malin

(29 wyników)
  • Pani Kasiu, bardzo proszę o informację, czy można pić napar z liści malin, jeśli pierwszy poród zakończył się cesarskim cięciem. Jestem obecnie w 18 tc, pierwsza zakończona cc w maju 2010 roku (brak postępu porodu, przedwczesne odpłynięcie wód płodowych w 35+6 tc, poród wywoływany...) Chciałabym pić napar z liści, ale przeczytałam gdzieś, że nie jest to wskazane po wcześniejszym porodzie przez cc. Jeśli jednak nie ma przeciwwskazań, to czy mogę pić tę herbatkę już? Czy lepiej czekać do III...
  • Witam. Termin mam wg OM na 25 września, chodź mój ginekolog twierdzi, że łożysko mam dojrzałe (II stopnia)i że mogę wcześniej urodzić. Pierwszy poród trwał 7 godz, o mały włos nie zakończył się cc, była oxytocyna, no i wiadomo bolało. Teraz mając już świadomość co i jak to boję się jeszcze bardziej, ale nie ma już wyjścia;-) Słyszałam że wiesiołek i liście malin pomagają, że poród może być lżejszy i szybszy. Czy mógłby mi ktoś poradzić gdzie mogłabym to kupić i jak stosować??
  • Pani Kasiu, zaczęłam pić napar z liści malin od 33 tygodnia ciąży, niestety w efekcie zaczęłam po tygodniu czuć się coraz gorzej - zaczął twardnieć mi brzuch, pojawiały się skurcze. Herbatkę odstawiłam i znów czuję się lepiej. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji - termin porodu mam na 6 maja, chciałabym przygotować się do porodu ale nie chcę urodzić za wcześnie. To moja druga ciąża, pisałam już w innym wątku, że przy pierwszym porodzie miałam silne skurcze ale rozwarcie nie postępował...
  • Ja wiem, że na tym forum było dużo na temat herbaty z liści malin, ale nie znalazłam informacji, czy przekraczanie zalecanych dawek (wg moich informacji 3 filiżanki) jest niebezpieczne? Ten napar bardzo mi smakuje i dziś wypiłam baaardzo dużo (ok. 1 l). Czy to nie przesada? (35 tydz.ciąży)
  • czy herbata z lisci malin pita W TRAKCIE porodu pomaga? Do tej pory myslalam, ze jej regularne picie przez kilka tygodni poprzedzajacych porod przygotowuje szyjke, a w trakcie to juz za pozno. Co pani na to pani Kasiu?
  • Pani Kasiu albo forumowiczki, napiszcie prosze od kiedy dokładnie ta herbatka z lisci malin (czy jest gotowa czy kupuje sie same liscie) ile razy dziennie i jak dokłądnie z tym wiesiołkiem- wiem ze preparat to Oeparol (czy tak?) wiem ze 2 x dziennie ale nie wiem czy dopochwowo czy sie łyka bo nigdzie tego nie było. Z góry- dzieki.
  • Będę wdzięczna za informację, czy mając twardy brzuch i stwierdzone w badaniu nadmierne napięcie mięśni macicy w 27 tc (brak skurczy, szyjka twarda i zamknięta, 3cm, krótciła się w ciągu 2 ostatnich m- cy o 1 cm) i przepisany od dziś feneterol 4x0,5 tabl. można właczyć dodatkowo/zamiast herbatkę z liści malin? czy nie za wcześnie na tę herbatkę? czy wpłynie ona na rozluźnienie mięśni macicy? czy nie wywoła dodatkowo skurczy? ie chciałabym przedobrzyć.... czy znane są skutki ubocz...
  • Pierwszy poród bz powyższych-12 godzin, znieczulenie w miedzyczasie. II poród, od siódmego mc stosowałam jak w temacie-poród indukowany przez przebicie pęcherza pry rozwarciu na dwa palce, ale trwający od przebicia dwie godziny, bez znieczulenia, bo nie potrzebowałam- czekałam na chwilę aż nie będę mogła wytrzymać, a tu zaskoczenie- pełne rozwarcie:-) Dzidzia 4300 i 59cm-zdrowa:-))) Może to dlatego że to drugi poród i tak miało być, a może jednak działa;-)))) Pozdrawiam.
  • gdzieś w innych wątkach wyczytałam że aby przygotować szyjkę do porodu można pić herbatkę z liści malin i olej z wiesiołka. Można te "specyfiki" spożywać jednocześnie? Gdzie kupuje się taki olej z wiesiołka?
