-
Nieparzyste linie są szlachetne i są zasadą ruchu (zmiany, aktywności,
trwałości, mocy, jasnego dnia), parzyste linie są pospolite i obrazują
spoczynek, ruch w utajeniu, ustępliwość, noc.
Linie dolne i górne są poza sytuacją.
Linia dolna jest miejscem pospolitym, gdyż nie weszła jeszcze do sytuacji.
Z moich notatek z komentarzy Księgi (może komuś się przyda):
Górna linia jest dostojna, to miejsce mędrca wolnego od spraw tego świata,
może oznaczać kogoś ważnego, kto nie ma władzy...
-
cholernie skomplikowana sytuacja, wazne dla mnie rzeczy zaleza calkowicie od
decyzji inych ludzi majacych duzo wiecej do powiedzenia ode mnei i ewidentnie
ktos - ale nie wiem, czy ktos z tych waznych, czy ktos jeszcze ponad nimi, a
juz na pewno nie wiem dlaczego - zrobil pewnien przekret dzialajacy na moja
niekorzysc.
O uwolnieniu i odpoczynku to se moge pomarzyc, no ale moze wlasnie o to chodzi
:) niemniej zastanawia mnei sens tej czwartej lnii i mowa o uwolnieniu sie od
palca u nogi ...
-
Jest aż 5 linii zmiennych - od 1 do 5.
Czy interpretowac to najprościej - czyli, taka sytuacja, w której nastąpił zanik uczuc i z tego powotu będzie lub już się rozpoczął odwrót - czyli pójście inną drogą każde - co łączy się z zupełnym porzuceniem trwania w bezowocnej sytuacji pomniejszenia (41) i zamienia się w zerwanie, oddzielenie, całkowitą rezygnację z kontaktów (33)?
Czy raczej, że niebawem nastąpi odwrót od obecnej sytuacji, zobrazowanej przez 41będzie i rezygnacja, ale rezygnacja ...
-
Od niedawna tu zaglądam, ale zdążyłam poczytać o co pytaja inni i jakie dostają odpowiedzi. Przyznam, że to wciąga!
Zadałam pytanie o zdrowie (wiem, że tego nie lubicie), ale niepokoi mnie pewien objaw, i odpowiedź bardzo mnie zaniepokoiła bo zarówno w h. 57 , jak i h. 3 można znaleźć lekarzy, jest mowa o koniecznych badaniach, jak i o poważnej chorobie. Czy mimo tej zgrozy , dostrzegacie w nich coś pozytywnego ?
-
jutro mam rozmowe w sprawie potencjalnego kontraktu i zapytalam, jak ja
rozegrac, zeby go dostac - no i jest 9 (male ograniczenie) na 57 (przenikanie).
Jak rozumiem, pierwsza linia odnosi sie do wydarzen w bliskiej przyszlosci -
to by sie zgadzalo. Ale oba te heksagramy mowia raczej o czyms rozciagnietym w
czasie, o niepodejmowaniu zadnych wiekszych dzialan przynajmniej w tym
momencie i tak dalej, wiec jakby w kontekscie tej sytuacji specjalnie dobre
dla mnie nie sa. Moja sytuacja nie j...
-
Witam.
Na pytanie o przyczynę moich problemów i radę jak je zmienić wylosowałam 33.1/ 13." LINIE ZMIENNE: I (6) W ogonie odwrotu. Niebezpieczne. Nie wolno mu czegokolwiek przedsiębrać. Komentarz: Pozycja w ariergardzie jest najniebezpieczniejsza. W takim przypadku nie czas myśleć o czymkolwiek innym, jak tylko o niebezpieczeństwie własnym i całej armii. "Ogon w odwrocie", czyli - cytuję "zakończenie manifestowania się czasu konfrontacji z sytuacją, lub konieczność uświadomienia sobie kończe...
-
Jestem nowa na forum, ale i cing nie jest mi obce. Ostatnio zadałam pytanie czy korzystne będzie dla mnie podjęcie pewnego kursu w konkretnym terminie... nie jestem w pełni zdrowa(dlatego zadałam pytanie) a stan zdrowia może mieć wpływ na ten kurs... i jestem zaskoczona, że otrzymałam obfitość linie zmienne 1,2,4,5,6, przeobrażony na 57... no i jak to rozszyfrować... czasu mam mało, bo kolejna okazja dopiero w przyszłym roku... napisałabym coś od siebie, ale ja tu widzę same sprzeczności... n...
-
:)
Kiedyś w temacie "losowanie"
forum.gazeta.pl/forum/w,37798,69125050,,losowanie.html?v=2
pisałem:
--------
Jak dotąd, znamy następujące sposoby losowania heksagramów:
1. dzielenie i liczenie 50 patyków (krwawnik);
2. rzuty 3 monetami; (...)
--------
Tymczasem znać, a pamiętać to nie to samo ;)
Poza tym metoda z patykami wciąż jest trudno dostępna, gdyż mało gdzie opisana. Oto cytaty o patykach i monetach z: "I Cing. Księga Przemian" Pełne wydanie. Przekład i komentarz Richa...
-
Kontynuacja wątku Linie:
forum.gazeta.pl/forum/w,37798,79067985,79067985,Linie.html?wv.x=1
nawiązujące pozdro :) ryx
-
Witam. Nie bardzo umiem poradzic sobie ze sprzecznymi heksagramami, jakie otrzymalam w odpowiedzi na pytanie o przyszlosc pewnej znajomosci. 1 heksagram to 32 trwanie - co interpretuje jako korzystna wrozbe, ze znajomosc bedzie trwala. Ale linie zmienne niekorzystne: 1 i 6. A na koniec z tego wychodzi heksagram 14 - wielkie posiadanie. I wlasnie ta 14 mnie dezorientuje. Odczytuje ja korzystnie - ze jednak swoje cele osiagne, znajomosc rozwinie sie, marzenia sie spelnia. Czy taka interpretacja...
