Forum Dom Developerzy: Warszawa
ZMIEŃ
      kupno

kupno

(87 wyników)
    • sprzedałem mieszkanie w 2007 roku. Złożyłem oświadczenie że w ciągu 2 lat kupię następne, podatku nie zapłaciłem. Czy jeżeli teraz zawrę umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego z jakimś deweloperem, wpłacę dajmy na to 10% ceny , reszte sie określi za rok czy dwa, to jest to wypełnieniem deklaracji którą złożyłem? Rozumiem że daty które określają te 2 lata które mam na dokonanie transakcji, zawierają się między datami ZAWARCIA AKTÓW NOTARIALNYCH sprzedaży i kupna, tak?
    • Na tym forum często ścierają się ze sobą dwie frakcje - zwolennicy najmowania ("zbyt wysokie ceny kupna, które na pewno spadną już niedługo, mobilność, duże oszczędności w porównaniu z ratą, nie trzeba dbać o cudze itd") i zwolennicy kupna za wszelką cenę własnego M ("po latach tułaczki w końcu na swoim, a cena nieważna, można wbić gwóźdź, nie funduje komuś wakacji idp") Wg. moich obserwacji optymalnym rozwiązaniem jest kupno mieszkania 2- pokojowego lub dwóch kawalerek w cen...
    • Jakie są dodatkowe koszty kupna mieszkania od tak zwanych spekulantów w porównaniu do tego jesli kupili bysmy te same mieszkanie bezpośrednio od developera, chodzi mi o koszty cesji i tym podobnych? Mieszkanie chcem kupić na kredyt 100% wartośći, czy banki w takim wypadku robią jakieś problemy?
    • Dyskusja o korekcie lub jej braku jest dosc zywa. Z czystej ciekawosci przeprowadzilem male cwiczenie, chcac sprawdzic jak sie maja obecnie ceny najmu do ceny kupna mieszkania. Z tego co pamietam, to obecny boom nieruchomosciowy zaczal sie ok 2-3 lata temu. Wszyscy moi znajomi, kupujacy mieszkanie argumentowali to tak, ze duzo bardziej oplaca sie mieszkanie kupic niz wynajmowac. Ceny w warszawie ksztaltowaly sie wtedy w okolicach 4k za metr. i rzeczywiscie, kupujac wtedy mieszkanie 50...
    • Czy możliwe jest odstąpienie od umowy kupna miejsca postojowego w garazu od dewelopera przy jednoczesnym utrzymaniu umowy kupna mieszkania? Mieszkanie jest po odbiorze technicznym a przed podpisaniem umowy notarialnej (podpisana jest jedynie umowa przedwstepna). W garazu mialy juz miejsce kradzieze, i własnośc osoby z mojej ekipy remontowej została skradziona). Informacja została przekazana droga pisemna deweloperowi, ten jednak nie pofatygowal sie na nia w zaden sposob zareagow...
    • Chcę podpisać umowę przedwstępna na kupno segmentu z mało znanym deweloperem .Ponieważ nie chciałabym popełnić jakiegoś błędu,prosze o wskazówki na co mam zwrócić uwage,jakich dokumentów żadać od dewelopera.Czy pierwsza wpłata w wysokości 20% wartosci inwestycji to nie jest wygórowana kwota,zważywszy,ze jest dopiero wykopana dziura w ziemi?Bardzo proszę o wskazówki.Pozdrawiam.M.
    • kiedy właściciel musi przedstawic zaświadczenie ze spółdzielni przy mieszkaniu spółdzielczym własnościowym. Jestem zainteresowany kupnem mieszkania ale właściciel który je sprzedaje nie chce poprosić spółdzielni o zaświadczenie mówi że zrobi to dopiero gdy otrzyma zadatek. Czy to jest prawidłowe postępowanie?
    • Codziennie czytam, że kryzys, świat się wali, gospodarki upadają, mieszkania stanieją, etc... Na rynku nieruchomości zastój - kupujących brak, sprzedający jeśli mogą to odwlekają sprzedaż. W takich chwilach zwykle "statystyczny konsument" postanawia czekać, nic nie robić i zobaczyć, co będzie. A ja na przekór wszystkiemu i wszystkim poddaję pod dyskusję pomysł, aby własnie teraz kupowac mieszkanie na kredyt (najlepiej walutowy). Dlaczego? 1) To pewnie dobry moment w ogólnym t...
    • Za 2,5 tys wynajmuję mieszkanie 85 metrów na Kabatach. Nowe, urządzone, garaż, balkon itd. Gdybym chciał go kupić musiałbym wydać z 800.000, a zatem rata 30 letniego kredytu w PLN wyniosłaby około 4,9 tys + czynsz 600 razem 5500. Czyli 3 tysie różnicy. Gdybym odkładał te 3 tysie w sumie przez 30 lat to jest 360 miesięcy zgromadziłbym 1,08 mln zł samej gotówki. Oczywiście gdyby odkładać je na jakiś fundusz to w horyzoncie 30 letnim z jakimś powiedzmy 5% zyskiem rocznie po oględnych wyli...
