-
witam serdecznie,
moja córka chodzi na fortepian - II klasa I stopnia.
Mam pytanie czy z predyspozycjami na fortepian trzeba się urodzić? czy można się tego wyuczyc? chodzi o to, że nauczyciel mojej corki, chwali ją, ma bardzo dobre jak narazie oceny- z fortepianiu, ks czy rytmiki, zdolna muzycznie wg nauczyciela instrumentu i innych muzyków z którymi ma do czynienia. Nauczyciel fortepianiu mówi, że widziałby ja na innym instrumencie na drugim stopniu, ponieważ córka musi skupiac się na gr...
-
Pierwsza klasa, koncert końcoworoczny, Kołysanka Pszczoły
[video]https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xFVfMA9IsTI;;xFVfMA9IsTI;;http://i.ytimg.com/vi/xFVfMA9IsTI/default.jpg;;flet2[/video]
Solówka Młodej na tymże koncercie (Beethoven, Marmotte):
[video]https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=NRG6_krgahk;;NRG6_krgahk;;http://i.ytimg.com/vi/NRG6_krgahk/default.jpg;;flet[/video]
-
Mam pytanie do mam grających na fortepianie.
Na ile odczuwalna "pod palcami" jest różnica w grze na tych instrumetach? No i na ile jest to istotne podczas procesu nauki ?
Zdecydowaliśmy się zmienić Stachowi pianino (najwyższa pora) i wczoraj była pierwsza wycieczka pt - gdzie, co i za ile. Mieliśmy podstawowy dylemat nowy czy używany. Wiedzieliśmy, że nie chcemy chińczyka.
O dziwo, już w pierwszym miejscu (sklep z instrumentami nowymi), w miarę sprawnie (ograł ze 20 pianin) udało nam się ...
-
Małgosia, 8 lat, I rok nauki.
Kujawiak: www.youtube.com/watch?v=BUPWPypOOiw
-
Nie mogę znaleźć starego wątku o grze na akordeonie, to zakładam nowy. Jestem bardzo ciekawa gry innych akordeonistów. Ujawnijcie się!! Proszę!!!
A to Antoś
www.youtube.com/watch?v=5IRVCYBH1FU&feature=player_embedded
-
Z namową Mamy-Doroty :) tworzę nowy wątek - o waltorni i wrzucam filmik, na którym gra P:
lat 7 i pół, gra na waltorni od 9 miesięcy. Obecnie prawie nie ma górnych jedynek, dopiero mu rosną.
Przepraszam, że bokiem - nagrywałam aparatem i nie pomyślałam, że będą problemy z jego obrotem.
www.youtube.com/watch?v=kzj4-1B0swE&feature=youtu.be
-
To dopiero początki i skrzypki za duże, ale jak to mama, jestem dumna ze swojej córci :-)
youtu.be/wl_yUFv584E
-
Witajcie, pierwszy raz się odważę umieścić filmik :) To jest pierwszy występ Marty na popisach klasowych w listopadzie czyli de facto po 2 miesiącach nauki. Trochę niepewnie, jakieś potknięcie ale ogólnie nam się podoba :)
Dzisiaj miała grać na koncercie 3 utwory, w tym śliczny duet Scarborough fair ale niestety występ odwołany :(
-
Zaczynam nowy watek, bo stary wiolonczelowy byl juz zamkniety.
Gra moj 4 letni synek. Nie poszlo mu zbyt dobrze, ale pomyslalam, ze wrzuce, bo wyglada uroczo, a i bede tutaj monitorowac jego rozwoj, wrzucajac co pol roku jakis filmik:
www.youtube.com/watch?v=xPFfXaGoh3c&list=ULPozdr
Magda
-
Witam!
Przeczytałam prawie wszystkie posty na tym forum i jestem pełna uznania dla waszej pracy. Mam pytanie: czy któraś z mam nauczyła się grać na pianinie, ale już będąc dorosłą osobą? Tak dla siebie, żeby pograć dla przyjemności, czy dla wsparcia merytorycznego dziecka uczęszczającego do szkoły muzycznej?
Pozdrawiam P.
-
Witam wszytkie zaawansowane muzycznie mamy:))) i nie tylko mamy :))))
Mam pytanie:stoję właśnie przed dylematem czy posyłać moje dziecko
od września do szkoły muzycznej (OSM )czy też nie, ale mam po drodze
kilka pytań i jednym z nich jest to czy leworęczne dziecko jest
obwarowane jakimiś utrudnieniami wynikajacymi z tego faktu przy
nauce gry na fortepianie? Sama jestem totalnym laikiem w kwestiach
muzyki więc bardzo proszę o pomoc ....
