dominika

(12 wyniki)
  • Pani Doktor, Żółtko odstawiliśmy w połowie kwietnia, syn dostał tego samego dnia plamek na łydkach. 24/04/07 dostał kromkę białego pieczywa z masłem. Było ok. 29-go spróbował miśkoptów (zawierają gluten). No i nast. dnia już zaobserwowaliśmy z mężem czerwone krostki na policzkach a dzisiaj czerwone plamki na łydce. Nie jest tego duzo ale jest:-( I stąd moje pytanie. Czy powinniśmy odstawić gluten, dodam, że po kromce chleba z masłem było wporządku... Kuba dostaje od czasu do c...
  • Owoce???(10)

Witam Pani Doktor, Kubuś od 8-go lutego dostaje Isomil2 i raz jest lepiej a raz gorzej. Plamki suchej skóry czasami znikają, wyspka również a są dni, że wszystko wraca:-( Dzisiaj miałam okazję pobyć cały dzień z synkiem i obserwowałam go dokładnie (niestety w ciągu tygodnia pracuje i nie mam mozliwości obserwowania każdej jego reakcji na dane jedzonko:-( Mleko dostał o 8.30 i było wszystko ok, po obiadku tez. Mniej wiecej ok 15 dostał deser owocowy (jabłka, gruszki, morele, biszk...
  • Witam Pani Doktor, Kuba od 8 lutego dostaje tylko i wyłącznie mleko sojowe, nie mieszamy go juz z Nan-em. I stąd moje pytanie. Dzisiaj mija 4 dzień i jestem ciekawa kiedy moge sie spodziewać dużych "widocznych" zmian. Z moich obserwacji wynika, że plam suchej skóry jest z reguły mniej, kremujemy je kilka razy dziennie maścią z wit. A i jest poprawa. Tak mi się przynajmniej wydaje. Nadal jednak wszystko "wyłazi" wieczorem, po kąpieli. Wtedy te plamki suchej skóry są bardzo wido...
  • Prosze o radę. Syn skończył 5 m-cy, od około miesiąca jesteśmy na karmieniu meiszanym, tzn. w dzień dostaje butle (dostaje mleczko NAN) i od czasu do czasu zupkę ze słoiczka: jarzynowa, jarzynową z indykiem lub deserek. W nocy nadal jest na piersi: kładziemy go o 20-stej, budzi się o 2 w nocy a potem o 5 rano i dostaje cycucha:-) Od momentu przejścia na karmienie mieszane robi kupkę raz dziennie, kupa jest już bardziej "zbita" ale nie ma jak na razie żadnych zatwardzeń, brzuszek ni...
  • Witam Pani Doktor, Wczoraj mąż z synem był u lekarza, Kuba byl szczepiony i przy okazji obejrzał go lekarz (niestety naszego pediatry w tym dniu nie było). Lekarz stwierdziła alergię pokarmową ale nie powiedziała co mamy z nią robić. Mąż był tak zaferowany synkiem, że nie dopytał się wszystkiego. Stąd moja prośba o pomoc skierowana do Pani. Co powinniśmy teraz zrobić? Na ciele Kubusia od czasu do czasu (teraz rózwnież je ma) pojawiają się "placki" suchej skóry. Nawilżane kremem Oil...
  • Pani Doktor, Kilka dni temu podalam synkowi zupkę Gerbera pomidorową z indykiem i ryżem ( www.gerber.pl/index.html) Podałam ją za wczesnie bo synek niedawno zaczął 8 miesiąc a jest ona przeznaczona dla dzieci po ósmym miesiącu życia. Czytałam też że pomidory są bardzo alergenne...ale doczytałam się tego już po fakcie:-( I stąd moje pytanie, czy ta plama na policzku synka może być objawem jakiejś alergii? Jeśli tak to kiedy powinna zniknąć? Wygląda jak by coś sobie "odcisnął" na ...
  • Jak i czym karmicie wasze polroczne dzidzie? Zosia zjada na dzien 3x 180 ml nutramigenu, 1 porcje kaszki ryzowej na wodzie, 1 sloiczek obiadowy (bez mieska na razie) i na noc 240 nutramigenu z kleikiem ryzowym (geste). Plus jakies 100-120 soku z woda do picia kiedy chce pic. Czy staracie sie zastepowac mleko posilkiem "stalym" czy uzupelniacie taki posilek porcja mleka? Wydaje mi sie ze mamy 1 karmienie "za duzo" chyba powinno byc 5? czy sie myle? pozdrawiam, Antonina mama Zosi ...
  • Pani doktor,w czym mrozić obiadki dla dziecka.czy może być to zwykła foliowa torebka,gdyż mój 9 miesięczny synek je jeszcze papki?
  • Witam,jestem mama 4 miesiecznej Dominiki i troszke sie niepokoje.Dominika urodzila sie z waga 3 kg i wzrostem 50 cm.na pierwszej kontroli lekarskiej (miala 2,5 miesiaca) wazyla 5 kg i wzrost 56 cm, podczas drugiej kontroli (miala 4 miesiace) maga 5,7 kg wzrost 57 cm.do ukonczenia 4 miesiecy karmilam corke wylacznie pirsia,podczas wizyty lekarz powiedzial ze wyglada na niedozywiona i kazal dokarmiac butelka.przed druga wizyta mala miala katar i rzeczywiscie nie chciala jesc.teraz j...
  • Witam, chcialam zapytac jak prawidlowo powinno siadac dziecko w 8 miesiacu tzn ja go chwytam za raczki synek sie podciaga i siedzi. Czy tak moze byc? Slyszalam ze tak nie wolno robic tylko dziecko musi samo siasc podciagajac sie np za szczebelki od lozeczka. Jak to jest? Dziekuje za odp.
  • Witam wszystkie butelkowe mamy! Jestem mama prawie 5 miesiecznej Zuzi i zastanawiam sie właśnie nad kupnem niekapka. Nie wiem jednak jakiej firmy kupić. Dlatego chciałam zasięgnąć Waszej rady odnośnie tego, który jest najlepszy? I oczywiście kiedy zaczęłyście stosować i czy Wasze maluszki chętnie się nauczyły z niego pic? Zastanawiam się czy to nie za wczesnie dla mojej Zuzanki? Z góry dziękuję za podpowiedzi! Pozdrawiamy Dominika i Zuzia
  • Pani Doktor, Ostatnio prosiłam o pomoc w temacie alergii mojego 9 m-cznego synka. Odstawiliśmy podejrzane banany około 3 tyg. temu. Już myślałam, że temat mamy z głowy i po alergii nie ma śladu aż do dzisiaj. Podczas kąpeili zobaczyłam znowu te okropne plamki na nóżkach Kubusia, na kolankach ma szorstką sórkę a z tyłu na łydkach plamki suchej skóry, większe niż ostatnio:-( Poza tym zaobserwowałam, że na policzkach też się "coś" pojawiło, już sama nie wiem czy to rumieńce czy ale...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się