lekarze

(92 wyniki)
  • byłam z moją małą (2,5 miesiaca) u neurologa ponieważ pediatra zalecił taka konsultację ze względu na dziwne układanie głowy i wyginanie się w łuk, to były jedyne zastrzeżenia, neurolog stwierdził asymetrie ułożeniową i niepełne automatyzmy, najbardziej przyczepił się do nie podciagania głowy przy podciaganiu za raczki do siadu, dzisiaj byłam u lekarza rehabiltacji (taki wymóg przed ćwiczeniami) i pani doktor dorzuciała do tego brak zainteresoania otoczeniem, bzdura kompletne, zar...
  • Mam 4 letniego syna. Od poczatku (12 m-cy) chodzil na palcach i na skreconych do srodka nogach. Dopiero w wieku 3 lat lekarze doszki do wniosku ze to spastyka. Przyczyny to tej pory nie udalo sie ustalic. Dziecko przyszlo w terminie i bez problemow na swiat. Rezonans magnetyczny nie wykryl zadnych uszkodzen w centralnym ukladzie nerwowym. Wyglada na to ze moim lekarzom brakuje juz pomyslow. Podobno nietypowy przypadek. Bakaja teraz cos o punkcji i zbadaniu plynu rdzeniowo mozgowege na ilosc n...
  • MPDz(5)

Zastanawiam się na jakiej podstawie/kiedy stwierdza się, że maluch ma MPDz. Rehabilituję córeczkę 9 m-ąc (ma 10 m-cy wieku skorygowanego), ma asymetrię i NNM, jest po zapaleniu opon i ma wodogłowie pozapalne. Postępy są, choć wolne. Cały czas słyszę od jednych lekarzy, że mała będzie miała MPDz, a od innych, że poniżej 2 r.ż. nie da się tego zdiagnozować. Czy moment stwierdzenia MPDz wpłynął u Waszych dzieci na zmianę rehabilitacji?
  • Moja córeczka, ktora teraz ma 6.5 miesiąca nie obraca się sama na brzuszek ani odwrtnie. Z drobną pomoca owszem - sama nie. Moja Mała sięga po zabawki, obraca się na boczki, obraca się nawet na brzuszek, ale nie do końca sama (samej udało się może z 10 razy). Odwrotnie nie potrafi bo ma dziwną technikę: leżąc na brzuszku, kładzie główkę na podłożu, rozkada ręce na boki (ćwiczyłam z nią przewracanie, biorąc jedną raczkę do tyłu, do ciała) i podnosi pupę dając ją na bok, jak do przew...
  • Witam, jak pisalam w poprzednim watku, rehabilituje coreczke metoda Vojty. Jest to jednak ciagle dosc duza dla nas trauma, szczegolnie dzisiaj rano tak krzyczala, ze az mi sie serce kroilo. Kolezanka powiedziala, zebym sie moze skonsultowala z kims jeszcze, moze mojej coreczce cwiczenia nie sa potrzebne, moze takie ma tempo rozwoju. Ja wiem jaka pewnie bedzie odpowiedz, ale nie moge sie powstrzymac, zeby jednak tego nie sprawdzic. Ta kolezanka polecila mi Pawla Gorskiego, ktory u jej coreczki...
  • Moja mała ma orzeczenie o niepełnosprawności. Jest wcześniakiem i jest rehabilitowana, myślę, że już na tyle jest rozwinięta, że można stwierdzić, że wszytsko jest w porządku i że nadgoni równieśników. Mam po starszym synku wózek głęboki, w którym mała już nie bardzo się mieści, spacerówki nie mam, chciałam kupić, ale dowiedziałam się, że mogę ubiegać się o wózek rehebilitacyjny, jest taki jeden chicco, który w zasadzie jest zwykłą spacerówką, więc skoro został uznany jako rehabilitacyj...
  • Witajcie! czy ktoś ma z Was doświadczenia w rehabilitacji dzieciątka z artrogrypozą? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. maryskaa@poczta.onet.pl Pozdrawiam,
  • Czy ktos z Was korzystal z takiego zwolnienia? Jestem w tej chwili na macierzynskim i teoretycznie niedlugo powinnam wracac do pracy. Musze jednak rehabilitowac synka. Podobno lekarz pediatra moze wystawic w takim przypadku zwolnienie - maksymalnie 60 dni. Czy wiecie dokladnie, jak to wyglada? Jakich formalnosci trzeba dokonac? Czy to jest to samo, co urlop opiekunczy? Z gory dziekuje za odpowiedzi.
  • Czytam, że po szczepionkach mieliście cofanie się efektów rehabilitacji. Co nato Wasi rehabilitanci i neurolodzy? Czy nie dawali zalecenia,buy szczepionki odroczyć? Dlaczego szczepionki miałyby opóźniać efekty rehabilitacji?
  • Jestem po kolejnej wizycie u lekarza (mój synek (4,5 miesiąca) ma wnm i asymetrię-całość diagnozy opisywałam w innym wątku) i znowu usłyszałam, że może wystapić u niego dziecięce porażenie mózgowe.Kiedy to słyszę, serce mi pęka.Patrząc na niego nie mogę w to uwierzyć.Jest taki pogodny, cały czas się śmieje, pięknie się bawi z nami, zabawki przekłada z rączki do rączki, ogląda je,wszystko go interesuje, wszystko trzeba mu pokazać,dużo gaworzy,uwielbia kiedy czyta mu się bajeczki, p...