  • Wiem, o wiesiołku i liściach było dużo, ale nie znalazłam informacji czy gdy coś sie dzieje wcześniej z szyjką to można je bez obaw stosować? Otóż jestem w 34 tc., od 6 miesiąca mam "znacznie" skróconą szyjkę, ale bez rozwarcia. Czy brane teraz nie spowodują dalszego przedwczesnego skracania szyjki lub jej rozwierania?
  • Pani Kasiu! Czytałam wielokrotnie o cudownym działaniu herbatki z liści malin i postanowiłam taką sobie nabyć (40 tc). Wczoraj mąż przyniósł mi upragnioną herbatkę i okazało się, że na opakowaniu jest instrukcja jak przygotować kąpiel z liści malin. Ani słowa na temat picia tego specyfiku. Jestem skołowana, bo nie wiem czy mogę to pić, a może jest inny rodzaj takiej herbatki. Jeśli zna Pani ( lub któraś z forumowiczek) nazwę lub firmę, która produkuję ową herbatkę to będę wdzięczna za o...
  • Oraz od kiedy ja pic i w jakich ilościach. Pozdrawiam
  • Witam:) Jestem 6 dni po porodzie (2 dziecko, poród siłami natury). Przez ostatni miesiąc piłam sumiennie herbatkę z liści malin (2-3 razy dziennie) i brałam 6 kapsułek oleju z wiesiołka. W moim przypadku zadziałało, bo chociaż poród rozpoczął się 3 dni po terminie (zaindukowany naturalnie przez męża:), to skurcze, które doprowadziły moją szyjkę do 9 cm (okazało się po badaniu na izbie przyjęc) były regularne, ale naprawdę mało bolesne. Co prawda trwały długo - kilkanaście godzin, ale ...
  • Witam urodzilam sn w zeszlym tygodniu, po przeczytaniu postow o lisciach malin i wiesiolku postanowilam sprobowac i EUREKA na porodowce bylam niecale 50 min, z czego druga faza porodu 10 min ;-). Dobrze ze zdazylismy do szpitala, silne skurcze mialam jakies 20 min :-) Takze dolaczam do grona zwolennikow lisci malin i wiesiolka :-)
  • W necie jest bardzo dużo informacji, ale bardzo różnych. Bardzo proszę o podsumowanie. Od kiedy można bezpiecznie pić napar z liści malin - ile raz dziennie i w jakiej ilości? Od kiedy można stosować wiesiołek, jaki, jak i w jakiej ilości? Z góry bardzo dziękuję.
  • W aptece nie ma, jest tylko herbatka malinowa, ale z owoców a nie z liści. Gdzie ja to kupię? Może gdzieś przez internet się da? Jestem z Jeleniej Góry... Pomocy!
  • Dziękuję za receptę, którą znalazłam na forum. Polecam z calego serca picie herbatki i łykanie wiesiołka, ale tylko odważnym:) Zaczęlam w 37/38 tyg. i nie byłam przekonana czy mi pomoże. Jak sie okazało pomogło, az nader skutecznie!!! Pierwsza faza porodu trwała 1h10min, druga 10 min!!! Dobrze, że leżałam juz na patologii ciązy, bo nie wiem czy bym zdązyła z domu dojechać. Fakt, bolało niesamowicie, wszystkie skurcze nałozyły sie na siebie, ale minęło szybciutko:0 a po porodze o...
  • Mam dylemat - wyczytałam dwie różne opinie. Chciałabym skorzystać i wypić taką herbatkę aby przyspieszyć... jak ją przyrządzić?
  • ... nie wiem do końca co pomogło, a właściwie wiem- modlitwy mojej mamy pomogły napewno. W środę o 14.20 urodziłam zdrową córeczkę. Poród siłami natury (pierwszy poród przez cc) trwał 1 godzinę i 40 minut! Bałam się samotności podczas porodu ale wszystko działo się tak szybko, że nie zdązyłam poczuć się samotna. W sali porodowej nagle zjawiło się mnóstwo ludzi z personelu i po 10 minutach parcia miałam małą na brzuchu. A zanim się to stało oczekiwałam w bólach na swoją położną, ...
  • Pani Kasiu zwracam się z pytaniem czy jeśli jestem po terminie (wczoraj) i wszystko jest ok poza faktem ze coś małemu się nie chce wychodzić to czy jeśli pochodzę po schodach to mogę jakoś zaszkodzić?? Czy śmiało mogę ruszać na spacer? wiem,że ruch sprzyja rozpoczęciu akcji porodowej ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się