drzwi

(56 wyników)
  • Mam pytanie. Wiem, że szerokość drogi ppoż. w budynku mieszkalnym z której może korzystać pow. 20 osób musi wynosić co najmniej 140 cm. Jeśli szerokość mojej klatki schodowej( w czteropiętrowym bloku) ma w całości 100 cm !!! to czy w myśl przepisów może być ona traktowana jako droga ewakuacyjna i czy ktoś czegoś tu nie zawalił? Mam drzwi otwierane na zewnątrz i przez 6 lat nikomu to nie przeszkadzało (inni sąsiedzi, dokładnie 4 lokatorów ma takie drzwi od 10 lat) i dostałem pisemko w s...
  • Mam taki problem. Jeden z właścicieli wymienił drzwi wejściowe do mieszkania ze starych otwieranych do wewnątrz, na otwierane na klatkę. Po zamknięciu wymienione drzwi są równo z licem ściany klatki. W całej klatce schodowej prawie nikt nie robi z wymiany problemu, bezpośredni sąsiedzi oświadczyli na piśmie, że zupełnie im to nie przeszkadza. Problem w tym, że jedna Pani (właścicielka z mieszkania na pierwszym piętrze (wymiana była na IV piętrze) zawzięła się i zasypuje zarządcę...
  • ...wejściowych w budynku dużej wspólnoty mieszkaniowej? Drzwi od frontu budynku do klatki schodowej były wymienione wcześniej i rozliczone na wszystkich właścicieli mieszkań. Jeden lokal ma osobne wejście od tyłu budynku. Do tego mieszkania, właśnie, mają być wymienione drzwi. Stanowisko właścicieli we wspólnocie jest podzielone: jak powinny być rozłożone koszty wymiany na innych właścicieli i czy w ogóle powinny? Co podpowiedzą obeznani z praktyką prawa i "życia" eksperci od zarządza...
  • właśnie zamontowałam w mieszkaniu drugą pare drzwi [ otwierają sie na zewnątrz],,,ale w niczym i nikomu nie powinno to przeszkadzać,,,a jednak,,,.Sasiedzi [ bardzo wredni ludzie] napisali na mnie skarge do prezesa spółdzielni,,,teraz czeka mnie sprawa w sadzie [ mimo iż nie otrzymałam żadnego pisma ze spółdzielni o demontarzu],czy mam jakieś szanse wygrać tę sprawe?
  • jestem mieszkancem wspolnoty mieszkaniowej mieszkam na drugim pietrze na zebraniu wspolnoty zadecydowano o zamykaniu drzwi wejsciowych na klucz w godzinach 22-6 na moja prosbe zeby najpierw zamontowac domofon wspolnota nie wyrazila na to zgody argumentujac to ze jezeli ktos bedzie chcial sie dostac do budynku w tych godzinach powinien uzyc telefonu komorkowego i ja moge zejsc i otworzyc drzwi to jest budynek 2 pietrowy jezeli ktos sie orientuje prosze napiszcie czy zamykanie drzwi...
  • Wczoraj w ogólnopolskiej TV podano, że za brak numeracji na drzwiach mieszkańca danego lokalu czeka go kara w wys. do 250 zł. To, że władza interpretuje na swoja korzyść zapisy ustaw i nie tylko udowadnia to, że jest omylna jak zawsze, co potwierdza zapis w Kodeksie Wykroczeń w.... Art. 64. § 1. Kto, będąc właścicielem, administratorem, dozorcą lub użytkownikiem nieruchomości, nie dopełnia obowiązku umieszczenia w odpowiednim miejscu albo utrzymania w należytym stanie tabliczki z numere...
  • Duża wspólnota mieszkaniowa (28.właścicieli) posiada trzy odrębne wejścia do budynku z których korzysta 27.właścicieli. Jest w tej wspólnocie jednak jeden lokal mieszkalny do którego wejście jest bezpośrednio z zewnątrz. I powstał problem przy wymianie drzwi. Właścicielka tego jednego lokalu uważa, że wymiana drzwi do niej również powinno obciążać wspólnotę (za tymi drzwiami ma taki mały korytarzyk a dopiero później zasadnicze drzwi do mieszkania). Część właścicieli jest odmienne...
  • mieszkam na pierwszym piętrze tuż nad wejściem do klatki. Za drzwiami wejściowymi jest stróżówka i następne drzwi. Te drugie drzwi są plastikowe i oprócz trzaskania skrzypienią i to skrzypienie jest najgorsze. Kilka razy zgłaszałam to do zarządcy budynku (to jest wspólnota). Ten zgłaszał to konserwatorowi a ten ustawił drzwi ale to starczyło na kilka godzin i znowu to samo - trzaskanie i skrzypienie. Nie wiem już co zrobić bo te odgłosy są bardzo męczące a zarządca nie podejmuje m...
  • witam W orginale drzwi wejściowe od mieszkań otwierały się do wewnątrz mieszkania. Część mieszkańców na jednej z klatek schodowych w bloku 4 piętrowym zmienła kierunek otwierania drzwi w stronę klatki oszczędzając miejsce w mieszkaniu. Czy takie postępowanie jest zgodne prawem budowlanym,przeciwpożarowym itp. pozdrawiam
  • Witam. Było coś podobnego w innym wątku, ale nie była mowa o aktach prawnych. W klatce jest domofon, więc drzwi są zamknięte, ale od środka otwierają się bez klucza. Z których (konkretnie) aktów prawnych ma wynikać, że nie wolno zamykać drzwi na noc na klucz (w ochronie przed złodziajami)? Padło gdzieś, że ppoż, ale konkretnie jak brzią te zapisy - gdzie tego szukać? Każdy z mieszkańców ma klucz do drzwi, wieszanie klucza w zamkniętej skrzynce nie ma sensu, bo złodzieje ukradn...