  • moj maluszek ma stwierdzona asymetrię , leżąc na brzuszku wygina sie w literę C. Neurolog dał malemu jeszcze miesiąc, jesli w ciągu tego miesiąca to nie ustapi , zaleci rehaabilitacje. dodam że pediatra powiedziaa że bardzo wiele dzieci ma asymetrie, ktora jest pozostałościa po zyciu plodowym, a ktora samoistnie zanika do 6 mz. Chcialabym ten miesiąc, który dal nam neurolog wykorzystac do maximum. Za wszelką cene chce unkmąc włóczęgostwa po rehabilitantach- szczegolnie ze za niedługo wr...
  • Witam!!Mój synek ma 3 miesiące i 10 dni, wcale nie trzyma główki przy podciąganiu za rączki.Położony na brzuszku podnosi główkę bardzo ładnie.Czy ktoś z Państwa ma także taki problem??.Lekarz z rehabilitacji kazała przyjść około 16 czerwca. Zastanawiam się czy jest czas czekać!!Może powinno się już rozpocząć ćwiczenia.Jestem z okolic Szczecina.Nie wiem gdzie się jeszcze udać po poradę?Pozdrowienia!!!!!
  • Drogie Mamy Moja córeczka ma 4,5 miesiaca. Trzy miesiace temu zauważyłam, że nie obraca główki w swoją lewą strone. Dwa rzay informowałam naszego pediatre ona mnie zignorowała. Za trzecim razem dała mi skierowanie do wojewódzkiego neurologa bo "faktycznie" coś nie tak. Moja tesciowa poparła moje spostrzeżenia> Babcia uruchomiła swoje kontakty. Zaprosiła do nas do domu Pani ordynator dziecięcego ta przebadała Malucha i stwierdziła krzywice i refluks. Na drugi dzien wykonała b...
  • witam Najpierw chcialam sie przedstawic.Otoz nazywam sie Asia mam 2 letnia coreczke i mieszkam za granica.Od pewnego czasu regularnie czytuje wasza korespondencje i placze jak bobr.Moja corcia rozwija sie troche wolniej niz wszystkie dzieci.Miesiac przed urodzinkami zaczela sama chodzic ale bardzo niepewnie i w dalszym ciagu nie zdradza wiekszego zainteresowania w tym kierunku.Zaliczylismy tuzin lekarzy zrobilismy scan glowki i stoimy dalej w punkcie wyjscia.Mala nigdy nie byla ...
  • Witam Serdecznie. Jestem mama od 4 miesięcy. Od jakiegoś czasu zauważyłam, ze mój syn jak leży na łózko to trzyma głowę krzywo.Przeważnie głowę miał zwrocona na prawo, a jak skręcał głowę w lewo to dziwnie sie przy tym wykrzywiała. (Ucho bardziej przybliżało sie do ramienia). Wcześniej już zgłosiłam ten problem lekarza (jak syn miał ok 9 tygodni lekarz powiedział, ze to nic poważnego, po prostu muszę kłaść go na lewy bok do spania). Tak tez robiłam. Mały jak przebudzał sie w nocy stras...
  • witam mam na imie aga moja coreczka ma 5 miesiecy urodzola sie z wirusem cytomegali jest rehabilitowana metoda NDT ale nie pokoi mnie jej jezyczek wytyka go nie zaleznie od tego czy jest glodna czy nie lekarze nie potrafia mi powiedziec ci to oznacza czy ktos moze mi pomoc pozdrawiamy
  • Mądre głowy,powiedzcie mi proszę jak to jest-czy asymetria wynika z onm,czy jest od niego niezalezna?i jeszcze- czy onm osiowo= wnm na obwodzie?co oznacza wlasciwie- albo jakich partii ciła zwykle dotyczy wzmozone napiecie (czy tylko konczyn?)-czy tez grzietu?brzucza to chyba nazbyt napietego dziecie miec nie moze... moze dziwne te pytania,ale ja juz nic nie wiem,gubie sie. Od 6 tyg cwiczymy z 4 miesiecznym synkiem Vojte w domu pod okiem certyfikowanego rehabilitanta,zajmuje sie te...
  • Cześć! Jestem mamą w tej chwili 7-miesięcznego chłopaczka. Od 2 miesiąca życia chodzę z małym na rehabilitację, ponieważ lekarz sugerował obniżone napięcie mięśniowe i lekką asymetrię(ta prawie już ustąpiła). Niestety miałam przepisane tylko 6 zabiegów, więc moje wizyty u rehabilitantki były co 3-4 tygodnie. Poza tym ćwiczyłam zalecone rzeczy z małym w domu, kilka razy dziennie. Na pewno nie była to metoda Vojty, bo jak dla mnie były to takie ogólnorozwojowe ćwiczenia typu wymachy...
  • Boję się, bo moje dziecko kończy w tym miesiącu roczek, a do tej pory nie chce się samo podnosić do siedzenia i tym bardziej raczkować. Nie chce też się przewracać z plecków na brzuszek, a jak się ją położy na brzuszek z podparciem rączek to nie może się utrzymać długo na rączkach i się zaraz kładzie. Jak się ją samą posadzi, to owszem sama siedzi i próbuje się na pupie przemieszczać i nawet klękać z podparciem, ale te jej słabe rączki mnie niepokoją i nóżki zresztą też (bo nie pr...
  • Cześć, u mojego synka w badaniu eeg wyszły paskudne zmiany-tak znaczne,że lekarz opisujący dzwonił do domu,by natychmiast włączyć dziecku odpowiednie leki. Wszystko zaczęło się jakies 2 tyg.przed badaniem-mały początkowo miał pojedyńczy ruch rączek i główki kojarzący się z tym,jakby się wystraszył.Później było tych ruchów coraz więcej(doszło do 30 w jednej serii trwającej ok.5min i występującej 3-4 razy dziennie)i doszły też podniesione nóżki do góry.Wygłądało to tak:mały najpierw...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się