kupno

(9 wyników)
  • Od 9 lat posiadam umowę najmu pralni przylegającej do mojego mieszkania.(jest to dodatkowy pokój)W umowie jest zawarte :"Umowa zostaje zawarta na okres wieczystego użytkowania z możliwością pierwokupu",Wynajmujący może rozwiązać umowę ze skutkiem natychmiastowym w przypadku:zaległości z zapłatą czynszu co najmniej 20 dni,oddanie przedmiotu najmu w podnajem lub do używania osobie trzeciej" nigdy nie naruszyłem tych warunków pytanie1 : czy "Prezes wspólnoty może rozwiązażć umowę n...
  • W polowie maja otrzymalam informacje podpisana przez Prezydenta Miasta Belchatowa o mozliwosci wykupu mieszkania z 80% upustem jesli do konca czerwa zloze wniosek o wykup mieszkania.wniosek zlozylam, zaplacilam 115 zlotych na rzeczoznawce.Po miesiacu dzwonila do mnie pani z Urzedu Miasta abym przyszla napisac jakies pismo o zwrot pieniedzy-bo mieszkania w tym bloku nie sa do wykupu.wniosku jeszcze nie zlozylam.Pytajac kto popelnil pomylke otrzymalam odpowedz, ze jak to w pracy bywa bled...
  • nasza wspólnota chciałaby kupić sąsiadującą z nami działkę na której są garaże. czy trzeba od nowa przeliczać udziały we wspólnocie, jeśli tak to jak to się przeprowadza, czy działki trzeba scalić czy mogą to być dalej dwie odrębne działki?
  • Mam okazję ze znajomymi kupić kamienicę, z 1938 roku, w dosyć dobrym stanie, ale wymaga: - remontu elewacji (ocieplenie + nowe okna), dachu (chcemy też wykorzystać strych, więc planujemy okna połaciowe), - instalacji i pionów. Nie wiemy, czy cała impreza nie okaże się dla nas zbyt droga, ale o tym później. Jest kilka problemów związanych z domem - w jednym z mieszkań mieszka rodzina zasiedlona przez miasto jeszcze przed znalezieniem właściciela kamienicy. Prawdopodobnie Ci Pa...
  • witam w jaki sposób powiększyć nieruchomość wspólną którą ograniczają tylko metry po obrysie budynku .Czy można np. sfinansować z funduszu remontowego zakup ziemi należącej do gminy a leżacej opodal naszego budynku.jeżeli nie to jak technicznie powinna wygladac ta operacja pozdrawiam york 3
  • Witam. We Wsólnocie której mieszkam mamy niecodzienną sytuację.Otóż właściciel do którego należy 70 % udziałów ( 30 lokali ) zalega z płatnościami na rzecz WM 200.000 zł. Zaproponował, że może spłacić swój dług ....lokalami. Chcialby przekazać WM kilka lokali tak aby pokrtyć długi. Co wy na to ? ( ale poważnie :) Pozdrawiam - Krystyna
  • Witam Forumowiczów! W związku ze sprzedażą lokalu przez jednego z włascicieli (duża wspólnota) powstały róznice zdań co do rozliczenia końcowego za lokal. Akt notarialny sprzedaży został podpisany 16 kwietnia. 1.)Jak należy rozliczyć z byłym właścicielem miesiąc kwiecień i tym samym rozpocząć rozliczanie z nowym właścicielem? 2.)Co z uzbieranym funduszem remontowym I właściciela, czy "przechodzi" na nowego właściciela? Tematy wydają się proste. Proszę doświadczonych praktyków o roz...
  • Developer,który wybudował budynek zarządza nim do czasu zawiązania wspólnoty.Ma to trwać 3 miesiąc(jest zapisane w umowach kupna-sprzedazy mieszkan podpisywanie aktow notarialnych do 3 miesiecy od oddania mieszkan).Developer określił kosmiczne stawki na niektóre usługi: -stawka za energię elektryczną w czesciach wspolnych 0.88 zł/m2 (klatki schodowe są oświetlone) -opłata za ochronę 2,70zł/m2 !!! Ta stawka jest kosmiczna.Średnia na rynku to ok.0.60 - 0.70 zł/m2. W czterech budynkach...
  • Witam, Mam pytanie do specjalistów w akcie notarialnym kupna mieszkania od Developera mam napisane, ze zobowiazuje sie pokrywac "koszty związane z administracją i utrzymaniem urządzeń wspólnych" proporcjonalnie do wielkosci udzialu? Czy taki zapis jest niezmienny i decyzja wspolnoty nie mozna go zminic tak by np smieci byly platne od drzwi a nie od metrow? Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się