Forum Dom Notariusze
ZMIEŃ
      kupno

kupno

(14 wyniki)
    • witam. W grudniu 2008 roku kupiliśmy z mężem mieszkanie za 180 tyś na kredyt teraz od ciotki zamierzamy kupić domek za 150 tyś. proszę o podpowiedź jak możemy uniknąć płacenia podatków od tych nieruchomości???
    • witam, w 2006 roku kupilismy mieszkaniec w PL, teraz chcielibysmy je sprzedac i pieniadze dolozyc do kupna domu w UK - czy musimy placic podatek od sprzedazy i jesli tak to jaki? pozdrawiam Hanne
    • Posiadam własnościowe mieszkanie spółdzielcze i chcę je sprzedać i kupić podobne mieszkanie ale większe , sporządzając umowe notarialną sprzedaży i kupna mieszkania. Chciałbym się dowiedzieć jaki podatek zapłacę od sprzedaży mieszkania i kupna nowego? Mój adres meilowy: janusz-s9@wp.pl
    • zamierzam sprzedać swoje mieszkanie i kupić większe ale pogubiłam się już w czekających mnie opłatach mieszkanie dostałam w darowiźnie w 2003 roku, nie zapłaciłam żadnego podatku, cały czas w nim mieszkałam, byłam zameldowana teraz chce je sprzedać i pieniądze przeznaczyć na zakup innego droższego przepisy się jakoś pozmieniały czy ktoś może mi tak w skrócie napisać jakie czekają mnie opłaty od sprzedaży tego mieszkania i od kupna kolejnego wszelkie opłaty
    • Czytam i czytam i wydaje mi sie że chyba zostałam nabita w butelke-u notariusza właśnie. kupując mieszkanko za 113 tyś.zł. zapłaciłam u notariusza: Podatek od czynności cywilnoprawnych: 2 260,00 Taksa notarialna 1 222,00 vat od taksy notarialnej i innych opłat: 268,84 Opłata sądowa: 200 Opłata za wniosek wieczysto-księgowy: 200 Wypisy z aktu notarialnego:(za stronę) 6zł/str W sumie opłaty u notariusza wyniosły 4 150,84 zł. Moja siostra właśnie kupuje mieszkanie, czy jest jakiś sposó...
    • Witam, parę dni temu kupiłam mieszkanie. Umowa oczywiście została podpisana u notariusza, tam też uiściłam opłatę od czynności cywilno-prawnych. Rozumiem więc, że podatek mam już zapłacony. Czy muszę jednak złożyć jeszcze do urzędu skarbowego jakiś formularz? (pcc-3?). Czy to wszystko załatwia już za mnie notariusz? Zapomniałam się zapytać w kancelarii notarialnej, bo byłam zbyt przejęta kupowaniem mieszkanka:) Będę wdzięczna za jakieś wskazówki, bo z kim jak z kim, ale z urzędem ska...
    • Mam pytanie czy notariusz prawidłowo wyliczył mi taksę notarialną. Za sporządzenie umowy przedwstępnej na zakup mieszkania spółdzielczo własnościowego o wartości 206 000zł Pani notariusz policzyła sobie 797zł taksy i tyle samo chce za umowę przenoszącą własność. Według mnie po sprawdzeniu w rozporządzeniu taksa notariusza powinna wynieść tylko 797 zł. Pani notariusz jednak uparła się że ma rację. Proszę o odpowiedź
    • Witam Zamierzam kupić garaż od osoby fizycznej. Garaż posadowiony jest na gruncie miejskim (miesieczna opłata za uzytkowanie wieczyste). Garaż wybudowany ze środków własnych osoby fizycznej. Przedmiotowy garaz został nabyty przez poprzedniego właściciela w drodze umowy cywilno-prawnej. Mam pytanie czy nabywając garaz od obecnego właściciela mogę dokonać tej czynności na drodze umowy cywilno-prawnej czy bezwzględnie musi to być dokonane w formie aktu notarialnego. Jeżeli tak t...
    • podanym w akcie notarialnym. Jak mam rozumiec art. 777 § 1 pkt 4 k.p.c. w rozumieniu ktorego kupujacy poddaje sie egzekucji z niniejszego aktu? Co dalej? Prosze o rade/informacje?!!
    • Mam zamiar w najbliższym czasie kupić mieszkanie własnościowe z księga wieczystą na współwłasność (po 50%) z drugą osobą (brak pokrewieństwa). Zakup będzie w dużej części finansowany z kredytu (tez wspólnego po 50 %) Czy z taką formą wiążą się jakies większe koszty? Gdybyśmy chcieli sporządzić umowę przedwstępną w formie pisemnej bez aktu notarialnego, czym różniłaby się taka umowa od zawieranej przez jedną osobę kupującą?
    • Czy przy podpisywaniu przedwstępnej umowy kupna mieszkania zadatek powinien być przekazany gotówką? Nie można załatwić tego przy pomocy przelewu, zamiast pomykać z 20 tys po mieście??? Jakie przepisy to warunkują? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Czy umowa przedwstępna, jeśli transakcia nie odbywa się za pośrednictwem agencji pośrednictwa, musi być sporządzona przez notariusza? Czy może wystarczy zwykła umowa między stronami w formie pisemnej?
    • Witam Mam małe mieszkanko, na które chciałby przprowadzić się mój tata. Po śmierci mamy został na swoim z moją siostrą. Ja chciałabym kupić większe. Czy muszę mieszkanie sprzedać tacie? Wiem że od kupna mieszkania płaci się 2% podatku. Z US wiem że ja podatku od sprzedaży nie płacę. Czy mogłabym tacie to mieszkanie darować? A tato mnie darować gotówkę, czy jest to sprzeczne z prawem? Chodzi oczywiście o koszty transakcji. Za chwilę i tak będę płacić podatek od kupna nowego. ...
    • Witam. Mam pytanie chce kupić domek jednorodzinny o wartości 185000zl, nie wiem czy to ważne ale na kupno bedzie brany kredyt. Jakie opłaty poniosę u notariusza?? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się