-
Pytanie jak w tytule - wyda się Wam może nieco dziwne ;)
Moje dziecko uczy sie grać od września na fortepianie met. Suzuki (3 l.) - szybko zapamiętuje melodie, bardzo łatwo przyszło jej granie na dwie ręce (w odbiciu lustrzanym i na tych samych dźwiękach), bez problemu gra melodie z akordami (cały akord na raz), trudne są jednak utwory, gdzie każda ręka gra "niezależnie".
Czy macie jakiś pomysł, jak tego nauczyć?
Sama uczę się od jesieni i również dla mnie było to wyzwaniem. Miałam wrażeni...
-
Czasami Młoda ma gorszy dzień i gra tak, jakby w życiu nut nie widziała, a potem ryczy. Ja jestem despotka i każę nadal grać, przez łzy, znęcając się jeszcze, że oddech ma być wzięty tam, gdzie jest znaczek nad pięciolinią, a nie tam, gdzie płacz wymusza. Boję się odpuścić, bo Młoda uzna to za doskonałą metodę skracania i tak minimalnego czasu ćwiczeń. A z drugiej strony, szkoda mi jej... kiedy gorszy dzień zamienia się w gorszy tydzień, to myślę sobie, że SM to nie był dobry pomysł. A ona ch...
-
Witam!!!
Zuzia - nagranie w wieku 4,5 roku. Uczy się raz w tygodniu przez godzinę,
prywatnie.
W tym roku chodziła na kurs przygotowawczy do PSM na Tyszkiewicza w Warszawie,
jako jedna z niewielu sześciolatków (sama jeszcze nie ma, dopiero w maju...).
Teraz w trakcie egzaminów, pierwszy etap pozytywnie, sam nie wiem, czy dobrze
robimy, chociaż małej się bardzo podoba i chce tak jeździć...Chce grać na
skrzypcach i na pianinie, ma małe rączki, więc podejrzewam, że prędzej ją będą
c...
-
Szkoła Muzyczna wymaga takiego zaświadczenia lekarskiego. W sumie rozumiem, nauczyciel musi mieć pewność, ze może wymagać, ćwiczyć oddechy itp. Czy takie zaświadczenie wystawia pediatra? I czy robi się w tym kierunku jakieś badania czy lekarz daje od ręki?
-
A może by tak rozdzielić wątek "tak gra" na instrumenty, osobno fortepian,
akordeon, gitarę, skrzypce, wiolonczelę, harfę, flet...?
Co o tym myślicie?
-
Tak wygląda nauka mojej córki na tym instrumencie. Utworek ten będzie grać za
tydzień w Żorach. Liczę, że tym razem płynnie i bez większych fałszów.
Nie udało mi się sfilmować od początku :(
www.youtube.com/watch?v=rUvLdNTfB-4
A tak było dawniej :
www.youtube.com/watch?v=ZYwYobzdxPI&feature=channel
www.youtube.com/watch?v=2CowlMNWfUg&feature=related
www.youtube.com/watch?v=qXbiTfL_nss&feature=channel
video.google.com/videoplay?docid=7957073162388592244&ei=cuBMS-TFEI6s2AKd6O...
-
Kaja- ćwiczonko.
www.youtube.com/watch?v=xgv4q_tlFdc
www.youtube.com/watch?v=0mETCN_ARvw
A tak dawniej bywało:
w "zerówce"
video.google.pl/videoplay?docid=-7279669417877374039#docid=4748942894733168869
w pierwszej klasie:
video.google.com/videoplay?docid=-3564395090260321303#
video.google.pl/videoplay?docid=-7279669417877374039#
video.google.pl/videoplay?docid=-693856067039739949#
i jeszcze:
video.google.pl/videoplay?docid=-6808857323667815261#
video.google.pl/vide...
-
Proszę o radę mamy które mają doświadczenia z muzyką. Chciałabym aby córka
rozwijała się muzycznie. W domu jest pianino ale nikt z rodziny nie gra.
Chciałabym, aby miała możliwość poznania podstaw muzyki, jeśli się jej
spodoba, zobaczymy co dalej. Ale... Nie chciałabym posyłać jej do szkoły
muzycznej, ani dziennej ani popołudniowej. Przeraża mnie mus żmudnych ćwiczeń
brak czasu na inne zajęcia i zabawę i obawiam się, że taki kierat obrzydzi
granie zamiast pomóc polubić. Myślałam o...
-
Tak gra Kajka na pianinie - w domku.
Co prawda to nie główny instrument, ale jak widać gra chętnie.
video.google.pl/videoplay?docid=2280075599503015225