drzwi

(38 wyników)
  • Mam pytanie jaka jest praktyka kobiet w tej sytuacji. Czy jeżeli mężczyzna ładnie przepuszcza kobietę w drzwiach to należy podziękować czy nie. Ja zazwyczaj mówię cicho "dziękuję", ale widzę, że inne kobiety tego nie mówią.
  • wybieram sie na ślub do znajmowych, jako dodatek do prezentu wymyśliłam tabliczkę na drzwi. problem polega na tym, że moda po ślubie postanowiła przyjąc nazwisko dwuczłonowe, co moim zdaniem źle bedzie sie prezentowało i teraz pytanie. czy wystarczy, że na takiej tabliczce będą ich imiona oraz wspólne nazwisko
  • Jak przepuscic panie przodem - wychodzac z miejsca gdzie drzwi otwieraja sie na zewnatrz?Panie maja otworzyc sobie je same?
  • Witam. Pracuje w biurowcu, w którym windy są długie i wąskie. Mają szerokość około dwóch osób, ale dwóch bardzo szczupłych osób. Większość panów pracujących w budynku przestrzega zasady przepuszczania pań w drzwiach windy. Sprawa robi się dla mnie niezręczna przy wysiadaniu. Jeśli pan jest większy niż szczupły (a zimowe obszerne odzienia pogłębiają problem) i czeka aż ja wysiądę, to muszę z owej windy wychodzić lekko boczkiem i i tak muszę się o tego pana lekko otrzeć, uważać by nie potrącić...
  • Cześć wszystkim. Mam pytanie dotyczące zasad dobrego wychowania. Ostatnio koleżanka zarzuciła mi, że nie zachowuję się właściwie, ponieważ z zasady nie otwieram drzwi w swoim mieszkaniu, gdy ktoś zadzwoni a nie był wcześniej ze mną umówiony. Po prostu nawet nie wychodzę sprawdzić kto dzwoni, po prostu ignoruję dzwonek do drzwi a najczęściej go wyłączam. Otwieram tylko wówczas gdy byłem z kimś wcześniej umówiony, dotyczy to także oczywiście zamówionych usług typu kurier czy pizza. Pracuję głów...
  • Co zrobić gdy wysiadam z samochodu i przy próbie zamknięcia drzwi nie udaje mi się ich zamknąć? Zostawić? Czy próbować zamykać aż je zamknę?
  • utkwiło mi w głowie ze kiedys gdzies czytalem ze mezczyzna powinien wchodzic pierwszy do miejsc gdzie podawany jest alkohol jak np. bary lub kluby nie chodzi mi o ogolnie przyjete zasady ale dokaldna interpretacje i ew. zrodlo (np.link) jesli ktos takowe posiada z gory dziekuje i pozdrawiam
  • Czy ktoś mógłby powiedzieć, jak zachować się w następującej sytuacji: Jako mężczyzna przychodzę na oficjalne (biznesowe) spotkanie do jakiejś firmy, gdzie przyjmuje mnie kobieta. Kobieta - gospodarz puszcza mnie przodem przy przechodzeniu przez drzwi. Czy: a) przejść pierwszy, jako że jestem gościem, a kobieta gospodarzem, b) podziękować i przepuścić kobietę przodem, z racji płci, a zapewne także wieku? Podkreślam, że sytuacja jest formalna, a aktorzy pierwszy raz w życiu widzą się na ...
  • Czy w biurze powinno pukać się do drzwi wchodząc do pokoju współpracowników? Jak to właściwie jest? Czy powinno się pukać wchodząc do pokoju Szefa? Bardzo proszę o Wasze zdanie na ten temat. Serdecznie pozdrawiam.
  • Dwa pytania do państwa:idąc z kobietą, po której stronie winien być mężczyzna? I drugie: jak otworzyć drzwi przed kobietą, jeśli otwierają się do wewnątrz i trzeba wręcz wejść pierwszemu (czasem drzwi są cieżkie i nei da sie inaczej)?
  • Czy w dobie feminizmu to ma sens? Mam wrazenie ze coraz czesciej panie nie zwracaja uwagi kiedy chce je przepuscic pierwsze.
