lekarze

(208 wyników)
  • No to mamy problem… dysplazja stawów biodrowych - obydwa biodra IIIB. Mała ma 5 tygodni, była ułożona miednicowo – więc było zagrożenie dysplazją, w szpitalu zalecili szerokie pieluchowanie i kontrolę usg do 6 tyg. W 3 tyg. życia pediatra stwierdziła dobre odwodzenie bioderek, ale my i tak uparliśmy się na to usg. Umówiliśmy sobie wizytę u ortopedy w CM LiM we Wrocławiu, gdzie mamy pakiet medyczny i jakoś tak przed tą wizytą mnie tknęło żeby poszukać informacji w neci...
  • Sytuacja jest taka jestem osobą dorosła samodzielną i problem jest taki ze od urodzenia mam mózgowe porazenie dziecięce. lekarze do tego podchodza tak ze i tak dobrze sobie radze bo chodze i normalnie bez wzglednej pomocy mogę zyc. aa mnie chodzi o to by zyc bardziej i lepiej otatnio moje cialo odmowilo posluszenstwa i nie moglam wstac z lozka i wogole sie poruszac ostatnio mialam cos takiego po urazie, tym razem urazu nie bylo, a stalo sie mniej wiecej podobnie, znaczy nerwy mi tak ...
  • moja zuzia ma w tej chwili 5 miesiecy i od dwuch jest w poduszce frejki. byłysmy wczoraj po raz 3 na kontroli i az mna nerwy szarpnęły bo po raz trzeci nic nie usłyszałam konkretnego. poprzednim razem lekarz na moje pytanie czy jest jakas poprawa odp ze nie na tyle zeby przerwac leczenie a wczoraj to samo. jak spytałam czy blizej konca leczenia (bo w koncu widzi na tym usg czy dobrze sie tam kostki kształtuja czy nie) to mi odp ZE ON JEST LEKARZEM A NIE PROROKIEM, i kolejna wizy...
  • Jestesmy po wizycie i ortopeda inny mówił że biodra są OK. Zrobił USG ale nawet nie zmierzył kątów. Podrukował zdjecia z USG i na jutro ma kątomierzem ustalić kąty. Dla niego dziecko jest zdrowe i nie wymaga koszli. Ja mu nie wierze bo u innego radiologa który tylko robi USG, wychodzi ciągle II B na jednym stawie. Przedstawiłam temu ortopedzie te USG ale on do nas że jak mu nie wierzymy to mamy zrobić RTG. Dziecko ma skonczone pół roku. Lekarze z Lubina w woj. dolnosląskim nic ...
  • Dziewczyny, zanim zdecydujecie się zaufać lekarzom (w sytuacjach "chorobowych") zawsze konsultujcie diagnozę z innym doktorem. Zaraz wyjaśnię moje stanowisko, otóż .... moja Julcia miała dysplazję jednego stawu biodrowego, lekarz ze szpitala po wykonaniu USG postawił "wyrok" szyna- rozwórka Koszli. Nie chciałam w to wierzyć (jak każda matka) i wybrałam się do prof. Marczyńskiego - ortopeda (POLECAM!!!!). On potwierdził diagnozę ALE powiedział, że na dzień dzisiejszy nie trzeba uciekać...
  • Tym innym lekarzem jest dr Czubak z kliniki ortopedii w Otwocku. Wczoraj obejżał zdjęcia, zrobił USG i stwierdził, że jeszcze w tej chwili nie będziemy rozmawiali o operacji, damy Milence trochę czasu, ale absolutnie bez żadnych aparatów, bez żadnych gipsóm, ma poprostu zacząć normalnie rozijać się ruchowo. Jak usłyszał, że Milenka jest unieruchamiana od 14-stu miesięcy, stwierdził że to zdecydowanie za długo, że w tej chwili unieruchamiając ją ponownie ryzykujemy martwicę kości...
