Forum Zdrowie Choroby nerek
ZMIEŃ
      lekarze

lekarze

(26 wyników)
    • Witam! Czy możecie polecić mi dobrego lekarza nefrologa w województwie wielkopolskim lub mazowieckim.Chodzi o wielotorbielowatość nerek,dializy.Proszę o namiary dr który szybko kieruje pacjentów na przeszczep.Dziękuję
    • 2 miesiące temu stwierdzono u mnie kamyczek 3mmx3mm po tym jak miałem krwiomocz. Krwiomocz był moim zdaniem średni - tzn mocz w kolorze ciemnego piwa / ciemnej herbaty. Zalecono NOSPĘ i dużo płynów + antybiotyki. Krwiomocz ustąpił po kilku dniach, lecz mocz był mętny z dużą ilościa śluzu. Kuracja trwała nadal. Po trzech tygodniach - urodziłem kamyczek. Mocz stał sie klarowny, nie było śladu po problemie... Do dzisiaj! Przez pół dnia sikam moczem z taką iloscia krwi, że jest moc...
    • Moze tu sie czegos dowiem. Gdybym byla w Polsce pewnie wiedzialabym juz co mi jest, ale do stycznia pozostaje w Irlandii, a tu ciezko z lekarzami, w dodatku nie jestem ubezpieczona. Od paru dni leze w lozku i zwijam sie z bolu. Na poczatku wygladalo na to, ze to tylko ostra infekcja gardla,goraczka,oslabienie, poza tym bolalo mnie wszystko-z nerkami wlacznie. Po pierwszej dawce duomoxu (antybiotyku), ktory sama zdecydowalam sie wziasc nerki zaczely coraz bardziej mi dokuczac, od...
    • jakis miesiac temu dowiedziałam sie ze mam chore nerki,strasznie sie boje.Na usg wyszlo ze w obrebie miazszu lewj nerki i jej zatoki znajduja sie liczne torbiele,najwieksze maja 55mm.Miedniczka i kielichy poszerzone,kielichy do 15mm,miedniczka 38mm.Miazsz nerki o zmniejszonym zróznicowaniu korowo rdzeniowym.Nerka prawa o dosc waskiej grubosci miazszu 7mm,w dolnym biegunie kielich poszerzony do 7mm.Na szczescie wyniki krwi mam dobre,kreatynine i m ocznik tez.W badaniu moczu wyszł...
    • Badanie usg wykazało kamień w nerce wielkości 11mm. dostałam leki na jego rozpuszczenie byc moze beda go kruszyc. lekarz dal mi skierowanie na urografię. mam pytanie: czy urografia jest niezbędna? jesli usg nie wykazalo zadnych uszkodzen nerek ani innych narzadow? wolalabym uniknac tego badania. czy ktos sie orientuje w tej sprawie?
    • Pani nefrolog powiedziała mi, że często kobietom mającym problemy z nerkami odradza się zachodzenie w ciążę. A lekarze niechętnie przyjmują taką kobietę w ciąży pod swoją opiekę. Inna lekarka powiedziała mi, że jeśli planuję ciążę, to od razu mogę sobie wybrać szpital, bo bardzo prawdopodobne, że będę trafiała na odział patologii ciąży. Chciałabym się wyleczyć, zanim będę w ciąży. Ale proszę o wypowiedź kobiety, które były w ciąży i jednocześnie miały chore nerki. Jak leczy się o...
    • witam. Mój 15 miesięczny synek ma podejrzenie podwójnej nerki. Jeśli diagnoza sie potwierdzi to lekarz twierdzi, że trzeba usunąc tą zbędną część nerki. Jednak u mnie budzi to wiele kontrowersji. Czy ktoś moze ma tez taki problem z nerkami. Bardzo prosze o pomoc!
    • Jakiej wielkości macie nerki i torbiele, czy z czasem powiększają wam się nerki? Ja mam torbiele do 2,9 cm a nerki: P:154 mm, L:159 mm. Mam 27 lat.
    • czy jest ktoś kto choruje na submikroskopowe kłębuszkowe zapalenie nerek? i jest osobą dorosłą?ten typ zapalenia występuje u dzieci a ja mam 28 lat.zachorowałam 2mce temu i powiem szczerze że się załamałam.jak przechodzą dorosli takie zapalenie? czy są nawroty choroby? teraz mam wszystkie wyniki w porządku , nie mam białka w moczu ale biorę encorton.muszę usunąć migdały (ognisko zapalne),i podobno ma być dobrze. ale jak jest ktoś kto przeszedł takie zapalenie niech się odezwie.
    • Czy ktoś może z forumowiczów miał taką przypadłość? U mnie lekarze nic nie stwierdzili, budowa narządów w porządku, jeden lekarz powiedział, że widocznie taka już moja uroda. Dlatego szukam obecnie kolejnego nefrologa, który być może będzie w stanie określić, skąd to białko się bierze.