  • Czy są jakieś przepisy mówiące, jak się mają otwierać (do wewnątrz lub na zewnątrz) drzwi od piwnicy w budynku wielorodzinnym. Wobec dość ciasnego miejsca przy wejściu do klatki drzwi wejściowe blokują się z drzwiami do piwnicy. Chcielibyśmy drzwi od piwnicy otwierać do środka. Znalazłem tylko n/n artykuł ZALECENIE RADY Europy z dnia 22 grudnia 1986 r. 1.2.1. Gdy tylko jest to możliwe, drzwi znajdujące się na drodze ewakuacyjnej powinny się otwierać w kierunku zamierzonej ewak...
  • Mam takie pytanie, które mnie męczy od jakiegoś czasu… Mieszkam we wspólnocie 24 mieszkania, plus 6 bardzo dużych lokali użytkowych, każdy lokal użytkowy ma swoje drzwi(logiczne) jednak, aby do nich wejść trzeba przejść przez duże drzwi, które są wspólne dla dwóch lokali, więc są trzy duże drzwi i sześć mniejszych . Z drugiej strony bloku znajdują się drzwi dla mieszkańców. Mam nadzieje, że jest to zrozumiałe. A moje pytanie jest takie - które drzwi(prowadzące do lo...
  • Mieszkam w starym bloku z końca lat pięćdziesiątych. Wszyscy lokatorzy, mają do mieszkania białe drzwi z dykty, które były w tym budynku od początku. My wymieniliśmy sobie drzwi na nowoczesne antywyłamaniowe i w dodatku w kolorze drewna,olchy. Przewodnicząca wspólnoty mieszkaniowej powiedziała,że tak nie może być,skoro wszyscy mają drzwi w bloku białe,to nam też nie wolno było wstawić innych i że poruszy tę sprawę na zebraniu. Czy naprawdę we własnościowym, hipotecznym mieszkaniu ...
  • We Wrocławiu kradną drzwi wejściowe do klatek schodowych (ciężkie, metalowe, więc pewnie na złom) - zarządca wzywa, żebyśmy teraz jako wspólnota pokryli koszty (ok.12 tys. zł). Co na to ubezpieczenie, policja? Ponoć jako lokatorzy nie dochowaliśmy należytej ostrożności, żeby do kradzieży nie doszło. A co, mieliśmy na zmianę dyżurować pod tymi drzwiami?
  • Wlasnie wymienilsmy drzwi wejsciowe. Sa bardzo ladne, lekkie, wzmocnione ... Ale wystarczyly dwa dni - by ktos na nich wyskrobal V. Co robic ? Moze dac sobie spokoj z tymi remontami, modernizacja. To przeciez wyrzucanie pieniedzy w bloto i na pastwe jakis drani, co mysla ze zyja w wolnym kraju (komunizm maja za soba) i wszystko im wolno. Poradzcie juz bo chyba wypowadze sie do domu, z kratami, plotem do 2 pietra 3 straznikami i armata.
  • W czasie świąt włamano sie do mojego mieszkania (wywazenie i zniszczenie drzwi łomem).W tej podbramkowej sytuacji - lokal dosłownie "stał otworem" przez pół nocy - nie ukrywam ,że za dość duże pieniądze ekipa założyła mi drzwi antywłamaniowe. Rodzina starszej Pani z lokalu kwaterunkowego obok takze zdecydowała się po pewnym czasie na założenie ze względów bezpieczeństwa takich samych drzwi .W kamienicy było już kilka włamań , także w ciągu dnia podczas krótkiej (wyjscie do sklepu)...
  • Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu pewnej kwestii, mianowicie jestem współwłaścicielem trzypiętrowej kamienicy gdzie jej przeznaczenie jest mieszkalno - użytkowe, na parterze znajdują się sklepy, na piętrze lokale biurowe, a na dwóch pozostałych lokale mieszkaniowe oraz pozostałe biura. Kamenica działa we wspólnocie i niektórzy z współwłaścicieli chcą aby drzwi wejściowe do kamienicy były całodobowo zamkniete, a petenci korzystali jedynie z domofonów. Pozostali chcą aby kamienica...
  • Mieszkam na parterze. Na klatce schodowej wisi elektryczny kaloryfer, który ma ogrzewać zimą klatkę schodową. Problem polega na tym, że inni mieszkańcy bloku zabraniają mi go używać. Są to mieszkancy wyższych pięter, którzy uważają, że ogrzewanie jest zbędne, bo u nich wyżej jest ciepło. Deweloper otwarcie przyznaje, iż izolacja budynku na parterze jest wadliwa i ja ponoszę tego największe konsekwencje w związku z dużym wychłodzeniem z zewnątrz. Dzrwi zewnętrzne do klatki są również wadliwe i...
  • Jak w temacie. W mojej wspólnocie opłaty za ubezpieczenie Nieruchomości Wspolnej dzieli się po równo na każdy lokal. W UWL napisane jest, że koszty utrzymania NW rozlicza się wg udziałów. Wysłałem zatem do zarządcy pismo iż przestaję płacić sumę wynikającą z podziału ogólnego kosztu ubezp. na ilość lokali a zaczynam płacić kwotę mój udział*całość ubezpieczenia. Uważam, że działam zgodnie z prawem i w ew. sporze sądowym sąd przyzna mi rację. Co Wy na to?
  • W naszej wspólnocie ludzie wymieniają drzwi wejściowe do swoich mieszkań, które teraz otwierają się na klatkę, a nie do środka mieszkań czy tak może być i czy to jest zgodne z przepisami o bezpieczeństwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się