Forum Turystyka Polska Góry
ZMIEŃ
      mapa

mapa

(42 wyniki)
    • Kilka dni temu wróciłam z Rumunii. Zajrzałam w Góry Apuseni (Padis) i w Rodniany. W mapy górskie zamierzałam zaopatrzyć się na miejscu. Do głowy mi nie przyszło, że to nie takie proste. Szukałam w księgarniach w większych miastach, pytałam w schroniskach, a desperacji i na stacjach benzynowych. Mapy górskie są w Rumunii prawie nieosiągalne. Udało mi się dostać mapy rejonu Padis i Maramureszu (tą na zapas i wszelki wypadek:) Sprawdziłam na stronach wydawnictw Bezdroży i Compassu...
    • Szukam dobrej mapy Beskidu Niskiego oraz jakiegoś aktualnego przewodnika. Możecie coś polecić? Mam Krygowskiego, ale to już jednak trąci myszką. 23.
    • Witam. Wybieram się do Kudowy i poszukuję dobrej mapy tzn zaznaczone szlaki piesze z odległościami, wysokością wzniesień... Widziałam kilka w internecie map Ziemi Kłodzkiej różnych firm. I teraz mam problem - którą wybrać. Może możecie coś polecić?
    • Witam Jestem autorem internetowej mapy szlaków tatrzańskich i chciałbym polecić mapę wszystkim użytkownikom niniejszego forum. Mapa jest dostępna pod adresem: www.tatry.topografia.pl. Podejrzewam, że dla stałych bywalców Tatr nie będzie to szczególnie pomocne, ale dla osób planujących pierwsze wycieczki w Tatrach myślę, że może być przydatna, szczególnie dzięki opcji planowania trasy wycieczki. Możliwe, że wychwycicie jakieś błędy związane z nazewnictwem punktów rozgałę...
    • Witam!!! W przyszłym tygodniu wybieramy się do Zakpanego, będzie to nasz pierwszy wyjazd i zastanawiam sie nad kupnem jakiejś dobrej mapy, w której będą dobrze oznaczone szlaki, czasy przejścia itp. Słyszałam, ze mapa Tatr Polskich pod wydawnictwem pana Nyki jest bardzo dobra, ale nigdy jej nie widziałam. Jeśli ktoś mógłby mi doradzić jaką mapę wybrać to z góry dziekuję za pomoc.
    • Jadę 8 lipca w Bieszczady Wysokie ,gdzie mogę kupić dokładne i z opisami mapy szlaków? To co u nas w Szczecinie można kupic jest albo nie dokładne albo przestarzałe. Pozdrawiam
    • Mapa Tatr(10)

