenie Muzulmanom. W OZ nie ma przepisu w tym wzgldzie, ale czasami przedostanie sie do prasy historia walki nie-muzulmanskich rodzicow przeciwko chustom. Znana jest historia walki pewnej dzielnicy przeciwko decyzji budowy meczetu w ich sasiedztwie. narazie udalo im sie
  • xurek napisała: > tutaj chyba bylo o tolerancji a nie o akceptacj? Xura, lapiesz za slowka. Niech bedzie. Tolerujesz. Ale nie akceptujesz A to znaczy, ze nie jestes tza tym by upowszechniac ta praktyke (np nie za bardzo by cie sie usmiechalao, gdyby ktos Tobie cos takiego zafundowal), ale nie specjalnie przeszkadza Ci, ze iles tam dziewcząt spotyka ta przyjemność, no cos w tym stylu, tak? zaznaczam ze chodzi mi nie tylko o ten konkretny przyklad, chodzi mi o podejscie o...
  • Laique(47)

Jest to piękne francuskie słowo, które ostatnio zdobyłam na lekcji tegoż języka. Oznacza one "bezreligine". Jutro mamy podyskutować sobie w klasie, co uważamy na ten temat- mn. oczywiście też o chuscie. I nie wiem za bardzo, co o tym wszystkim sądzić. We Francji pozwolono ostatnio dziewczynom muzumańskim zakrywać glowę, np. czapką, ale broń Boże chustą. Szkoła francuska ma byc laique, a chusta jest symbol religiny. Zarówno, jeżeli sie dobrze oriętuje, nie wolno nosić krzyrzyków n...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się