Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      lekarze

lekarze

(74 wyniki)
    • Proszę o informację, gdyż nie wiem jak należy w takiej sytuacji postąpić. Od 3 m-cy nosze aparat założony przez Panią stomatolog. W Okręgowej Izbie Lekarskiej nie ma informacji o specjalizacji tej Pani w zakresie ortodoncja.Osoba z OIL powiedziala mi, że specjalizacja oznacza ukończenie szkolenia w danym zakresie, ale leczenia ortodontycznego może podjąć się każdy lekarz stomatolog, gdyż ma takie uprawnienia robiąc dyplom ze stomatologii, jesli ma kwalifikacje. Pani, która mnie ...
    • Witam! Postanowilam ze zmienię ortodontę na innego, gdyż ten do którego chodzę nie posiada specjalizacji o czym nie poinformował mnie ani na konsultacji ani na zadnej innej wizycie. Załozylam tam aparat ale ze względu na moją wadę początkowo nie zostały mi przyklejone wszystkie zamki Jednak za aparat zaplacilam jak za cały. Pozostale zamki miały byc mi naklejone po skorygowaniu cześciowym wady. Jutro chce tam isc i zabrac wyciski , kartę no i .......zarządac zwrotu gotówki za ni...
    • [img]https://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2183597,2,2,zebyyy.html[/img] [img]https://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2183600,2,1,zeby2.html[/img] Witam! Chcę założyć aparat jak najszybciej,jak widać zęby mam okropnie krzywe. Byłam u dwóch orto na konsultacji,każdy zaleca mi wyrwanie dolnych czwórek lub piątek,albo nawet całego kompletu.(czyli 4 zęby) Czy naprawdę nie da się ich uratować,nie ma możliwości wyprostowania tego stłoczenia bez ekstrakcji? Tym bardziej,że wyrwałam już cztery ós...
    • Wróciłam właśnie wściekła po wizycie i się dowiedziałam, że podrożały wizyty. Nie dość, że i tak dużo płaciłam w zasadzie za nic, bo za kontrolę, czyli dokręcenie po 80 zł od łuku, to mi dowalili teraz 100 zł za łuk, czyli 200 zł za wizytę.Na leczenie nie narzekam- ale bez przesady! Poza tym trudno orto znaleźć termin po 16- wedlug niej to najlepiej jakbym sie z pracy zwolniła. Naprawde niektórzy nie widzą nic poza końcem swojego nosa! Proszę o pomoc wszystkich którzy zmieniali lekarza ...
    • Szukam dobrego (niekoniecznie najdroższego) ortodonty z Warszawy, najchętniej z Bielan, Bemowa, Żoliborza lub ew. Centrum. Dzwoniłam do polecanych na forum lekarzy m.in. do dr Czochrowskiej, do dr Fudaleja, niestety mają odległe terminy zapisów (np.na lipiec), a ja chciałabym założyć aparat w ciągu miesiąca - muszę jeszcze tylko wyrwać kilka zębów :) (ze względów zdrowotnych - nie do aparatu). Zastanawiam się nad lecznicą Vitadent na ul.Jana Pawła, mają tam kilku ortodontów (słysz...
    • Witam, orto przed zakładaniem aparatu dał mi skierowanie na usunięcie 4 zębów. Teraz na krótko przed terminem założenia aparatu powiedział jednak żebym przy mojej wadzie zaczęła leczyć zęby gdzie indziej, bo tamtejsi specjaliści mają więcej możliwości i bedzie mi tak po prostu dogodniej. Kłopot w tym, że tego nie powiedział zanim wydał skierowanie na usunięcie zdrowych zębów. Poza tym, podczas wizyty u chirurga ortognatycznego dowiedziałam się że usuwanie tych zębów było całko...
    • Od miesiąca czytam i czytam i dzwonie i pytam. Już wiem czego chce, ale do szału doprowadza mnie brak informacji na recepcjach: ->Jakie aparaty stałe zakładacie? ->Nie wiem (mówią bez cienia zażenowania na recepcji) ale zapraszam na konsultacje (150PLN) i wtedy sie pani dowie... Wiem, że informacja kosztuje, ale to już chyba przesada... Czegoś tu nie rozumiem: w gabinetach w całej Polsce jest przejrzysta informacja na stronach: taki zamek-taka cena. A w Warszawie to jakaś wielka, bz...
    • Witam! Zakładając aparat ortodontyczny byłam przekonana(o,ja naiwna :-(((),że będę mieć tzw.szeroki uśmiech,widoczne czwórki,piątki,a nawet szóstki. Po roku z aparatem mam okropnie widoczne ,,czarne miejsca'',widać mi tylko zęby do trójek,potem nic.Jestem bardzo rozczarowana,tym bardziej,że w/g mojego ortodonty,leczenie zbliża się ku końcowi,bo wszystko ,,jest pięknie ustawione''. Nie dam sobie zdjąć aparatu, dopóki nie będę mieć wymarzonego efektu.I tu mam pytanie-jakie są sposoby na ...
    • Niedługo mam zamiar założyć aparat. Szukam odpowiedniego lekarza w Poznaniu. Od kilku osób słyszałem ze doktor Kamila Kocent z Nordentu jest bardzo dobra, jednakże znalezłem tez negatywne opinie. Czy byliście/jesteście pacjentami tam? Kto by polecił, a kto by odradził tą przychodnię i dlaczego?