    • Proszę o pomoc, bo już nic nie rozumiem: jeśli kupuję mieszkanie, które jest w budowie i biorę kredyt, to jak wygląda kolejność: kiedy podpisuję umowę , czy umowa to to samo co akt notarialny? bo na jakimś forum czytałam, ze akt był podpisywany przy odbiorze mieszkania. Czyli co? Umowa wstępna, decyzja banku o kredycie, potem chyba umowa z deweloperem, kolejne transze i akt notarialny (kosztuje dodatkowo?), jak już mieszkanie jest gotowe? A czynsz kiedy zaczyna sie płacić? Notariuszowi ...
    • Jestem analitykiem-amatorem i wydaje mi się, że wlasnie teraz jest dobry czas na kupno nowego mieszkania. Ich ceny bardzo spadły, deweloperzy mają nóż na gardle, by ich się pozbyc, więc można odwąnie negocjować i można znaleźć naprawdę dobre oferty w atrakcyjnych lokalizacjach, np. na Bielanach, przy metrze. Wystarczy poszukać. A nic nie trwa wiecznie - także niskie ceny. Wielu nawet się nie obejrzy, jak znów zacznie rosnąć. I będzie tylko "mądry Polak po szkodzie".
    • Cały czas mam wątpliwości, które rozwiązanie wybrać. Czy możecie podzielić się swoim doświadczeniem?
    • Witam Waszym zdanie na dzień dzisiejszy: bardziej opłaca się wynajmować czy kupić mieszkanie? Wartość mieszkania w interesującej mnie lokalizacji to 400000 50m2 Rata we frankach to 2000 (na dzień dzisiejszy) Może być wkrótce drożej. Za trzydzieści lat stanę się właścicielem mieszkania za które zapłaciłem ok. 700000-750000. Za metr zapłaciłem ok. 14000 (to by była Praga) . Wynajem 1500 zł/miesiąc. Zostaje mi 500 zł. Za 30 lat nie mam mieszkania wydałem na wynajem 540000. Jednocześnie w...
    • Czesc.Chcemy z mezem kupic mieszkanie.dosc mamy wynajmowania.Ale zupelnie nie wiem ja sie do tgo zabrac.Przegaldalam ofetry w i ternecie ale okazalao sie ze duzo z tych inwestycji juz jest sprzedanych, poniewaz nie aktualizuja stron.Czy ktos moze mi polecic jakaiegos sprawzonego developera, albo powiedziec gdzie mozna w Warszawie pytac o mieszkania do kupna.A moze skorzystac z jakiejs agencji?? Co polecacie???
    • Witam drodzy forumowicze. Zamierzam kupić własne mieszkanie w Warszawie. Zastanawiam się nad Bluszczańska bądź Rudnickiego 3a (Belvedere Bielany). Tyle o ile wiem już z forum na temat inwestycji na pierwszej ulicy natomiast nigdzie w internecie nie mogę znaleźć niczego na temat BB. Ktoś może coś doradzić? a może nie warto w ogóle się nad tym zastanawiać i jest jakaś ciekawsza propozycja? Zalerzy mi na dobrej komunikacji miejskiej i mieszkaniu z cegły a nie płyty. Pozdrawiam
    • Prosze o informacje o koszt sporzadzenia aktu kupna ( u notariusza),procentowo lub kwotowo od sumy 130 tys.
    • Witam, Przymierzem sie do kupna mieszkania spółdzielczo-własnościowego. Na co powinnam zwrocic szczegolna uwage przy kupnie takiego mieszkania??? Czy mozecie mi pomoc... Czym sie rozni takie mieszkanie od hipotecznego? Chodzi mi tutaj o sprawy zwiazane z kupnem. dziekuje i pozdrawiam,
    • Cześć. Zamierzam kupić mieszkanie od jednego z warszawskich developerów. Za dużego doświadczenia nie mam w tych wszystkich formalnościach. Wyczytałem w internecie że korzystną opcją umowy przedwstępnej jest umowa w formie aktu notarialnego. Czy notariusza wybieram ja czy developer? Kto przygotowuje pierwowzór umowy z której notariusz będzie korzystał tworząc ów akt notarialny? Pytam ponieważ w umowie "cywilnej" deva chciałbym przerobić kilka zapisów. Ile mniej więcej notariusz ...
    • Witam, Przymierzam sie do kupna mieszkania z rynku wtórnego. Może ktoś poradzi mi jaka jest dobra agencja, która pomoże mi cos zanleść. śliczne dzięki.
    • jestem w trakcie kupna mieszkania na Ogrodowej/Żelaznej, mieszkanie nie jest ciche ale ma 58m2 i kosztuje 390tys. Nie ma tam zieleni, nie jest ciche nie mowiac o spalinach. Wchodzic w to???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się