-
Bliska mi osoba zadała pytanie o spełnienie, powodzenie planów, jakie zamierza wcielić w życie za parę miesięcy oraz sposób postępowania w obecnej sytuacji, w której obecnie jeszcze nie wiadomo jak się sprawy potoczą. Co oznacza układ z jedyną zmienną, szóstą linią w kontekście sytuacji mającej dopiero się rozwinąć (wg planów pytającego) za ok. pół roku? Dwukrotnie wypadła tylko szósta zmienna w heksagramach dotyczących tego tematu.
Rozumiem, że szósta zazwyczaj mówi o przeszłości lub pełni...
-
Przy okazji pytań o status i finanse zapytałam o moją własną przyszłość
finansową.
I proszę...
14 w tym kontekście dość pomyślnie wygląda, ale czy 16 nie jest ostrzeżeniem
przed jakimś idealizowaniem i marnotrawstwem "zasobów"?
pozdrowienia
Off
-
Swego czasu na forum był wątek ciekawostki przeczytane. Myślę, że warto coś podobnego kontynuować, gdyż wiele interesujących rzeczy związanych z tematami tego forum nie ma do czego "przydzielić".
ciekawe świata pozdro :) ryx
-
Witam po przerwie Forumowiczów,
tym razem moje pytanie dotyczyło problemów zdrowotnych.
Zapytałam, co dalej z moim stanem zdrowie, konkretnie z chorobą, którą miałam
na myśli (to problemy z układem pokarmowym).
Leczenie trwa dość długo już (kilka lat), mam wrażenie jednak, że teraz
następuje nawrót i samo leczenie nie było wcześniej prawidłowe.
I odpowiedź 13, z IV i V linią zmienną na 22.
I przyznam, że w ogóle nie wiem, jak to ugryźć, choć wydaje się, że po jakimś
okresie kryzys...
-
Witam,
Mam takie pytanie dotyczące czasu spełnienia wróżby.
Pamiętam, że jakieś 3 lata temu zadałam pytanie o to, czy pozostanę singlem, sama.
Wyszedł wtedy heksagram 63 zamieniał się w 32. Czyli po perypetiach różnych więc miało być pozytywnie. Nadal nie jest jednak.
Czy to znaczy, że nadal trzeba czekać? A może ta odpowiedź się zdezaktualizowała po prostu?
Tego pytania nie zadawałam już później, choć pytałam o różne znajomości lub ogólnie o sytuację w związkach.
Jakie są Wasze dośw...
-
Prowadzenie notatek z losowań i-Cing w komputerze daje wiele możliwości porównań i zestawień.
Robię to od dłuższego czasu. Polecam.
Najczęściej losuje się 1 linia zmienna, potem kolejne ilości coraz rzadziej, aż do 6, które wypadają najrzadziej, powiedzmy raz na kilka miesięcy, może rok. Przy tym nigdy nie wylosowałam jeszcze 6 lecących smoków, ani na odwrót.
Pierwsza konkluzja: im więcej linii zmiennych w losowaniu tym przemiana jest gwałtowniejsza, mocniej dziejąca się, burząca emocje ...
-
chyba się wymknął z domu, problem w tym, że kot nie mój, tylko oddany na
przechowanie.
Druga linia - obawiam się, że głupi kot poszedł w maliny i wróci poharatany,
co dla nas będzie oznaczać $$$$$$$$$$$ wydane na weterynarzy (a to potrafią
być kwoty typu "oczy z głowy").
5 linia - to ten kot sobie usiluje znalezc bezpieczne miejsce?
-
Pytanie sformułowałam, tak: czy będzie to korzystne i dobre posunięcie. Wylosowałam 57 zmienne linie 1, 2, 5 i 6 po przemianie H 36
Dylemat wynika z obaw,że jestem łagodna i polubowna, i czy dam rade zmierzyć się z druga stroną. Wina - tak wiem! zawsze jest rozłożona- ale tu ewidentnie oszukiwanie i zdrada trwała 12 lat, tyle co owoc tej zdrady.
H 57 Czy dobrze rozumiem, że to bedzie długo trwająca sprawa sądowa, odbierająca mi siły i odwagę? II linia zmienna przestrzega przed podstępnym wr...
-
Witam:)Dzień dobry
Jestem w tak zwanym "trójkącie". On twierdzi że jego związek w zasadzie nie istnieje, że kocha mnie i chce być ze mną. Wiem! znam życie. Ale kocham, więc spotykamy się już ponad pół roku. Jestem w tym związku ale z rozterkami w sercu; wolałabym związek jawny, otwarty, i moja lojalność nie pozwala cieszyć się tą miłością (wyrzuty sumienia że rozbijam rodzinę- mimo jego zapewnień, że nie chce być z żona, że będzie robił wszystko aby być ze mną, ale to wymaga czasu)! Oj wiem,...
-
1.
z niewielkimi wyjątkami w Księdze Przemian każda linia rozpoczyna się słowami:
"Dziewięć na iks-tym miejscu znaczy:" (gdy linia ciągła), lub "Sześć na
iks-tym miejscu znaczy:" (gdy linia przerywana).
2.
te wyjątki to:
(1) "Gdy wszystkie linie są dziewiątkami, znaczy to:";
(2) "Gdy wszystkie linie są szóstkami, znaczy to:";
(3) "Dziewięć na początku znaczy:";
(4) "Sześć na początku znaczy:";
(5) "Dziewięć u góry znaczy:";
(6) "Sześć u góry znaczy:".
wyjątek (1) wyst...