Jakie mapy Tatr polecacie? Chodzi mi o Polskie Tatry Wysokie, chociaż słowackie Taterki tez nie zawadzą. A może przewodniki ? Potrzebuje sprawdzony, z którego łatwo korzystać. Pozdrawiam i prosze o pomoc. Łukasz
    • Witam. Na swojej stronie dodałem sekcję, w której to zamieszczam linki do darmowych map on-line pasm górskich. Dzięki nim można spokojnie siedząc przed komputerem (np.w pracy) przelecieć szybko jakiś szlak, zaplanować ramy wypadowe itd. Wiadomo - bez normalnej mapy się nie obędzie, ale tutaj raczej chodzi o zarys. Póki co dużą część map podlinkowałem do strony pewnego wydawnictwa kartograficznego - poza mapami Tatr, które wygrzebałem z zakamarków sieci. Będę szczerze zobowiązany ...
    • Czy ktoś spotkał się z takową, nawet schematyczną?? Przygotowuję sie do dłuższego chodzenia i brakuje mi tej mapy strasznie.
    • Zapraszam do przetestowania narzędzia dla turystów górskich. W ciągu kilku sekund można poznać ukształtowanie planowanej trasy – profil topograficzny. Test narzędzia: Można poznać ukształtowanie trasy ile podejść (bardzo dokładnie), ale są pewne ograniczenia.
    • Witam. Niedługo wybieram się w góry. W planach miałam dojście do Morskiego Oka. Jednak gdzieś wyczytałam, że do MO można pójść inną. Czyli: zacząć od Doliny Roztoki, przez Dolinę Pięciu Stawów i Dojść do Morskiego Oka i wrócić asfaltówką do Zakopanego. Po drodze mija się chyba jeszcze Wodospad Siklawa. Czy jest taka trasa? I czy idąc Doliną Roztoki muszą gdzieś dojechać aby nią pójść czy znajduje się ona gdzieś w Zakopanym? Byłabym wdzięczna za pomoc:)
    • Bieg Rzeźnika - brzmi strasznie? :) Tak naprawdę to jeden z najtrudniejszych biegów górskich w Polsce. W ciągu jednego dnia zawodnicy mają za zadanie pokonać blisko osiemdziesięciokilometrową trasę, która prowadzi głównym bieszczadzkim szlakiem z Komańczy do Ustrzyk Górnych. Biegacze startują już o 3.30 rano! Biegaliście kiedyś w nocy? Jest Wam wówczas wygodniej niż w dzień? Czy podjęlibyście się udziału w morderczym Biegu Rzeźnika?
    • Nawiązując po części do wątku "", chciałbym powiedzieć kilka słów o moim, właśnie zakończonym, spacerze Małym Szlakiem Beskidzkim. Wyruszyłem w sobotę z Bielska-Białej i rychło zorientowałem się, iż globalne ocieplenie dotknęło i Polskę - temperatura około 0 oC, zbyt wiele ciepłych rzeczy na grzbiecie! W pierwszy dzień mgliście i deszczowo, później marznąca mżawka. Szlak do Porąbki niby przetarty, cóż z tego, jeśli odwilż sprawiła, że twarda skorupa na powierzchni śniegu było nietrwała: tup...
    • Szukalem kiedys mapy tatr w skali ok 1:10 000 i sie bardzo zawiodlem, bo wszystkie ktore widzialem to byly albo 1:50 000 lub 1:25 000, a w ktorejs gazecie czytalem ze sa mapy odkladniejsze. Czy ma ktos z was moze taka mape lub wie gdzie taka zdobyc??? Chodzi mi zwlaszcza o polskie tatry wysokie.
    • Poniewaz tegoroczny urlop planuje spedzic w Szczawnicy prosze o polecenie dobrego przewodnika po Szczawnicy i okolicach, jade z bardzo "ciekawskim" przedszkolakiem, ktory na kazdy temat zadaje 100 pytan dziekuje -az
    • Jest w internecie pod adresem:
    • Ktoś może zna ta trasę ? niby tatry zachodnie ale słyszałem że rohacze swoja trudność mają. wdzięczny bym był za informacje o tym szlaku i o czasach przejść z Wołowca na Ostrego i dalej na Płaczliwego i jeszcze jedno, chodzi mi o przejście z Błyszcza na Bystrą. patrząc na mapę widzę tam dwa szlaki, czerwony i niebieski ale nie wiem czy one sie łączą i jak wygląda przejście z jednego szczytu na drugi - ktoś rozwieje moje wątpliwości ?? pozdrawiam wszystkich ;)
    • Pytanie : Czy szlak z doliny Furkotnej do doliny Młynicy przez Bystra Ławkę jest jednokierunkowy ????? Ponoć takie były plany, a jak jest rzeczywiście????. Jeśli jednokierunkowy to w którą stronę ???? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Przeczytałąm gdzieś ,że ok 200 m za Morskim okiem jest jakieś inne jezioro górskie, czy to prawda?? a jak nalezy sie kierowac żeby dojśc do Doliny Pięciu Stawów??
    • Witam miłośników:) Chcę się wybrać w tym roku w zach. część Karkonoszy i góry Izerskie (tak tu polecane swego czasu). Po przejrzeniu mapy stwierdziłam,że chyba najlepszym miejscem na kwaterę będzie (jednak) Szklarska a ponieważ niezbyt dobrze ją znam, chciałam spytać czy dzielnica Marysin (okolice ul.Turystycznej,Okrzei,Uroczej, czecha)będzie odpowiednio daleko od gwarnego centrum? Jak jest z dojazdem (PKS, busy)do Jakuszyc, czy Świeradowa? Czy na stoku Izerskim jest jeszcze sch...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się