  • Od wczoraj nasza 2 msc corka musi nosic szelki. Kat bodajze alfa (ale nie mam papierow i nie znam innych wartosci niestety ani stopnia dysplazji)wynosi jednego bioderka 59, drugiego 60 czyli- tak wnioskuje - jest na granicy normy. Od ostatniej wizyty nastapila poprawa o ok 7 stopni. Czy te wartosci kwalifikuja do szelek i czy ktos moglby mi napisac czy byl w podobnej sytuacji? Jestem troche skolowana bo do tej pory lekarz mowil o niedojrzalosci bioderek corki (urodzona w 37 tc przez cc)...
  • Moje dziecko ma 20 m-cy . U ortopedy byliśmy 3 razy (u tego samego) . Syn nie miał usg . Problemy zaczely się jak zaczynal chodzic . Mial 11 m-cy . Chodzi wg mnie dziwnie . Nie tylko ja tak uwazam - juz kilka osob zwracalo mi na to uwagę . Stawia stopy do srodka , lekko zamiata stopami , biega jakby na prostych nogach , czesto się przewraca . Ortopeda powiedzial ze nie chodzi idealnie ale jest ok . Niestety im syn starszy tym gorzej chodzi . Nie podnosi normalnie nóg , nie zgi...
  • wczoraj byłam odebrać zdjęcie rtg i od razu byłam z mała na wizycie u lekarza i nie uwierzycie co powiedział,że jak długo pracuje to z takim przypadkiem sie nie spotkał,na zdjęciu rtg wszystko jest w porządku,a robiąc usg widać ewidentnie że jest coś nie tak,lekarz nic nie zalecił,powiedział że mam 13 przyjść znów na wizytę,że taki przypadek to anomalia,bo zdjęcie rtg-wskie powinno potwierdzić badanie usg a to wręcz przeciwnie.Umówiłam się na jutro z jeszcze innym lekarzem prywatnie(to ...
  • u nas stwierdzil bez usg, a nawet bez zdejmowania pieluszki dysplazje. Skoro istnieje usg to na jakiej podstawie on stwierdzil ta wade badajac normalnie???/ Czy moze sie mylic?
  • dla Mam, które szukają dobrego specjalisty, będzie łatwiej Pietrzak Szymon - Multimed Wa-wa Prof. T.Karski - Lublin Klinika Ortopedii dziecięcej Prof. Marciński - Waryńskiego 9 Wa-wa Andrzej Sionek - Arka Wa-wa Hanna Kocoń - Lux med, Lindleya Wojciechowski - Katowice Okłot - Warszawa Czerniakowska 26b Piotr Anyżewski - warszawa Mokotowska 8 Krzysztof kłoszewski - warszawa Lux med Justynat
  • Witam. Proszę o poradę. Moja córka w 6 tyg. została zdiagnozowana przez dr Timmlera. Lewe biodro IIc, prawe podwichnięte. Tydzień szerokiego pieluchowania potem 3 tygodnie szelek Pawlika i poprawa- lewe IIa, prawe IId, zalecone dalsze noszenie szelek. Po następnym tygodniu, czyli mała miała już 11 tygodni, była badana przez innego ortopedę- dr Rajewskiego, który powiedział, że nie widzi problemu z bioderkami i zalecił zdjęcie szelek i pieluchowanie tylko w nocy. Poradźcie, któr...
  • moja corcia wg usg ma prawe bioderko kat alfa 68 st kat beta 49 typ Ia , lewe biodro kat alfa 60 st kat beta 53 ST. TYP I A . po wizycie u ortopedy lekarka zalecila koszle na 6 tyg!!poradzcie co o tym myhslicie lekarka sprawdzon\a ale szczerze mowiac straszni9e mnie zaskoczyla bo niby wszystko jest ok
  • Witam, niestety mojej córce zrobiono błędne USG pani doktor napisała Ib zamiast II b, lekarz zakończył leczenie i przez ponad miesiąc była bez szyny, o błedzie dowiedziałam się jak poszłam na kolejne USG z własnej przezorności. Znowu szyna, mała płacze, ma teraz 7 miesięcy i nie wiem jak to się skończy, panewka się wykształciła, ale nóżka jest za płytko w biodrze. Czy ktoś z was miał taki problem? Ta pani doktor zrobiła mojemu dziecku już drugi raz nieprawidłowo USG, jak poszłam do niej na ro...