    • witam. moja prawie trzyletnia córeczka jest po pierwszym rzucie nerczycy. oswajamy się z choroba i szukamy wszelkich informacji na jej temat. znam juz stronę nerczyca.pl, ale jeśli są tu rodzice dzieci lub chorzy na ZN, to bardzo proszę o linki do stron dot. zespołu nerczycowego. z góry dziękuję i pozdrawiam magda
    • witam! wspominacie tu często o wielotorbielatowości nerek. Ja mam jedną torbiel, ale 9-cio centymetrową. Lekarz powiedział mi że powinnam ją wyciąć, ale ja zwlekam z tym, gdyż boję się operacji:) Moje pytanie jst takie: czy w moim przypadku mogę myśleć o ciąży? Może moim błędem było chodxenie do urologa (wielu) a nie nefrologa? Proszę o odpowiedzi, szczególnie osoby w podobnej sytuacji. agnieszka
    • Badania na myszach, badania na ludziach, procedury, może ktoś coś słyszał... Długo jeszcze?
    • Taką diagnozę usłyszałam dziś w gabinecie urologa. Czy ktoś zna tę chorobę? Ktoś choruje (chorował)? Czy jest to wyleczalne? Poczytałam trochę na ten temat w necie ale nie rokuje to dobrze. Będę wdzięczna za każde info. od osób które wiedzą cokolwiek z autopsji o tej chorobie. Pozdrawiam, Gosia
    • Witam! czy zna ktoś link do stronki, gdzie byłaby podana dieta jakiej należy stosować przy wielotorbielowatości nerek,interesuja mnie polskie stronki ewent. niemieckie. Chciałabym również wiedzieć, czy mam łykać jakieś witaminki..ostatnio dowiedziałam się, że dobra jest żurawina, tym bardziej, że często nękają mnie zapalenia pęcherza i ciągłe bakterie w moczu. Zapewne jest więcej zaleceń, chciałabym poszerzyć swoja wiedze na ten temat, aby nie obciążać dodatkowo nerek i przedłużyć...
    • czy w przebiegu zapalenia pęcherza moczowego czasem występuje krwiomocz? a moze to chodzi o nerke? Dodam ze w jednej z nich mam niewielki kamień... przedwczoraj w moczu pojawił sie krwiomocz i dziś - oprócz objawów dyzurycznych charakterystycznych dla zapalenie pęcharza i kamicy (oraz bolesnego parcia na mocz) narazie nerka mnie nie boli ale podejrzewam, że to jakis sygnał alarmowy!!! co myslicie?????
    • Witam wszystkich! Tyle sie tu pisze o wielotorbielowatosci,ale niestety nic nie moge sie dowiedziec jak to jest z ciaza. Lekarze w ogole mnie denerwuja, mowiac:"a czy musi Pani zachodzic w ta ciaze? przeciez jest ryzyko dziedziczenia..." Nikt mi nie potrafi odpowiedziec, jaki wplyw milaby ciaza na moj organizm, czy jest to zazwyczaj ciaza zagrozona, czy wiaze sie to z cesarka, pogorszeniem zdrowia itd., itd.Na ciaze jestem zdecydowana na 100% niezaleznie od konsekwencji dla mnie,prag...
    • Od kilku lat mam złe wyniki moczu:leukocyty, erytrocyty, białko. Lekarze w klinice zdiagnozowali PRZEWLEKŁE KŁEBKOWE ZAPALENIE NEREK!Jestem przerazona bo lekarze powiedzieli mi ze tego nie da sie wyleczyc i ze z tego zawsze ma sie niewydolnosc nerek i zostaja tylko dializy.Czy to prawda?Boje sie....
    • witam Was serdecznie forumowicze chorób nerek. Proszę o radę w mojej przypadłości. w ostatnim okresie mam wciąż opuchniete nogi. szczególnie widoczne jest to w okolicach kostek ( piszęokolicach , bo kostek nie widać). Częśc z moich butów nie nadaje się do założenia ( nie wchodzą nogi).W zasadzie problem ten mam od dawna, ale w minionym roku w sierpniu i wrześniu nasilił się ( podobno to problemy krążeniowe), brałam trochę tabletek ( droższych - detralex i tańszych- pelethrocin, ...
    • Od około dwóch lat nieustannie boli mnie pęcherz i nerki... Zaczyna się to zwykle lekkim bólem pęcherza a kończy się na tym że przez tydzień biore silne środki przeciwbólowe... Jestem w trakcie brania antybiotyku "Bactrim" ale mimo to ciągle mnie boli! wcześniej brałam GINJAL-tez nic nie pomoglo... Ostatnio zrobiłam wyniki: ogólne badanie moczu i posiew. Wyszło że mam bakterię E.Coli - przez te dwa lata nic nie wychodzilo... Maiłam robione USG na którym tez nie widać zmian... W na...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się