    • Mam jedno zastrzeżenie do przebiegu leczenia, wspomniałam mojej orto o problemie, ale jakoś bez odzewu. Chodzi o szóstki - są na nich rurki i podczas leczenia te zęby są bardzo obciążone, w dodatku wchodzą coraz głębiej w kierunku języka, są jakby sfalowane. Wydaje mi się, że powinny zostać wprowadzone spowrotem do łuku i że wymagałoby to założenia rurek na sódemkach, domyślam się, że może tego nie chce orto robić ze względu na koszty. Ja byłabym gotowa dopłacić za te dodatkowe zamki by...
    • Ponieważ lada dzień aparat stanie się wspomnieniem, chciałam napisać moje krótkie wspomnienie z okresu leczenia, którego niestety nie wspominam dobrze. Od drzwi do drzwi dziwnych ortodontów, a potem z deszczu pod rynnę... ale sami przeczytacie. Ku przestrodze. 1. Lata 10 - 14 aparat ruchomy, jakieś wyciągi i cuda wianki. Nie wiem czy byłoby dużo gorzej jakbym nie nosiła wcale - tego nie dowiem się nigdy. Ale wizyty przebiegały następująco - pani patrzała mi w buzie, mówiła - dobrze i ...
    • Zadałam takie pytanie, bo w gabinecie mojego ortodonty pacjentów przyjmuje też pewna młoda kobieta. Absolwentka stomatologii? A może jeszcze studentka? Nie pytałam. W moim przypadku było tak: Pierwsza wizyta oczywiście u pana doktora osobiście. Natomiast kolejne - u pani asystentki. Zakładanie separatorów - asystentka, przyklejanie zamków - asystentka. pan doktor jedynie skontrolował i skorygował nieco ustawienie niektórych zamków. Na następnej wizycie mam mieć robiony stripping...
    • Proszę o poradę. Mam 24 lata i w końcu, mając własne pieniądze, chciałam założyć aparat. Mam górne ząbki krzywe jedynkę i dwójkę, dolne poprzestawiane trochę bardziej, bo jako dzieciak nosiłam aparat ruchomy i sporo zebów miałam wyrywanych z powodu bardzo małego zgryzu, a ząbków dość duzych (u góry mam zeby tylko do szóstek!). Poszłam do ortodontki, a ona że mnie nie będzie leczyć bo to niemożliwe przy małym zgryzie i że jakby mi coś wyrwała, to miałabym przerwy, a nie chce wypchnąć szczeki d...
    • Od jakiegoś czasu czytam o braku specjalizacji... No cóż Pan doktor nie jest i nigdy nie był moim lekarzem, nie wiem jak człowiek nawet wygląda, ale specjalizację z ortodoncji to On posiada:) Szukacie tylko w nil'u...a przypomnę, że w nil'u naszego ortodonty z forum też jakiś czas temu tam jeszcze nie było a specjalizację posiada:) Więc może nie traktujcie nilu jako wyroczni;) Informacj z troche wiarygodniejszego źródła niż nil: "Uzyskany stopień: doktor nauk medycznych w zak...
    • jeszcze raz bardzo proszę wszystkich użytkowników aparatu icognito o opinię na jego temat-z opini ortodontów stosujacych ten aparat wynika ,że skuteczność leczenia jest zbliżona do leczenia aparatem tradycyjnym, natomiast efekt kosmetyczny jest wart ceny aparatu. Czy tak jest rzeczywiście? Czy aparat jest 100% niezauważalny dla otoczenia, czy prawie niewidoczny , a może tylko "zauważalny" w określonych sytuacjach np. szerokim otwieraniu ust czy...całowaniu? Drugie pytanie do ortod...
    • Zamówiłam usługę ortodontyczną, z której nie jestem zadowolona - zęby nie są symetryczne i dobrze ustawione. (chodzi o wyprostowanie moich zębów za pomocą aparatu stałego). Czy, gdzie i jak można reklamować tego typu usługę? Zastanawiam się.
    • Witam, chcialabym podzielic sie z Wami moimi doswiadczeniami z leczenia w Soldencie w Wawie, dokladniej u dr Katarzyny Łozy- Sołtyk. A wiec jesli liczycie na to, ze ktos poswieci Wam czas i odpowie rzetelnie na Wasze wszelkie pytania to jestescie w bledzie. Pani dr z predkoscia huraganu przemieszcza sie miedzy kilkoma gabinetami gdzie na jedna godzine ma umowionych kilku pacjentow. Wpada na sekunde wydajac dyspozycje asystentce. Jesli chodzi o koszty to tez nie mozna wiedziec na czym si...
    • Witam. Widzę że jest tu paru lekarzy, którzy chętnie odpowiadają na nasze pytania. Więc i ja mam pytanko :) Mam aparat od połowy czerwca 2008. Oto zdjęcie pl.tinypic.com/usermedia.php?uo=z%2BMwoeuW0iinXbnrvzCKHw%3D%3D Zdjęcie tak zrobione żeby było widać oba łuki. Mam troszkę cofniętą szczękę dolną. Chciałam zapytać co lekarz zrobiłby z moimi górnymi zębami bo moja Orto nie bardzo sama wie :( Jak widać na górze moim problemem jest schowana dwójka i brak symetrii. Niby wypa...
    • witam mam takie pytanie czy osoba zakładająca apartat powinna widnieć w rejestrze lekarzy jako ortodonta czy wystarczy stomatolog, dentysta??
    • Wszystkie osoby, z które miały aparat mówią, że czas leczenia szacowano im np. na 1,5 roku, a leczenie trwało np. 2,5 lub 3 lata. Skąd ta różnica? Ja rozumiem kilka miesięcy, ale dwukrotnie?? I nie wszystkie te osoby miały "ciężką wadę". Jak było u Was? I jak Wasi ortodonci tłumaczą taką obsuwę??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się