  • Mój synek ma 7 miesięcy. Na pierwszym badaniu bioderek wyszlo, że ma prawdopodobnie dysplazje lewego. Urodził się duży 4280g, 61 cm i w tym lekarze upatruja przyczynę schorzenia. Do tej pory zalecano nam ćwiczenia. Niestety nie przyniosły one rezultatu jakiego oczekiwano. Stan biodra polepszyl się, jednak nie jest ono w pełni ustawione ze względu na zabloowany mięsień - przykurcz mieśnia lewego. Zdecydowano, że synek ma byc przez 23 h.dobe w specjalnej poduszce Frejce. Tutaj zacząl się drama...
  • Czy moze Wasze dziecko mialo taki opis z usg? Najpierw bylismy w szostym tygodniu zycia i wyszlo IIa, teraz przeszlo IIb na obu nozkach. Czyli w 12 tygodniu zycia nadal bioderka nie sa wyksztalcone. Ortopeda wyslal nas do poradni preluksacyjnej i zalecil badanie rtg, bo byc moze wszystko jest w porzadku, ale to moze jedynie wyjsc na zdjeciu rtg. Czy isc jak najszybciej do innego specjalisty, ktory pracuje np. w szpitalu na kolejne usg? Czy moze niech dziecko obejrzy dokladnie doswiadczon...
  • z góry przepraszam że takie długie ! witam ! mam na imię gosia mam córeczke ole która ma 3 miesiące i 4 tygodnie. Po porodzie przy wypisie pani doktor powiedziała że ma nierówne fałdki i kazała szeroko pieluszkować i za 2 tyg. iść do kontroli więc poszłam państowego ortopedy kazał szeroko pieluszkować powiedział że jedna nóżka coś tam lekko mu nie pasuje ale mieści sie w normie i kazał przyjść za miesiąc i znów to samo kazał przyjść za kolejny miesiąc wtedy zrobimy rtg. gdy mała miała 3 mies...
  • Moje dziecko ma 5,5 miesiąca. Dzisiaj w "lepszym" bioderku lekarz stwierdził stan Ib i obecność jąder kostnienia, a w "gorszym" IIb ze względu na ich brak. Zalecił Koszlę na dwa miesiące... NIe muszę chyba pisać na temat doła w jaki wpadłam. Ale... do rzeczy. Czy obecność tych jąder w jednym biodrze, a brak w drugim jest czymś nietypowym i faktycznie niepokojącym na tym etapie? Z informacji internetowych wynika, że jądra tworzą się pomiędzy 6-9 miesiącem i zastanawiam się, czy nie zostałam pr...
  • moje 2 tygodnowe maleństwo od dziś nosi szelki pawlika:(, jestem przerażona i łzy same kapią... Nie mam pojęcia jak długo może trwać leczenie, lekarz powiedział, że jak nie pomogą szelki to czeka nas wyciąg w szpitalu, ale, żeby narazie się nie martwić, łatwo mu mówić, po urodzeniu w szpitalu stwierdzono dysplazję II c, w 8 dobie byliśmy już u ortopedy, który stwierdził, że tydzień przeczekamy na podwójnych pieluchach i leżeniu na brzuchu, niestety nic nie pomogło, biodra nie są...
  • Witam, moja 3 tygodniowa córeczka w czasie pierwszego badania u ortopedy dostała zalecenie noszenia poduszki Frejki (lekarz na podstawie USG zdiagnozował IIc i IIa/IIc). Kolejną wizytę zalecił za 2,5 miesiąca. Niestety nie poświęcił nam zbyt dużo czasu (jak to w państwowej przychodni...). Mam wątpliwość, czy termin następnej wizyty nie jest zbyt odległy? Jak często trzeba zmieniać rozmiar tej ortezy? Frejka, którą kupiłam to takie jakby spodenki łapane w pasie rzepami, ale są też i sze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się