  • Szanowni! Przewinęło się tu kilka burzliwych dyskusji dotyczących zdejmowania/niezdejmowania butów przez gości/idąc w gości, ale nie znalazłam nic o dziwnym zjawisku zostawiania butów na korytarzu przed drzwiami wejściowymi do mieszkania. Opiszę sytuację: mieszkam z mężem po sąsiedzku z młodym małżeństwem. Mamy wspólny korytarzyk, zamknięty od strony klatki schodowej, z którego prowadzą drzwi do naszych mieszkań i z którego tylko nasze dwie rodziny korzystają (i o niego dbają - c...
  • Wiadomo,że jeśli chodzi o tramwaje czy autobusy, pierwszeństwo mają wysiadający. Zawsze żyłam w przekonaniu że ta sama zasada stosuje się do ludzi wychodzących ze sklepów czy innych budynków - trzeba im pozwolić wyjść, i dopiero wchodzić samemu. Ostatnio zwątpiłam, może tak jednak nie jest? Bo już od dawna nie spotkałam nikogo, kto by mi pozwolił wyjść ze sklepu i sam się do niego pierwszy nie pchał. Zjawisko jest tak masowe, że już sama nie wiem - pierwsi są wychodzący, czy nie?
  • Witajcie. Wiem, ze na pewno juz ktos o to pytał, ale nie mogę znaleźć w archiwum, dlatego moje pytanie brzmi: kiedy mężczyzna przepuszcza kobietę, w drzwiach, w przejsciu itd.? Ostatnio miałam ostrą dyskusję na ten temat z mężczyznami, którzy bardzo szowinistycznie do tego podeszli...... więc jak to jest naprawdę?? pozdrawiam
  • Witam, mam pytanie dotyczące pewniej, często występującej, sytuacji. Mianowicie: co powinniśmy zrobić, kiedy idąc z kobietą wchodzimy do miejsca w którym drzwi otwierają się do wewnątrz? czy wchodzimy pierwsi i trzymamy drzwi kobiecie czy jak? z góry dziekuje za odpowiedzi ! pozdrawiam !
  • Kochani podczytuję to forum od jakiegoś czasu. Dziś naszła mnie taka refleksja, dotycząca listonsozki, która natrętnie mnie budzi. Ile razy listonsoz powinien dzwonić do drzwi? Jako, że prowadzę jednoosobwą działalność gospodarczą często pracuję z domu i mam nienormowany czas pracy. Jak tylko spodziewam się przesyłki poleconej otwieram listonsozce drzwi na klatkę główną do bloku. Być może dlatego zawsze zaczyna dzwonienie domofonem ode mnie. I niestety często przesadza. Tak jak dziś. 4...
  • Para znajomych - kolezanka i kolega (nikt wiecej dla siebie). Znają się, ale nie spotykają zbyt czesto, jednakowoż wiedzą, gdzie każde z nich mieszka. Ostatnio widzieli się z pół roku temu, przypadkowo spotkali się "na mieście". Kolezanka ma krewnych w tym samym bloku, w którym mieszka kolega. KOlega od 3 tygodni ma nogę w gispie po powaznym zlamaniu. Tyle wstępu. A teraz meritum. Wspomniana kolezanka jest OBURZONA, bo w minioną sobotę zastukala do drzwi kolegi, a ten jej nie otworzył. Z ...
  • No właśnie. Czy mam przepuścić żonę i pójść zaraz za nią, nawet przed nosem innej kobiety, czy przepuścić też wszystkie inne kobiety, pozostawiając żonę chwilowo bez opieki?
  • Witam i prosze o porade w pewnej sprawie.Otoz mieszkam w bloku i dziele klatke schodowa z dwojgiem mlodych ludzi,ktorzy sa moimi przyjaciolmi.Wychodza oni do pracy bardzo wczesnie rano i robia przy tym mnostwo halasu.Najbardziej denerwujace jest trzaskanie dzwiami.Zawsze mnie tym budza.Jak delikatnie zwrocic im uwage a jednoczesnie nie popsuc przyjacielskich relacji w jakich jestesmy?Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.
  • Męczy mnie pewna sprawa- przepuszczanie kobiet. O ile chyba normą jest przepuszczanie kobiety w drzwiach, o tyle juz raczej nie powinno się zdarzyć, że to kobieta "prowadzi" np. w wąskim przejściu czy korytarzu w pociagu. Albo w restauracji idąc do stolika. Wg mnie w restauracji kobieta zawsze idzie za mężczyzną- albo za osobą, wskazującą stolik, albo za swoim towarzyszem jeśli nie ma takiej osoby. Wątpliwości powstały u mnie pod wpływem pewnej znajomości, która łączy się z bard...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się